Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Orbitor și neplăcut

Barcelona este o echipă atinsă de geniu, dar lipsită de onoare. E grav, dar adevărat

Permalink to Orbitor și neplăcut
joi, 11 iunie 2015, 9:49

Merita Barcelona să cîștige Liga Campionilor? Indiscutabil. E Barcelona un fenomen comparabil cu dinastiile postbelice, de la Real și Ajax citire? Indiscutabil. Și totuși, finala cîștigată la Berlin în fața mărunților juventini a lăsat în urmă ceva discutabil. Din toate finalele de care am avut parte, începînd cu Manchester United – Benfica 4-1, meciul de la Berlin mi s-a părut singurul înșelător și, chiar, nedrept.

Mai întîi, pentru că Barcelona are o defensivă de echipă mică. Juve putea cîștiga sau nu meciul pe erorile defensive ale Barcelonei în ultimele 20 de minute. Șansa a fost acolo. Apoi, pentru că Barcelona mi se pare o echipă lipsită de onoare. Geniu da, onoare nu. E grav ce spun? Poate. Dar partea urîtă și nedemnă a Barcelonei e la locul ei. Suarez și colegii simulează ca la recrutare și provoacă mai ceva ca un serviciu de propagandă. O echipă mare nu are nevoie de așa ceva. Sau, dacă are, are și o problemă de educație sportivă. Barcelona e prea mult o echipă care joacă într-un film despre Barcelona. Senzația de măreție asistată mediatic nu e niciodată absentă. Aici, Barcelona ar trebui să învețe ceva din traiectoria lui Nadal, cu totul altceva din capodoperele răbdătoare ale lui Wawrinka și ceva și mai și din grația lui Djokovici în fața înfrîngerii.

O parte din gustul amar, și anume nuanța cea mai amară, vine din lipsa de recunoaștere care a lovit Juventus în clipa cea mai frumoasă. Juventus a luptat și a controlat momente-cheie, într-o finală în care nimeni nu i-a dat dreptul să spere. Arta apărării italiene a fost grav rănită de absența lui Chiellini, dar a rezistat cît a fost supraomenește posibil. În plus, cred că delirul admirativ centrat pe Barcelona ne împiedică să înțelegem ceva remarcabil. Jucătorul-revelație al Ligii Campionilor și bijuteria secretă a lui Juventus e Claudio Marchisio. Asta, cu atît mai mult cu cît strălucirea lui Marchisio e o calitate tăcută. Fără cutie de rezonanță și superlative la kilogram, Marchisio e ultimul produs al unei uluitoare și subestimate tradiții italiene. Mijlocașul defensiv cu capacitate de construcție spontană a fost cel mai recent văzut în persoanele dlor. Tardelli și De Rossi.

Călcîiul divin cu care Marchisio a creat golul lui Juve la Berlin vine de acolo. Da, Barcelona a fost mai bună dar, uneori, așa ceva e orbitor și neplăcut.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

ha ha (1 comentarii)  •  11 iunie 2015, 10:41

du-te bai nene…! ce bazaconii ai scris acolo….

seba (2 comentarii)  •  11 iunie 2015, 11:46

de acord ca meciul a fost inselator si chiar putin nederept. paote juve merita mai mult. nu ca e la nivelul barcelonei, dar in seara de 6 iunie, in unele momente importante, a condus jocul. nu-s de acord insa cu lipsa de educatie sportiva de la barcelona. sigur, nu-s perfecti, unii oameni n-ai cum sa-i schimbi in totalitate, dar barcelona mi se pare un model bun pentru asa ceva. neymar simuleaza mult mai putin de cand joaca la barcelona, iar suarez, un tip individualist, a devenit foarte altruist de vreo cateva luni incoace.

Titi paracliseru (10 comentarii)  •  11 iunie 2015, 11:55

Din cate stiu ati pariat pe Juve,unu la un milion ,dar n-a fost sa fie.In fond nu-i obilgatoriu ca tuturor sa ne placa aceiasi echipa sau ma rog acelasi stil.Erati copil pe vremea cand Johnstone il ridiculiza pe Picchi in finala din ’67 de la Lisabona.Aia da lectie de fotbal si de tinut minte peste ani.Atunci perioada lui Il Grande Inter lua sfarsit.Jucatorii lui Inter Corso,Mazzola,Domenghini ejusdem farine,erau cel putin la fel de valorosi ca si jucatorii lui Juve,insa au avut taria si demnitatea sa recunoasca ca apartin unei ere apuse.Dupa aproape cincizeci de ani Juve vine cu acelasi „beton armat”sa ne convinga de frumusetea fotbalului.Sa avem pardon.Petele din Soare se pot vedea ,dar nu cu ochelari de cal.P S Helenio Herrera era un fel de Jose Mourinho si de care putini isi mai amintesc.Isi aduc aminte cu placere de Johnstone si ai lui cu acel fotbal total.Se plictisise lumea de 1-0 aparat cu disperare de italieni,lumea vroia multe goluri si spectacol.A propos cam cate goluri da Barcelona pe meci?

Calin (2 comentarii)  •  11 iunie 2015, 13:43

Asa e, Barcelona reactioneaza uneori ca o echipa inca frustrata ca odata, marii sale rivale I s-a spus „Los Galacticos”. Dorinta de adjective, de metafore, de glamour ajunge undeva in apropierea kitsch-ului. Apoi Barcelona e sud-americana atat in aparare, cat mai ales in atac, acolo unde se provoaca la greu. De la Dani Alves (un fel de Lacatus defensiv) la MSN, toti isi castiga mingea, posesia, terenul si prin a provoca, a raspunde la coate, pumni, talpi, scuipati. Si daca sud-americanii nu stiu sa fenteze, apoi cine stie? Pe de alta parte, cu tot respectul, onoare nu mai exista de mult in fotbalul mare. Si nici macar PL nu poate oferi un contraexemplu echilibrant.

mihai (2 comentarii)  •  11 iunie 2015, 13:47

Din pacate(sau din fericire), putini inteleg…

Bocanci (2 comentarii)  •  11 iunie 2015, 14:07

Juventus e cea mai mizerabila echipa din istoria fotbalului, asa ca nu ma deranjeaza ca a batut Barcelona, cu toata apararea ei de Liga lu Mitica. Au dat lovitura, i-au prelungit contractul impiedicatului Alves, iar broasca testoasa de Pique e fotbalist de baza in continuare.

Vlad (1 comentarii)  •  11 iunie 2015, 14:14

Felicitari pentru acest articol care puncteaza cateva lucruri extrem de importante si reale in acelasi timp.

Parrda (1 comentarii)  •  11 iunie 2015, 14:25

Respect opinia Dvs, totusi mi se pare putin partinitoare. Probabil scriind din Londra izul de fotbal „latin” nu place asa mult, dar trebuie admis ca da culoare unui sport tot mai gri, umbrit de interese financiare. Sunt Fan Barca si asa voi ramane indiferent de impresia lasata Dvs pentru ca promoveaza spectacolul si fotbalul (inca) cu zambetul pe buze… nu pragmatismul si „perfectiunea” altor asa zise echipe mari.

augustin mihaila (3 comentarii)  •  11 iunie 2015, 15:09

brte nea tru ce-ți mai place să te pui contra. cre că ți s-a sașiit și mintea dupatîta supt de pe urma la bulangii de centauri din politichia romîmească!

aslan (1 comentarii)  •  11 iunie 2015, 16:08

Domnule, mai aveati putin si plangeati..e ok, poate altadata,cat ati pierdut la pariuri ?

augustin mihaila (3 comentarii)  •  11 iunie 2015, 16:22

Minunat! În sfârșit cineva vede bine despre ce e vorba. Bravo, domnule tru! Respectele mele!

eugeniustin (3 comentarii)  •  11 iunie 2015, 16:39

Jucatorii Barcelonei nu simuleaza in niciun caz mai mult ca restul fotbalistilor iar Messi e un exemplu de sportiv adevarat: niciodata nu cade la primul contact ci se zbate sa finalizeze faza asa cum si-a dorit…haideti sa nu ne aia pe noi, nu e cazul.

Titi paracliseru (10 comentarii)  •  11 iunie 2015, 18:46

De ce nu apare comentariul postat a.m..Este cat se poate de decent,nu are nimic ofensator.Nu inteleg de ce ne mai invitati la comentarii,totusi ce va suparat?

Fibra (17 comentarii)  •  11 iunie 2015, 19:14

Sa nu uitam ca cei doi sunt sud-americani,artisti ai jongleriilor si ai simularilor Va aduc aminte ca un jucator exceptional,Del Piero,simula incredibil,pacalind mai ales arbitri italieni.Facea o cursa pe stanga cu fundasul advers in spate,il apuca cu mana dreapta de tricou si cand intra in careu se pravalea.Faza s-a petrecut de nenumarate ori.Arbitrul ori nu vedea,ori abia astepta si dadea 11m. Sa nu ma intelegeti gresit,Del Piero era incantator ca jucator,dar poate tocmai de aceea profita de increderea arbitrilor ca e si fair-play.

quandary (1 comentarii)  •  11 iunie 2015, 19:21

***, la ce film te-ai uitat? ca la Juventus-Barcelona sigur nu. macaronari inca cerseau penalti cand barca ii electrocutatu cu golul al doilea.

Filbert (13 comentarii)  •  11 iunie 2015, 19:33

Problema Barcei este Busquets, mie asa mi se pare. Omul acela n-a dat in viata lui o pasa in fatza sau mai lunga de 3 metri, iar in ultimii 2 ani nici nu mai ajuta apararea. Cu Mascherano in locul lui B. si cu un fundas central de meserie (Mathieu), echipa se misca mult mai bine.

Paul (2 comentarii)  •  11 iunie 2015, 22:58

„O parte din gustul amar, și anume nuanța cea mai amară, vine din lipsa de recunoaștere care a lovit Juventus în clipa cea mai frumoasă. Juventus a luptat și a controlat momente-cheie, într-o finală în care nimeni nu i-a dat dreptul să spere.”

Da, domle. Juventus a controlat, probabil de aia se trezeau 3-5 pe contra Barcei, pentru ca ati urmarit multe meciuri din toamna aceasta ale Barcei lui Lucho.
Recomand returul cu City, meciul cu Real.

Sorin (5 comentarii)  •  12 iunie 2015, 1:07

BARCA este o echipa de gunoaie adunate in acelasi loc.
Se tavalesc pe jos si simuleaza ca niste ….romi….ce sunt…
Imi este scarab de mizeria de Messi pt ca nu isi plateste taxele…saracu’

Fenris (2 comentarii)  •  12 iunie 2015, 1:25

Multumesc!

TheDog (3 comentarii)  •  12 iunie 2015, 7:46

stiu ca doare faptul ca Barca a facut tripla, dar nu-i nimic, durerea va continua si la anul, asa ca sa fie cu dedicatie pentru toti haterii

bazileon (1 comentarii)  •  12 iunie 2015, 8:45

Ce va mai poate orbi pe D-voastra?

ion (1 comentarii)  •  12 iunie 2015, 11:07

Excelent. Il principino.

Titi Paracliseru (10 comentarii)  •  14 iunie 2015, 11:40

Domnule Ungureanu ati urmarit meciul de la Belfast? Cum vi se pare jocul tricolorilor in comparatie cu cel al Barcei.Cred ca apararea celor de la Barca lua cel putin trei goluri de la nord irlandezi.As fi vrut sa-i vad jucand si ei cu ochii-n soare si vantul in fata,mai ales ca au o defensiva de echipa mica si atac de trei -patru goluri pe meci.Pertinenta observatia dvs. care sta-n picioare si dupa acest meci de la Belfast. Va mai asteptam cu asemenea comentarii.

Comentează