Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Klopp dizolvat în Kop

Prin decret strict personal și universal obligatoriu, se hotărăsc următoarele.

Permalink to Klopp dizolvat în Kop
joi, 2 iulie 2020, 9:29

Mai întâi nivelul: nu mai jos de perfecțiune. Contextul: indiferent de simpatii și, mai cu seamă, chiar în caz de antipatie declarată.

Acestea fiind condițiile, se hotărăște că: Barcelona e cea mai mare echipă a ultimilor 50 de ani și singura care a jucat la nivelul Ungaria-Brazilia-Ajax-Olanda 1953-1973. Și că: Liverpool e cel mai mare club de la apariția fotbalului încoace. Titlul câștigat săptămîna trecută, după 30 de ani de așteptare, e notabil, dar nu face Liverpool mai mare, după cum lipsa lui n-are a face Liverpool mic. Jackpot-uri care au adus, la Liverpool, Liga Campionilor, Campionatul Mondial de Club și Premier League au o explicație simplă: Klopp. Iar Klopp are o explicație complicată: Liverpool.

Totul a început pe 8 octombrie 2015, când Liverpool a găsit un antrenor în căutare de curenți populari de mare intensitate. Tehnic, etapa Klopp a însemnat două rânduri de schimbări. Mai întâi, racolarea lui Virgil van Dijk și Alisson Becker și apoi reînființarea lui Sadio Mane și Mohamed Salah – transformați din jucători de valoare în jucători de valoare mondială. Aceste două operații sunt însă consecințele unui proces moral mult mai însemnat. Klopp a devenit parte a misterului Liverpool. Căci Liverpool e o stare colectivă fără egal și explicație. Un aliaj emoțional colectiv care a ajutat fotbalul să se nască și să devină religie, identitate și destin.

Problema unui antrenor ajuns la Liverpool e să înțeleagă că are în față cel mai mare club al lumii, adică o instituție care nu poate cădea decât odată cu fotbalul și nu colaborează decât cu inițiații. Klopp a înțeles că trebuie să fie urmașul umil al lui Shankly, Fagan și Paisley, adică să devină așchia care sare aproape de un trunchi străin. Klopp a descifrat misterul Liverpool: credința, energia și capacitatea de a nesocoti imposibilul. Până la el, această stare populară care e felul de a trăi al plebeilor din Liverpool s-a arătat arareori: ultima oară, în 2005, la Istanbul. Acum e la putere, în fiecare meci. Klopp s-a dizolvat în Kop.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Ionel Vancea (1 comentarii)  •  2 iulie 2020, 13:42

Un articol scris pentru normă, care nu zice nimic. Nene Ungurene, matale scriai mai bine.

Umilă părere (25 comentarii)  •  2 iulie 2020, 14:24

Klopp este cel mai bun antrenor din lume, mult peste lăudatul Guardiola, probabil singurul cu bilanț pozitiv în confruntarile directe. A transformat Liverpool într-o mașinărie de fotbal, eficientă și în același timp estetică. Chiar în cele mai încrâncenate dueluri, Jurgen și-a păstrat cumpătul, demonstrând o neobișnuită doză de umor și spontaneitate. Foarte bun editorial, sunteți printre puținii din acest ziar care merită citit.

Liviu (1 comentarii)  •  2 iulie 2020, 17:57

Eu aș zice altfel: Klopp are fibră de Kop! Altfel, cu spontaneitatea, hazul, priceperea, total de acord!

Iar miroase a cumâs (1 comentarii)  •  2 iulie 2020, 18:31

Pentru băutorii de cumâs care țin cu Manchester United, performanțele lui Klopp si ale lui Liverpool sunt motiv de blamări, jigniri. Nu poți pretinde civilizație, nici sportivitate unui neam crescut cu carne crudă și lapte de iapă.

Bagheera (3 comentarii)  •  2 iulie 2020, 18:36

Are o capacitate uluitoare de a induce tribunei o energie pozitiva extraordinara. Care amplificata, hraneste mai apoi echipa. Nu am mai vazut asa ceva. Poate la Cruyff si Beckenbauer.

mg (29 comentarii)  •  3 iulie 2020, 11:54

..bine zis.. Acolo în Kops(peste tot în UK) e sufletul fotbalului britanic. E dragostea pură, nepervertită de bani și interese conexe, față de un sport atât de popular și totuși atât de puțin înțeles de restul lumii.. Efortul onest, devotamentul sincer față de fani și culorile clubului și(mai cu seamă) fairplay-ul, țin de-o anume educație, transmisă de generații..

Observator (131 comentarii)  •  3 iulie 2020, 17:12

Klopp a readus Liverpool in prim-plan si a transformat niste fotbalisti buni in vedete, cum se scrie aici; de aici insa si pana la a considera acest club drept cel mai mare din lume este o distanta lunga! Real Madrid, Milan (cu un trofeu al Ligii Campionilor/CCE in plus), Bayern si Juventus (cu mai putine trofee ale Ligii, dar cu aproape de 2 ori mai multe titluri interne, intr-un campionat ce a fost cel mai puternic intr-o perioada si este printre primele 3 ale prezentului) nu inseamna nimic pe langa acest club care si-a atins perioada de glorie intre 1977 si 1985 (an in care a pierdut acea finala de la Bruxelles)? Perioada Klopp continua, dar trofeele majore au fost cucerite abia in ultimele 2 sezoane; judecand dupa ranadamentul unor jucatori (Salah, in primul rand, dar si Mane este intr-o usoara scadere) si modul (dubla infrangere) in care echipa a fost eliminata din Liga Campionilor in acest sezon, pot concluziona ca regresul a inceput! Sincer, nu cred sa reziste "la varf" inca vreo 6-7 ani, cum s-a intamplat in perioada mentionata mai sus! Exprimarea echipei de dupa pauza de 3 luni lasa de dorit, dupa cum s-a vazut si aseara (un 0-4 fara drept de apel). Deci "cormoranii" si fanii lor trebuie sa sarbatoreasca cum se cuvine acest ultim titlu, in conditiile in care sezoanele urmatoare vs-ar putea sa nu fie la fel de bune precum ultimele 2! O.

Observator (131 comentarii)  •  3 iulie 2020, 18:16

Sa zicem ca si antepenultimul sezon a fost bunicel, cu finala de Liga Campionilor! Deci nu cred sa ramana pe culmi inca 5-6 ani! O.

Red Fan (16 comentarii)  •  4 iulie 2020, 10:14

Observatorule ...ai mereu aceleasi comentarii anti-Liverpool decand 'Pool a redevenit o masinarie de fotbal ! Ai asteptat ceva ani ca sa-ti versi veninul contra lor , si iata acum esti " fericit " ! Nu stiu cu ce echipa tii din Anglia sau de prin lume , dar e clar ca LIVERPOOL " iti sta-n gat " ca nicio alta echipa ! Dar relax , Klopp va face multa treaba buna si vei vedea ca va ramane ani buni sa faca performanta in continuare ... Iar faptul ca jocul de dupa pauza de 3 luni este asa cum este , nu are nicio treaba cu sezonul si sezoanele viitoare ... nici macar infrangerea cu City , jucatorii sunt realmente relaxati cu titlu in buzunar ! Asa ca stimabile , vei suferi inca mult si bine caci masinaria de fotbal in ritm de heavy metal va mai produce rezultate mari ! Y.N.W.A.

Observator (131 comentarii)  •  5 iulie 2020, 11:02

@ Red Fan De acord, jucatorii nu mai sunt concentrati dupa dobandirea titlului, dar raman scaderile de randament in Liga Campionilor si ale componentilor echipei (am dat si exemple), mai ales ale celor care faceau diferenta! De vazut care dintre noi are dreptate in legatura cu viitoarele sezoane! O.

Observator (131 comentarii)  •  6 iulie 2020, 13:26

@ Red Fan Am vazut rezultatele unui sondaj de opinie relativ la echipele/managerii LVC de succes; rezulta ca actuala echipa, cu doar 2 trofee importante in ultimii ani, figureaza inaintea generatiei care, intre 1977 si 1984, se impunea de 4 ori in Europa si cucerea nu mai putin de 6 titluri interne! Concluzia: nu te poti baza (absolut deloc) pe generatia noua, lipsita (in mod cras) de discernamant si de cunostinte (acestea pot fi acesate/dobandite usor prin intermediul Internetului)! O.

Comentează