Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Peștera urbană 

Oricine are dreptul de a se îmbogăți și șansa de a fi jefuit. E țintă vie și mobilă

Permalink to Peștera urbană 
vineri, 2 august 2019, 9:48

Kyle Giersdorf a câștigat acum câteva zile 3 milioane de dolari. Dacă nu-l cunoașteți, înseamnă că nu știți esențialul despre viitor. Giersdorf are 16 ani și a câștigat campionatul mondial de Fortnite, la New York, pe stadionul Arthur Ashe. Fortnite are nume de detergent, dar e un joc pe computer. Argintul a fost luat, la mare distanță, de un englez de 15 ani care abia-abia a plecat acasă cu un million. Și, cu asta, am intrat în viitor.

Îl vom găsi acolo și pe Gareth Bale, agățat cu arcanul de Real Madrid exact în clipa în care urma să semneze contractul cu Jiangsu Suning. Footbal Club Jiangsu Suning are nume de supliment nutritiv pe bază de bambus, dar e un club chinez gata să îi plătească lui Bale 1 milion de lire pe săptămână. Asta duce la episodul Ozil-Kolesinac față cu bandiții, în care doi milionari de la Arsenal sunt alergați prin Nordul Londrei de doi motocicliști mascați, învârtind cuțite.

Ca să tragem linie sub coloana de cifre cu nenumărate zerouri, viitorul spune că vremurile în care bogăția era un secret greu accesibil au trecut brusc. Noua bogăție e subită și fățișă. Ea poate începe de la 15 ani, e dobândită public, vizibilă și accesibilă oricui e în stare să jongleze cu un mouse, o consolă sau o minge. Ce era, odată, suita de paravane care izolau bogăția a căzut. Prestigiul și misterul milioanelor s-au dus și, în locul lor, a apărut riscul democratic. Oricine are dreptul de a se îmbogăți și șansa de a fi jefuit. E țintă vie și mobilă.

Ozil și Kolesinac au aflat că nu mai pot circula de capul lor. Golders Green, cartierul în care au fost atacați, era o minune cuminte de cartier evreiesc. Azi, e un cazan de nervi, resentimente și scheme de atac. 20 de mii de atacuri pe moped într-un an fac din Londra un poligon de vânat poșete, mobile, carduri și Rolexuri. John Terry a aflat că poți pleca să joci fotbal, numai dacă lași în casă un commando cu bazuci. Altfel, ești ușurat de tot ce ai lăsat în casă și face mai mult de 1000 de lire. În cazul lui Terry, a scăpat aragazul. Andy Carroll a fost monitorizat și urmărit, dar a scăpat pentru că avea mașină mai tare.

De când s-a democratizat, bogăția are fața unui război civil permanent. La subsol, spargerea de fiecare zi. Sus, țintele grandioase. La tot pasul, o sălbăticie de peșteră care trece drept viață urbană.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

dan man (5 comentarii)  •  2 august 2019, 14:52

Pe vremuri era cool sa traiesti la LONDON...acum COOLERII nu mai sunt nici macar SAFE...L O L

Paul (2 comentarii)  •  2 august 2019, 15:14

cooler e doar la procesor, atat

Fotoliu (1 comentarii)  •  2 august 2019, 18:28

Pe acelasi principiu putem sa zicem si de un jucaror la loto, vezi Oncica. Intradevar faptul ca se afla ca ai bani te transforma in tinta dar si cu toate astea ma gandesc cate tentative de jaf au existat la alti bogati, Bill Gates, Abramovici si asa mai departe, parca nu prea auzi la ei. Esti furat cand esti sarac dar apoi cand devii bogat.

?????? (37 comentarii)  •  2 august 2019, 19:33

@Asta a lu' "Băsel", deci Traian Ungureanu a lu' ''Băsel", vă zice că este un individ informat inclusiv despre viitor, așa cum și "Băsel" zicea că este deosebit de informat, ?

?????? (37 comentarii)  •  2 august 2019, 19:50

Opinați totuși că Traian Ungureanu ar fi mai destoinc la scris etichete, că scriitori de vagoane nu mai sunt ca pe vremuri, că s-au prins ăștia și le-au scris numerele cu vopsea, o meserie totuși onorantă, ?

?????? (37 comentarii)  •  2 august 2019, 20:11

"Traian Ungureanu a' lu' Băsel" , mai corect scris, ?

?????? (37 comentarii)  •  2 august 2019, 20:41

Și, "Ăsta a' lu' (...)', ?

di livio (12 comentarii)  •  2 august 2019, 20:50

oricine are dreptul de a se îmbogăți și șansa de a fi furat...da ești furat și cînd ești sărac...vezi băncile și supraveghetoru Isărescu...dobînda la depozite doi la sută...dobînda la credite 60 la sută

aBola (1 comentarii)  •  3 august 2019, 12:29

Fii liniștit, s-a furat de când lumea. Tot așa, indiferent de vremuri, bogăția o fost obținută pe cai dubioase sau cel puțin discutabile. Într-o lume în care a existat ”jus primae noctis”, cunoscut ca şi ”droit du seigneur” sau mai precis dreptul de ”prima noapte”. Practic conform acestui drept medieval seniorul de pe un domeniul feudal avea dreptul să petreacă noaptea nunţii cu oricare dintre femeile care se căsătoreau pe pământurile sale. Într-o țară care crede si astăzi sau macar tolereaza monarhia, adică pe unii ce trăiesc pe spinarea fraierilor, pot câștiga si circarii (fotbaliștii sau jucătorii Fornite). Problema lumii actuale e relevanta veniturilor in raport cu activitatea prestata. Se câștigă enorm din activități fara sustenabilitate economica. Din circ, postări pe net si YouTube.

Comentează