Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

În bară, pentru predicatori

Exact ca rectificările de buget, corecțiile postume au dreptate într-un fel inuman.

Permalink to În bară, pentru predicatori
miercuri, 30 decembrie 2020, 10:18

Maradona, abia dispărut dintre adulatori, a fost rapid luat la corectat de comentatori care cunosc valoarea vieții și sancționează abaterile de la regula fericirii. Și la noi, și în Marea Britanie și în Italia, au apărut, tot mai semeț, analize care fac morală postum marelui dispărut.

Maradona a fost numai și numai victima propriilor slăbiciuni. Droguri, anturaj, lux, triș, circ și grandoare. Culmea e că toate capetele de acuzare sunt adevărate. Numai acuzația e falsă. Ce uită moraliștii care au trecut la a doua autopsie a lui Maradona e tocmai calitatea umană a cadavrului. Pornind cu Diego împărțind bani femeilor de serviciu și spălătorilor de vase, după una lată la Napoli.

Oamenii sunt puternici și chibzuiți numai în predicile protestante, adică în resentimentul cu care lucrează egourile persecutate de insatisfacții ascunse. În rest, oamenii sunt slabi, joacă fotbal genial, toacă averi, își fac rău și nu se pot opri din încercarea de a dovedi că nu sunt un corp geometric.

Maradona și-a venit de hac, dar asta nu îl trimite în repetenția cuvenită după un examen eșuat. Cine îl poate judeca pe iraționalul Maradona? Mulți, dar numai dacă poartă în ei o pizmă amară față de darurile în care se scaldă aleșii – o oftică metafizică și un fel de a face galerie nereușitei, sub acoperirea prudenței. Nimic din ce a reușit Maradona nu a fost chibzuit. Însă, în urma lui, ca în urma atâtor iraționali pe care predicile îi trec în țarul rușinos al rataților, a rămas ceva viu și memorabil. Dovada creației rebele, refuzul mecanicii virtuoase și capacitatea nesfârșită de a face artă fără diplomă și statut.

În fotbal, asta se cheamă desăvârșire și presupune splendoarea de a o da în bară. În văzul predicatorilor.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Red Fan (16 comentarii)  •  31 decembrie 2020, 10:06

Frumos ... sper sa inteleaga si " moralistii de sezon " cum ar fi Naum si alti frustrati ...

the_gunner (14 comentarii)  •  4 ianuarie 2021, 21:32

Maestre,apreciez gestul Dvs in apărarea postuma a celui ce a fost Maradona.Dacă unora dispariția li s-a părut o ocazie unica de a da cu noroi in memoria omului,Dvs sariti in apărarea caracterului lui .Celor frustrați de faima ,carisma și averea cheltuita a lui Maradona - câți ca voi,câți ca voi ?

D10S (14 comentarii)  •  4 ianuarie 2021, 23:19

'Happiness, sadness, rebellion': what Maradona meant... Ce sa facem TRU... ne mai ramane asta: https://www.youtube.com/watch?v=_8FrNBrxsVY - sper ca sistemul o apropba.

Observator (131 comentarii)  •  5 ianuarie 2021, 14:41

@ the_gunner In general, nu sunt de acord cu ce scrie acest ziarist, mai ales cand este vorba si despre politica; situatia este diferita acum, Maradona meritand din plin sa i se ia (postum) apararea! Stiindu-l fan Liverpool, cred ca sufera pentru ultimele rezultate ale echipei lui Klopp (cateodata se manifesta exagerat pe margine, precum Petrescu)! Chiar daca Tottenham, Chelsea, Everton si, acum, Liverpool au avut cateva rezultate nefavorabile, acestea nu pot echivala cu catastrofala serie de 4 infrangeri consecutive pe teren propriu, serie care poarta "marca Arteta"! Nu cred ca un alt manager ar fi ramas in functie dupa astfel de rezultate; ma refer la cluburile cu pretentii, nu la Sheffield, West Bromwich sau Fulham! Normalitatea (acesta-i termenul corect pentru cele 3 victorii consecutive ale "tunarilor") NU TREBUIE ELOGIATA! Sa auzim de ... mai bine, din toate punctele de vedere! O.

the_gunner (14 comentarii)  •  5 ianuarie 2021, 22:33

@Observator .De acord .Lui Arteta trebuia sa i se arate usa .Cele trei victorii consecutive ,care,probabil,vor fi patru,nu sint un semn cert de revenire .Chelsea in cădere majora de forma ,BHA și WBA ciuca bătăilor .Aceaste echipe au fost bătute de Arsenal .Greu se poate numi revenire .A început curățenia .Kola și Saliba cu împrumut .Urmează Mustafi,Socratis ,Chambers,N’ketiah (dacă nu protestează Arteta) .Ar mai trebui M-Niles (Atletico foarte interesată),Rees Nelson,Soares și Willock ,dar campionatul e abia la jumătate și accidentările sint posibile .La Chelsea situația e cu umflaturi .Lampard ,se pare,e pe făraș .Abramovici n-a fost ezitant niciodată.La el nu a contat numele ,doar rezultatele numai ,care acum sint aproape catastrofale .Probabil ca Allegri își va primi cele 10 milioane pe an .Salariile staff-ului tehnic nu intra in calculație fairplay-ului financiar .Altundeva , ManU poate fi campioana surpriza anul acesta ! Principalul ingredient care le lipsește e Jack Grealish .Mare greșeală ca nu l-au luat din vara și l-au urmărit pina in pânzele albe pe Jaydon Sancho .Cu Jack in echipa ar fi fost lideri detașați .La City se cunoaște din greu lipsa lui David Silva .LFC primește goluri cind vrei și,mai ales,cind nu vrei .Atacul lor ,in ciuda numelor ,e steril și predictibil .Criza și la ei,dar Klopp nu recunoaște .Spurs șchioapătă ,iar Harry Kane țintește un salariu mamut ,altfel din August va fi jucătorul lui Real .Închipuiți-va cum va arata Realul cu el și Mbape ! Multă sănătate !

Observator (131 comentarii)  •  6 ianuarie 2021, 12:28

@ the_gunner Intre Arteta si Lampard exista diferente notabile; primul a fost un fotbalist decent si este un manager SLAB, in timp ce Lampard a avut si are o superioritate neta! De vina este Lampard ca Werner rateaza enorm si ca Havertz nu livreaza la nivelul cotei ce i se atribuie? Sau ca s-a adus un portar modest pe o suma exorbitanta? Cu banii achitati pentru acel portar in Romania s-ar fi "construit" cateva echipe de grupele Europa League, ba si suficient de bune pentru a accede in fazele eliminatorii (in "primavara europeana", cum se spune)! As zice ca vina lui Lampard este ca-l tine prea des pe banca de rezerve pe Giroud, care "livreaza" aproape de fiecare data cand este introdus! La Tottenham situatia grea a trecut si s-ar face o mare greseala daca lui Kane nu i s-ar oferi un salariu pe masura valorii sale; el si Son formeaza un extraordinar cuplu de atacanti, mai bun decat orice versiune (Salah - Firmino, sau Salah - Mane etc.) de la LFC . Arteta ar trebui sa fie primul plecat, dar si cei mai multi dintre cei enumerati de catre dvs.; M-Niles nu-i rau, iar unul dintre stoperi ar trebui pastrat, pentru orice eventualitate! Aubameyang este de nerecunoscut, un fel de Ozil II prin lipsa de implicare; cand a fost mai activ, a "pacatuit" la capitolul "eficienta"! Lacazette este mult mai bataios si destul de eficient, bravo lui! La City se cunoaste si absenta lui Silva, dar mai ales a lui Aguero; Sterling nu mai este la fel de norocos ca in sezonul trecut, dar la fel de abulic (rateaza din pozitii simple) in fata portilor adverse! Ce mai este prin Australia? Mai sunt restrictii? O.

Comentează