Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Înălțimea Sa sportivă, regală și umană – Simona Halep

În aproape 150 de ani, Wimbledon, singurul și cel mai mare turneu de tenis al lumii, a admis puține excepții, pe care le-a trecut, de altfel, în catalogul cu aberații. Borg, de pildă, are reputația unui extraterestru care a greșit […]

...

Anglo-non-englez-avansat

Astfel, pe vremea când fotbalul era un joc orșenesc, județean și național, finalele internaționale erau exact asta: finale inter-naționale. Liverpool juca finala cu Borusia Monchendgladach și asta însemna Anglia contra Germania. În 2019, patru finaliste engleze înseamnă nici o echipă […]

...

Aberantul de bun-simț

Micul trib al geniilor pierdute nu apare degeaba. Clovnii, nebunii și exhibiționiștii au un nou lider de generație care își face din plin treaba. Nick Kyrgios s-a dat iar în stambă la Roma, cu tot tacâmul care ajută la autoconsum: […]

...

Poker, fibră și talent

Lăsând la o parte fundamentalul f…k you! cea mai puțin înțeleasă zicere a limbii engleze e: fulgerul nu lovește de două ori în același loc! Intervenții de ultim moment, semnate de Liverpool și Tottenham, au lămurit lucrurile. Știm acum că […]

...

Credincioșii

Toate vin din cea mai adâncă realitate. Atât de adâncă încât, nevăzând-o, nimeni nu crede în ea sau o pune, noaptea și pe tăcute, între vise. E adevărat, de pildă, că Liverpool e, azi, o echipă de străini. Dar e […]

...

Credincioșii

Dacă - așa cum se tot aude - e advevărat că Liverpool, pornind fără rost de la 0-3, fără Salah și Firmino, a eliminat Barcelona, atunci multe alte lucruri sunt adevărate.

Permalink to Credincioșii
miercuri, 8 mai 2019, 4:49

Toate vin din cea mai adâncă realitate. Atât de adâncă încât, nevăzând-o, nimeni nu crede în ea sau o pune, noaptea și pe tăcute, între vise.

E adevărat, de pildă, că Liverpool e, azi, o echipă de străini. Dar e la fel de adevărat că echipa e supusă și mânată spre absolut de tradiția locală. De spiritul și de umanitatea orașului, începând de la cartierele sărace, obișnuite să creadă că necazul e trecător și lipsit de putere. Ce s-a așezat în mintea oamenilor la Liverpool de 100 de ani încoace e mai puternic decât tot ce s-a inventat între timp, inclusiv Barcelona. Cine n-a fost niciodată pe Anfield, nu va înțelege. Cea mai mare instituție populară vreodată văzută pe un stadion unde nu joacă Borussia Dortmund e o capodoperă. Cu 11 jucători buni sau cu rezervele lor aruncate de vii în cazan și cu Anfield bubuind a religie, Liverpool poate bate armate, imperii, continente, ba chiar și pe Barcelona.

Tot marți seară, s-a dovedit că și lupta fără șanse e un joc ce trebuie jucat. Într-o lume murată de pesimism și anxietate, relativism și negație, Liverpool a jucat o carte fără viitor și a transformat-o în certitudine. Lecția trece de fotbal și, de altfel, meciul de pe Anfield a fost numai vizual o chestiune de fotbal. Dacă mai e ceva de spus, atunci e foarte mult de tăcut și de băgat la cap și în suflet. Liverpool e, probabil, cel mai nimerit lucru pentru viața fără frică și handicap. Restul e impresie și lipsă de credință. Se poate vorbi de Klopp, Origi, Alisson și Henderson. Ar fi nimerit și ar fi prea puțin. Rămâne să vedem ce vom face cu minunea de pe Anfield. Credem? Liverpool a fost tocmai asta: o echipă de credincioși.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

JFM (4 comentarii)  •  8 mai 2019, 17:00

Da, au crezut si iar au crezut, la 3-0 au avut convingerea iar la 4-0... sa speram ca nu se vad deja campioni ai Europei chiar daca in poarta au un Alisson si nu un Karius. Cei care se vad dinainte triumfatori pot avea oricand soarta de aseara a Barcelonei, intrebati-l pe Messi cel care n-a prea inteles de ce trebuia sa i se intample asta tocmai lui, doi ani la rand.

Niculae Moromete (3 comentarii)  •  8 mai 2019, 17:53

Mulțumesc ! " ... cartierele sărace, obișnuite să creadă că necazul e trecător și lipsit de putere." "... lupta fără șanse e un joc ce trebuie jucat. "

Toader (22 comentarii)  •  8 mai 2019, 17:58

Oamenii vorbesc de aranjamente după asemenea ,din ce în ce mai dese, răsturnări de scoruri.

Racul (7 comentarii)  •  8 mai 2019, 18:10

Barcelona s-a obisnuit sa castige doar prin prezenta la meci... si cand da peste o echipa de credinciosi nu intelege ce i se intampla.

catyo (3 comentarii)  •  8 mai 2019, 18:18

Greseala Barcelonei asta a fost: a crezut ca nu exista imposibil, iar cand au realizat ca, totusi, imposibilul poate exista, a fost prea tarziu!

florin (1 comentarii)  •  8 mai 2019, 18:20

@JFM Messi cred ca a inteles, de aici si frustrarea lui pe Dembele din meciul tur, declaratiile sale etc. Dar n-au inteles si coechipierii lui (ma rog, cei mai multi dintre ei).

Freddy RE (4 comentarii)  •  8 mai 2019, 19:18

Da, corect, feels like a religion... cu bune si cu rele.

MZM (13 comentarii)  •  8 mai 2019, 20:17

Daca la controlul antidoping cei de la Liverpool au iesit ok, atunci inseamna ca avem de-a face cu supraoameni!

?????? (20 comentarii)  •  8 mai 2019, 22:49

@Cum ați comenta afirmația că "băsiștii nu se pricep la fotbal" , ?

?????? (20 comentarii)  •  8 mai 2019, 22:57

Articolul dumitale domnule Traian Ungureanu este și neatrăgător și fără prosepețime, ? Este doar simplu, ? Remarcați că nici comentarii nu obțineți prea multe, de obicei, ?

Durden (28 comentarii)  •  8 mai 2019, 23:29

absolut superb articolul, felicitari!

Toader (22 comentarii)  •  9 mai 2019, 7:01

A răsturnat și Tottenham scorul. Iarăși spectaculos...să i-o spună lu' mutu' că a fost pe bune.Cred că aranjamentele, cele două semifinale, fac aprte din spectacolul/teatrul/circul politic numit Brexit. Poate-i doar pt omul de rînd britanic, pâine și circ.

Alin (1 comentarii)  •  9 mai 2019, 8:41

Bravo Toader, același părere o am și eu, aranjamente la nivel înalt

Agamitza (1 comentarii)  •  9 mai 2019, 12:23

Daca vorbesti de aranjamente inseamna ca ai cap doar sa nu-ti ploua-n git.

Mozzie (2 comentarii)  •  9 mai 2019, 15:09

In general cei care acuza aranjamente la acest nivel sunt niste pariori inraiti care nu vad decat rasturnari aranjate, au intrat in aceasta bucla de unde nu mai pot iesi. Daca ceva li se pare lor ca ar putea avea sens, indiferent cat ar fi trasa de par, atunci aia este, s-a betonat convingerea, nimeni nu i-o mai scoate din cap. Si vaaai, ce persoane importante se cred ei din acel moment, noi ceilalti "nu intelegem" ceea ce ni se intampla. Desigur ca si la pariuri au piedut de zeci de ori mai mult decat au castigat altfel sunt..... "foarte priceputi"

DanS (1 comentarii)  •  9 mai 2019, 15:40

@?????? Explica-mi te rog cum poti lua cuiva dreptul sa sustina ce politician doreste

victor L (22 comentarii)  •  9 mai 2019, 16:09

@ Toader, esti genial; dar cum de i-ai dibuit? Adica a fost un atanjament ca sa anuleze Brexit-ul? Lamureste-ne :D

Ilie (3 comentarii)  •  9 mai 2019, 19:32

Klopp a avut dreptate : Camp Nou este un stadion mare, Anfield este o Catedrala

?????? (20 comentarii)  •  9 mai 2019, 23:00

@ Păi Traian Ungureanu nu susținu ce politician și-a dorit, ?

YNWA 19 (5 comentarii)  •  10 mai 2019, 9:28

Maestre........la inaltime ca deobicei. Pe BT sport din Anglia, John Barnes, fosta glorie din Liverpool a spus o fraza magica: din punct de vedere neutru, cum poti sa nu te indragostesti de o echipa care: se daruieste pana dupa epuizare si pana in ultima secunda, este mai mult decat smerita (vezi aroganta multora...Real, Paris si chiar Juve lately...decand cu noua achizitie !), are un antrenor care nu a venit cu declaratii a la Mou.....('' pai ce tactica am abordat, ce filozofie am avut, ce inspirat am fost, etc), si a declarat inainte de meci ca le-a spus baietilor....: ''avem sanse? Din punctul meu de vedere nu prea, dar cu voi in teren orice e posibil'' , are un public minunat cum nu mai gasesti niciunde, iar jocul lor nu ca nu te plictiseste, iti pare rau cand se termina! Am incheiat citatul. Jos palaria Jurgenn, a zis chiar Mou, care este lately pundit la Bein sports. In 2005 baietii mi-au facut cadou de nunta memorabilul 'Stambul. Acum am primit cadou de ziua mea nu numai o victorie, dar un meci care va ramane in folclorul CL forever. That's why we love this team. Bring it on 'Pool, make it 6 !

Observator (76 comentarii)  •  10 mai 2019, 17:51

@ Ilie De acord, Anfeld este o "catedrala", dar care n-arata prea bine, mai ales dupa marirea capacitatii! Si fostul San Mames era supranumit astfel, dar noul stadion din Bilbao este o bijuterie! Ca sa se dovedeasca competitivitatea PL, sper sa invinga Tottenham, daca tot i-a eliminat pe favoritii mei! O.

Comentează