Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Titular

Fotbalul folosește o minge și are un sistem de notație a scorului doar pentru cei ce n-au argumente. În rest, fotbalul e un joc hotărât de întâlnirea capacității lui Maradona cu zarul aruncat din cer. Cine e fan Liverpool are […]

...

Bonuri de masă pentru Calul Alb

În lipsa dozei zilnice de transfer în afara lumii pe care o asigură fotbalul viu, vom ajunge să pricepem, treptat, ce a făcut acest joc din mințile și sufletele noastre. Va fi mai bine? Nu, pentru că avem nevoie de […]

...

Mexic ’70, rejucat

În șase seri consecutive prelungite până în zori, televiziunea braziliană a făcut un serviciu enorm fotbalului. Brazilienii au petrecut Madrugada cu Șeherezada. Cele 6 meciuri fabuloase care au adus titlul mondial în 1970 au fost reluate și comentate copios. Superstar: […]

...

Djoko Haram și Safin Anti-Vaccin

Norocul nostru stă în mințile lucide ale superdizidenților. Super, pentru că meritele incontestabile ale dizidenților de rând s-au adunat în condiții favorabile. Pentru un Soljenițîn, Saharov, Cornea sau Havel era ușor. Dușmanul era la vedere. Pe când un Novak Djokovici […]

...

Black Cat prescurtat

Din 1950, până la moarte, în 2000, blestematul Barbosa a purtat cu el vina pentru tragedia Brazilei, în finala de pe Maracana. Peter Phillip Bonetti și-a început pedeapsa în 1970. Tăcutul, modestul și mereu subestimatul Bonetti a plecat dintre noi, […]

...

Jocul care nu minte

Demonstrație de realism a echipei care a reușit să desființeze ceva din mitologia sportului. Africa de Sud este prima formație care câștigă Cupa Mondială după un meci pierdut în grupe

Permalink to Jocul care nu minte
miercuri, 6 noiembrie 2019, 9:45

Se spune insistent și expert că Africa de Sud a bătut Anglia prin brutalitate. Mitul barbariei sud-africane e întemeiat, dar insuficient. Mărturii contemporane, culese la Sale Sharks, clubul englez la care joacă Faf de Klerk, spun că sud-africanul are într-adevăr 1,72m. Dar și că o ciocnire cu Faf mărunțelul e echivalentul întâlnirii cu un tren din care a rămas doar locomotiva.

Alibiul barbariei
Dar povestea barbariei învingătoare a Africii de Sud e cel mult un alibi bine ales. Forța și masa brutelor sud-africane nu sunt nici unice, nici rare. Rugby-ul nu mai admite alte făpturi. Așadar, Africa de Sud a câștigat Cupa Mondială și din alte motive de mare greutate. Mai întâi, mentalitatea fermierului singur cu natura și Dumnezeu. Sud-africanii au un fel visceral de a trăi rugby-ul, o mistică musculară și o încrâncenare mentală care trec adesea drept duritate întunecată. Finala cu Anglia a arătat mult din arta sud-africană a barajului fizic, dar restul a venit din încredere și știința jocului.

Depresia englezilor și teoria provincialismului
Anglia, puternică, austeră și apăsată de miză, a căzut în capcana pe care a întins-o, în semifinale, Noii Zeelande. Împinsă de presă pe soclu, Anglia n-a făcut față posturii de favorit. Cu excepția unui atac extrem, în 25 de faze succesive de asalt, spre sfârșitul primei reprize, Anglia s-a lăsat secerată înainte de a articula ceva convingător. Triumful sud-african a fost întâmpinat într-o depresie generală. Indirect, comentatorii au reproșat sud-africanilor provincialismul rudei sărace care vine la oraș și ajunge la ultimul etaj, cu pianul în spate, înaintea scării rulante.

Triumful realismului
Dar Cupa Mondială s-a încheiat cu o reevaluare rară în sport: mitologiile au pierdut și realismul a luat tot. Noua Zeelandă, Anglia și chiar Franța, cu dorul ei suicidal de război civil, au fost înlăturate. Realismul subestimat al sud-africanilor a urcat neobservat, începând chiar cu meciul pierdut în grupe, în fața Noii Zeelande. All Blacks au marcat, atunci, trei eseuri de senzație și nimeni n-a avut ochi pentru meciul excelent făcut de sud-africani.

Prima echipă care câștigă titlul mondial după o înfrângere în grupe e cu totul altceva decât am vrut să înțelegem. Lecția putea veni numai din rugby – jocul care nu minte.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Toader (25 comentarii)  •  6 noiembrie 2019, 11:34

Mondialiştii lui Kalergi îşi rod unghiile; povestea cu white men weak dar, în acelaşi timp, capul tuturor răutăților pe pămînt, se năruie. Ce a avut rugbyul romănesc de cîştigat din talmeş-balmeşul făcut cu adusul străinilor?

veron_d (3 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 0:46

Per total nu mi s-a parut cel mai grozav turneu, probabil si din cauza absentei Romaniei si a circului cu meciurile anulate. Dar semifinalele si finalele au fost la nivel inalt.

Dan Z (1 comentarii)  •  9 noiembrie 2019, 9:54

Un comentariu interesant si realist..Am urmarit in integralitate Cupa Mondiala..La cablu unde unde sunt logat se transmite putin rugby..M am reapropiat de rugby dupa mult timp (15-20 ani)..A fost un moment deosebit. ..Sigur pe net se poate vedea oricând...dar tv are mai multe facilități. ..

George (8 comentarii)  •  9 noiembrie 2019, 19:40

Mai crede cineva in Moș Crăciun ? Mă scuzați dar mafia pariurilor a decis și acest "meci" , că dealtfel majoritatea întrecerilor cu orice minge de pretutindeni... Unii chiar nu se pot abține să nu parieze, după semifinala cu NZ undeva pe la 85% din pariuri au mers pe Anglia și cu asta basta !

?????? (37 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 8:21

Opiați domnule Traian Ungureanu că activitatea lui Mihai Voropchievici ,"de ghicit în prune", ar putea fi încadrată la jocuri de noroc, ?

Observator (110 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 14:11

Dupa isprava contra rugbistilor de la antipozi, ii preferam pe englezi in postura de campioni. Poate data viitoare ... O.

?????? (37 comentarii)  •  14 noiembrie 2019, 7:37

Cum ați comenta domnul Traian Ungureanu despre faptul că atunci când Gheorghe Becali a fost invitat la DNA a fost luat și Marius Baciu de la stadion de către mai mulți angajați ai DIAS , poate chiar mai mulți decât era necesar la acea acțiune , ? Ați zice și că ăia de la DNA și cu ăia de la DIAS s-ar putea ca, "să fi lucrat cuplați", ?

?????? (37 comentarii)  •  20 noiembrie 2019, 1:46

@Ce opinie aveți domnule Traian Ungureanu despre, "sexi-comedia" de la FRF, cu Burleanu și Stoichiță, despre înlocuirea lui Cosmin Contra, din funcția de antrenor al echipei reprezentativă de fotbal, ?

?????? (37 comentarii)  •  20 noiembrie 2019, 1:50

@Remarcați și că expresia ,,sexi-comedie" era folosită de Mihai Stoichiță, în vremurile când era invitat la emisiunile lui Ioanițoaia, ?

Tagore (1 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 2:40

Vai! Dar cum comentati, domnul Traian Ungureanu, faptul ca va pricepeti si la rugbi? Domnul Traian...a...aaa...basescu...ce mai face?

Comentează