Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Înălțimea Sa sportivă, regală și umană – Simona Halep

În aproape 150 de ani, Wimbledon, singurul și cel mai mare turneu de tenis al lumii, a admis puține excepții, pe care le-a trecut, de altfel, în catalogul cu aberații. Borg, de pildă, are reputația unui extraterestru care a greșit […]

...

Anglo-non-englez-avansat

Astfel, pe vremea când fotbalul era un joc orșenesc, județean și național, finalele internaționale erau exact asta: finale inter-naționale. Liverpool juca finala cu Borusia Monchendgladach și asta însemna Anglia contra Germania. În 2019, patru finaliste engleze înseamnă nici o echipă […]

...

Aberantul de bun-simț

Micul trib al geniilor pierdute nu apare degeaba. Clovnii, nebunii și exhibiționiștii au un nou lider de generație care își face din plin treaba. Nick Kyrgios s-a dat iar în stambă la Roma, cu tot tacâmul care ajută la autoconsum: […]

...

Poker, fibră și talent

Lăsând la o parte fundamentalul f…k you! cea mai puțin înțeleasă zicere a limbii engleze e: fulgerul nu lovește de două ori în același loc! Intervenții de ultim moment, semnate de Liverpool și Tottenham, au lămurit lucrurile. Știm acum că […]

...

Credincioșii

Toate vin din cea mai adâncă realitate. Atât de adâncă încât, nevăzând-o, nimeni nu crede în ea sau o pune, noaptea și pe tăcute, între vise. E adevărat, de pildă, că Liverpool e, azi, o echipă de străini. Dar e […]

...

Fundal de Orient

Spre sfârșitul simpaticului an 1880, un nu mai puțin simpatic funcționar al companiei britanice de comerț pe mările Orientului a raționat sec: îi spunem Leyton și Orient!

Permalink to Fundal de Orient
joi, 2 mai 2019, 9:20

Colegii de bătut beșica prin estul Londrei nu au avut variantă mai bună. Leyton Orient s-a născut în 1881. Pentru un club așezat pe sărăcia cartierului Leyton, totul a început bine.

Clubul a urcat, după care a intrat în Primul Război Mondial. Toată echipa s-a așezat la una din cozile lungi cu voluntari. Trei jucători au rămas neștiuți în tranșeele din câmpiile Flandrei. Alții s-a întors invalizi și au luat loc pentru restul vieții pe scândurile stadionului Brisbane Road, un coteț semeț, cu aer de teatru.

După război, viitorul Rege Edward a venit să îi vadă jucând cu Notts County (3-0) și a devenit primul membru al Familiei Regale prezent la un meci de fotbal. Jocul mahalalelor, fabricilor și porturilor era omologat.

Leyton a rămas vreme de 112 ani în fotbalul de Ligă, o onoare care în Anglia face egali din turme de cartier și colecții de superstaruri de la firmele mari. Dar, prin 1920, Orient sau O, cum îi spun apropiații, era una din întrupările inexplicabile ale misticii britanice pentru fotbal. Unul din cluburile fără altă performanță decât vreo victorie faimoasă asupra lui Liverpool sau United, cândva acum 70-80 de ani, de față cu bunicii.

Asemenea cluburi trag la cult cu forța unui magnet cât muntele. Devoțiunea pentru O trăiește în toată Anglia și nu are nevoie de titluri și cupe. Nimic nu poate opri fanatismul tăcut care înconjoară suferința acestor cluburi prin întunecimile și smârcurile timpului, ligilor și retrogradărilor.

La mijlocul anilor ´90, Orient a intrat în faliment și a fost scoasă la vânzare. Preț: 5 lire. Un italian a investit. Apoi, a televizat meciurile în Albania, de unde a adus jucători cu autobuzul. N-a mers. Moment în care apare investitorul englez îmbogățit în America și, de la 7 ani, fan mistic al lui Orient.

După încă o retrogradare, nivelarea terenului, apă caldă la vestiar și un rând nou de echipament, Leyton face, acum două săptămâni, 0-0 acasă cu Braintree, câștigă campionatul non-league și promovează.

Orient e în divizia a patra. După calendarul istoric, cel mai important eveniment al fotbalului englez contemporan s-a produs. Fotbalul are iar integritate. Liga Campionilor și alte detalii trecătoare curg în fundal.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

stefanita (2 comentarii)  •  2 mai 2019, 18:42

super fain! ma fac si eu fan. thanks, sir!

Durden (28 comentarii)  •  2 mai 2019, 19:13

Absolut superb! De-aia pt mine, fotbalul din anglia va ramane inegalabil, oricate trofee europene castiga spaniolii. D-aia raman fan Liverpool, oricate decenii fara titlu voi respira. Si ma bucur ca totusi demonstreaza cineva ca se pot scrie articole si despre alte stiri decat cele mizerabile de la noi

Cristian Raduca (1 comentarii)  •  2 mai 2019, 23:24

I-am urmărit atent anul asta. Au doi atacant magnifici pentru nivelul ăla. Le doresc succes. Să verificați cat de activi sunt pe rețelele de socializare....

Zoltan (5 comentarii)  •  3 mai 2019, 2:23

Doua precizari: 1. Braintree era retrogradata de multe etape si totusi i-a tinut in sah pe Orient pe terenul lor propriu; 2. Leyton Orient are unul dintre cele mai pitoresti stadioane, undeva intre cladiri, cu cate o cladire la fiecare colt al terenului.

the_gunner (3 comentarii)  •  3 mai 2019, 7:35

De ce nu si ceva despre Preston Nord End ,sau Scuncorpe ?De ce tocmai Leyton ? Doar ca a promovat ? Unde ? In liga a...patra . Sau a fost doar o găselnița sa genereze un articol .Subiect ieftin,tras de par omule !Leyton , o echipa care nici nu știe sa umble in teren si joaca doar cu pub teams ,only. Haida de !

Observator (76 comentarii)  •  3 mai 2019, 9:09

La o adica, aproape orice club din Anglia merita cate un articol, avand in vedere traditia pe care o au gruparile din Albion si implicarea fanilor lor! Totusi, in perioada aceasta sunt subiecte .. arzatoare, care ar fi putut sa-l inspire intr-o mai mare masura pe autor! O.

Aatreyu (1 comentarii)  •  6 mai 2019, 20:19

Ce random.... Aproape toate echipele din Anglia au istorie din asta... Si mai mult.... Nu se cheama Leyton Orient din 1880.... Ci dupa razboi... Simplu! Am intrat pe wikipedia si am controlat. Nu va mai cred pe niciunul. Cred ca oricare dintre noi cei care stim sa scriem fara dezacorduri, putem face articole din astea. Imi aleg si eu Dagenham & Redbridge si va vand articolul.... Come on... Mai lasati ne.

Comentează