Apel umanitar
Dacă aş avea milionul acela de lire sterline, aş paria pe Juve în finala contra Barcelonei. Am să vă şi explic de ce

Știu, Barcelona o să le dea 3, 4, 5 sau cît se va putea în 90 de minute. Juve e o doamnă în vîrstă, de data asta nu numai în efigie, dar și pe teren. Pirlo a terminat sufocat pe Bernabeu, iar Buffon aduce tot mai mult cu Zoff. Dar, dacă aș avea vestitul milion de lire sterline, aș pune pariu pe victoria lui Juve. În contra logicii și în numele speranței care refuză să-l părăsească pe outsider. Pînă la urmă, Messi e cel mai bun jucător al lumii, dar apariția lui Juve în finală are ceva peste măreția individuală.
Juventus a urcat pînă în finală susținută de bătrînețea unei echipe care știe cel mai bine să fie echipă. Mai cred că Bonucci și Chiellini sînt cei mai buni apărători pe care Barcelona și Real n-au știut să-i cumpere la timp. Giuvaerul ascuns e Marchisio, iar Vidal, în ciuda unei discrete diferențe de tunsoare, e un Zatopek cu fișa postului între careuri. Dacă toate astea ar putea fi în vreun fel răsplătite în finala de la Berlin, atunci și Liga Campionilor va fi eliberată din cleștele care o obligă la variantele Barca sau Real. Evident, Barcelona e cea mai imposibilă, strălucitoare, enervantă și imbatabilă echipă a ultimilor zece ani de fotbal mare. Sau mai mult de zece. Dar cu asta intrăm într-un teritoriu discutabil. Și, din păcate, lucrul de care fotbalul a început să ducă lipsă e tocmai discutabilul.
Există în unanimitatea pro Messi și Barcelona o grabă ușor lipsită de respect și la fel de ușor încărcată de ignoranță. Nu tot ce e orbitor e Cărtărescu. Barcelona a schimbat fotbalul și trebuie să stea între cei ce l-au schimbat, nu deasupra lor. Pe scurt, Inter, Real și Ajax, în variantele lor istorice, nu sînt cu nimic mai jos. Messi e uluitor, hipnotic și irezolvabil, dar nu complet. DiStefano și Cruyff au fost compleți. Concluzia e aceeași. Așadar, la Berlin, cu voia Norocului, a betonului și a cîtorva contre pe adresa Pique, situația s-ar putea echilibra un pic. Messi și Barca mai au cel puțin cinci ani de fotbal în ei și ar fi păcat să îi petreacă în calitate de cult și, mai tîrziu, umbră de cult.
O victorie a lui Juventus nu e posibilă, dar asta nu importă. Ca atîtea alte vise străvechi, dacă victoria în fața Barcelonei ar fi posibilă, fotbalul ca ocupație rezonabilă ar avea de cîștigat mai mult decît Juventus. De aici și argumentele pe care se sprijină acest apel umanitar.