Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Cel mai deștept fotbalist

O revistă britanică de mare calitate a avut o idee cu multe etaje sub propriul nivel: a publicat o listă cu cei mai inteligenți fotbaliști. Cei șapte magnifici listați sunt, evident, oameni capabili și în viața de după fotbal. Dar […]

...

Fotbalul e gluma Cuiva

Nașterea aberațiilor pornește ca accident și sfârșește ca regim autoritar. Fotbalul a fost dat la o parte de necesitățile tEoretice ale haosului timp de o oră și jumătate pe White Hart Lane. Tottenham – Man. City va fi uitat de […]

...

Cu timpul…

După o vreme, și anume după ce poți aduna în volum necrologurile cu care ți-ai plătit datoriile față de idolii adolescenței, fotbalul se clarifică: un joc înecat de istorie. La fel ca surorile lui de reprezentație cunoscute sub numele de […]

...

N-a fost gol!

Hans Tilkowski, portarul naționalei Germaniei, a răbdat neîmpăcat un adevăr interzis. N-a fost gol! În seara zilei de 30 iulie 1966, Alan Ball a centrat pe jos, Geoff Hurst a preluat și a șutat scurt în transversală. Mingea a căzut […]

...

Soft Henderson

Vreme de 40 de ani, Emlyn Hughes, Phil Thompson, Graeme Souness și Steve Gerrard au repetat același personaj. Cu variații dictate de schimbările de epocă și propriul temperament: aspri și drepți ca Hughes și Thompson (amândoi prelungiri ale anilor ’60), […]

...

Fundal de Orient

Spre sfârșitul simpaticului an 1880, un nu mai puțin simpatic funcționar al companiei britanice de comerț pe mările Orientului a raționat sec: îi spunem Leyton și Orient!

Permalink to Fundal de Orient
joi, 2 mai 2019, 9:20

Colegii de bătut beșica prin estul Londrei nu au avut variantă mai bună. Leyton Orient s-a născut în 1881. Pentru un club așezat pe sărăcia cartierului Leyton, totul a început bine.

Clubul a urcat, după care a intrat în Primul Război Mondial. Toată echipa s-a așezat la una din cozile lungi cu voluntari. Trei jucători au rămas neștiuți în tranșeele din câmpiile Flandrei. Alții s-a întors invalizi și au luat loc pentru restul vieții pe scândurile stadionului Brisbane Road, un coteț semeț, cu aer de teatru.

După război, viitorul Rege Edward a venit să îi vadă jucând cu Notts County (3-0) și a devenit primul membru al Familiei Regale prezent la un meci de fotbal. Jocul mahalalelor, fabricilor și porturilor era omologat.

Leyton a rămas vreme de 112 ani în fotbalul de Ligă, o onoare care în Anglia face egali din turme de cartier și colecții de superstaruri de la firmele mari. Dar, prin 1920, Orient sau O, cum îi spun apropiații, era una din întrupările inexplicabile ale misticii britanice pentru fotbal. Unul din cluburile fără altă performanță decât vreo victorie faimoasă asupra lui Liverpool sau United, cândva acum 70-80 de ani, de față cu bunicii.

Asemenea cluburi trag la cult cu forța unui magnet cât muntele. Devoțiunea pentru O trăiește în toată Anglia și nu are nevoie de titluri și cupe. Nimic nu poate opri fanatismul tăcut care înconjoară suferința acestor cluburi prin întunecimile și smârcurile timpului, ligilor și retrogradărilor.

La mijlocul anilor ´90, Orient a intrat în faliment și a fost scoasă la vânzare. Preț: 5 lire. Un italian a investit. Apoi, a televizat meciurile în Albania, de unde a adus jucători cu autobuzul. N-a mers. Moment în care apare investitorul englez îmbogățit în America și, de la 7 ani, fan mistic al lui Orient.

După încă o retrogradare, nivelarea terenului, apă caldă la vestiar și un rând nou de echipament, Leyton face, acum două săptămâni, 0-0 acasă cu Braintree, câștigă campionatul non-league și promovează.

Orient e în divizia a patra. După calendarul istoric, cel mai important eveniment al fotbalului englez contemporan s-a produs. Fotbalul are iar integritate. Liga Campionilor și alte detalii trecătoare curg în fundal.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

stefanita (5 comentarii)  •  2 mai 2019, 18:42

super fain! ma fac si eu fan. thanks, sir!

Durden (31 comentarii)  •  2 mai 2019, 19:13

Absolut superb! De-aia pt mine, fotbalul din anglia va ramane inegalabil, oricate trofee europene castiga spaniolii. D-aia raman fan Liverpool, oricate decenii fara titlu voi respira. Si ma bucur ca totusi demonstreaza cineva ca se pot scrie articole si despre alte stiri decat cele mizerabile de la noi

Cristian Raduca (1 comentarii)  •  2 mai 2019, 23:24

I-am urmărit atent anul asta. Au doi atacant magnifici pentru nivelul ăla. Le doresc succes. Să verificați cat de activi sunt pe rețelele de socializare....

Zoltan (5 comentarii)  •  3 mai 2019, 2:23

Doua precizari: 1. Braintree era retrogradata de multe etape si totusi i-a tinut in sah pe Orient pe terenul lor propriu; 2. Leyton Orient are unul dintre cele mai pitoresti stadioane, undeva intre cladiri, cu cate o cladire la fiecare colt al terenului.

the_gunner (3 comentarii)  •  3 mai 2019, 7:35

De ce nu si ceva despre Preston Nord End ,sau Scuncorpe ?De ce tocmai Leyton ? Doar ca a promovat ? Unde ? In liga a...patra . Sau a fost doar o găselnița sa genereze un articol .Subiect ieftin,tras de par omule !Leyton , o echipa care nici nu știe sa umble in teren si joaca doar cu pub teams ,only. Haida de !

Observator (96 comentarii)  •  3 mai 2019, 9:09

La o adica, aproape orice club din Anglia merita cate un articol, avand in vedere traditia pe care o au gruparile din Albion si implicarea fanilor lor! Totusi, in perioada aceasta sunt subiecte .. arzatoare, care ar fi putut sa-l inspire intr-o mai mare masura pe autor! O.

Aatreyu (1 comentarii)  •  6 mai 2019, 20:19

Ce random.... Aproape toate echipele din Anglia au istorie din asta... Si mai mult.... Nu se cheama Leyton Orient din 1880.... Ci dupa razboi... Simplu! Am intrat pe wikipedia si am controlat. Nu va mai cred pe niciunul. Cred ca oricare dintre noi cei care stim sa scriem fara dezacorduri, putem face articole din astea. Imi aleg si eu Dagenham & Redbridge si va vand articolul.... Come on... Mai lasati ne.

Comentează