Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Rozul mută și griul câștigă

Cenzura câștigă întotdeauna pentru că joacă mereu acasă partide pentru care stabilește din vreme regulamentul. Adversarul nu are voie să paseze cu latul, nu poate lovi mingea cu capul și e depunctat dacă trimite balonul dincolo de linia porții, oricare […]

...

Dosarul D

În vremuri normale, incidentul de la US Open ar fi fost uitat în aceeași zi. Djokovici ar fi jucat, ar fi câștigat sau ar fi pierdut și ar fi plătit o amendă pentru imprudență. Faptele ar fi avut întâietate, iar […]

...

Om bogat, om cinstit

În primul rând: care caz? Lionel Messi are 33 de ani, din care 20 munciți la Barcelona. Indiferent de nume și rang, un jucător cu asemenea date și-a încheiat cariera la clubul pentru care a tras, pasat și marcat, ca […]

...

Bayern în mină

O veste plată și sigură pentru toți cei ce au crezut, ca subsemnatul, că istoria fotbalului modern a început cu Ajax și s-a încheiat cu Barcelona: Bayern. Nu numai echipa care tocmai a câștigat Liga Campionilor varianta „mute”, ci Bayern […]

...

No Baines

Adică nimic la fel de strident. Până la urmă, Sancho e un jucător notabil, nu un Mesia și nici măcar un sfert de Messi. Singurul lucru notabil al zilei s-a desfășurat și a fost tăinuit, într-o tăcere scandaloasă. Leighton Baines, […]

...

Sistemul bielsă-manivelă

Leeds e o anomalie în căutarea extremelor. Mai precis: viteza și presiunea

Permalink to Sistemul bielsă-manivelă
joi, 23 iulie 2020, 9:43

În anii ’70, echipa stăpânea fizic și teroriza moral adversari obișnuiți cu fotbalul liniar. Billy Bremner dicta de la centru atacuri neîncetate și deposedări violente. Leeds era respectată ca element penal. În anii ’90, echipa și-a modernizat delincvența. În 2001, a intrat în semifinalele Ligii Campionilor. Pe parcurs, un meci Real-Leeds l-a făcut pe Roberto Carlos să se gândească mai bine la viață și soartă.

Se întâlnise cu Alan Smith. Vârful lui Leeds nu tolera fundași stabili și Carlos a mărturisit că va evita prin orice mijloace revederea cu Smith. Apoi, căderea. Timp de 15 ani, Leeds a căutat un izvor nou de extremism și nu l-a găsit. Până la Marcelo Bielsa. El Loco. Nebunul. Puristul. Fanaticul. Spartanul. După primele două sezoane, sudura s-a încheiat și Leeds e iar în Premier League. Cea mai bună veste fotbalistică a anului e rezultatul unui mariaj radical: un posedat și o echipă de tradiție penală. Bielsa a dibuit perfect bârlogul: o echipă căzută, cu potențial de răscoală. S-a instalat cu trening cu tot, la Wetherby, populație 26.000, într-un one bedroom. Două camere, bucătărie și baie. A pus echipa sub stare de asediu consimțit. Disciplină și înfometare, pentru modificarea masei și formei corporale.

Peste toate, o religie unică: alergare până la asfixie, presing până la vertij și pase în viteză până la aplatizarea balonului. Ținta e transformarea treptată a echipei într-o mașină de scos sufletul din orice: de la adversari la reclamele înconjurătoare. Bielsa nu crede în nume mari și nu vrea semnături scumpe. Vrea supunere și dăruire. Întotdeauna începe cu el însuși. Dacă echipa pierde, de vină e Bielsa, nu jucătorii, nu administrația și nu lipsa fondurilor. Leeds a promovat și multă lume în Premier League a rămas pe gânduri.

Guardiola îl consideră pe Bielsa cel mai mare antrenor în viață. I-a fost elev și cunoaște sistemul. O combinație de purism, mecanică grea și fanatism atletic. Simplu, modest, fără uleiuri speciale și statut separat. Sistemul bielsă-manivelă.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Umilă părere (7 comentarii)  •  23 iulie 2020, 12:58

Jos palaria in fata mariei tale! Povesti jnsirate pe ata ca un chihlimbar, demn de povesti de Craciun. Esti nec plus ultra al acestui site! Il ador pe Biela, un perfect ***, absolut necongruent acestor vremuri. Este un Zeman, plus !!! Nu cred ca ai pereche pentru aceste vraji pe care le faci! Aceasta poveste m-a vrajit!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pavel (1 comentarii)  •  23 iulie 2020, 12:59

Colosal editorial, cu adevarat de inramat!!!!

Freddy RE (1 comentarii)  •  23 iulie 2020, 13:13

S-a mai spus aici, dar degeaba... TRU loveste la amigdală si nu stii de ce iți dau lacrimile după două rânduri...

ion (1 comentarii)  •  23 iulie 2020, 13:36

Domnule Ungureanu ,nu-mi esti simpatic ......dar ai o penita incantatoare si te cites cu mare placere !

Observator (119 comentarii)  •  23 iulie 2020, 15:19

Fotbalul englez este teribil, numai acolo se poate întâmpla ca un club precum Leeds sa revină în PL după 16 ani, iar Nottingham Forest (cu 2 titluri de CCE în palmares) sa rateze play-off-ul în chiar ultima etapa! Sa vedem ce va face Leeds, ca Bielsa nu cred sa fie un antrenor de succes european! O.

Joó (4 comentarii)  •  23 iulie 2020, 15:33

Superb scris! Oricum ca maniera de a scrie, aveti multe in comun cu Bielsa!

Steffanel (1 comentarii)  •  23 iulie 2020, 17:15

Etapa dementiala in Championship unde putea promova Brentford direct sau Fulham cu putina sansa. La fel la meciurile de play-off si cele de retrogradare. Un campionat adevarat iar seara s-a incheiat cu un derby adevarat Liverpool-Chelsea. Ma bucur pentru Leeds si Bielsa, acum 4 etape ma gandeam ca poate patesc la fel ca anul trecut cand au ratat promovarea. Felicitari pentru un articol de nota 10.

nypd (3 comentarii)  •  23 iulie 2020, 23:29

Toate bune si frumoase, mai am un singur dor... sa promoveze si Nottingham Forest! In rest, imi amintesc golul lui Beldeanu dat unui Leeds prostit, nu mai vazuse asa ceva.. o tempora!

Racul (8 comentarii)  •  24 iulie 2020, 17:21

Aduceti-va aminte de Leeds cu Cantona...

Gogutul (1 comentarii)  •  25 iulie 2020, 11:42

Bun articol. Sa vedem dacă fac față în Premier league

vadim (2 comentarii)  •  25 iulie 2020, 12:54

Am văzut că s-a comentat despre faptul că Nottingham Forest nu a ajuns în play-off ul de promovare. Dar a pierdut pe mâna ei acasă cu 4-1 și nu s-a caficat la punctaj egal și diferență de golaveraj un gol. Golul de 1-4 a fost autogol în minutul 90+6. Adversara nu avea de câștigat decât locuri în clasament. Echipa care s-a calificat(Swansea) a câștigat cu 4-1 în deplasare la Reading. La pauză a fost 1-1. Foarte interesant.

Etele (4 comentarii)  •  26 iulie 2020, 15:13

Foarte fain articol si bine informat de data asta, chapeau ! Marching on together, Leeds, Leeds, Leeds !!!

Gabriel (3 comentarii)  •  28 iulie 2020, 17:20

Ca de obicei, rândurile lui TRU, de citit pe nerăsuflate, exceptionale! Totusi, mi se pare exagerare descrierea atitudinii lui Leeds din anii 70 cu cuvantul "penal", a fost o perioadă in care, alături de Ajax, chiar domina fotbalul european. Si n-a câștigat vreun trofeu pentru că a fost furată grosolan,mizerabil, in doua finale consecutive, 0-1 vs Milan in 73 si 0-2 vs Bayern Munchen in 74. Bravo "nebunului" de Bielsa și filozofiei sale despre fotbal și viață!

Comentează