Rozul mută și griul câștigă
Cenzura câștigă întotdeauna pentru că joacă mereu acasă partide pentru care stabilește din vreme regulamentul. Adversarul nu are voie să paseze cu latul, nu poate lovi mingea cu capul și e depunctat dacă trimite balonul dincolo de linia porții, oricare […]
Cenzura câștigă întotdeauna pentru că joacă mereu acasă partide pentru care stabilește din vreme regulamentul. Adversarul nu are voie să paseze cu latul, nu poate lovi mingea cu capul și e depunctat dacă trimite balonul dincolo de linia porții, oricare ar fi ea.
Un seminar BBC încheiat recent cu o mare victorie asupra libertății de a-ți vedea de treabă a spulberat 100 de ani de comentariu sportiv. BBC a trasat noi recomandări. Astfel, va trebui să stea comentatorii radio-tv cu lista neagră în față și să nu mai folosească termeni ca „listă neagră”. Sau „negru pe alb” sau „clar ca lumina zilei” (cu excepția eclipselor). Pe de altă parte, nici „zi neagră” nu mai e recomandabil, chiar dacă tocmai ți-a dat Bayern un 8-2 suspect de rasism. Nenumărate expresii analizate de BBC cu ajutorul brigăzilor de lingviști de la Black Lives Matter F.C. au căzut și merită uitarea. Desigur, nu negura uitării.
Dar păcatul stârpit de BBC e mai adânc. Expresiile sunt doar partea vizibilă a icebergului de culoare nemenționabilă. Există un rasism subacvatic, de adâncime, mult mai periculos decât apele care fac minoritarul să se înece la mal. E vorba de stereotipurile de gândire. De pildă, de obiceiul de a descrie jucătorii de culoare drept pachete de mușchi care se deplasează în mare viteză. Comentatorii care vorbesc de „pace and power” la Sadio Mane, Adama Traore și Michail Antonio sunt rasiști. Ei laudă trupul doar pentru a sublinia lipsa cerebelului. Această cugetare fină anulează atât componența finalelor de 100 m plat, cât și dotările unor figuri ca Hrubesch și Stoicikov sau tot ce e scandinav și sare la cap. În același timp, Kante, Yaya Toure, Seedorf și alți cerebrali de culoare greșită se fac vinovați de trădare.
În sfârșit, nu mai contează. După ce și-a pierdut publicul, fotbalul rămâne și fără comentatori, deși unele figuri capabile să reproducă lista redactată de cenzură vor continua să vorbească în timpul meciurilor. Pe viitor, ne rămâne șahul. Jocul acela obiectiv și rece în care rozul mută și griul câștigă.
TRU (Londra)