Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Mai mulţi Tecăi!

Campionul de la Wimbledon e, pur și simplu, un om normal. Nu un om banal, ci un om normal

Permalink to Mai mulţi Tecăi!
joi, 16 iulie 2015, 9:20

De cele mai multe ori, indiscrețiile n-au ce căuta într-o discuție despre sport. De cele mai multe ori, indiscrețiile iau locul discuțiilor despre sport. Asta ridică tirajele, audiențele și accesările, dar coboară nivelul. Contează? Da, dacă nu pentru decența la care noi, cronicarii, am renunțat demult, măcar pentru marfa cu care lucrăm: sportivii.

În marea lor majoritate, oamenii pe care îi lăudăm sau criticăm pierd mult din demnitate de îndată ce intră în cazanul cu indiscreții. Unii se complac, dar asta nu schimbă cu nimic situația. Vreau să spun că sportivii nu mai sînt stăpînii propriei persoane, ba mai mult, învață din primul juniorat să nu aibă așa ceva. Și cu asta am ajuns la Horia Tecău. Nu Tecău cîștigătorul de dublu la Wimbledon, ci Tecău cu care am luat masa într-o seară, mult înainte de Wimbledon și puțin înainte de Melbourne. Așa au făcut întîmplarea și un prieten comun. Evident, am vorbit de tenis. Și despre altceva, dar, din discreție în plină indiscreție, nu o să spun despre ce. Important e că n-am fost surprins, cucerit sau zguduit. Nu. Am fost absolut relaxat de bunul simț și de maturitatea omului din fața mea.

Obișnuit cu vedete care caută să-și etaleze aura de la bun început, am așteptat să văd unde apare prima unforced error. Primul vedetism și prima aroganță. Am înțeles destul de repede că eroarea apăruse și îmi aparținea. Tecău e, pur și simplu, un om normal. Nu un om banal, ci un om normal. Asfixiați de tabloide, am uitat ce mare lucru e un om normal. Un om care conversează pentru că are ceva de spus și o spune fără să se pună în față. Nu știu dacă din tenisul de dublu sau de altundeva, dar Tecău a învățat că o conversație e un joc în doi și, lucru de neconceput în restaurantele, studiourile tv și instituțiile noastre de stat, își lasă partenerul să vorbească. Am regretat că lumea dezbaterilor publice nu e plină de Tecăi și, la sfîrșit, i-am urat succes mai departe. Nu pentru că eram convins de triumfuri iminente, ci pentru că îmi doream să văd, în sfîrșit, un om de calitate înconjurat de succes. Pe urmă, Horia Tecău a cîștigat Wimbledonul. Nu am nici un amestec. Vina e numai și numai a lui. În cea mai deplină calitate de om normal.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

TUDORICA (10 comentarii)  •  16 iulie 2015, 11:19

Domnule Ungureanu normalitatea era ,ca sa zic asa ,norma in societatea romaneasca inainte de instaurarea comunismului si ea a disparut nu pentru ca ar fi demolat-o,ci pentru ca nu a mai cultivat-o.Traind mai mult in vest nici nu va dati seama de normalitate,pe cand aici pe malurile Dambovitei aceasta normalitate devine un „caz”.Este adevarat ca educatia a fost expulzata mai intai din familie si apoi din scoala,ea urmand sa se faca la voia intamplarii pe strada si aiurea.Comportamentul omului 99% este invatat si numai 1% este dar de la Dumnezeu.Remediu :restructurarea din temelii a educatiei din familie si din scoala.Nu cred ca cer prea mult! Sa mai auzim si de bine si multa ,multa sanatate.

victor L (28 comentarii)  •  16 iulie 2015, 15:54

Frumos.

tot nea caisa (2 comentarii)  •  16 iulie 2015, 20:41

Si mai putini TRUi!

Petrake (1 comentarii)  •  16 iulie 2015, 21:26

Foarte frumos spus,si sper sa citeasca cati mai multi sportivi de performanta si care nu au ajuns si nici nu o sa ajunga la rezultatele lui Tecau. Bineinteles ,fiecare in ramura sportiva pe care o practica.

Obiectiv (10 comentarii)  •  17 iulie 2015, 9:04

@ T.R.U.
Sunt multi oameni in tara aceasta precum Horia, insa dvs. nu i-ati vazut; daca apreciati atat de mult perosanele cu aceasta calitate, de ce ati semnat un „pact cu diavolul”, adica de ce l-ati sustinut pe matroz (culmea neseriozitatii si nu numai) in cursa prezidentiala?
Ati fost ziarist sportiv si ati virat, asemenea altora (direct sau indirect), spre politica, un domeniu in care seriozitatea este exclusa; in aceste conditii, nu puteti fi un moralist credibil!
Exigenta fata de sport si sportivi (ati criticat aproape pe oricine si ati minimalizat in repetate randuri valoarea campionatului englez) nu este dublata de o consecventa in privinta criteriilor de apreciere in viata sociala si politica. O.

TUDORICA (10 comentarii)  •  18 iulie 2015, 10:04

@Obiectiv.Va rog sa publicati o lista cu cine are voie sa faca politica si mai ales ce fel de politica.Traiasca lupta pentru pace si alianta dintre clasa muncitoare si taranime!

Obiectiv (10 comentarii)  •  19 iulie 2015, 13:12

@ TUDORICA
In virtutea aceluasi drept (la libera exprimare), pot sa dezavuez faptul ca un fost ziarist sportiv talentat a devenit un politician in buna masura contestat. O.

TUDORICA (10 comentarii)  •  19 iulie 2015, 18:41

A pus cineva in discutie dreptul la libera exprimare? In cel priveste pe TRU si reciproca e valabila,are si domnia sa aceleasi drepturi.Va simtit vexat in vreun fel de opiniile politice ale lui TRU si pe care oricum nu si le-a expus in acest articol.Dupa cum vedeti nu raspunde comentatorilor,aquila non capit muscas!

Obiectiv (10 comentarii)  •  20 iulie 2015, 14:33

@ TUDORICA
Multumesc pentru „compliment”! N-oi fi acvila, dar nici vreo insecta nu sunt, o spun asta oricui, de la orice nivel!
TRU nu raspunde la mesaje din obisnuinta (ca si alti ziaristi, de altfel), nu ca ar fi fost afectat de cele scrise; odata intrat in politica, poate suporta orice! O.

Comentează