Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Rozul mută și griul câștigă

Cenzura câștigă întotdeauna pentru că joacă mereu acasă partide pentru care stabilește din vreme regulamentul. Adversarul nu are voie să paseze cu latul, nu poate lovi mingea cu capul și e depunctat dacă trimite balonul dincolo de linia porții, oricare […]

...

Dosarul D

În vremuri normale, incidentul de la US Open ar fi fost uitat în aceeași zi. Djokovici ar fi jucat, ar fi câștigat sau ar fi pierdut și ar fi plătit o amendă pentru imprudență. Faptele ar fi avut întâietate, iar […]

...

Om bogat, om cinstit

În primul rând: care caz? Lionel Messi are 33 de ani, din care 20 munciți la Barcelona. Indiferent de nume și rang, un jucător cu asemenea date și-a încheiat cariera la clubul pentru care a tras, pasat și marcat, ca […]

...

Bayern în mină

O veste plată și sigură pentru toți cei ce au crezut, ca subsemnatul, că istoria fotbalului modern a început cu Ajax și s-a încheiat cu Barcelona: Bayern. Nu numai echipa care tocmai a câștigat Liga Campionilor varianta „mute”, ci Bayern […]

...

No Baines

Adică nimic la fel de strident. Până la urmă, Sancho e un jucător notabil, nu un Mesia și nici măcar un sfert de Messi. Singurul lucru notabil al zilei s-a desfășurat și a fost tăinuit, într-o tăcere scandaloasă. Leighton Baines, […]

...

Titular

Două din cele mai citate legi-proverb ale fotbalului spun prostii. Prima ne informează că balonul e rotund. A doua că fotbalul se joacă pe goluri. Aparențe pentru uzul realiștilor!

Permalink to Titular
joi, 14 mai 2020, 3:15

Fotbalul folosește o minge și are un sistem de notație a scorului doar pentru cei ce n-au argumente. În rest, fotbalul e un joc hotărât de întâlnirea capacității lui Maradona cu zarul aruncat din cer.

Cine e fan Liverpool are parte de un supliment copios. 2020 e anul în care Liverpool ar fi trebuit să aniverseze trei lucruri deodată. Primul titlu în 30 de ani, un an de la nebunia sacră din meciul cu Barcelona și doi ani de la despărțirea de Karius. Singura aniversare admisă de forțele care fac destinul în fotbal e anul scurs de la Liverpool-Barcelona 4-0. Numai că evocarea are loc pe uscat. Cu fotbalul oprit în mai toate statele care nu s-au unit la timp cu Belarus, miracolul de acum un an e aniversat ca o ultimă amintire a epocii ante C. Cu C de la Corona, Chance și Champions.

A doua aniversare va fi posibilă doar dacă Liverpool câștigă titlul pe care l-a câștigat practic, dar nu oficial. Oricine știe că Liverpool nu mai poate fi ajunsă. Că are un avans care i-ar permite să câștige și sezonul următor. Și că titlul nu mai ține de punctaj, ci de negocierile cluburilor cu federația și guvernul. Decizia era așteptată lunea trecută. Decizia a fost iar amânată. Federația vrea un sezon adjudecat prin calcul procentual per puncte, per meci sau prin jocuri pe terenuri neutre. Cel puțin șase cluburi refuză. Grupul răsculat are două clase: retrogradabilii și reacționarii de lux.

Adică ultimele 4 plus Chelsea și Arsenal. De ce Arsenal și Chelsea? Din calcule financiare. Soluția nu a apărut și Liverpool ar putea asista la propria înstrăinare de titlul câștigat în teren. Noroc cu a treia aniversare: doi ani de la despărțirea de Karius. Omul care a pierdut depresiv finala cu Real, acum doi ani, a luat o decizie dictată tot de conflictul financiar. Karius a intrat în dispută salarială cu Beșiktaș și, după luni de așteptare, a decis să pună capăt contractului de împrumut. Așa că se întoarce la Liverpool. Era momentul. Fotbalul se joacă pe comitete și hotărâri de guvern. Balonul e rotund numai la colțuri. Echipa are nevoie de un titular pentru nenoroc.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Freddy RE (12 comentarii)  •  14 mai 2020, 6:11

In Karius we trust. All others pay cash.

Gigi Buzu (1 comentarii)  •  14 mai 2020, 11:17

“Karius este versiunea inglizeasca al lui Prunea”, ar spune Tartarin din Tarascon, alias Dinu Cornel. Este german, nu “inglez”? Ce conteaza o mica eroare, la fel ca citatele “cultului” Tartarin, pline de erori grosolane? Prunea face treaba mare la Dinamo, falimentul echipei din groapa este aproape. Pazea, Karius revine la Liverpool!

mg (29 comentarii)  •  14 mai 2020, 14:35

..dacă admitem că o țeavă e rotundă, atunci e clar că mingea de fotbal e din altă gașcă. Posibilele legături ale fotbalului cu cilindrii regăsindu-se(cel mult) sub capota mașinilor de lux pe care le afișează(în ochii fanelor, mai ales..) eroii acestui sport îndrăgit, pe mesele teraselor unde fanii însetați se dedau la bere la halbă sau poate la berile(Sic!) porților.. Atunci rotund ca roata? Nu-nu.. și iar va trebui să admirăm ofticați mașinile alea de lux ale.. că dacă te duci cu bicicleta-n cantonament, râd și curcile.. Așa că, "Pământul deocamdată", așa turtit și cu colțuri, că el ne ține cu geniile și smintiții noștri, iubitori de fotbal pe pâine sau abstinenți. Desigur, nici el și nici balonul de fotbal nu au pretenții de sferă sau cerc(și aria lui, cu π cu tot, care naiba l-a mai inventat..) Cât despre fotbalul pe goluri.. poate că autorii s-au gândit la cele din buzunarele fanilor însetați(și de fotbal..) Și cum la fotbal, you'll never walk alone..

Serban (1 comentarii)  •  14 mai 2020, 15:25

@ Gigi Buzu Ha,ha,ha, inglesul Karius si Tartarin din Tarascon, super comentariu.

Stan Ilie (1 comentarii)  •  14 mai 2020, 17:30

Dinamo este destinatia perfecta pentru Karius, evident salariul platit de Liverpool. Expertul Prunea il invata sa plonjeze pe langa minge, ca un adevarat Ikarius.

Maxentiu (25 comentarii)  •  15 mai 2020, 12:25

Liverpool - primul titlu dupa 30 de ani. Lazio - primul titlu dupa 20 de ani. Doua povesti remarcabile care risca sa fie oprite brutal, nu de vreo calamitate naturala (ne-am lamurit cu totii ca covidele asta nu e asa fioros cum parea) ci de meschine calcule financiare si politice.

Marian Boeangiu (13 comentarii)  •  24 mai 2020, 14:56

Comentariile lui TRU merita "studiate" si pentru idei si pentru argumente si pentru stilul literar. Acum se adauga si calitatea comentatorilor . Suuuper!

Comentează