Jocuri grele
Rugby-ul e tot mai mult un spațiu comercial cu lecțiile învățate din fotbal. Dar și un sport unde este foarte multă gîndire activă

Cupa Mondială la Rugby trece nebăgată în seamă acolo unde jocul e privit cu dezinteresul consumatorilor de fotbal. Snobii vor întoarce ofensa punînd fotbalul între distracțiile vulgului și agitînd buletinul de analize care confirmă sîngele albastru al rugby-ului. Într-adevăr, naționala Angliei e o selecționată de absolvenți de școli private (20-30000 de lire pe an) cu un adaos marginal de la școlile de stat. Dar rugby-ul e tot mai mult un spațiu comercial cu lecțiile învățate din fotbal. Exemplu: haka. Faimosul dans ritual neozeelandez era, odinioară, o uvertură pitorescă. Azi, haka e un spectacol black metal death cu grimase înspăimîntătoare și promisiuni de viață scurtă pentru adversar. Altfel spus, un kitsch turistic atrăgător pentru proaspete absolvente de liceu și colegii lor epuizați de lupta cu coșurile.
În rest, numai de bine. S-a mai spus: raporturile severe din teren și supunerea oarbă în fața arbitrului ar trebui cumpărate și mutate în fotbal. Unde ar urma să-l concedieze pe Diego Costa. Apoi, arbitrajul video. Primele meciuri ale Cupei Mondiale au dovedit că dreptatea poate veni de ecran și în cazul unui joc încărcat de corpuri încolăcite pe balon. Dar Cupa Mondială 2015 vorbește și despre altceva. Într-un joc extrem de ierarhizat, distanța între clasici și periferie a scăzut vertiginos. Japonia a bătut Africa de Sud. E ca și cum ați reuși să bateți un cui într-o placă de oțel. Timp de aproape 60 de minute, Argentina a făcut din Noua Zeelandă o echipă muritoare.
Însă adevărata capodoperă e evoluția. Rugby-ul a devenit un joc extrem de avansat. Nicăieri altundeva, cu posibila excepție a tenisului, nu e de găsit mai multă cunoaștere, mai multă inovație și mai multă gîndire activă. Jocul însuși e un eseu de filozofie teritorială, adîncimea spațiului și cucerirea aerului. Aici cîștigă sportul valoare și respect. Reflexia îndîrjită asupra tensiunii între limitele regulamentului și libertatea permisă de ele a lărgit terenul și a creat instrumente fine care decid un meci. În acest caz, sportul a salvat onoarea gîndirii pierdută de o lume sedusă de relaxare și satisfacție instantanee. Politica și presa au uitat demult această capacitate de gîndire matură și plutesc în minor. Asta face din rugby și alte jocuri care nu includ fotbalul procese greu de comentat. Pălăvrăgeala veselă a specialistului în fotbal e exclusă. Deși fotbalul însuși nu mai e un joc simplu și ar merita mai mult.