Presa de Liga Campionilor
Un important jurnalist britanic a observat rolul celei mai mari competiţii europene în dezvoltarea fotbalului.
Un articol bun face mai mult decît o victorie împotriva Barcelonei. Iată-l, de pildă, pe Henry Winter, jurnalist sportiv britanic, punînd, în Daily Telegraph, un […]
Un important jurnalist britanic a observat rolul celei mai mari competiţii europene în dezvoltarea fotbalului.
Un articol bun face mai mult decît o victorie împotriva Barcelonei. Iată-l, de pildă, pe Henry Winter, jurnalist sportiv britanic, punînd, în Daily Telegraph, un comentariu de deschidere la Manchester City-Barcelona. Teza lui Winter: respect pentru Barcelona, respect pentru standardul fixat de Liga Campionilor. Man City e parte a unui alt tip de fotbal – scrie Winter. Un fotbal cu origini britanice din care au fost extrase originile.
Fotbalul descris și reproșat de Winter se cheamă Premier League plus FA Cup și se reduce la tribalism. Totul e, adică, o chestiune de rivalitate orășenească sau de cartier. Huddersfield Town se declară rivala lui Man City pentru că a luat tot atîtea titluri. Pellegrini, intoxicat de mediul britanic, se ocupă la conferința de presă dinaintea meciului cu Barcelona de întrebarea: cine e mai mare, City sau United?
Între timp, în oraș sosește Messi, în fruntea coloanei de superstaruri ale Barcelonei. Winter remarcă diferența de luminozitate. Barcelona vine din panteon și aduce cu ea ceva uitat sau nesocotit în Anglia: profesionismul înalt și inovator. A se vedea industria auto germană. Toată această desprindere de local și trivial spre un fotbal de mare calitate tehnică e legată de Liga Campionilor. Sistemul a creat un cadru perfect pentru fotbalul care se adîncește în fotbal. De ani și ani, meciurile Ligii mustesc de calitate, selectează valoare și scriu istoria progresului tehnico-tactic. Ne-am obișnuit cu Liga fără să mai observăm că excelența ei a discreditat fotbalul care nu a știut sau nu a putut să i se alăture.
Mai mult, profesionismul cultivat de Ligă și practicat de Barcelona sau de Bayern a forțat un nou standard etic. Jucătorii acestui sistem nu mai știu să fie vedete de un meci sau băieți cu valoare locală pentru derby-ul cu cartierul vecin. Aceeași mutație și între comentatori. Winter e un exemplu excelent. Presa de Liga Campionilor nu face campanii psiho-murdare, ci analize de fond. Așa devine posibil ca un ziarist englez să elogieze echipa adversă, să remarce superioritatea standardelor Ligii și să rămînă totuși și ziarist, și englez.