Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Covidiada de la Tokyo

De ne-ar păsa mai puțin de ce s-a stabilit că e înălțător, am recunoaște că Olimpiadele sunt fake.

Permalink to Covidiada de la Tokyo
joi, 11 februarie 2021, 10:40

O făcătură festivă. Un show comercial care își ruinează gazdele și îngrașă CIO. De fapt, cea mai mare parte a lumii e, demult, indiferentă. Sporturi uitate sau invizibile apar scurt pe scenă și produc eroi de o zi. Țările mici își îngăduie să se simtă mari. Sau vreți să spuneți că urmăriți pasionați ce se mai întâmplă în pentatlon, canotaj și haltere?

Noutăți penibile șterg bruma de autentic rămasă nouă de la elini. Din 2024, odată cu –espérons! – fosta ediție a J.O. de la Paris, ar urma să aplaudăm campioni la breakdance. Sporturile cu adevărat venerate nu servesc interesul olimpic. Fotbalul și tenisul aduc titluri olimpice doar spre a consola nemedaliații sau a da un fior în plus campionilor care au câștigat deja tot. Și atunci? La ce bun? Mai ales că avem continentale, mondiale și, peste toate, YouTube.

Răspunsul, ca în atâtea alte ocazii în care suntem siliți să consimțim, e că așa s-a hotărât. Cine nu e de acord e retrograd și n-are decât să dea o tablă cu televizorul închis. Dar dacă, de pildă, ți se pare că Tokyo e cel mai bun prilej de despărțire? Pe 23 iulie ar urma să înceapă ceva ce s-ar putea numi, poate, imitația simulacrului Olimpic. Un document de 30 de pagini intitulat, cu o inspirație culeasă de la creșă, Playbook, explică în detaliu: 15.000 de sportivi și para-sportivi, câteva mii de funcționari și alte mii de ziariști vor sosi spre a evita orice contact.

Toți trebuie să producă un test negativ. Toți urmează să repete testul la fiecare 4 zile. Atingerile, îmbrățișările, uralele, frenezia sunt strict interzise. Aplauzele sunt admise, dar numai de la emițători aflați la minimum 2 metri distanță. Cei ce nu respectă pravila din Playbook pierd „statutul olimpic” și pleacă acasă. Implicația e clară: Covidiada de la Tokyo va avea o singură probă: izolarea.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Bumm!! (1 comentarii)  •  12 februarie 2021, 8:27

Nedrept articol. Jocurile olimpice sunt in primul rand o propaganda pentru sport. Sportul este mult mai mult ca fortbalul, tenisul. In unele zone ale lumii sunt sporturi populare, in alte zone sunt alte sporturi. Si e interesant sa le cunoastem. Multi sportivi au ca motivatie principala participarea la olimpiada. Muncesc zi de zi, ani la rand, pentru a participa la olimpiada. Chiar daca acel sport nu e poular, de exempluu canotaj, sau pentatlon. Desigur ca factorul economic este urias in organizare. Desigur, olimpiada din acest an va fi diferit de ce ar trebui sa fie. Dar este foarte bine sa avemi eroi de o zi. Si vedem sporturi pe care unii l-au uitat, dar altii il venereaza (chiar daca sunt in numar mai mic).

Maxentiu (26 comentarii)  •  12 februarie 2021, 8:58

Bine găsit, bine formulat. Jocurile Olimpice nu mai au nicio legătură cu sportul și ar trebui reformate sau anulate.

Alis (1 comentarii)  •  12 februarie 2021, 9:25

Oh da... de prin anii 80 JO au început să devină o tribună politică (vezi boicotările reciproce SUA-URSS din '80 și '84), continuată cu brio cu spălarea de imagine a lui Putin cu JO de la Soci. Peste toate îmbinată cu (și mai ales îmbibată de) un damf de consumerism și comercial tot mai greu suportabil. Al cărui grotesc a atins maximul în '96, cănd deși erau 100 de ani de la prima ediție a JO moderne, ediția jubiliară nu s-a desfășurat la Atena, ci în patria Coca Cola.

Radu (2 comentarii)  •  12 februarie 2021, 11:01

Bre nea Traiane, urat, nu ma asteptam de la dumneata. Care vorba aia ai fost trimisul Romaniei in Europa. Patriotismul inseamna si sport. Ar fi trebuit sa stii ca pentru Romania canotajul a adus cele mai multe medalii, dupa gimnastica. Iar Elisabeta Lipa cu 5 medalii de aur (cele mai multe alaturi de Nadia) e considerata cea mai mare canotoare din lume...Sa te iei de canotaj, matale care te aciuasi prin tara care da cea mai veche comptetitie sportiva inca in desfasurare din lume, intrecerea dintre Oxford si Cambridge inca din 1829...cand noi nici nu existam ca tara, iar turcii se plimbau pe Magheru ca pe Galata, e o blasfemie. Da, ma uit si la canotaj, si la haltere...asta e doar pentru barbati adevarati, ce sa stie TRU, iar pentatlonul e o arta, fiind sportul care inglobeaza toate atributele unui sportiv...si nu numai la Olimpiada, si ca mine sunt foarte multi. Olimpiada e o sarbatoare a sportului! N-as da o finala la tir cu arcul intre Italia si Corea de Sud pe 10 Chelsea-City din s(hit)tift-ul de premier lig al chinezilor si petrodolarilor. Sanatate!

Radu (2 comentarii)  •  12 februarie 2021, 11:13

Bine ca fotbalul are legatura cu sportul...Stati linistiti, Jocurile Olimpice n-o sa dispara nici in 200 de ani. Iar fotbalul o sa se transforme in show-urile americanilor...nimeni nu promoveaza, nimeni nu retrogradeaza...doar hot-dogii sa curaga si publicitatea, in rest sport nema. Cu cat o sa se tavaleasca Neymar mai mult (sa prinda si anul asta carnavalul de la Rio), cu atat o sa aplaude TRU mai frenetic: "ce meci dom'le, ce meci, asta sport adevrat!"

Umila generatie (25 comentarii)  •  12 februarie 2021, 12:01

Mascarada Guvidului 19 dureaza de un an, daunele pe care aceasta psihoza mondiala le provoaca maselor sunt incalculabile. “Bubulii” din romanele lui Pavel Corut (colectia “Octogonul”-singurele sale carti notabile) vor ingropa in aceasta vara spiritul olimpic. Bravo, domnule Ungureanu, condeiul si inteligenta iti confera statutul de rara avis a prezentei publicatii.

Marin Gheorghe (1 comentarii)  •  12 februarie 2021, 12:50

Simplu si atragator, stilul inconfundabil al lui Traian Ungureanuse iese in evidenta. Ignorati secatura care umple acest blog de comentarii abracadabrante, atat il duce scufia avariata.

Ciollo (1 comentarii)  •  12 februarie 2021, 12:59

Deocamdata Japonia e o țară închisă pentru un număr de 152 de națiuni. Probabil își vor deschide granițele în iulie pentru 3 săptămâni în acest simulacru de Olimpiada. Probabil nu vor fi îngăduite chefurile la care participau sportivii din mai multe tari, probabil mulți sportivi eligibili nu vor dori sa mai participe. Probabil doar Dragulescu , acest sportiv old boy globe-trotter . Acolo e stare de urgenta iar turiștii trebuie sa își ia gândul....

Iou (1 comentarii)  •  12 februarie 2021, 14:40

Te întrebi câtă răutate, cât venin mai poate turna în articolele sale Traian Ungureanu. Deja problema sa pare să intre în alt domeniu... Păcat. Ce a fost ( demult!) şi ce a ajuns...

Bica Stefan (1 comentarii)  •  12 februarie 2021, 17:34

Frumos articol, respect domnule Ungureanu.

Liviu (1 comentarii)  •  15 februarie 2021, 11:05

Pt Radu: felicitari pentru comentariu! Mi a placut mai mult ca articolul! Si aveti dreptate. JO sunt esenta sportului. Spiritul jocurilor nu trebuie sa moara sufocat de bani asa cum se intampla cu fotbalul.

Circ fara fotbal (1 comentarii)  •  15 februarie 2021, 18:32

Saptamana incepe cu o veste buna: *** junior a fost dat afara de la arabi. Asta e valoarea lui, nici macar *** nu face fata. Urmatorul pe lista este Bursucul plangaret din Turcia. N-a trecut vama cu valiza de “pinalty”-uri adusa de la Cluj.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează