Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Democrația democratică

Nici o idee bună nu rămîne fată-n casă. Fotbalul nu face excepție de la această regulă

Permalink to Democrația democratică
joi, 2 iulie 2015, 9:34

Criza din Grecia, pe numele ei adevărat potlo(mă)găria meșterită de greci împotriva lor înșiși, nu lucrează chiar fără folos pentru fotbal. Totul pornește de la necugetarea cu care grecii mitraliază pe toți pereții o lozincă din care li se pare lor că ies înnobilați.

Lozinca zice așa: noi sîntem leagănul democrației și nu putem fi umiliți.

Unde „noi” presupune că pleava politică de azi e urmașul direct al unui grup de eleni decedați acum 2500 de ani. Legătura care duce de la greci la eleni e asemănătoare cu acea legătură care ar duce de la italieni la romani și ar face din Italia spaima lumii între Londra și Eufrat.

Fotbalul se alege din comicăria de mai sus cu falimentul unei inepții foarte răspîndite despre existența dreptului divin. Exemplu: Anglia e inventatoarea fotbalului și de aici decurge măreția sau, mă rog, posibila măreție de azi.

Presa și tribuna engleză trăiesc de aproape 100 de ani cu această iluzie și nu sînt dispuse să renunțe la ea. De ce? Pentru că onoarea de născător e cea mai bună prelată apărătoare de realitate. Celălalt exemplu major e încă mai dureros.

Cine ar fi crezut acum 10-15 ani că augusta, exotica, miraculoasa Brazilie va trăi cu un picior în plutonul doi? Nu, nimeni nu se îndoiește: Brazilia a inventat fotbalul magnific. Multă vreme, ideea după care pînă și Brazilia ar putea confirma ideea că fondatorii pot deveni amintiri a fost interzisă.

Dar Brazilia n-a scăpat. Azi, după măcelul german de la Cupa Mondială și după minimăcelul paraguayan de la Copa America, Brazilia a semnat de propria retrogradare.

Nu e vorba aici de căderile și răsăriturile accidentale ale țărilor mici. Polonia, Ungaria, Bulgaria, România au urcat și au coborît fără să schimbe prin asta istoria fotbalului. Înțelesul giganților fondatori care ajung pietoni e mult mai adînc.

El ne spune că, odată născută, o idee sau o calitate refuză să rămînă fată în casă și pleacă de capul ei în lume. Indiferent dacă vorbim de democrație sau de măiestria în jocul de fotbal, monopolismul e exclus. Ideile mari sînt disponibile de cum se nasc.

Ce nu înțeleg grecii care se cred nepoții buni ai democrației e că democrația însăși e democratică. În termeni mai accesibili nouă, avem la dispoziție povestea handbalului pe care aproape l-am reînființat, în vremurile în care un meci cu Franța era rezolvat de rezerve.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

banks (3 comentarii)  •  2 iulie 2015, 12:57

..Sau cum spuneau tot unii mai vechi, „Πάντα ρει …”

Valentin Tudor (1 comentarii)  •  8 iulie 2015, 21:05

Foarte interesanta idee.
Adevarul cum il vad eu e ceva mai complex insa: Grecia nu a inventat doar democratia, ci lumea moderna asa cum o stim noi azi in forma ei „VESTICA”. Stiintele (fizica, matematica, medicina, biologia, istoria, etc etc), teatrul si alte arte, sportul si multe altele.
Mai mult… au fost suficient de inteligenti si darji sa apere toate acestea cu arma in mana.
Mai mult… au avut „aroganta” sa raspandeasca, chiar si cu forta, ideile lor in toata Mediterana, Marea Neagra si jumatate de Asie.
Cumva au fondat, practicat, aparat si raspandit CIVILIZATIA OCCIDENTALA. Ei au inventat VESTUL, undeva mai in est.

Comentează