În memoria învinșilor și salahorilor
Învinsul fără vină e Halilhodzici, cu Algeria lui. Salahorul e Kuyt, care n-a învăţat vreodată să fie vedetă.
Supercineva aruncă un voleu în vinclu și dă numele Cupei Mondiale. Pe parcursul următorilor 4 ani, detaliile, figurile și scorul se vor […]
Învinsul fără vină e Halilhodzici, cu Algeria lui. Salahorul e Kuyt, care n-a învăţat vreodată să fie vedetă.
Supercineva aruncă un voleu în vinclu și dă numele Cupei Mondiale. Pe parcursul următorilor 4 ani, detaliile, figurile și scorul se vor retrage, treptat, în arhive. Vor supraviețui cîteva nume, dar numai în măsura în care sînt legate de incidente dătătoare de goluri memorabile și fracturi deschise. Pentru salahori și învinși nu mai e loc. Prin urmare, Vahid Halilhodzici se va întoarce, probabil, la Lille, unde trăiește ca supus franco-bosniac și e respectat ca fost golgeter al campionatului francez. Episodul algerian se va topi în uitare. Algeria a pierdut. Germania a cîștigat. Sigur, Germania va plăti mai tîrziu. Cu Mertesacker și Boateng stoperi nemotorizați și cu portarul Neuer pe post de libero e greu să scapi teafăr. Halilhodzici a înțeles că Germania are stoperi pietonali și a formulat rețeta corectă: contre în spații deschise cu gloabele depășite în sprint. Cu finalizatori de contre, Algeria avea 2 sau 3-0 la pauză. La sfîrșit, Halilhodzici era mai bătrîn. Indiferent ce cred alții, eu mă revolt cînd văd un om în toată puterea vîrstei podidit de lacrimi. O figură distinsă și paternă, învinsă fără vină. Istoria patimilor lui Halilhodzici a început prin 1993. Marele fotbalist de la Velez Mostar a fost înlocuit de chiar cei ce-l venerau pe stadion cu figura musulmanului inamic. Halilhodzici a plecat în exil, sub amenințare. Pe drum, a aflat că hoardele i-au jefuit și ars casa. Asta e cu acest bărbat care știe fotbal și încasează pentru că alții nu știu să joace sau nu pot face diferența între fotbal și religie.
Cealaltă figură înaltă și nevăzută a Mondialelor e Dirk Kuyt. La aproape 34 de ani, Kuyt face muncă de rob și nu cere titularizare. Al doilea fundaș stînga în primele 50 de minute cu Mexic, apoi mijlocaș dreapta, Kuyt putea încheia, la nevoie, portar. Cîndva la Liverpool, acest muncitor necalificat de mare calificare n-a învățat vreodată să fie vedetă. Victoriile construite pe arătura lui Kuyt au fost culese de alții. Antrenorii l-au stimat, dar nu l-au așezat între titularii obligatorii. Kuyt a continuat să are și să ajute copii săraci prin fundația finanțată alături de soția în continuare soră într-un cămin de bătrîni. Louis van Gaal, care amenință să preia cerebral Cupa Mondială, l-a înțeles și l-a recoltat din saivanul Fenerbahce. Pînă și Cruyff, suspect de hepatită după fiecare vorbă a lui Van Gaal, a încuviințat că echipele în care joacă Dirk Kuyt sînt binecuvîntate. Poate e ceva de ținut minte din această Cupă Mondială.