Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Înălțimea Sa sportivă, regală și umană – Simona Halep

Anglia e acea parte a lumii care nu se poate despărți de Anglia și se adună vara la Wimbledon pentru a se asigura că nimic nu e nou

Permalink to Înălțimea Sa sportivă, regală și umană – Simona Halep
duminică, 14 iulie 2019, 9:50

În aproape 150 de ani, Wimbledon, singurul și cel mai mare turneu de tenis al lumii, a admis puține excepții, pe care le-a trecut, de altfel, în catalogul cu aberații. Borg, de pildă, are reputația unui extraterestru care a greșit planeta la aterizare, atras de gazonul neverosimil de pe Central Court. Năstase e știrbit, dar încă iubit pentru că nimic nu merge mai mult la sufletul geometric al englezilor decât omul sau fapta excentrică.

În vara lui 2019, două fenomene au dat peste cap tradiția nenegociabilă cunoscută și venerată sub numele de Wimbledon. N-a plouat și nu s-a jucat finala.

Simona Halep a intrat pe teren, sâmbătă, 13 iulie, la ora 14 GMT, în prezența celebrei Serena Williams. După 55 de minute de teste de mișcare, voință și gândire nerezolvate, Williams a părăsit terenul fără să fi apărut în finală. Șocul a cerut o redresare universală.

Cine e Halep?, au cerut să afle gazetele și experții TV. Nu pentru că Simona Halep e o necunoscută, ci pentru că e un mister deversat în splendoare. Ziariștii au aflat că în România iarba se folosește numai în balade și sub grătare. Tenisul e o ocupație care cere zgura și s-a obișnuit cu bitumul. Halep a devenit, brusc, prilejul unei corecții masive pe care normele britanice nu o așteptau, ba, dimpotrivă, o excludeau.

Daily Mail, The Sun și Daily Telegraph știau că Serena Williams are dreptul la titlu, iar Wimbledonul e dator să i-l asigure. Mai înduioșător și excesiv de penibil, echipa de comentatori BBC a făcut pasul înainte cuvenit membrilor unui cult.

Toată trupa a comentat în calitate de consilieri, preparatori și terapeuți ai Serenei Williams. Tema: cât de inevitabil va câștiga Williams. Apoi: ce e de făcut pentru ca Williams să ia setul doi? Spre final: ce ne facem dacă pierde Williams? Pe parcurs, bunul-simț și limba engleză au fost trecute printr-o baie unsuroasă de slugărnicie.

Sportiva Simona Halep a fost numită în 80% din ocazii, „the Romanian”, deși românca își prezentase Cartea de Identitate la înscrierea în turneu. În același timp, slăvita Williams a fost numită constant Serena – desigur, o prescurtare a formulei Serena noastră. Jurnalismul practicat pe parcursul finalei s-a adăugat docil acelei forme de conformism care vede în diversitate datoria de a propaga idei fixe. La un loc, acest joc de clișee lemnoase se cheamă, mai nou, journalism.

După ce „the Romanian” a scos-o din teren pe Serena, a fost nevoie de un viraj media comparabil cu trecerea simulată la altă credință sau a unui pachebot dintr-o mare într-o mare nevecină. Dar surpriza avea să vină abia aici. Simona Halep a primit laudele și omagiile cu o modestie și o bună creștere complet naturale. De-a dreptul nobile. Numai un dogmatic sau un stâlp eolian fără vânt putea rămâne nemișcat în fața cascadei de umanitate tonică pe care Simona Halep a revărsat-o fără script și repetiții.

Cifrele au tranșat, definitiv, orice dubiu sau tentativă de reinterpretare. Halep a făcut trei erori neprovocate în tot meciul. Asta spune că Simona Halep a jucat cel mai curat tenis înregistrat la Wimbledon, din 1998 încoace de când IBM prelucrează informațional tot turneul. În fața realității digitale, corul enoriașilor Serenici s-a repliat și a regăsit bunul-simț. Ca de obicei, singura voce onestă de la un cap la altul a fost Martina Navratilova, omul care nu ratează nicio ocazie de a dovedi că adevărul trebuie rostit indiferent de regim, de ce se predă la universități și de ce recomandă ONG-urile. Navratilova a văzut în Halep o tenismenă de superclasă și a spus-o din capul locului.

În sfârșit, lovitura finală a adus grația acolo unde, de regulă, sportivii sunt doar faimoși și stângaci. Simona Halep a fost așteptată de Catherine Middleton, ducesa de Cambridge, în pragul Lojei Regale. Ducesa a făcut cu finețe suavă remarcile pe care numai eticheta regală le poate imprima. Simona Halep a răspuns cu un zâmbet cât un regat și cu o „curtsy” impecabilă. O reverență care se învață înainte de introducerea în anturaj regal. Halep a fost naturală, cu o ușurință care face din Constanța port regal. Gestul nu a scăpat unui public în continuare royalist, cu sau fără știința și aprobarea lui.

Diferența fixată în finală a fost extinsă și iluminată în grația gesturilor de după. Simona Halep a lăsat în urmă impresia unei femei superbe care joacă, de asemenea, un tenis mai mult decât satisfăcător.

Celebritatea s-a umanizat. Unii ziariști și-au adus aminte că, acum câțiva ani, Lewis Hamilton a apărut fără cravată și nu a fost admis în Loja Regală.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Dio (1 comentarii)  •  14 iulie 2019, 22:17

"Înălțimea Sa sportivă, regală și umană" - am crezut ca e titlul unui articol despre Basescu.

Lubry Fiant Ion (1 comentarii)  •  14 iulie 2019, 22:42

D-le Ungureanu, chapeau bas! Aţi completat cum nu se poate mai bine bucuria pe care am trăit-o ieri...vă mulţumesc!

Mircea Pop (1 comentarii)  •  14 iulie 2019, 23:16

Citesc de cate ori am timp articolele de pe gsp blogsport, uneori rezonez cu autorii alteori nu dar nu am intrat niciodata sa fac vreun comentariu ,habar nu aveam cum se procedeaza si nu m-a interesat, Dupa citirea acestui articol am cautat sa vad cum pot lasa si eu un comentariu intrucat sant de-a dreptul bulversat de ce am citit. Am 54 ani si nu am citit niciodata ceva atat de impresionant, pur si simplu mi s-a facut pielea de gaina . Nu cred ca voi reusi sa adorm prea usor dupa o lectura atat de energizanta . Jos palaria maestre .!!

Octavian (6 comentarii)  •  15 iulie 2019, 4:01

E un moment mare pentru tenisul Romanesc. O Romanca, cu un antrenor Roman au produs (dupa cum spuneti) cel mai curat tenis imaginabil. Nu stiu daca Simona va duplica acest joc sau acest rezultat. E chiar teribil de greu sa joci un meci pe bani, impotriva oricarei adversare profesioniste si sa ai numai trei (3) greseli nefortate! V'am citit si apreciat multe articole de fotbal. Ma bucur c'ati scris azi de tenis si sant incantat de tot ce ati mentionat. Cu o exceptie: Ma mira proslavirea "omului Navratil." Respectuos, "omul Navratil" a venit cu sapca "Impeach" pe terenurile verzi. Eu traiesc in US si sper ca "omul Navratil" sa sa impeachaie pe ea insasi.

motanul incaltat (19 comentarii)  •  15 iulie 2019, 4:06

N-ai dreptate de loc.... Comentatorii au tinut cu cine era favorit... Asa se intimpla intodeauna.... Apoi finala e urmarita in lumea intraga. Nu toti stiu ca Halep e romanca...Asa ca nu vad nici o greseala cind in anume situatii precizau ca e romanca. Nu ne insultau ne faceau cunoscuti in toata lumea... E ca si cum ar fi spus ca Bucuresti este capitala Romaniei. Nu se refereau la 1 miliard de locuitori -sunt generos--care stiau asta- se referau la ceilanti 6 care credeau in cel mai bun caz ca e Budapesta....Apoi eu respect o anume decenta -ce ma intereseaza pe mine ca esti erou national sau negru sau ce mai esti---daca trebuie sa vii cu cravata---- vii cu cravata.... E buna crestere nu rasism....Sunt fan tricouri Armani dar ele ramin nr 1 in tricouri ----nu vii la nunta in tricou....Chiar daca se zvoneste ca in Casa Regala Britanica sunt reptilieni-invatati de la ei -sunt mai civilizati ca noi.....Homo Sapiens.

diana_napoca (1 comentarii)  •  15 iulie 2019, 6:42

Cred ca e prima oara in istoria Wimbledon-ului cand titlurile la simplu feminin si masculin,au fost castigate de tenismeni din Estul Europei,adica Romania si Serbia.

victor L (28 comentarii)  •  15 iulie 2019, 13:20

Articolul mi-a placut. Dar faptul ca Simona era prezentata ca romanca, iar americanca era numita simplu Serena este de inteles si nu trebuie sa ne supere: Serena era/este cunoscuta in toata lumea tenisului ca provenind din SUA, pe cind prea putini stiu despre Romania. Chiar au facut bine ca o numeau romanca, caci in Romania sint destui hateri care ii zic machidoana, ori halepoaica. "Unii ziariști și-au adus aminte că, acum câțiva ani, Lewis Hamilton a apărut fără cravată și nu a fost admis în Loja Regală." Domnule Ungureanu, dece va prefaceti ca nu stiti ce inseamna protocolul? Mai ales in "invechitul" Albion!

moșierul (1 comentarii)  •  15 iulie 2019, 13:22

Eu am crezut că Înălțimea sa regală e Laura Coman care a câștigat o medalie de aur pentru România , acum trei săptămâni , la tir...!!! Nu i nu cred că ai auzit de ea...!!!

Rada Nauma (1 comentarii)  •  15 iulie 2019, 15:51

"Pe parcurs, bunul-simț și limba engleză au fost trecute printr-o baie unsuroasă de slugărnicie" Nu numai pe parcurs. Si acum, daca vrei sa revezi pe BBC One finala, poza este cu Serenissima lovind cu bazdoaca o minge. *** mediei online insulare a fost remarcat si de multi localnici cu bun simt.

Romil (3 comentarii)  •  15 iulie 2019, 16:51

Ce frumos :Estul a biruit Vestul acasă la el, în inima Londrei !!! Superb spus... @diana_napoca Am văzut comentariul și mă bucur copilărește de reușita Estului... Am mai postat acest lucru și în alte locuri, căci chiar cred că merită apreciat în mod deosebit.

MZM (23 comentarii)  •  15 iulie 2019, 18:35

Toata stima, domnule TRU, pentru acest articol-elogiu la adresa minunatei noastre jucatoare! Este o mare sarbatoare pentru noi, compatriotii Simonei! Sa ne bucuram de bucuria ei cu decenta, cu moderatie!

Ioan Horea (2 comentarii)  •  16 iulie 2019, 4:30

Un articol de clasa. Decent si la subiect. De alt nivel. Jos palaria... precum Tiriac!!!

?????? (37 comentarii)  •  19 iulie 2019, 11:19

@Și porcul mănâncă în fiecare zi așa cum ,, Anglia e acea parte a lumii care nu se poate despărți de Anglia", ?

banks (3 comentarii)  •  24 iulie 2019, 9:50

O incantare de articol...Ca si "subiectul" despre care.

Angelo (1 comentarii)  •  1 august 2019, 15:43

Frumos comentariul, eu am văzut meciului pe BBC și din păcate mârlania a atins cote neașteptate. Foarte puține cadre intre seturi cu Simona, comentariul de asemenea în defavoarea ei... Kate trebuia sa ofere trofeul câștigătoarei dar pt ca a pierdut Serena (de unde și pana când sunt prietene ?!), a preferat sa stea în loja ei. Nu s'a mai putut fofila duminica, a pierdut Federer dar nu a mai avut ce face și a decernat trofeul lui Novak. Hmmm... pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Aceeași atitudine din partea BBC a fost și în meciului cu Cori Gauff, o grămadă de comentarii pe site după meci în acest sens. Rusinica, dar e o companie media atât de mare întrucât își permite sa ignore plătitorii de TV License.

Comentează