Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Comentatori

Câțiva puști bat mingea pe uliță. Ulița în Bihor, puștii în vacanța de vară, mingea un Mitre de calitate, strigătele, năduful și bucuria perfect marseieze. Scurt circuit global. România anului 2016 e locul în care copii întorși acasă bat mingea […]

Permalink to Comentatori
joi, 12 septembrie 2019, 11:20

Câțiva puști bat mingea pe uliță. Ulița în Bihor, puștii în vacanța de vară, mingea un Mitre de calitate, strigătele, năduful și bucuria perfect marseieze. Scurt circuit global. România anului 2016 e locul în care copii întorși acasă bat mingea și își vorbesc în franceză cu cel mai curat și arhaic accent de Marsilia.

Autorul acestor rânduri a văzut scena și s-a crucit alături de prieteni bihoreni așezați pe marginea drumului. O premoniție și-a făcut loc pe mijlocul uliței: există o șansă mică dar reală ca unul din puștii cu mingea la picior să fie viitor titular al naționalei Franței. Vacanța se va încheia, muncitori bihoreni și copiii lor se vor întoarce la casele și școlile lor din Marsilia. Dintre puști, unii vor face munci manuale, poate un pic mai ușoare decît părinții lor. Alții vor trece prin licee și universități după care vor deveni profesori sau economiști, ingineri sau avocați. Iar unii vor fi, peste mai puțin de 10 ani, noile staruri sportive ale Franței.

Nici unul nu se va întoarce în Bihor. Pe bună dreptate. Noua lor patrie e Franța trăită și vorbită cu accent marseiez. Așa cum noua patrie a italianului sicilian Enzo Scifo e Belgia iar polonezul Laurent Koscielny e francez occitan integral.

În toată Europa de vest, America, Australia și Noua Zeelandă, mecanismele de selecție lucrează, așa cum au lucrat întotdeauna, numai că, de data asta, în bazinul de extracție e destul minereu de origine românească. Restul e literatură și regret inutil.

Discuția pe tema „Bianca Andreescu marea tenismenă pe care n-am știut să o păstrăm” e o romanță fără conținut. Sau, mai curînd, un fel de a ne descoperi puteri și talente postume. Să nu uităm: pustiul nostru e desăvîrșit. Nu am pierdut-o pe Bianca Andreescu pentru că grănicerii dormeau ci pentru că am pierdut tot. Am fost părăsiți sau ne-am lepădat de: sport, limba română decentă, zidari, competență, bun simț, tâmplari, onestitate, doctori, presa de informație, politețe și țărani, profesori și bun gust.

Am rămas cu sau am importat: medicamente, țigări, politicieni vicioși, moluri, mașini și țoale tari, botox, silicon, vacanțe exotice și zile libere sub orice sfânt și pretext. Din vîrful acestul gol discutăm de altitudinea la care ne-am fi putut cățăra. Asta n-am pierdut. Rămânem comentatori.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

addy (3 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 11:42

senzational. mai ales finalul

Mircea (4 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 11:49

Waw, Traian Ungureanu..nu esti tu ala care nu crede in diversitatea culturala ? Nu esti tu ala care crede in Brexit ? Nu esti tu ala eurofobul si alte ...fobul ? Nu ca nu ai voie sa crezi in chestiile astea sau sa fii un...fob, suntem in democratie, nu ? Dar asa, pt tine, ia o gura mare de aer, fa un pas inapoi si poate devii ceva mai putin ...fob...;)

papagigli (2 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 12:44

In fine, uite si un articol competent in puzderia diletantismelor mioritice pe aceasta tema. Un nene, din topul ziarului, era foarte suparat ca e jignit, tocmai el care adusese pe lume un *** pe nume "A cui e Bianca?" Uite ca se poate si fara jigniri, atunci cind iti faci treaba cu profesionalism si nu bati cimpii pentru un argint in plus. Ca o spui din convingere sau nu, nici nu mai conteaza atita timp cit poti privi obiectiv realitatea, zic eu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vali (1 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 13:12

ca veni vorba de limba romana ... "Vacanța se va încheia, muncitori bihoreni și copiii lor" oare nu lipseste un i la muncitori?

Fane (17 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 13:16

Ca in cele mai multe cazuri ganduri care ne framanta: "Am fost parasiti de bun simt,onestitate." As completa daca imi permiteti:de educatie si respect. In consecinta libertatea a fost inteleasa de cei ingrozitori de multi drept liber la mojicie,marlanie. Cine trebuie sa regleze aceasta problema daca sunt de aceiasi teapa?

Tyn (2 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 13:28

Excelent articol, felicitari.

Observator (131 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 13:45

Daca explicati situatia de la inceput la modul din final, trebuie sa va spun ca cel caruia i-ati condus campania se incadreaza la ambele categorii: pierderi multiple si, respectiv, ramas politician/barbat vicios! Chiar si dvs. ati ramas fara vreo 3 caracteristici din lista aceea, cred ca stiti si care anume! O.

corneliu (11 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 13:48

Ce dulci sunt cuvintele astea specifice corectitudinii politice, astea care se termină în fob. Ar fi minunat ca măcar unul dintre copiii ăștia să ajungă în naționala Franței, ar fi o pată de culoare.

Romil (3 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 15:13

"Nici unul nu se va întoarce în Bihor. Pe bună dreptate. Noua lor patrie e Franța trăită și vorbită cu accent marseiez."---------- N-aș crede. Fiul risipitor se va reîntoarce la casa părintească la vreme de "foamete mare"... Omul a fost creat pentru Veșnicie, iar în Franța zilelor noastre, înafară de câteva fericite excepții, este "foamete mare" în această privință. Toți suntem călători în această lume, dar dacă unii sunt mercenari, alții sunt pelerini, alții sunt misionari, alții sunt exploratori, alții sunt învățători ș.a.m.d. Dumnezeu a creat lumea cu un anumit rost, iar oamenii și-au uitat rostul inițial. Prin urmare, după '89, mirajul Occidentului i-a atras pe mulți dintre români să-și facă un rost în Occident. Dar mulți dintre cei care au plecat se vor convinge destul de repede de spoiala Occidentului, de ambuscada în care i-a atras Occidentul. Ce credeți că vor face atunci ??? Cine credea înainte de '89 că va cădea comunismul în Europa ? Și iată că a căzut. Iar cei care au declanșat căderea comunismului în Europa au creat și această ambuscadă. Atâta doar că au uitat că "cel care sapă groapa (pregătește ambuscada) altuia, cade singur în ea". Aviz amatorilor !!! Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

MZM (23 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 15:34

Una din marile realizari ale epocii postcomuniste este „libera circulatie a persoanelor si ideilor”. Asa s-a ajuns ca oameni simpli (și copiii lor) din Vaslui sau Nădlac, din Babadag sau Bihor să străbată continentele si să vorbească limbi de circulatie mondială, insusite la fata locului.

Marian Boeangiu (13 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 18:17

De acord si cu textul si cu subtextul! Sunt lucruri care sunt specifice lumii moderne, liberei circulatii si nu trebuiesc comentate in stil moralizator sau patriotic. Dar nu te poti abtine sa nu observi faptul ca fara "inteleptii" nostri conducatori de dupa revolutie fenomenul migratiei nu ar fi luat amploarea "patologica" la care s-a ajuns. Nici asta nu ar trebui comentat excesiv pentru ca cu adevarat important e raspunsul la intrebarea ,ce facem noi acum ? Un AZI tratat cu responsabilitate ne ajuta sa avem un maine diferit de ieri. Nu de alta dar in viata adesea prea-tarziu vine devreme!

Moraru Stefan (1 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 22:11

Exceptional mesajul. Aveți perfecta dreptate/

Eu (1 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 0:29

Superb maestre, dar din cauză că am falimentat și nu mai exista ciocolata de lecitină românească pur sânge am uitat să punem la ce ziseși de la import pastila minune Viagra

Gututenstain (1 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 4:53

Marea și esentiala diferență este că Bianca este olteanca și din această cauză vorbește foarte bine românește.Oltenii sunt olteni oriunde in lume.

Vali (4 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 7:08

Se leagă asta cumva,că cineva,cândva, avea nevoie in țară doar de ospătari și tinichigii? Restul au emigrat,și iată efectele.Politica afectează toată nația.

Cipinho (3 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 10:34

diferenta e ca Bianca s-a nascut in Canada, apoi s-a intors o perioada in tara unde a inceput tenisul, dar s-a reintors in Canada cu parinitii cand era tot un copil si nu o jucatoare de tenis, asta a devenit mai traziu slefuita de canadieni si este 100% indreptatita sa reprezinte Canada! Rusia livreaza jucatoare de tenis pe banda rulanta, si multe dintre ele aleg sa evolueze pentru alte tari. la ei nu cred ca se face atata tam-tam pe chestia asta, cat facem noi romanii pentru o singura jucatoare ;)

romeo (1 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 12:06

Are si Romania ambuscadele ei, de exemplu cea in care ii atrage Biserica pe romani ca in Evul Mediu. Acum chestia este in ce ambuscade alegem sa fim atrasi, pentru moment eu le prefer pe astea din Franta.;.

stefanita (5 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 19:48

poza cu Bianca e bestiala. sa ai NY la picioare, asta inseamna sa fii cu adevarat on top of the world. si un zambet asa linistit si increzator. multe reusite in continuare!

Romil (3 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 20:48

În România (și nu doar în România) Biserica atrage sufletele sincere și smerite prin iubirea dusă până la jertfa de pe Cruce a Celui Care este Însuși Capul Bisericii, Biserică ale cărei mădulare suntem noi toți cei care credem în El. El ne-a creat liberi, noi ne-am încărcat de păcate, dar prin jertfa de pe Cruce avem posibilitatea de a ne căi de ele și de a primi apoi Sfânta Împărtășanie, prin care Domnul ne dă putere să răzbim pe Calea spre Împărăția Cerurilor, spre Viața Veșnică. Fiecare dintre noi este liber să aleagă ce-și dorește: Viața Veșnică sau Osânda Veșnică. Poate ar trebui să subliniez un lucru: Dumnezeu este Lumină, Lumină lină a Sfintei Slave după cum cântă Biserica, dar ATENȚIE MARE, aceeași Lumină este, pentru cei care cred în Dumnezeu și îi urmează Lui, Bucurie fără sfârșit, iar pentru cei care-L prigonesc, care nu primesc nimic din Dreaptacredință, din Tainele Bisericii, aceeași Lumină repet, este Osândă Veșnică. Poate ar fi bine de știut și părerea lui Blaise Pascal vis á vis de Dreaptacredință. În rest, numai de bine. Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

tindala (2 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 21:04

Celui ce are i se va da!Celui ce n-are i se va lua!Tarile sarace, dupa ce ca sunt spoliate,pierd si locuitorii cei mai activi!In anii '5o,italienii erau cei care emigrau masiv in toata lumea!Dar Italia s-a refacut si italienii s-au intors acasa!Asa se va intampla si cu romanii?Nu!Pentru ca situatiile nu sunt la fel!In cazul Romaniei situatia este fara speranta!A fost inclusa in Uniunea Europeana nu pentru a beneficia!Nu!A fost inclusa pentru a fi tinuta sub control!94% din capital, apartine bancilor straine,care nu iti dau nici un leu pentru investitii, care sa produca plus valoare!Nu!Aici nu trebuie sa se mai fabrice nimic!Aici-in acest"teritoriu"-trebuie sa fie doar o piata de desfacere-si sa se livreze la puternicii acestei lumi- mercenari si prostituate!Cine a mai ramas in acest teritoriu?Cine sa ramana:bugetivorii cei nesimtiti,ciocoimea satelor,buticarii si sclavuletii multinationalelor-cei mai prost platiti din Europa!arii!Si bineinteles...romii!Asa ni se risipeste neamul!Ce n-au reusit popoarele migratoare intr-o mie de ani,a reusit "globalizarea"intr-o generatie!

tindala (2 comentarii)  •  14 septembrie 2019, 20:04

@Gututenstein Valcenii se tin de Pitesti!Nu de Craiova!Altfel,toata simpatia noastra pentru olteni!

john70 (2 comentarii)  •  14 septembrie 2019, 23:49

Alt cuvant care nu prea se mai aude in Romania: onoare.

Tricisport (1 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 1:34

Ultimul care pleaca SA STINGA LUMINA!

Comentează