Din cult spre propagandă
S-a încheiat cu happy end Campionatul Mondial de Atletism de la Beijing şi lumea aplaudă prostită curăţenia sportivilor

Și totul s-a terminat cu bine! Happy end! Răufăcătorii au fost pedepsiți, iar binele a învins și zîmbește cu o salbă de medalii chinezești la gît. Așa cum spune noul refren intonat de presa sportivă globală după Mondialele de la Beijing, atletismul s-a limpezit. Știrea e grozavă tocmai pentru că acum nu mai mult de o lună totul părea pătat și pierdut. Date ascunse cu grijă de Federația Internațională de Atletism spuneau că pe puțin unul din trei medaliați la Olimpiade și Mondiale au urcat pe podium cu transfuzii cu tot. Alte date spuneau că 7 din ultimele 12 maratoane alergate la Londra au fost cîștigate de cobai de laborator.
Apoi a venit cazul Mo Farah. Fișa medicală a marelui alergător de fond arăta numeroase furtuni în sînge. Și deodată vin Mondialele! Minune mare! Farah cîștigă clar 5.000 și 10.000 metri. Iar Usain Bolt, supervoinicul din povestea pe care o vom afla cîndva, îl bate de două ori în finală pe Gaitlin, slutul și urîtul întors la viața sportivă după o suspendare pentru doping. În concluzie, răul s-a șters, Zeci de comentatori au repetat la nesfîrșit una și aceeași concluzie. Farah a răspuns strălucit suspiciunilor de dopaj. Și încă una: învingîndu-l pe nefericitul Gaitlin, Bolt a dovedit că atletismul e curat. Foarte bine și frumos, dar regretabil. E regretabil că ziariști care ar trebui să rămînă ziariști ne îndeamnă să fim proști grămadă. Care e logica în enunțul: Ionel a ajutat o bătrînă să treacă strada, deci nu a furat ieri trei lei din pușculiță? Dar în enunțul: Vasilică a luat notă mai mare decît Mihăiță, care a copiat anul trecut, deci nimeni nu mai copiază?
Legătura e că trebuie să fii naiv sau să vrei să crezi într-o judecată greșită ca să vezi legătura. Farah a cîștigat două curse, ceea ce ne spune că a fost cel mai rapid în acele două curse, nu că n-a fost dopat. Bolt a bătut un ex-dopat ceea ce ne spune că a bătut un ex-dopat, nu că dopingul a fost răpus de victoriile lui Bolt. Tupeul cu care aceste judecăți vădit strîmbe au fost propagate spre public nu e întîmplător. De cînd marii atleți au fost așezați în fruntea mesei și slujesc de model, orice e îngăduit. Începînd cu falsurile care modifică bunul simț. Cultul a născut propaganda.