Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Fotbalul pierde, mașina câștigă

Eroarea umană a fost, într-adevăr, eliminată doar spre a fi înlocuită de decretul matematic absolut. În fotbal, pedeapsa capitală se numește penalty. Imaginați-vă un sistem în care pedeapsa capitală se aplică reflex, fără nuanțe și circumstanțe!

Am trecut, astfel, de […]

...

Uităm

Nobby Stiles a crescut într-o casă cu wc-ul în curte, a îndoit echipe mari și s-a dus la venerata lui biserică catolică până și în dimineața zilei de 30 iulie 1966. Seara, Anglia era campioană mondială. Nobby țopăia pe Wembley […]

...

Livarpool

Justiția video măsoară centimetrii penali ai cotului sau călcâiului care formează un offside și invalidează un gol, dar suferă de o imprecizie gravă în rest. Suma preciziilor și orbirilor prezidate de VAR a devenit noul stăpân al jocului, al titlurilor […]

...

Înregistrări de arhivă

Noțiunile de henț, ofsaid, corner și aruncare de la margine vor fi rescrise în folosul celor ce atacă. Doi oameni se ocupă aplicat, dacă nu maniacal, de noul portret al jocului de fotbal. Mai întâi, David Elleray.

Până în 2003 […]

...

Tot mai crud

Un dezastru nu e niciodată altceva decât o eroare tactică riguros aplicată. În cazul lui 2-7 cu Aston Villa, e vorba de obsesia a ceva divinizat de Liverpool: high line. Adică, o linie defensivă spânzurată nespus de sus. Dacă se […]

...

Sistemul bielsă-manivelă

Leeds e o anomalie în căutarea extremelor. Mai precis: viteza și presiunea

Permalink to Sistemul bielsă-manivelă
joi, 23 iulie 2020, 9:43

În anii ’70, echipa stăpânea fizic și teroriza moral adversari obișnuiți cu fotbalul liniar. Billy Bremner dicta de la centru atacuri neîncetate și deposedări violente. Leeds era respectată ca element penal. În anii ’90, echipa și-a modernizat delincvența. În 2001, a intrat în semifinalele Ligii Campionilor. Pe parcurs, un meci Real-Leeds l-a făcut pe Roberto Carlos să se gândească mai bine la viață și soartă.

Se întâlnise cu Alan Smith. Vârful lui Leeds nu tolera fundași stabili și Carlos a mărturisit că va evita prin orice mijloace revederea cu Smith. Apoi, căderea. Timp de 15 ani, Leeds a căutat un izvor nou de extremism și nu l-a găsit. Până la Marcelo Bielsa. El Loco. Nebunul. Puristul. Fanaticul. Spartanul. După primele două sezoane, sudura s-a încheiat și Leeds e iar în Premier League. Cea mai bună veste fotbalistică a anului e rezultatul unui mariaj radical: un posedat și o echipă de tradiție penală. Bielsa a dibuit perfect bârlogul: o echipă căzută, cu potențial de răscoală. S-a instalat cu trening cu tot, la Wetherby, populație 26.000, într-un one bedroom. Două camere, bucătărie și baie. A pus echipa sub stare de asediu consimțit. Disciplină și înfometare, pentru modificarea masei și formei corporale.

Peste toate, o religie unică: alergare până la asfixie, presing până la vertij și pase în viteză până la aplatizarea balonului. Ținta e transformarea treptată a echipei într-o mașină de scos sufletul din orice: de la adversari la reclamele înconjurătoare. Bielsa nu crede în nume mari și nu vrea semnături scumpe. Vrea supunere și dăruire. Întotdeauna începe cu el însuși. Dacă echipa pierde, de vină e Bielsa, nu jucătorii, nu administrația și nu lipsa fondurilor. Leeds a promovat și multă lume în Premier League a rămas pe gânduri.

Guardiola îl consideră pe Bielsa cel mai mare antrenor în viață. I-a fost elev și cunoaște sistemul. O combinație de purism, mecanică grea și fanatism atletic. Simplu, modest, fără uleiuri speciale și statut separat. Sistemul bielsă-manivelă.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Umilă părere (12 comentarii)  •  23 iulie 2020, 12:58

Jos palaria in fata mariei tale! Povesti jnsirate pe ata ca un chihlimbar, demn de povesti de Craciun. Esti nec plus ultra al acestui site! Il ador pe Biela, un perfect ***, absolut necongruent acestor vremuri. Este un Zeman, plus !!! Nu cred ca ai pereche pentru aceste vraji pe care le faci! Aceasta poveste m-a vrajit!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pavel (1 comentarii)  •  23 iulie 2020, 12:59

Colosal editorial, cu adevarat de inramat!!!!

Freddy RE (1 comentarii)  •  23 iulie 2020, 13:13

S-a mai spus aici, dar degeaba... TRU loveste la amigdală si nu stii de ce iți dau lacrimile după două rânduri...

ion (1 comentarii)  •  23 iulie 2020, 13:36

Domnule Ungureanu ,nu-mi esti simpatic ......dar ai o penita incantatoare si te cites cu mare placere !

Observator (121 comentarii)  •  23 iulie 2020, 15:19

Fotbalul englez este teribil, numai acolo se poate întâmpla ca un club precum Leeds sa revină în PL după 16 ani, iar Nottingham Forest (cu 2 titluri de CCE în palmares) sa rateze play-off-ul în chiar ultima etapa! Sa vedem ce va face Leeds, ca Bielsa nu cred sa fie un antrenor de succes european! O.

Joó (4 comentarii)  •  23 iulie 2020, 15:33

Superb scris! Oricum ca maniera de a scrie, aveti multe in comun cu Bielsa!

Steffanel (1 comentarii)  •  23 iulie 2020, 17:15

Etapa dementiala in Championship unde putea promova Brentford direct sau Fulham cu putina sansa. La fel la meciurile de play-off si cele de retrogradare. Un campionat adevarat iar seara s-a incheiat cu un derby adevarat Liverpool-Chelsea. Ma bucur pentru Leeds si Bielsa, acum 4 etape ma gandeam ca poate patesc la fel ca anul trecut cand au ratat promovarea. Felicitari pentru un articol de nota 10.

nypd (3 comentarii)  •  23 iulie 2020, 23:29

Toate bune si frumoase, mai am un singur dor... sa promoveze si Nottingham Forest! In rest, imi amintesc golul lui Beldeanu dat unui Leeds prostit, nu mai vazuse asa ceva.. o tempora!

Racul (8 comentarii)  •  24 iulie 2020, 17:21

Aduceti-va aminte de Leeds cu Cantona...

Gogutul (1 comentarii)  •  25 iulie 2020, 11:42

Bun articol. Sa vedem dacă fac față în Premier league

vadim (2 comentarii)  •  25 iulie 2020, 12:54

Am văzut că s-a comentat despre faptul că Nottingham Forest nu a ajuns în play-off ul de promovare. Dar a pierdut pe mâna ei acasă cu 4-1 și nu s-a caficat la punctaj egal și diferență de golaveraj un gol. Golul de 1-4 a fost autogol în minutul 90+6. Adversara nu avea de câștigat decât locuri în clasament. Echipa care s-a calificat(Swansea) a câștigat cu 4-1 în deplasare la Reading. La pauză a fost 1-1. Foarte interesant.

Etele (14 comentarii)  •  26 iulie 2020, 15:13

Foarte fain articol si bine informat de data asta, chapeau ! Marching on together, Leeds, Leeds, Leeds !!!

Gabriel (3 comentarii)  •  28 iulie 2020, 17:20

Ca de obicei, rândurile lui TRU, de citit pe nerăsuflate, exceptionale! Totusi, mi se pare exagerare descrierea atitudinii lui Leeds din anii 70 cu cuvantul "penal", a fost o perioadă in care, alături de Ajax, chiar domina fotbalul european. Si n-a câștigat vreun trofeu pentru că a fost furată grosolan,mizerabil, in doua finale consecutive, 0-1 vs Milan in 73 si 0-2 vs Bayern Munchen in 74. Bravo "nebunului" de Bielsa și filozofiei sale despre fotbal și viață!

Comentează