Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Jocul care nu minte

Demonstrație de realism a echipei care a reușit să desființeze ceva din mitologia sportului. Africa de Sud este prima formație care câștigă Cupa Mondială după un meci pierdut în grupe

Permalink to Jocul care nu minte
miercuri, 6 noiembrie 2019, 9:45

Se spune insistent și expert că Africa de Sud a bătut Anglia prin brutalitate. Mitul barbariei sud-africane e întemeiat, dar insuficient. Mărturii contemporane, culese la Sale Sharks, clubul englez la care joacă Faf de Klerk, spun că sud-africanul are într-adevăr 1,72m. Dar și că o ciocnire cu Faf mărunțelul e echivalentul întâlnirii cu un tren din care a rămas doar locomotiva.

Alibiul barbariei
Dar povestea barbariei învingătoare a Africii de Sud e cel mult un alibi bine ales. Forța și masa brutelor sud-africane nu sunt nici unice, nici rare. Rugby-ul nu mai admite alte făpturi. Așadar, Africa de Sud a câștigat Cupa Mondială și din alte motive de mare greutate. Mai întâi, mentalitatea fermierului singur cu natura și Dumnezeu. Sud-africanii au un fel visceral de a trăi rugby-ul, o mistică musculară și o încrâncenare mentală care trec adesea drept duritate întunecată. Finala cu Anglia a arătat mult din arta sud-africană a barajului fizic, dar restul a venit din încredere și știința jocului.

Depresia englezilor și teoria provincialismului
Anglia, puternică, austeră și apăsată de miză, a căzut în capcana pe care a întins-o, în semifinale, Noii Zeelande. Împinsă de presă pe soclu, Anglia n-a făcut față posturii de favorit. Cu excepția unui atac extrem, în 25 de faze succesive de asalt, spre sfârșitul primei reprize, Anglia s-a lăsat secerată înainte de a articula ceva convingător. Triumful sud-african a fost întâmpinat într-o depresie generală. Indirect, comentatorii au reproșat sud-africanilor provincialismul rudei sărace care vine la oraș și ajunge la ultimul etaj, cu pianul în spate, înaintea scării rulante.

Triumful realismului
Dar Cupa Mondială s-a încheiat cu o reevaluare rară în sport: mitologiile au pierdut și realismul a luat tot. Noua Zeelandă, Anglia și chiar Franța, cu dorul ei suicidal de război civil, au fost înlăturate. Realismul subestimat al sud-africanilor a urcat neobservat, începând chiar cu meciul pierdut în grupe, în fața Noii Zeelande. All Blacks au marcat, atunci, trei eseuri de senzație și nimeni n-a avut ochi pentru meciul excelent făcut de sud-africani.

Prima echipă care câștigă titlul mondial după o înfrângere în grupe e cu totul altceva decât am vrut să înțelegem. Lecția putea veni numai din rugby – jocul care nu minte.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Toader (36 comentarii)  •  6 noiembrie 2019, 11:34

Mondialiştii lui Kalergi îşi rod unghiile; povestea cu white men weak dar, în acelaşi timp, capul tuturor răutăților pe pămînt, se năruie. Ce a avut rugbyul romănesc de cîştigat din talmeş-balmeşul făcut cu adusul străinilor?

veron_d (3 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 0:46

Per total nu mi s-a parut cel mai grozav turneu, probabil si din cauza absentei Romaniei si a circului cu meciurile anulate. Dar semifinalele si finalele au fost la nivel inalt.

Dan Z (1 comentarii)  •  9 noiembrie 2019, 9:54

Un comentariu interesant si realist..Am urmarit in integralitate Cupa Mondiala..La cablu unde unde sunt logat se transmite putin rugby..M am reapropiat de rugby dupa mult timp (15-20 ani)..A fost un moment deosebit. ..Sigur pe net se poate vedea oricând...dar tv are mai multe facilități. ..

George (8 comentarii)  •  9 noiembrie 2019, 19:40

Mai crede cineva in Moș Crăciun ? Mă scuzați dar mafia pariurilor a decis și acest "meci" , că dealtfel majoritatea întrecerilor cu orice minge de pretutindeni... Unii chiar nu se pot abține să nu parieze, după semifinala cu NZ undeva pe la 85% din pariuri au mers pe Anglia și cu asta basta !

?????? (37 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 8:21

Opiați domnule Traian Ungureanu că activitatea lui Mihai Voropchievici ,"de ghicit în prune", ar putea fi încadrată la jocuri de noroc, ?

Observator (131 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 14:11

Dupa isprava contra rugbistilor de la antipozi, ii preferam pe englezi in postura de campioni. Poate data viitoare ... O.

?????? (37 comentarii)  •  14 noiembrie 2019, 7:37

Cum ați comenta domnul Traian Ungureanu despre faptul că atunci când Gheorghe Becali a fost invitat la DNA a fost luat și Marius Baciu de la stadion de către mai mulți angajați ai DIAS , poate chiar mai mulți decât era necesar la acea acțiune , ? Ați zice și că ăia de la DNA și cu ăia de la DIAS s-ar putea ca, "să fi lucrat cuplați", ?

?????? (37 comentarii)  •  20 noiembrie 2019, 1:46

@Ce opinie aveți domnule Traian Ungureanu despre, "sexi-comedia" de la FRF, cu Burleanu și Stoichiță, despre înlocuirea lui Cosmin Contra, din funcția de antrenor al echipei reprezentativă de fotbal, ?

?????? (37 comentarii)  •  20 noiembrie 2019, 1:50

@Remarcați și că expresia ,,sexi-comedie" era folosită de Mihai Stoichiță, în vremurile când era invitat la emisiunile lui Ioanițoaia, ?

Tagore (1 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 2:40

Vai! Dar cum comentati, domnul Traian Ungureanu, faptul ca va pricepeti si la rugbi? Domnul Traian...a...aaa...basescu...ce mai face?

Comentează