Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

N-a fost gol!

S-a mai stins un martor esențial al finalei Cupei Mondiale din 1966, când Anglia a câștigat titlul cu un gol inexistent

Permalink to N-a fost gol!
joi, 16 ianuarie 2020, 9:39

Hans Tilkowski, portarul naționalei Germaniei, a răbdat neîmpăcat un adevăr interzis. N-a fost gol! În seara zilei de 30 iulie 1966, Alan Ball a centrat pe jos, Geoff Hurst a preluat și a șutat scurt în transversală. Mingea a căzut pe linie. Centralul elvețian Dienst a ascultat de tușierul azer Tofik Bahramov și a validat cel mai faimos gol inexistent din istoria fotbalului.

Anglia conducea cu 3-2. La sfârșitul prelungirilor era 4-2 și Anglia câștiga Cupa Mondială. După finală, Tilkowski și-a schimbat meseria: a devenit cel mai apropiat martor al legalizării golului ilegal. În următorii 54 de ani, fostul portar a continuat să apere un adevăr pe care nu-l mai putea întoarce la viață. N-a fost gol! Dar Tilkowski a fost un fiu al fotbalului de caracter și n-a lăsat loc resentimentului.

În 2004, a fost de față la dezvelirea statuii lui Bahramov, la Baku, în fața stadionului rebotezat Bahramov. A purtat o prietenie lungă cu Geoff Hurst și Martin Peters, oamenii care au înscris 4 goluri, din care trei regulamentare, în finala din ’66. A lăsat locul în poartă lui Sepp Maier, a refuzat publicitatea, deși era o frumusețe de bărbat, mereu comparat cu Paul Newman, a fost antrenor, dar a ieșit din fotbal, repede, la începutul anilor ’70. A terminat pentru că n-a mai recunoscut jocul pe care l-a început printre ruinele Germaniei bombardate.

Când taică-său, miner polonez, era în șut, Hans și prietenii băteau mingea, echipați straniu, în tricouri improvizate din steaguri naziste abandonate. A fost lăcătuș și asta ar fi rămas dacă nu îl descoperea Borussia Dortmund. A jucat accidentat finala din ’66, dar nu s-a plâns. Era epoca pre-VAR și golul blestemat a fost validat. Dar era și epoca pre-Bosman, pre-agenți, pre-sponsorship și pre-tv. Tilkowski, camarazii și adversarii de pe Wembley ’66 erau copii de muncitori cu principii, onoare și trebuințe puține.

În 1970, Tilkowski a văzut cum se pune în mișcare valul de bani și a plecat din fotbal. A continuat să organizeze meciuri de binefacere și, întrebat sau cel mai adesea neîntrebat, a rămas la credința lui veche: n-a fost gol! S-a stins la 2 săptămâni după Martin Peters. Geoff Hurst a fost la înmormântare. Toți știu că fotbalul lor a fost o formă de caracter. Dar n-a fost gol!

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Fane (17 comentarii)  •  16 ianuarie 2020, 11:34

Nu a fost gol s-a vazut clar,meciul a fost transmis si in Romania. Maradona a dat gol dar cu mana.Nici nu stii ce sa crezi. Cum putea piticul atomic sa dea cu capul in fata portarului care sarise cu mainile.In ambele cazuri hotie la drumul mare, prostirea a milioane de oameni. Acum cu VAR-ul in Anglia se da ce decizie vor ei in 80 % din cazuri nu ce e de fapt in realitate.

Joo Ferenc (4 comentarii)  •  16 ianuarie 2020, 16:05

Superb articol!

Dan B (3 comentarii)  •  16 ianuarie 2020, 18:25

Gol este când decide arbitrul ca e. Arbitrul poate greși, iar atunci când greșește neintenționat, nu e normal și sportiv să faci tapaj despre asta, umbrind victoria adversarilor. Iar ca să zici că a fost intenționat trebuie să ai dovezi. Abia când ai dovezi te poti considera nedreptățit. De asta titlul mondial al Angliei nu poate fi contestat. Cum nu poate fi contestat nici cel al Argentinei din 86.

razvan (16 comentarii)  •  16 ianuarie 2020, 21:54

un distins domn a comentat pe aici la orele 18: 25, Dan B. prescurtarea presupun că vine de la Inteligent, doar acolo s-ar potrivi...

Jean-Paul (9 comentarii)  •  17 ianuarie 2020, 20:13

VAR-ul chiar a ajuns sa provoace mai multe comentarii decat acordarea golului de catre arbitru, in varianta veche. Cu titlu de divertisment, am vazut ca in unele meciuri, VAR-ul este insuficient, fiindca arbitrul principal pleaca el sa vada faza si sa decida, ceea ce pare , nu neaparat suspect dar oricum reduce personalul VAR la o simpla echipa de tehnicieni care inregistreaza detaliile. Adica toti cei 2-3 arbitri de la cabina VAR nu se pot decide care e solutia si-i lasa arbitrului de centru sa faca ce vrea. Iar cand la centru e cate un arbitru, recunoscut pentru "dragostea platonica" pe care o poarta Realului Madrid, este un pic mai suspecta luarea deciziei de catre acesta, in loc de catre arbitrii de la cabina VAR. Intr-adevar, Jose Gonzalez recunoscut in Europa drept un "madrilist" gretos , a anulat cele doua goluri ale Barcei din semifinala cu Atletico, fiind, poate, singurul din 10 arbitri care ar fi luat aceasta decizie. Cand spun asta, iau in calcul si modul de arbitraj din acel meci, in care a cam lasat nesanctionate o serie de faulturi facute de jucatorii lui Atletico, dar a fluierat cu viteza vantului, orice faza din care putea acorda o lovitura libera contra Barcei. Inclusiv, faza cu penaltiul acordat in favoarea lui Atletico a fost dictata pe baza "fotografiei" trucate, in care atacantul se impiedica singur de portar, iar caderea artistica a acestuia in careu mi-a amintit de Marius Lacatus, din vremurile de alta data..... P.S. Am vazut celebra finala din 1966 impreuna cu alti vreo 25-30 de tineri: elevi, studenti, profesori si dupa meci ne-am impartit in trei tabere: o parte, ziceau ca a fost gol, alta tabara nega justetea acordarii lui, iar eu ma aflam in tabara a treia care sustinea ca oricum scorul in acel minut 120, era 3-2 in favoarea Angliei si ca Germania nu mai avea cum sa egaleze inca o data "la fotografie"pe ultimele 3-4 secunde., cum o facuse cand a egalat in min 90, dupa ce a deschis scorul in min .13...Oricum, Germania si-a luat revansa dupa 4 ani, invingand Anglia, in sferturi, in Mexico '70.

iuliu (4 comentarii)  •  19 ianuarie 2020, 9:44

A fost gol sau nu ? Probabil nu vom stii niciodata . Personal am vazut finala transmisa in direct la TV si pana astazi cred mai degraba ca a fost !!!! O sa explic de ce . In primul rand prima reactie a sase oameni care au vazut in prima secunda GOL . Doi am fost tatal meu si cu mine ( OK , fiind evrei poate n-am fost obiectivi ) . Au mai fost trei crainici ai TV , Dumitru Tanasescu de pe Wembley si Cristian Topescu + Aristide Buhoiu in studio . Si al saselea , arbitrul central Dienst care in primul moment a semnalizat gol si abia la protestele germanilor s-a dus sa se consulte cu Bahramov . A mai fost si al saptelea , ajung si la el . Am revazut faza de multe ori , sa incercam sa descriem ce vedem la TV . Mingea ajunge la Ball pe dreapta . In plan apropiat il vedem pe Bahranov deplasandu-se spre linia de corner , asta inseamna ca in momentul sutului a fost plasat exact unde trebuia sa fie ca sa vada daca mingea a intrat sau nu . Ball centreaza pe jos , Hurst preia si suteaza , mingea se duce undeva sub bara . Tilkowski plonjeaza , in momentul contactului mingiei cu bara era in cadere cu spatele deci n-a vazut nimic . Dar cel mai apropiat de faza era Hunt , numarul 10 il vedem si in fotografie . Hunt era singur acolo , complet nemarcat , cu fata spre poarta , ii era foarte usor sa atace mingea revenita in teren si sa inscrie cu capul . In loc de asta el ridica miinile si ... se intoarce cu spatele , fiind sigur ca a fost gol . Abia dupa cateva secunde un fundas german a ajuns acolo si a trimis mingea afara . Dienst semnalizeaza gol , la protestele germanilor se duce sa se consulte cu Bahraniv , care plasat exact unde trebuia aproba golul . Inca o data , parerea mea ca a fost gol e strict personala , cum am scris la inceput daca a fost sau nu nu vom stii probabil niciodata .

Observator (131 comentarii)  •  20 ianuarie 2020, 18:17

Frumos atat comentariul despre vremurile un pic romantice ale fotbalului, cat si elogiul adus lui Tilkowski! Germania pierdea oricum acel meci, insa Romania a patit-o in Anglia, in 1996, in meciul cu Bulgaria, cand mingea a cazut cu mult dinculor de linia portii! Referitor la VAR, as spune ca tot englezii au cei mai slabi arbitri, care nici nu se deranjeaza sa mearga la marginea terenului pentru a revedea fazele litigioase! O.

iuliu (4 comentarii)  •  21 ianuarie 2020, 10:25

De fapt scorul corect al meciului ar fi trebuit sa fie 2-1 pentru Anglia fara prelungiri , pentru ca golul egalizator al germanilor din minutul 89 a fost precedat de doua greseli de arbitraj . A fost o mingie inalta la vreo 35 metri de poarta engleza , Jackie Charlton a sarit la cap si neamtul Emmerich "s-a pus capra" , dar arbitrul a fluierat invers , fault in favoarea germanilor . Lovitura libera , mingie inalta in careu si in invalmaseala creata Schnellinger a atins balonul cu mana . Abia dupa aceea mingea a ajuns la Weber care a marcat si meciul a intrat in prelungiri . Cine stie , poate arbitrul Dienst a fost constient de cele doua greseli si de aceea a fost mai "larg" la acordarea golului lui Hurst .

Comentează