Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Imagine!

Cea mai gravă restricție impusă de Coronavirus abia începe și e o cinste pentru omul de rând. Publicul pacient are o obligație grea, dar utilă, ca armata care te ia prost și te face om. Vorbim de cursurile gratuite, oferite […]

...

Soliti ignoti

Retrogradații sunt deja cunoscuți, deși mai e mult de jucat. Finala e previzibilă. Primul finalist e Jurgen Klopp, după un 3-0 aplicat apăsat celorlalți competitori din Grupa valorică A sau Grupa Expo, cum e cunoscută între spectatorii de rând. Klopp […]

...

Liverdoom

Coronavirusul e gata să pună mâna pe calendarul Premier League. Liverpool nu mai poate fi depășită, dar poate fi amânată. Dacă virusul va atinge vârful de formă la sfârșitul lui martie sau începutul lui aprilie, Premier League va lua o […]

...

Rege țigan și om fericit

Când cineva, vreun sportiv, actor, intelectual sau făcător de bine se va ridica la înălțimea lui lui Tyson Fury, să coboare din ceruri și să ne-o spună. N-o să îl credem. Deși, în fond, n-ar fi mare lucru. Tyson recunoaște […]

...

Medieval

Pentru noi, oamenii evului mediu, fotbalul e pierdut. Asta vine așa: jocul de fotbal a fost cumpărat pentru a face prestigiul marilor curți financiare. În consecință, oricine se plânge e descris drept brută medievală. Iar oricine face pasiuni pentru echipa […]

...

Rege țigan și om fericit

Tyson Fury a fost în infern. A văzut cum este acolo și s-a întors printre noi

Permalink to Rege țigan și om fericit
vineri, 28 februarie 2020, 3:09

Când cineva, vreun sportiv, actor, intelectual sau făcător de bine se va ridica la înălțimea lui lui Tyson Fury, să coboare din ceruri și să ne-o spună. N-o să îl credem. Deși, în fond, n-ar fi mare lucru. Tyson recunoaște că s-a născut țigan, alb și gras și că așa va rămâne. Tyson a spus, mereu, adevărul.

A învățat asta de la 10 ani, de când boxează. Mai întâi, ilegal, în depozite părăsite, cu pumnii goi și banii pe masă. Taică-său, tot boxer, l-a urcat în ring și l-a învățat că numai acolo e loc de violență. În rest, ești țigan de sânge irlandez și credință catolică. Asta l-a făcut pe Tyson campion mondial în 2015, după o luptă de marinari beți cu Vladimir Kliciko. Și gata. În 2016, Tyson dădea live din infern. Direct, cinstit, fără vorbe în doi peri. Nu e clar cum a scăpat cu mintea întreagă reporterul revistei Rolling Stone.

Iată ce a auzit el de la osânditul Fury: „Nu mai vreau să trăiesc. Banii și gloria nu-mi spun nimic. Dacă nu ești fericit, degeaba trăiești. Iar eu nu mai pot trăi. Beau și iau cocaină. Tot timpul. Sunt obez. Sunt incurabil. Viața nu mă interesează. Doctorii spun că sunt bipolar extrem. În fiecare zi îmi doresc să mor. Sunt creștin. Nu mă pot sinucide. Aș vrea să mă omoare cineva. Știu că voi suferi pe veci în infern. Dar nu mai vreau să trăiesc”.

În 2016, autoritățile îi luau ultimul titlu și licența de luptă. La un moment dat, cineva, o vedetă nouă, cu numele Deontay Wilder, un puncher fără rival, a spus: Fury? E terminat!

Fury a auzit. Cuvintele lui Wilder i-au fost cel mai bun doctor. A pierdut 60 de kilograme și a revenit în ring. A câștigat 7 milioane de lire și i-a dat adăposturilor de alcoolici și săraci. Sâmbăta trecută l-a întâlnit pe Wilder, la Las Vegas, și l-a atacat nuclear și voios din prima secundă. Wilder nu mai ține minte runda a șaptea. Ultima. Fury a revenit din infern, e campion mondial și nu urăște pe nimeni.

Își iubește soția, și ea țigancă și catolică practicantă. Și sora. Deși i-a spus că dacă preacurvește o spânzură.

Fury își spune Gipsy King. Dar nu vrea să domnească. Căci știe acum că nu e incurabil și că va muri când îi va veni sorocul. Adică, e un om fericit.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Ilie (1 comentarii)  •  28 februarie 2020, 15:32

Fury e unul dintre cei mai mari sportivi din lume. Abia aștept să îl termine pe dansatorul Joshua. Asta dacă ăla are curajul să intre în ring cu Fury. Foarte bun articolul.

Niculae Moromete (4 comentarii)  •  28 februarie 2020, 17:29

Liniștitor și plin de speranță! Mulțumesc!

Tiberiu Lascarache (1 comentarii)  •  28 februarie 2020, 19:02

Dle Ungureanu,chapeau..!De poveste,fantastic..!

Joo Ferenc (2 comentarii)  •  28 februarie 2020, 19:23

Rar mi s-a intamplat sa citesc in gsp un asemenea articol. Superb!

xstelu (7 comentarii)  •  28 februarie 2020, 20:03

Hai ca, nu-i asa?, copacel, copacel, iti revii "brexiterule"! Tu, cel nascut din parintii natural englezi! Acuma, fara urme de tagada, articolul ti-a iesit! Putin mai ordonat si mai atent in gandire-in ceea ce priveste fenomenul politic-si iti vom spune"bine te'ai pogorat printre muritori! Moritori te salutant!

Berinde (1 comentarii)  •  28 februarie 2020, 22:32

Om extraordinar ***! Merită respect din plin!

dodo (4 comentarii)  •  28 februarie 2020, 22:40

Nu e frumos sa va luati de nea Mircea Lucescu !

Cantaragiu (1 comentarii)  •  29 februarie 2020, 0:07

Felicitări pentru articol,minunat.

Laur (1 comentarii)  •  29 februarie 2020, 3:22

Bipolar? Păi când e în hipomanie doboară munții, acumulează cât șapte în șapte vieți. Când este în depresie se respectă starea de sănătate. :))

vasile (1 comentarii)  •  29 februarie 2020, 3:45

bun articol. scris exact in stilul tyson fury: degajat si cu zambetul pe buze. exact asta imi induce si mie. multumim!

Cetitor (1 comentarii)  •  3 martie 2020, 23:38

Superb! Felicitari!

Observator (99 comentarii)  •  5 martie 2020, 17:17

Acest Fury nu m-a impresionat deloc cand a cucerit prima oara titlul; este departe din toate punctele de vedere de greii trecutului, in frunte cu Muhammad Ali! Sunt curios sa vad cum va veti consuma frustrarile in urma recentelor "performante" ale celor de la Liverpool! Desi sunt un admirator al fotbalului englez, parca m-as bucura un pic daca LFC ar parasi prematur Liga Campionilor; nu neaparat din cauza fotbalistilor, ci mai degraba din cauza fanilor lor, printre care va numarati! O.

Comentează