Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

De asta ne conduc alții

Barcelona şi Bayern au dus fotbalul la nivelul unei activităţi în care banii au un rol important, dar nu decisiv

Permalink to De asta ne conduc alții
joi, 30 aprilie 2015, 10:36

Unii au tehnologie digitală de anticipație. Asta îi face preaputernici și tot asta îi lasă pe ceilalți în urmă. În fotbal, unii sînt Barcelona și Bayern. Iar ceilalți nu sînt deloc. Ar fi păcat să ratăm discuția pe care au lăsat-o în urmă sferturile Ligii Campionilor. Ar fi la fel de păcătos să purtăm discuția în termeni de palmares. Adevărata discuție pornește de altundeva, dindărătul sau de deasupra trofeelor. Barcelona și Bayern au transformat Liga Campionilor într-un trofeu confuz în care finala se joacă în semifinale. Barcelona și Bayern au supremația totală. Asta în condițiile în care banii nu mai dictează diferența. Bani sînt grămadă și la Manchester și la Paris, și la Milano și la Amsterdam sau Doneţk. Și jucători ar fi pe toată harta. Și atunci?

De unde diferența care dă supremația? Ei bine, de la cap. Lumea se face dintotdeauna cu capul, dar această constatare a fost mult timp umbrită de iluzii. Acum, cu Barca și Bayern la vedere și la mare distanță, lucrul e evident. Valoarea pură decide, iar valoarea pură e rezultatul minții care gîndește sistematic și etic. Pînă la urmă, Barca și Bayern sînt o construcție minuțioasă în jurul unei idei. Ceva între o limuzină germană și un bol de orez japonez. Seriozitatea și credința sînt atît de importante în această operație încît e cazul să renunțăm la ideea vizionarului romantic. Guardiola și Enrique, la fel Heynckes, nu sînt niște genii zguduite de revelație. Sînt niște manageri cu viziune generală și ochi pentru detalii microscopice. Adică oameni care muncesc și șlefuiesc azi ce au șlefuit și ieri.

Dacă are vreun înțeles, demonstrația etalată de Bayern și Barca e o lecție despre valoare. Nimic altceva nu contează. Putem fi o echipă sau o țară simpatică, plină de umor și talent. E plăcut, dar insuficient. Putem dribla, dar luăm goluri ușor și pierdem meciuri sau epoci despre care am crezut că ni se cuveneau. Saltul în stratosferă pleacă din profesionism absolut și din cultul pentru valori. Iar asta presupune un cap care gîndește fotbal sau inginerie sau softuri. În fond, nu e nici o diferență. De asta ne conduc alții. Cei care știu și cred în ce știu.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

vlad (1 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 11:03

De la smecherie, nu de la cap, obtii suprematia puterii.
Un cap sanatos e onest, corect, egal, cinstit.

Mihai (1 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 11:49

Dragut articol, dar partinitor. Daca Barca si Bayern detin suprematia, Real ce detine? Ideea articolului este buna dar este gresit sa asumati ca cele doua echipe mentionate de dumneavoastra sunt singurele care conteaza.

PS: si Ancelotti este un antrenor minutios. Cu Guardiola sunt de acord, la Enerique am dubii

Florin (5 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 16:12

Titlul e pretentios si interesant, explicatia neclara.

Vad in antiteza umorul cu seriozitatea si driblingul cu profesionalismul.

O linie comuna exista totusi intre guardiola si Enrique, pe amandoi I-au facut antrenori mari messi, iniesta, xavi, alves si ceilalti.

Dribleaza astia de mai sus, ohohoooooo!

Se apara ei excellent, incearca si ei acolo!!!!

Deci driblingul si tehnica decid.

Cati rupatori are Germania de la mijloc in sus – unul singur, schweinsteiger!
Cati foarte tehnici? özil si götze
Cati tehnici? kroos, schürrle, lahm, müller.

Tehnica si viteza jocului i-a dus acolo sus.

In rest, tem ainteresanta, asteptam o argumentatie mai buna cu alta ocazie.

Obiectiv (10 comentarii)  •  1 mai 2015, 9:15

@ T.U.
Asa se vad lucrurile de la Strasbourg?
Pep este pe cale s-o destabilizeze complet pe campioana Germaniei; stilul de joc a la Barcelona (nu de acum, care are 2 argumente in atac in plus fata de „era Guardiola”) a insemnat si rarirea pana aproape la disparitie a suturilor de la distanta, precum si neexersarea loviturilor de la punctul cu var! In numai 10-11 luni, Bayern a incasat un 0-5 (in doua manse) de la Real, un 1-4 de la Wolfsburg, un 1-3 de la Porto, n-a fost in stare sa marcheze in poarta celor de la Monchengladbach (in fata carora au pierdut pe Allianz Arena) si au ratat toate loviturile de departajare in semifinala cu Dortmund, in Cupa Germaniei! Asta-i echipa care conduce Europa?
Revenind la Barcelona, pot spune ca atacul este exceptional (Neymar si Suarez fiind inventivi, rapizi si cu simt al portii, suplinindu-l de minune pe Messi), insa apararea si mijlocul – ceva mai uzate decat pe vremea cand catalanii erau umiliti pe Nou Camp de catre opozantii de miercuri!
@ Florin
Ozil? Mai joaca? Numai faptul ca s-au dat atatia bani pe el il mai determina pe Wenger sa-i mai acorde o sansa. Individul n-are nimic din caracteristicile etniei si cetateniei pe care le are, este lent, indolent, ineficient si n-are decat un … picior! O.

Obiectiv (10 comentarii)  •  1 mai 2015, 11:22

@ T.U.
Scuze, n-am pastrat un acord unitar (am alternat pluralul cu singularul, gandindu-ma ba la clubul bavarez, ba la echipierii lui) pe durata unei fraze! Din graba, insa discursul nu se schimba!

Comentează