Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Știința retrogradării

Până la apocalipsa climatică și retragerea virușilor în laboratoarele natale chineze, ne paște altă minune: Arsenal retrogradată!

Permalink to Știința retrogradării
joi, 24 decembrie 2020, 10:08

Locul 15, la doar 4 puncte de poziția care trimite în B, e atâ de real încât conducerea clubului a trecut la literatura de specialitate. Arsenal a elaborat planuri de urgență, în caz de retrogradare. Salariile vor fi tăiate cu 25%.

Aubameyang și Özil joacă, respectiv nu joacă, pe un salariu de 350.000 lire pe săptămână. Nimeni nu crede însă că vreunul din ei își va urma clubul în B. Și nici Mikel Arteta nu va fi, probabil, mult timp de văzut și, mai ales, de ascultat. Gândirea lui Arteta a părăsit antrenorul și s-a instalat într-o minte de expert Covid. Adică lucrează cu procente și pentru procente. Conform autorului citat: Arsenal a pierdut cu Everton deși avea 67% șanse victorie. Și cu Burnley, deși avea 97%. Și cu Spurs, deși avea 93%.

Conferința de presă la care Arteta a desfășurat aceste dezvăluiri cutremurătoare e studiată de psihiatrii alarmați, de fani în căutare de antrenor nou și de un public demult doritor de umor dur. Arteta a mai explicat că procentele care explică locul 15 sunt o situație pozitivă: dacă stai în zona de 60-70% șanse de câștig, e imposibil să nu te redresezi. Modelul Covid & statisticile asociate a preluat direcția ideologică la Arsenal. Realitatea spune că Arsenal a pierdut 8 meciuri, deși procentele indicau victorie. Tot așa, și retrogradarea poate veni pe bază de procente înfloritoare.

Ar fi și timpul: ultima oară când Arsenal a retrogradat, era 1913, echipa se numea Woolich Arsenal și locuia în sudul, nu în nordul Londrei. Spectrul celei de-a doua retrogradări a cerut cel puțin 10 ani de vraiște, iluzii autoîntreținute și bani aruncați peste bord. Dar, peste toate, un lucru e clar: fără știință, nu poți retrograda liniștit.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

nic (3 comentarii)  •  24 decembrie 2020, 11:43

nu RETROGRADEAZA ARSENAL ,SUNT ALTI MAI SLABI .

Observator (131 comentarii)  •  24 decembrie 2020, 12:23

Arteta este cel mai slab manager din PL si un individ lipsit de rusine si de demnitate! Dupa atatea contraperformante, el continua sa promoveze 3-4 jucatori fara un viitor stralucit si sa induca un sentiment de nesiguranta atacantilor, pe care-i foloseste sporadic; cum sa ajunga la o forma corespunzatoare Pepe si Lacazette, daca incep multe meciuri importante (in PL, mai ales) ca rezerve? Nu-i anormal ca Leicester sa castige pe Emirates, dar Wolves, Villa si, mai ales, Burnley nu fac parte din categoria cluburilor care sa-si propuna sa invinga in nordul Londrei! Mourinho a fost demis de la Chelsea si de la United dupa unele mofturi ale lui Hazard si, respectiv, ale conducerii! O.

corneliu (11 comentarii)  •  24 decembrie 2020, 22:22

Acum câțiva ani Wager a fost destituit pentru că nu câștiga campionatul și termina în mereu în primii patru. Fanii erau disperați și doreau schimbarea, acum o au!

the_gunner (14 comentarii)  •  24 decembrie 2020, 22:34

@Dl.Traian Ungureanu .Adevarul,D-le,e mult mai sinistru decit se bănuia ! Boardul clubului e foarte interesat ca echipa sa ajungă in Championship .De ce ? Cifrele balanțelor financiare vorbesc grăitor in favoarea buzunarelor lor . Deci,cu 25% reduceri de salarii economiile fata de actualitate vor fi de 28-30 milioane. Fiind in al doilea eșalon ,se presupune ,cu șanse maxime ,sa-l cistige și sa promoveze.Acest lucru ii va aduce un premiu de cel puțin 120 milioane din partea FA . Plus 80 milioane din partea sponsorului Fly Emirates pt cistigarea campionatului .Nu se specifica ce fel de campionat .Presupunind ca fotbalul sezonului următor va fi unul normal,cu spectatori,FC Arsenal nu va înregistra pierderi in venituri ,așa ca balanța va fi in jur de 250-270 milioane profit pt un an in eșalonul doi .Pt membrii Board-ului ,noua la număr,va fi mana cereasca ! Vor fi premiați cu 10% din profituri .Deci in jur de 3 milioane fiecare . De aceea primul termen ce îmi vine in minte e termenul de SINISTRU . Sa dai cinstea clubului pe un ipotetic cistig personal . Cistig ce sfidează istoria bogata a clubului,loialitatea și dragostea nemarginita a sutelor de mii,sau chiar a peste un milion de suporteri cu carnet la zi și memoria sutelor de foști jucatori trecuți in neființa .Legendarul Herbert “Harry” Chapman .In van vor fi fost și eforturile miilor de muncitori de la Woolvich Arsenal ,fabrica de munitii,care lucrau ore duble și pe fiecare obuz stanța stema clubului. Arsenal Football Club ,”The Club”,e o adevarata religie ! Sa-l duci unde vor profitorii ar fi ca și cum papa de la Vatican s-ar închina Satanei ! Te rog Doamne ai mila și îndurare de clubul meu iubit !

corneliu (11 comentarii)  •  24 decembrie 2020, 23:18

Wenger (cer scuze- nu am verificat și a ieșit altceva)

RADU (1 comentarii)  •  25 decembrie 2020, 22:01

'Acum câțiva ani Wager a fost destituit pentru că nu câștiga campionatul și termina în mereu în primii patru. Fanii erau disperați și doreau schimbarea, acum o au!' Right on the spot ! Li-i s-a cam urat cu binele . In actualele conditii o participare in EL e cam maximum din ceea ce se poate obtine.

Etele (15 comentarii)  •  27 decembrie 2020, 3:22

Iar ai dat cu nuca in perete, domnule Traian: Arsenal tocmai a castigat impotriva lui Chelsea dupa un meci foarte bun facut. Arteta reconstruieste o echipa tanara a Arsenalului si in 1-2 ani va face o echipa foarte buna, insa dumneata nu ai ochi sa vezi asta, decat doar subiecte "false" care sa intarate.

Observator (131 comentarii)  •  27 decembrie 2020, 10:14

Succesul de aseară cu Chelsea a venit pe neașteptate, într-un moment foarte greu pentru club și fani; totuși, dacă ne amintim ca victoria cu United n-a schimbat lucrurile, putem fi tentați sa credem același lucru după acest 3-1 cu echipa lui Lampard! Cum sa se reconstruiască echipa cu jucători tineri după ce transferi jucători consacrați și scumpi, asa cum au fost și sunt Pepe și Partey?! Și doar cu o floare (Saka, pentru ca Willock și Nketiah sunt mediocri) nu se face... primăvara! Artera nu-i de Arsenal, mult mai bun ar fi fost Ancelitti, liber de contract acum 12 luni, când a fost numita aceasta palida copie a lui Guardiola! O.

Observator (131 comentarii)  •  27 decembrie 2020, 11:19

Daca dupa aceasta victorie nesperata se vor obtine rezultate pe masura reputatiei clubului si valorii lotului, i-as mai da credit lui Arteta; daca nu, DEMISIA ESTE O MASURA CARE SE IMPUNE! Invinsul de aseara si-a inceput cariera in Championship si abia apoi a ajuns la clubul la care a fost un STAR in adevaratul inteles al termenului, nu unul dintre cei multi, cum a fost Arteta pentru Arsenal! Lampard a intinerit echipa si obtine rezultate bune atat in PL, cat si in Liga Campionilor (si-a castigat grupa si s-a calificat pentru fazele eliminatorii); Arteta, in schimb, a resusit "performanta" de a pierde 4 meciuri consecutive pe teren propriu (inclusiv cu Burnley) si de a fi eliminat din Europa League de Olympiacos dupa o victorie in deplasare! Incapatanarea si limitele lui evidente au adus clubul in situatia jalnica de acum! Din pacate, victoria de aseara poate prelungi aceasta stare de criza, neconforma cu istoria unui club de talia lui Arsenal! O.

the_gunner (14 comentarii)  •  28 decembrie 2020, 21:43

@Observator . Allegri a cerut £ 11.5 milioane pe an .PSG l-a refuzat și l-a ales pe Pochettino .Tuchel vrea 5.4 .Este in puterea clubului așa salariu ,dar managementul ,ca de obicei .Ieri ,28 dec ,la ora 11 GMT ,a avut loc o ședința extraordinara a Board-ului .4membrii au trebuit sa-și prezinte demisia !Cauza ? Cele € 80 milioane pt Pepe ,numai ca sa nu ajungă la Spurs ,și campania exagerata in al aduce pe Arteta la cirma .Ultimul punct arată ca mai sint și capete pe umerii unora .Sursa-wickileak .Aștept confirmarea oficială pe ArsenalTV . Victoria cu Chelsea nu m-a entuziasmat .S-au potrivit zarurile ! Și arbitrul ! Penalty ,care n-a fost,lovitura lui Xhaka din an in paste după un fault imaginar și “centrarea” fantoma a lui Saka .Au fost ,totuși,citeva atacuri ca pe vremea lui AW .Semn bun ! Sa-i vedem la WBA ,care il are acum pe Sam Allardyce,maestrul apararilor.Contra lui LFC a jucat cu 5 pe fund plus un maturator tot meciul. La Mulți Ani !

Observator (131 comentarii)  •  29 decembrie 2020, 8:45

@ the_gunner Nici pe mine nu m-a entuziasmat meciul cu Chelsea, dar victoria a fost meritata, daca tinem cont si de ocaziile avute. Deciziile board-ului din ultimul timp au fost de o prostie crasa, incepand cu numirea lui Emery, continuand cu lungul interimat al lui Ljumberg si terminand cu aducerea lui Arteta! Cu un astfel de bilant, bascul n-ar fi rezistat la niciun club cu pretentii din Europa. Scrieti despre o eventuala numire a lui Tuchel, insa mi se pare ca neamtul apartine categoriei antrenorilor care nu pot face fata la cluburile de prima marime, asemenea lui Emery (bun la Sevilla sau Villareal, slab la PSG si la Arsenal); la Dortmund n-a obtinut mare lucru, iar clubul respectiv nu face parte din categoria "gigantilor", chiar daca a castigat o Liga Campionilor. La alte grupari, deciziile in privinta managerilor sunt logice si productive; in "era Abramovich", cu manageri galonati (primul fiind Mourinho), Chelsea a devenit un club de prim rang, castigand Liga Campionilor, de doua ori Cupa UEFA/UEFA Europa League, plus 5 titluri nationale si 5 cupe ale Angliei! Mourinho a fost demis in al doilea mandat din cauza mofturilor unor jucatori, nu pentru rezultate catastrofale, cum sunt cele ale lui Arteta! Desi nu foarte apreciat pentru stilul echipelor sale, Mourinho a avut rezultate remarcabile peste tot si cred ca o poate conduce pe Tottenham spre un nou titlu national, dupa o "seceta" de 6 decenii! De asemenea, ar putea face din clubul din N Londrei detinatorul tuturor titlurilor europene, asemena rivalilor de la Chelsea! Apropo de cupele europene: Arsenal are doar 2 tiluri ( Cupa UEFA/Inter-Cities Fairs Cup), fiind depasit la acest capitol de Liverpool, United, Nottingham Forest, Chelsea si Tottenham. In concluzie, s-au consumat resurse importante (pe toate planurile) prin deciziile proaste din ultimii ani, iar pe la alte cluburi vad destui tineri mai buni decat Nketiah, Willock, Nelson si Smith Rowe! O.

the_gunner (14 comentarii)  •  29 decembrie 2020, 10:25

@Observator .Plus 3 finale de Cupa Cupelor .Doua pierdute după prelungiri și una câștigată cu Parma .Senzațional golul lui Alan Smith ! George Graham era ANTRENOR ! Nici pe mine nu ma incinta Tuchel ,dar in lipsa...Ar mai fi opțiunea Dyke,or Howe ori chiar Bielsa .A intrat discordia la Leeds.Conducerea vs antrenor .De nu Mascherano ? L-am ratat de la WHU atunci .

Observator (131 comentarii)  •  29 decembrie 2020, 12:04

@ the_gunner Sa nu uitam si de finala Ligii, din 2006! Arsenal, Atletico si Benfica (totusi, cu 2 Cupe ale Campionilor in palmares) au multe finale pierdute (se pot calcula procentajele), in timp ce Forest, Porto si Villa (CCE valoreaza mai mult decat cele 2 cupe ale "tunarilor") au fost de-o eficienta fara rival! Variantele enuntate de catre dvs. sunt ale unor antrenori de mana a doua, cu exceptia lui Bielsa, care a facut din Leeds o trupa incomoda! O.

Comentează