Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Ce contează

Faptele sunt cunoscute: un avion a tras după el un banner pe care scria White Lives Matter. Semnat: Burnley.

Permalink to Ce contează
joi, 25 iunie 2020, 11:03

În acest timp, pe teren, Man City și Burnley practicau un ritual nou: îngenuncheau gânditor, arătându-și spinările pe care scria Black Lives Matter! Poliția a început ancheta și îi caută pe autori. Pentru ce vină? Viețile albilor nu contează?

Cu două zile înainte, trei oameni au fost spintecați, la Reading, de un terorist. Aveau ei culoarea greșită? Sloganul din cer afirmă ceva de necontrazis: și albii au o viață de băgat în seamă. Dacă asta nu e adevărat, rezultă că doar viețile de culoare au însemnătate. Dar asta e o idee rasistă, și la sol, și în aer. În acest caz, ar trebui anchetată Premier League. Cine și pe ce bază a luat decizia de a ștampila pe spatele jucătorilor sloganul care dă prioritate vieților de culoare? Poate un jucător refuza înscrisul sau temenelele înainte de meci? Fără griji? Sau sub amenințarea excluderii?

Dar poate viețile de culoare sunt mai ieftine și se pierd mai ușor decât ale albilor. Deși cifrele americane și britanice spun că e pe dos. Atunci, poate că bannerul era îndreptat împotriva celor ce apără viețile de culoare. Imposibil, pe banner nu scria că viețile de culoare contează mai puțin sau că numai viețile albilor contează. În plus, mesajul semnat Burnley e singurul care spune ceva despre albi, într-un ocean de Black Lives Matter care a înghițit străzile, televiziunile și instituțiile. De ce supără un mesaj despre viețile albilor? Unul singur. E diversitatea interzisă?

Dar poate că bannerul despre albi a dovedit o lipsă revoltătoare de umor. Reacțiile de pe net spun cu totul altceva. Sau trebuie și ele anchetate? În acest caz, e limpede că umorul englezesc a retrogradat. Se va spune că trebuie să fim serioși. Toată lumea știe care e rostul mesajului: țărănoilor de la Burnley le put idealurile pure ale civismului antirasist. Dar dacă le pute ipocrizia? Poate s-au săturat de lecții. Poate nu se simt vinovați de delictul de a fi alb și englez. Poate vor să trăiască fără să fie bombardați cu lozinci. Și nu se supără dacă iau 5 de la City. Numai faptele și valoarea contează.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

mg (29 comentarii)  •  25 iunie 2020, 12:51

..se exagerează desigur de ambele părți. Campaniile astea politically correct(în ciuda bunelor intenții) reușesc doar să plictisească sau (și mai rău) să aibă ca rezultat contrariul demersului în sine, radicalizând lumea și îngroșând taberele adverse. Și oferă unor capete pătrate, prilejul de a se da în stambă. Adesea se ajunge chiar la faze hilare. În Australia, de exemplu, au încercat să interzică clasicul Ho-ho-ho al Moșului, pe motiv că ar fi jignitor pentru femeile care practică cea mai veche meserie din lume.. Numai că asta ține de argoul american, pentru australieni neavând nicio relevanță. Lumea a protestat, așa că firma care angaja Moșii a dat înapoi recomandând inițial să se șoptească Ha-ha-ha, iar mai apoi lăsându-i pe Moși să spună ce vor, pe barba lor desigur.. :)

Tavi (ex Octavian) (6 comentarii)  •  26 iunie 2020, 0:53

Multumesc mult pentru articol. In El Paso e 15:44. In seara asta Voi cauta un loc unde va pot trimite bani - de abonament, de suport, ... Daca preferati un anume loc pentru donatii, va rog sa'l numiti. REALMENTE vreau sa suport /ajut oameni albi care NU ingenucheaza in fata BLM. Am un bunic care i'a ajutat pe niste barbati evrei in WWII. Am alt bunic care a luptat in primul razboi mondial. N'am fost nici unul rasist in familia mea. De cand am vazut arzand statuile lui Washington si Lincoln si *** lovind geamurile masinilor cu bastoane pot sa spun ca eu sunt primul rasist din familia mea.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vadim (2 comentarii)  •  26 iunie 2020, 9:12

După acest mesaj au apărut tricourile normale fără BLM. Vedeți că se poate. Oare românii când vor avea și ei sânge în instalație?

Observator (131 comentarii)  •  26 iunie 2020, 9:46

Despre Liverpool: se stia de mult timp ca va castiga Premier League, asa ca bucuria de aseara si emotiile protagonistilor (reale sau nu) au fost exagerate! O asemenea dezlantuire a bucuriei ar fi trebuit sa fie la inmanarea trofeului de campioni, nu acum, cand s-a sarbatorit cresterea avansului de puncte, de la 21 la 23! LFC castiga titlul si daca ar fi pierdut toate meciurile, inclusiv cel castigat miercuri cu 4-0, pentru ca City va mai pierde puncte! In privinta continutului materialului, sunt de acord cu @ mg!

MZM (23 comentarii)  •  26 iunie 2020, 10:40

Este uluitor la ce situație s-a ajuns! Corectitudinea politică s-a transformat în contrariul ei! Foștii persecutați au devenit persecutori, cu sprijinul autorităților! Chiar așa, trebuie să ne întrebăm cu toții și să întrebăm autoritațile: Viețile albilor nu contează? E interzisă diversitatea? De ce trebuie anchetați autorii unui banner care nu spunea nimic rău despre viețile negrilor? Albii n-au voie să protesteze, să iasă în spațiul public? Același scenariu se petrece și în legătură cu minoritatea (de 3-4%) LGBT. Unde se va ajunge? Să ne simțim vinovați că suntem albi si heterosexuali?!

daniel (12 comentarii)  •  26 iunie 2020, 14:55

e penibila campania asta, cu vietile negrilor...e discriminare crasa si enerveaza o groaza de oameni....o sa iasa bumbaceli mari din asta...prea se exagereaza....p.s. nu ma mai mira nimic la occidentali si mai ales la englezi..niste penibili ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie (8 comentarii)  •  26 iunie 2020, 15:05

Nu am văzut mișcarea asta neomarxistă luând apărarea negrilor uciși în Rwanda sau în Sudanul de sud unde se fac niște crime îngrozitoare. Nici să apere copiii de culoare care muncesc în minele de cobalt din Congo pentru ca cei bogați să aibe mașini electrice. Contează doar viețile negrilor din zona civilizației occidentale, cele care pot da drumul la haos și anarhie.

Tavi (ex Octavian) (6 comentarii)  •  26 iunie 2020, 19:01

Domnule Ioanitoaia, Domnule Ungureanu, Am cumparat aseara cartea domnului Ungureanu care se vinde la AMAZON. In trecut am mai facut astfel de cumparaturi. Asi vrea sa contribui direct ziarului dumneavoastra ce-oi putea eu sa contribui. Nu am putut sa gasesc un loc clar pe site-ul GSP unde asi putea contribui. Daza'mi trimiteti un link clar la adresa mea de email, voi incerca sa contribui cate ceva. V'am criticat in trecut pentru comentarii pozitive la adresa unora ca AdrP - care chiar apare intr'o poza in aceasta pagina. Mi se pare insa mai important decat trecutul faptul ca in prezent articole ca ale domnului Ungureanu sunt publicate in paginile GSP. Multumesc ziarului GSP pentru ca publica astfel de articole.

motanul incaltat (19 comentarii)  •  26 iunie 2020, 19:30

E un bullshit total. Pe nimeni nu intereseaza vietiile negrilor. Nici ale albilor. E o fumigena care sa atraga atentia de la coronavirus ca lumea ar iesi pe strazi. Dupa asta vor incepe cu gay si tot asa.....

Noi buzunărim, nu gândim (1 comentarii)  •  27 iunie 2020, 15:29

Domnule Ungureanu, să nu ne ascundem după unghii- vorba filosofului Hagi, *** sunt mai egali decât albii. Am spus ***, nu de culoare, deoarece apelativul este plin de ipocrizie. De care culoare, întreb? ***, după cum noi suntem de culoare albă, ce rasism este în acest INDISCUTABIL adevăr? *** in Europa, planul Kalergi este în plină desfășurare. Sper că imi veți publica integral comentariu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Noi buzunărim, nu gândim (2 comentarii)  •  27 iunie 2020, 15:51

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Noi buzunărim, nu gândim (2 comentarii)  •  27 iunie 2020, 16:24

Bravo mă, mi-ai cenzurat in totalitate al doilea comentariu, in ciuda faptului ca nu avea expresii jignitoare.

Comentează