Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
De ce se joacă fotbal?

Și Taylor Richards de la Doncaster se face vinovat de crime medicale comise după golul care a eliminat Blackburn. Ei și alți delincvenți de aceeași teapă au fost luați în primire și certați de cel puțin trei profesori doctori în […]

...

Colțesito și destinația lumii

Edinson Cavani a fost pedepsit de Federația engleză pentru că a folosit formula „Gracias, negrito!”. În America de Sud, așa se spune „Merci, scumpule!”. Între fanaticii anglo-saxoni și dezgustătoarele lor cârpe corporatiste, asta se cheamă rasism. Un mini-Colțescu. Un Colțesito.

[…]

...

În bară, pentru predicatori

Maradona, abia dispărut dintre adulatori, a fost rapid luat la corectat de comentatori care cunosc valoarea vieții și sancționează abaterile de la regula fericirii. Și la noi, și în Marea Britanie și în Italia, au apărut, tot mai semeț, analize […]

...

Știința retrogradării

Locul 15, la doar 4 puncte de poziția care trimite în B, e atâ de real încât conducerea clubului a trecut la literatura de specialitate. Arsenal a elaborat planuri de urgență, în caz de retrogradare. Salariile vor fi tăiate cu […]

...

Complicații la destin

În realitate, Rossi a jucat fotbal pe bază de directe venite din nicăieri și a trăit revenind la suprafață după accidentări, suspendări sau, mai rău, campanii de presă fatale pentru orice alt pământean.

În 1982, a distrus o Brazilie mirifică […]

...

Fotbalul pierde, mașina câștigă

Cine conduce? Arbitrul. Cine conduce arbitrul? Bunul-simț și experiența, aplicate în limitele regulamentului. Problema acestor definiții e dispariția lor în numele progresului cauționat științific. VAR a sosit promițând o revoluție: justiție absolută prin eliminarea erorii umane.

Permalink to Fotbalul pierde, mașina câștigă
miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:30

Eroarea umană a fost, într-adevăr, eliminată doar spre a fi înlocuită de decretul matematic absolut. În fotbal, pedeapsa capitală se numește penalty. Imaginați-vă un sistem în care pedeapsa capitală se aplică reflex, fără nuanțe și circumstanțe!

Am trecut, astfel, de la un tip de eroare la altul, sub protecția cuantificării,. Cu alte cuvinte, fotbalul reglat de VAR spune că eroarea umană e eroare pentru că e umană. Odată ce eroarea e a mașinii și rezultă dintr-o măsurătoare precisă, nu mai avem de-a face cu erori. Exemplul cel mai recent: Patrick Bamford de la Leeds sprintează și întinde mâna, arătându-i coechipierului Mateusz Klich unde trebuie să ajungă pasa. Acesta pornește din poziție regulamentară, primește pasa și înscrie. Însă VAR măsoară și demonstrează că mâna întinsă de Bamford e în ofsaid. Arbitrul anulează golul. Stupid? Da, dar științific.

Leeds a pierdut meciul cu Crystal Palace pe drept, dar adevărata înfrângere e altundeva. Din momentul în care o asemenea decizie e posibilă, arbitrul pierde controlul. VAR conduce jocul. Tehnologia menită să ajute arbitrii sfârșește prin a le lua locul și autoritatea. În aceeași etapă, Gomez și Kilman au fost puși în situația de a pedepsi Liverpool și Wolves cu penalty-uri dictate de VAR și confirmate de arbitri intimidați tehnologic.

Bunul-simț e, în aceste situații, esențial. VAR nu are așa ceva și impune, automat, penaltyuri, în baza regulii care spune că orice minge care atinge mâna adversarului în careu înseamnă penalty. Remediul e încă la îndemână. Fostul arbitru FIFA Keith Hackett propune patru criterii simple. E penalty dacă: mâna se mișcă spre minge/mâna oprește un adversar/mâna joacă mingea/ mâna oprește marcarea unui gol. Clar? Absolut. Numai că VAR are un avantaj imbatabil: scutește de răspundere. Fotbalul pierde, mașina câștigă.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

adi_stelistul (10 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 9:51

Ce prostie. Unde impune VAR "automat" decizii? Arbitrul e cel ce ia decizia, VAR doar il ajuta sa aiba o perspectiva mai buna pe care nu o avea in fractiunea de secunda in care s-a desfasurat faza. E o aiureala totala articolul, scuze, chiar daca se vrea un manifest pentru "varsta de aur" (cand arbitrii decideau singuri si, in plus, nici nu exista tehnologia pentru a le fi contestate deciziile). De fapt e doar un exemplu de inadaptare.

pawn (10 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 10:54

var-ul in sine este ok. problema vine din interpretare si deja exista impresia ca var-ul omoara spectacolul prin anularea unor goluri pentru ofsaiduri milimetrice. intrand in joc mai ales prin anulare de goluri (ca sunt destul de rare cazurile in care se valideaza goluri la var, de pilda unul ca ala al lui hurst, cu bara) var-ul a devenit rapid destul de impopular. pesemne e nevoie de o interpretare favorabila atacantilor, ca au aparut deja cazuri ridicole (la leeds sau la everton-liverpool).

florin (2 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 11:19

Are dreptate adi_stelistul dle. Ungureanu . Ati cam dat-o pe langa poarta ... Sau poate nu intelegem noi .....

itu52 (6 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 11:40

Abia aștept să dăm VAR-ul afară din bârlog, să punem brigada de drone să bâzâie deasupra terenului. Sper să apară din alea micuțe, ca muștele, să vadă micronii golului valid și mai ales tentativele de simulare. Arbitrajul unei rețele de muște ..., la nevoie una poate sta pe minge, ar fi perfecțiunea justiției și banalizarea manevrabilului bun simț. Ar fi un mare progres pentru fotbal, mai puțin la noi unde asemănarea cu „delicatețea” muștelor, ar zăpăci bieții roboței. Ar trage, precum suratele lor naturale la ..., și-ar uita menirea.

Umila parere (13 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 13:59

Domnule Ungureanu, editorialele dumitale erau nesfarsite poezii, insa ultimile articole reprezinta un razboi personal contra tehnologiei VAR. Sistemul video a fost adoptat fara probleme la baschet sau rugby, doar la fotbal polemicile sunt nesfarsite. Am auzit "perle" din partea unor celebri comentatori tv, de genul: "n-a fost fault pentru ca jucatorul n-a protestat!" Nu esti fotbalist daca nu contesti orice decizie arbitrala; aberant, nu-i asa? Fie ca ne place, fie ca nu, sistemul VAR are succes, cifrele sunt incontestabile. S-auzim de bine!

Andrei Cristian (1 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 16:27

Iar au schimbat regula ofsaidului? Ca parca era ca ofsaidul se activeaza doar cu o parte a corpului cu care poti inscrie regulamentar; cum mana nu intra in aceasta categorie, este irelevant unde si cat avea mana intinsa Bamford. Liniile de la VAR se traseaza de la nivelul picioarelor, capului, torsoului, umerilor etc. - nu de la maini intinse.

motanul incaltat (19 comentarii)  •  11 noiembrie 2020, 18:01

Cred ca din motivele astea nu o sa vedem niciodata VAR in Romania.... Unde mai pui ca pe nesimtitul asta de sistem nici nu-l poti santaja , nici sa-i dai mita, nici sa-l pui sa-ti vinda usi aduse din Grecia....

Campioana CFR (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2020, 0:22

***!... Voua va convin meciurile unde se mai poate fura cate ceva, unde arbitrul e rezolvat dinainte. Ne uitam la fotbal pentru ca vrem sa castige cel mai bun, nu fiindca a platit X arbitrii! Iar jucatorii si antrenorii muncesc ca sa castige, nu sa fie furati!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

corneliu (10 comentarii)  •  12 noiembrie 2020, 1:21

În 1974 militar fiind am văzut la Bacău meciul D.Bacău -Dinamo. La 10 minute după pauză Dinamo conducea cu 1-0 și marchează din nou. Aproape toată echipa Bacăului se duce peste arbitrul de tușă cerând ofsaid și la un moment dat îl ia ca o grămadă de rugby, îl trece pista de atletism până în gardul tribunei, îl aduce înapoi și îl lasă pe linia de tușă cu steagul ridicat. Se reia meciul și la primul atac al lui Dinamo mingia iese in corner, se execută și Dinu sare la cap și lovește urât portarul care când se ridică îi articulează doi pumni. Din acest moment începe o bătaie generală din care cel mai șifonat iese Dinu care nu a mai trecut de centrul terenului până la sfârșitul meciului. Apoi Bacăul a egalat și a câștigat cu un un șut în tranversală și mingia cade în poartă sau în afară, dar arbitrul de tușă a indicat centrul terenului. FRF a dat pedepse colosale pentru vreo 8 jucători de la Bacău și meciul pierdut cu0-3. Bacăul a retrogradat, Dinamo a terminat pe doi la un punct de Craiova. Dacă exista VAR nu așfi ținut minte meciul ăsta nici două zile. Dar tot mă întreb dacă exista VAR l-ar fi eliminat pe Dinu ? Pentru că Dinu era de la Dinamo nu de la Leeds

Comentează