Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Klopp dizolvat în Kop

Mai întâi nivelul: nu mai jos de perfecțiune. Contextul: indiferent de simpatii și, mai cu seamă, chiar în caz de antipatie declarată. Acestea fiind condițiile, se hotărăște că: Barcelona e cea mai mare echipă a ultimilor 50 de ani și […]

...

Ce contează

În acest timp, pe teren, Man City și Burnley practicau un ritual nou: îngenuncheau gânditor, arătându-și spinările pe care scria Black Lives Matter! Poliția a început ancheta și îi caută pe autori. Pentru ce vină? Viețile albilor nu contează? Cu […]

...

Ralph H fără tag

Din motiv de protecție strict anatomică a limbii, toată lumea îi spune Ralph H. și evită asaltul asupra prenumelui. Hasenhüttl e echivalentul probei care doboară orice germanofon pus să pronunțe neaoșul nostru Aelectromotostivuitoriței. În decembrie 2018, când a sosit la […]

...

Când mingea era mai rotundă

A fost odată cum nu va mai fi și nu se va mai pomeni, pe vremea când fotbalul era numai despre fotbal, iar fotbaliștii își vedeau de șuturile, pasele și paradele lor, pe când Raheem Sterling nu se născuse și […]

...

Titular

Fotbalul folosește o minge și are un sistem de notație a scorului doar pentru cei ce n-au argumente. În rest, fotbalul e un joc hotărât de întâlnirea capacității lui Maradona cu zarul aruncat din cer. Cine e fan Liverpool are […]

...

Soft Henderson

Între toți căpitanii-șefii de eră care au stăpânit gazon și Kop la Liverpool, Jordan Henderson e o abatere de la lege. O tradiție armonizată cu psihologia locului a întronat la Liverpool figuri de forță, zbiri și proletari blindați.

Permalink to Soft Henderson
joi, 26 decembrie 2019, 11:38

Vreme de 40 de ani, Emlyn Hughes, Phil Thompson, Graeme Souness și Steve Gerrard au repetat același personaj. Cu variații dictate de schimbările de epocă și propriul temperament: aspri și drepți ca Hughes și Thompson (amândoi prelungiri ale anilor ’60), necruțători ca Souness (bestia anilor ’80), furtunoși ca Steven Gerrard (eroul singular al anilor 2000). Jordan Henderson e, dimpotrivă, un uriaș blând, fără dor de sânge și fracturi în viața fără noroc și la sfârșitul de carieră al adversarilor.

Lipsit de violența abia reținută sau deloc deținută a foștilor mari duri ai lui Liverpool, Henderson a urcat lent, de la anonimat la calitate. În primii ani la Liverpool, din 2011 pînă în 2015, Henderson a colecționat critici și subestimare. Treptat, presa aproape ostilă și tribuna nerăbdătoare au început să vadă mai bine pasele lungi și au înțeles că Henderson conduce de la distanță. Fotbalul de contact pur, jucat fără variante la Liverpool, începea să se transforme în joc de construcție și management tactic. Henderson a devenit un astru depistabil la originea și nu la finalul asaltului.

Sâmbăta trecută, Liverpool a cucerit ultimul trofeu pe care nu îl atinsese vreodată și toată lumea a reținut golul lui Firmino. Dar meciul a fost gândit, dominat și câștigat de manevrele lui Henderson. După meci, insistența lui Henderson care a purtat Cupa Mondială a Cluburilor la interviuri și în vestiar, a mirat ziariștii, dar scena avea sens. Henderson trecuse de la și alții la nu mulți alții ca el.

Cu asta, tranziția de la Liverpool varianta naturală-Paisley la Liverpool varianta industrială-Klopp s-a încheiat. Henderson e primul lider cu soft tactic superior al echipei. Unde soft înseamnă și soft față de anii brutalității clasice ai unei echipe obișnuită din fire să bruscheze în orice moment și din orice poziție.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Marian Boeangiu (12 comentarii)  •  26 decembrie 2019, 21:20

O alta tipica "trilema" marca TRU !? " Din cauza" frumusetii exprimarii poti trece peste finetea observatiei si mai ales a calitatii argumentului. Si acest articol are un neajuns major si anume acela ca ii desteapta numai pe dei inteligenti!

Durden (32 comentarii)  •  26 decembrie 2019, 21:36

Superb articol, felicitari! Sarbatori fericite!

Reds Fan (13 comentarii)  •  27 decembrie 2019, 10:35

Aseara Liverpool a aratat tuturor ( dai mai ales carcotasilor de serviciu ) , de ce domina in ***. ! Pur si simplu n-a lasat-o pe Leicester sa joace mai nimic ... a jucat foarte matur si inteligent ! Go Reds!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (116 comentarii)  •  27 decembrie 2019, 11:18

Dupa ce s-a cam chinuit in destule meciuri din PL si in Qatar, aseara LFC a evoluat la un nivel extraordinar, n-am ce comenta! O.

Toader (25 comentarii)  •  27 decembrie 2019, 19:38

Nu toate, cu trecerea timpului, ajung să fie mai bune. Fotbalul, din păcate, este dintre acestea. Meciul de aseară, cu tot cu cele 4 goluri, a fost searbăd. Ca sa'mi treacă, mi'am pus rezumatul meciului Arg-Ro, '94, cu comentatori argentinieni.

di livio (12 comentarii)  •  27 decembrie 2019, 23:15

da, corect, da poate că autoru softului îi Klopp...Klopp ar merita un balon de aur, de acord cu Andrei Niculescu...și Andrei Niculescu ar merita un loc la blogsport...că Maria Andrieș dispăru, Tudor Octavian dispăru, ca și Oana Dușmănescu...rămăsărăm cu alde Ioanițoaia și Geambașu, cenzuriștii

Observator (116 comentarii)  •  4 ianuarie 2020, 20:00

@ di livio A. Niculescu ar merita un loc la blogsport? Sa nu exageram, el publica destul de des pe digisport.ro si chiar in GSP, mai ales dupa etape din cupele europene! In al doilea rand, nu-i in totalitate obiectiv, fiind obsedat de campionatul Spaniei si de Barcelona; de exemplu, astazi aprecia ca Valencia (care abia a invins Eibar) se poate califica chiar si in semifinalele Ligii. Dupa ce ca s-au calificat cu noroc si in ultima instanta in "optimi", spaniolii acestia ... trabajadori pot spera la semifinale, eliminand in "sferturi" (in viziunea lui Niculescu) Tottenham/Leipzig?! In privinta lui Liverpool, este clar ca principalul artizan al succeselor este Klopp; dupa el, la distanta, ar urma Mane, van Dijk, Firmino, Henderson, fundasii laterali si, sa admitem, Salah ... O.

Observator (116 comentarii)  •  8 ianuarie 2020, 9:05

@ di livio Aseara, A. Niculescu spunea (indirect, indicand parerea altora) ca simulantul si ratangiul Sterling ar fi cel mai important jucator al "cetatenilor" din Manchester! Este adevarat, "cumva" (ca sa-l citez chiar pe jurnalist) ajunge el la cativa m de poarta si "pune latul", cu bune sanse sa marcheze. Cand insa are ghinion, rateaza si din 2 m, pe cand De Bruyne si B. Silva marcheaza si de la distanta, cu suturi exceptionale! Ce-i drept, Niculescu nu afirma (cum o face un comentator de pe Eurosport) ca vitezistul cu origini jamaicane ar fi cel mai bun jucator englez. Te cam compromiti cand ai astfel de pareri, chiar si daca sunt exprimate in mod indirect! O.

Comentează