Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Livarpool

Justiția video măsoară centimetrii penali ai cotului sau călcâiului care formează un offside și invalidează un gol, dar suferă de o imprecizie gravă în rest. Suma preciziilor și orbirilor prezidate de VAR a devenit noul stăpân al jocului, al titlurilor […]

...

Înregistrări de arhivă

Noțiunile de henț, ofsaid, corner și aruncare de la margine vor fi rescrise în folosul celor ce atacă. Doi oameni se ocupă aplicat, dacă nu maniacal, de noul portret al jocului de fotbal. Mai întâi, David Elleray.

Până în 2003 […]

...

Tot mai crud

Un dezastru nu e niciodată altceva decât o eroare tactică riguros aplicată. În cazul lui 2-7 cu Aston Villa, e vorba de obsesia a ceva divinizat de Liverpool: high line. Adică, o linie defensivă spânzurată nespus de sus. Dacă se […]

...

Fotbalul de jos

Cu excepția recomandărilor Coca-Cola, lozincile îmbătrânesc repede. În rest, robotică servilă. Premier League, de pildă, ucide fiecare meci înainte de a începe, impunând un microbalet lozincard. Fiecare jucător pune genunchiul jos. Noi nu suntem rasiști!

De aici, insinuarea vagă după […]

...

Rozul mută și griul câștigă

Cenzura câștigă întotdeauna pentru că joacă mereu acasă partide pentru care stabilește din vreme regulamentul. Adversarul nu are voie să paseze cu latul, nu poate lovi mingea cu capul și e depunctat dacă trimite balonul dincolo de linia porții, oricare […]

...

Rozul mută și griul câștigă

Cenzura câștigă întotdeauna pentru că joacă mereu acasă partide pentru care stabilește din vreme regulamentul. Adversarul nu are voie să paseze cu latul, nu poate lovi mingea cu capul și e depunctat dacă trimite balonul dincolo de linia porții, oricare […]

Permalink to Rozul mută și griul câștigă
joi, 17 septembrie 2020, 8:15

Cenzura câștigă întotdeauna pentru că joacă mereu acasă partide pentru care stabilește din vreme regulamentul. Adversarul nu are voie să paseze cu latul, nu poate lovi mingea cu capul și e depunctat dacă trimite balonul dincolo de linia porții, oricare ar fi ea.

Un seminar BBC încheiat recent cu o mare victorie asupra libertății de a-ți vedea de treabă a spulberat 100 de ani de comentariu sportiv. BBC a trasat noi recomandări. Astfel, va trebui să stea comentatorii radio-tv cu lista neagră în față și să nu mai folosească termeni ca „listă neagră”. Sau „negru pe alb” sau „clar ca lumina zilei” (cu excepția eclipselor). Pe de altă parte, nici „zi neagră” nu mai e recomandabil, chiar dacă tocmai ți-a dat Bayern un 8-2 suspect de rasism. Nenumărate expresii analizate de BBC cu ajutorul brigăzilor de lingviști de la Black Lives Matter F.C. au căzut și merită uitarea. Desigur, nu negura uitării.

Dar păcatul stârpit de BBC e mai adânc. Expresiile sunt doar partea vizibilă a icebergului de culoare nemenționabilă. Există un rasism subacvatic, de adâncime, mult mai periculos decât apele care fac minoritarul să se înece la mal. E vorba de stereotipurile de gândire. De pildă, de obiceiul de a descrie jucătorii de culoare drept pachete de mușchi care se deplasează în mare viteză. Comentatorii care vorbesc de „pace and power” la Sadio Mane, Adama Traore și Michail Antonio sunt rasiști. Ei laudă trupul doar pentru a sublinia lipsa cerebelului. Această cugetare fină anulează atât componența finalelor de 100 m plat, cât și dotările unor figuri ca Hrubesch și Stoicikov sau tot ce e scandinav și sare la cap. În același timp, Kante, Yaya Toure, Seedorf și alți cerebrali de culoare greșită se fac vinovați de trădare.

În sfârșit, nu mai contează. După ce și-a pierdut publicul, fotbalul rămâne și fără comentatori, deși unele figuri capabile să reproducă lista redactată de cenzură vor continua să vorbească în timpul meciurilor. Pe viitor, ne rămâne șahul. Jocul acela obiectiv și rece în care rozul mută și griul câștigă.

TRU (Londra)

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Fane (16 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 8:49

Impecabil. Dumnezeu sa ne ajute!

Juvettte (2 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 10:11

Acum nu ne convine dar tot ce am facut ne-a adus aici...

Flaviu (8 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 10:38

Așa e .... Jurette. Din păcate noi am creat acești monștri .... globalizare , diversitate , Internaționalism ..... politic corect. Eu ni mai am nici o speranța , ca va n-ai fii vreodată .... bine . Iar elitele financiare și clasele politice ..... ne vor fura la nesfârșit și se vor imbogati mereu . Și ne vor pune botnița și pe creiere nu doar pe gura . Și la propriu și la figurat

Umila parere (10 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 11:49

In ultima perioada am re(citit) "Noi"- Evgheni Zamiatin, "1984"- George Orwell, revazut filmul "The Truman Show", parca sunt mai actuale ca oricand. Sa mai adaugam deviatiile planului Kalergi, potrivit caruia omul viitorului va fi metis, lipsit de identitate, usor guvernabil, conceptie bine primita de elita mondiala. Diferite celebritati afro-americane se exprima tot mai transant impotriva unui rasism inexistent, suntem contemporanii vremurilor in care expresia "rozul muta si griul castiga" va fi acceptata, ba chiar impusa de justitiarii planetei.

Cristian Codrut (1 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 12:49

Nu ma mai mira nimic! Traim vremuri pline de stupizenii si stupizi...ducem atat de usor lucrurile la extrem, in aceasi masura in care ignoram situatii si comportamente individule si colective grave! BBC recomanda niste reguli...enunta un ghid si vor fi altii care vor aplica amenzi! Academia Romana accepta femininul functiilor si profesiilor cu nonsalanta....avem astazi :turnator( la Laminorul, daca mai exista societatea) si turnatoare? ....sigur chirurg...poate chirurga?....sau pilot si pilota? Sa scoatem "negru " din vocabular , dar il pastram pe "galbejit?....mi-e teama ca daca dezvolt subiectul pe "idiot"...si nu ma refer la un roman rusesc , softul care imi verifica textul nu va da acceptul de publicare! Felicitari, Maestre pentru articol!

Juvettte (2 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 13:04

Daca tot e sa dam exemple unde ne-a dus absurdul corectiudinii politice, sa analizam ultima gaselnita a corectitudinii politice asa numitele microagresiuni. de exemplu o microagresiune poate fi considerata atunci cand ii spui unuia care stranuta " Doamne ajuta!" sau in engleza "God bless!" Se considera ca il umilesti daca cumva el este ateu... Nebunie!

MZM (20 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 15:15

Necesar la un moment dat, principiul corectitudinii politice se transformă incet-incet in contrariul său: fostii persecutati râvnesc pozitia de persecutori!

Radu (1 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 20:25

Scurt si la obiect ca de obicei. Bravo Traian! Ma mir cum de mai ai pe unde sa-ti publici articolele. Sincer sa fiu, nu-ti mai dau zile multe. Latul se strange, cum spunea un alt Traian. Pana atunci ne bucuram de comentariile tale, indiferent pe unde le gasim.

Etele (14 comentarii)  •  18 septembrie 2020, 3:23

Un articol exagerat in exprimare si concluzii. BBC a facut recomandari dintr-o grija foarte atenta ca sa nu ofenseze pe cei de culoare exact asa cum este atenta sa nu ofenseze est-europenii, de exemplu. Nimeni n-a fost numit rasist dupa ce l-a descris pe Mane ori pe Traore, dimpotriva, Traore chiar a avut un interviu in care a fost interogat despre cum si-a facut si intretinut fizicul sau plin de muschi, n-a fost si nu va fi nicio problema rasiala. Exprimarea din articol cu litere bold despre acest aspect este o dezinformare. S-au folosit multe expresii in trecut de care nu ne-am dat seama ca pot fi ofensatoare pentru altii, ca sa te consulti cu cei care s-ar simti afectati si sa te corectezi, inseamna progres. Ia inchipuiti-va ca domnul Traian, impreauna cu toti care il aproba in comenatarii, ati fi cel putin metisi, daca nu negri. Eu cred ca ati avea o viziune diferita atunci asupra problemei. Articolul e facut numai pentru senzatie, singurul beneficiu e sa atraga reactiile nationaliste al marilor albi cu deprinderi segregationiste. Mai lipsea doar steagul confederal american...

motanul incaltat (18 comentarii)  •  18 septembrie 2020, 6:09

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tavi (ex Octavian) (6 comentarii)  •  18 septembrie 2020, 7:04

Domnule Ungureanu, Domnilor si Doamnelor care ati postat comentarii, Nu am de adaugat decat ca m'ati impresionat placut. Cu stima.

Comentează