Mexic ’70, rejucat
Despre o excepțională echipă a României care se opunea celei mai bune Brazilii a tuturor timpurilor
În șase seri consecutive prelungite până în zori, televiziunea braziliană a făcut un serviciu enorm fotbalului. Brazilienii au petrecut Madrugada cu Șeherezada. Cele 6 meciuri fabuloase care au adus titlul mondial în 1970 au fost reluate și comentate copios. Superstar: prima echipă perfectă a lumii (după Ungaria 1954, netelevizată și deci subestimată).
O generație născută după golul înscris cu lasere de Carlos Alberto în finala cu Italia a aflat lucruri de basm și a pierdut câteva mituri. Se știa că Brazilia ’70 a fost o aglomerare supraumană, cu Pele, Tostao, Gerson, Jairzinho jucând într-o dimensiune necunoscută. De aici o medie de 4 goluri pe meci și ideea că Brazilia e o echipă de genii răsfirate care se enervează, la un moment dat, și câștigă orice meci pe cont propriu. Ce nu se știa e că Brazilia 1970 era, tactic și fizic, un produs de avangardă. Majoritatea meciurilor au fost câștigate după pauză, pentru că geniile erau excelent hrănite, alergate și oxigenate.
Mario Zagallo, de doar 3 luni antrenor la vremea aceea, a introdus replierile în bloc, pe minge pierdută. Reluările îl arată pe necomentabilul Pele la deposedare, în „sferturile” cu Peru. Numai Tostao, capabil să schimbe cursul jocului dintr-o pasă, avea dreptul să rămână în față. În grupe, Brazilia s-a ciocnit de o echipă necotată, vie și excepțională: România. Necunoscuți și prinși între campioana en titre (Anglia), viitoarea campioană (Brazilia) și o Cehoslovacie foarte respectată (prin Viktor, Dobias și Adamec), am făcut trei meciuri istorice. E un roman întreg în 270 de minute și el ar merita televizat și deslușit, în amănunt.
Echipa era plină de talent și vână. Dinu, Dumitru și Lupescu aveau motor de mare putere. Neagu și Dumitrache cădeau greu oricărei apărări. Misterul Dobrin a rămas nedezlegat. Refuzul de titularizare a celui mai mare fotbalist român de după Război merită un dosar psihologic și istoric fluviu. În următorii patru ani, această echipă de potențial uriaș s-a risipit. Nu știm cum. Mondialele din 1970 se pot rejuca. Scorurile vor rămâne aceleași, dar înțelesul se poate schimba. Și fotbalul are o istorie care naște cunoaștere.