Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Titular

Fotbalul folosește o minge și are un sistem de notație a scorului doar pentru cei ce n-au argumente. În rest, fotbalul e un joc hotărât de întâlnirea capacității lui Maradona cu zarul aruncat din cer. Cine e fan Liverpool are […]

...

Bonuri de masă pentru Calul Alb

În lipsa dozei zilnice de transfer în afara lumii pe care o asigură fotbalul viu, vom ajunge să pricepem, treptat, ce a făcut acest joc din mințile și sufletele noastre. Va fi mai bine? Nu, pentru că avem nevoie de […]

...

Mexic ’70, rejucat

În șase seri consecutive prelungite până în zori, televiziunea braziliană a făcut un serviciu enorm fotbalului. Brazilienii au petrecut Madrugada cu Șeherezada. Cele 6 meciuri fabuloase care au adus titlul mondial în 1970 au fost reluate și comentate copios. Superstar: […]

...

Djoko Haram și Safin Anti-Vaccin

Norocul nostru stă în mințile lucide ale superdizidenților. Super, pentru că meritele incontestabile ale dizidenților de rând s-au adunat în condiții favorabile. Pentru un Soljenițîn, Saharov, Cornea sau Havel era ușor. Dușmanul era la vedere. Pe când un Novak Djokovici […]

...

Black Cat prescurtat

Din 1950, până la moarte, în 2000, blestematul Barbosa a purtat cu el vina pentru tragedia Brazilei, în finala de pe Maracana. Peter Phillip Bonetti și-a început pedeapsa în 1970. Tăcutul, modestul și mereu subestimatul Bonetti a plecat dintre noi, […]

...

Black Cat prescurtat

Portarii n-au sfânt protector. Pe mănușile lor ar trebui gravat un țap minuscul - semnul ispășitorilor. Fotbalul și-a ales, dintotdeauna, sacrificații dintre portari.

Permalink to Black Cat prescurtat
joi, 16 aprilie 2020, 8:39

Din 1950, până la moarte, în 2000, blestematul Barbosa a purtat cu el vina pentru tragedia Brazilei, în finala de pe Maracana. Peter Phillip Bonetti și-a început pedeapsa în 1970. Tăcutul, modestul și mereu subestimatul Bonetti a plecat dintre noi, acum câteva zile, însoțit de răspunderea pentru naufragiul englez din „sferturile” Mondialelor.

Anglia a avut 2-0 și a pierdut cu 3-2. Uwe Seeler a înscris cu ceafa un gol nefiresc până la monstruos. Bonetti n-a mai fost chemat niciodată la națională. Bonetti a intrat în fotbal în 1960 și a ieșit în 1979, pentru a suferi.

Ca de obicei, totul a început cu facerea maternă de bine. Pe atunci se putea și doamna Bonetti a trimis o scrisoare clubului Chelsea, cerând o probă pentru talentatul Peter. Puștiul a luat proba și a rămas la Chelsea până la sfârșit. De neconceput și ridicol, azi, mai ales la Chelsea, Bonetti a refuzat să schimbe clubul pentru mai mulți bani. Când a încheiat, s-a retras pe o insulă scoțiană rece și uitată. Acolo, a făcut pe poștașul și a ținut o pensiune fără vizitatori.

A înțeles, probabil, că a fost ales de soartă pentru momentele de bășcălie. Căci, prin naștere, a fost contemporan și, prin neșansă, umbra supremului Gordon Banks. Pele a spus, odată, că a văzut trei mari portari: Banks, Iașin și Bonetti. Nimeni n-a reținut al treilea nume. Bonetti a fost rezerva eternă. Pe 14 iunie 1970, Banks a făcut indigestie și locul s-a eliberat pentru un meci.

Bonetti a intrat, Uwe Seeler a găsit golul cu ceafa și totul s-a sfârșit. Bonetti a fost îngropat în vină și dispreț. Adevărat, tot ca rezervă a lui Banks, Bonetti a primit medalia de câștigător al Mondialelor din 1966. Nu vă grăbiți și nu vă relaxați! A primit-o în 2009. După 43 de ani, federația a acceptat că și rezervele au dreptul să împartă victoria. Bonetti a fost poreclit The Cat. Toată lumea știe că era prescurtarea de la Black Cat.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Observator (110 comentarii)  •  16 aprilie 2020, 14:31

Binevenite randuri in memoria unui portar ignorat atata timp! Vedeti, se poate scrie si despre ceva ce conteaza, chiar daca si eu sunt de acord ca in PL se castiga enorm! O.

Gabriel (2 comentarii)  •  16 aprilie 2020, 16:34

Să se odihnească în pace, Peter! Pacea pe care nu a avut-o după celebra partidă din 1970, în care, sa nu uitam, Beckenbauer a jucat cu mana bandajata și lipită de corp. S Dacă - mi aduc aminte bine, așa a marcat golul de care poate fi învinuit cu adevărat Bonetti, după părerea mea. Cel al lui Seeler a sfidat legile fizicii și ale firescului, trebuie sa fii mare cârcotaș ca să-l găsești vinovat pe Bonetti. Dar ce meci a fost! Englezii au ratat mari ocazii la 2-1. I-a fost dat apoi Germaniei de Vest sa joace nesfârșita și epica semifinală contra Italiei. " Cum știe Europa sa joace fotbal", au titrat ziarele sud-americane după acel Italia-Germania 4-3, după prelungiri. Maier, Libuda, Beckenbauer, Held, Muller, Seeler contra Albertosi, Riva, Burnigch, Rivera, Bonisegna, Mazzola, ce fotbaliști, ce vremuri! Și dacă tot amintim de Banks, să nu uităm marele plonjon al acestuia împotriva lui Pele. Intervenția lui Banks din meciul cu Brazilia este considerata și acum una dintre paradele tuturor timpurilor. Și, bineînțeles, să nu uităm golul lui Sandu Neagu contra Cehoslovaciei, de la Guadalajara. Paște sănătos tuturor!

Gabriel (2 comentarii)  •  16 aprilie 2020, 16:46

Domnule TRU, mulțumesc pentru rândurile minunate, ca de obicei. Dacă apucați să citiți comentariile la acest articol, va întreb dacă mai aveți articolele "Morenizarea fotbalului românesc" și "La o bere cu Salieri" , pe care le-ați publicat în revista Viata Studenteasca, cred ca în anii 1988/89. Mare plăcere mi-ați face dacă le-as mai putea citi undeva, postate de dumneavoastră, doar lăsați - ma să știu. Cu siguranță, mulți alții vor aplauda acele gânduri înțelepte și curajoase apărute în vremuri de cenzură severă. Mulțumesc.

Beckenbauer (1 comentarii)  •  16 aprilie 2020, 17:19

Beckenbauer a jucat cu Italia cu mana bandajata si lipita de corp!

Comentează