Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Vechile teatre

Ca să înţelegem diferenţa dintre teatru şi multiplex este suficient să facem o excursie pe la bătrânele stadioane ale Angliei. Care nu au fost dărâmate încă

Permalink to Vechile teatre
miercuri, 27 martie 2019, 4:30

La peste un miliard de lire costuri totale, Tottenham Stadium bate nenumărate moluri parfumate, hoteluri înstelate și se apropie de Dubai Louvre. Vechiul White Hart Lane a trăit mult: 1899/2017. Nu departe, tot în nordul Londrei, Highbury n-a prins suta. În 2006, după 93 de ani de măreție, în care a văzut tot de la WM-ul lui Chapman la asasinatele stilate ale lui Bergkamp, stadionul a fost înlocuit cu Emirates.

Londra şi cele 4 pacheboturi
Încă un hotel, bar, parcare, sediu corporatist în care se joacă și fotbal. Dacă adăugăm noul Wembley și London Stadium, Londra are, acum, patru pacheboturi de agrement multiplu în care se bate mingea cu rezultate tot mai bune. Tottenham a plusat și, deocamdată, conduce cu șansa de a câștiga Michelin d’Or. Până în clipa în care Chelsea se apucă de templul care va înlocui Stamford Bridge.

Spaţiile magice
Ce se pierde? Ca orice reacționar convins, subsemnatul constată că modernizarea luxoasă provoacă daune ireparabile. Nu veți mai întâlni vreodată în noile stadioane-stațiune balneară trăirile sacre ale stadioanelor mici, îmbibate în mistica locală și electrizate de contactul direct cu ceafa extremei care aleargă pe linia de var ușor tremurată din margine. Cine vrea să înțeleagă ce însemna fotbalul jucat în astfel de teatre incendiare mai are la dispoziție câteva spații magice. Unele semi-anonime. Mai întîi, Craven Cottage, unde se bate și zbate, din 1896, Fulham. Și Goodison Park de care Everton e lipit, din 1892. Și, parțial, Anfield, construit tot în 1892, dar renovat fără imaginație acum 3 ani.

Undeva în nord
Dar școala cea mai veche e de găsit în minele aproape părăsite ale Nordului. Bramall Lane, cel mai vechi stadion al lumii, e din 1862 terenul de suferință al celor ce continuă să țină cu Sheffield United. Tot în Nord, Field Mill unde, din 1863, Mansfield Town câștigă uneori câte un meci. Și Deepdale, din 1878, moșia intimă a celui mai ignorat clasic englez: Preston North End.

Locul unde sunt posibile miracolele
Ce se naște, încă, pe asemenea stadioane e neasemuit și dă diferența între teatru și multiplex. Acolo e posibil orice, mai ales miracole. Acolo se înalță echipele anonime și prost echipate și tot acolo se sfărâmă echipele supradotate. Acolo e fotbalul prim, singura formă de joc în care terenul și tribuna sunt parte a aceluiași spațiu. Interior.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

gogu (1 comentarii)  •  27 martie 2019, 16:47

Sa nu uitam totusi ca Preston North End Fotbal Club a fost membru fondator al ligii engleze de fotbal (1888) şi a fost prima campioana a Angliei, ba mai mult de-atat avea să devină primul club englez care realizează dubla, câştigând Cupa şi Campionatul fără a primi gol. La începuturi, în 1863 clubul a fost destinat cricketului, pentru ca în 1877 să adopte o nouă ramură sportivă - rugby.

Bozo (7 comentarii)  •  27 martie 2019, 16:58

maestre, eu spun sa nu se mai construiasca nimic, sa ramanem in "templele" facute de generatiile trecute. sa fie toata lumea precum Romania: cu drumuri vechi, cu oameni ce traiesc cu 200 de ani in urma, cu cladiri coscovite si stadioane la standarde de maidan. Lumea evolueaza si se transforma la nivelul si pe gustul generatiilor de azi care ar fi ridicol sa traiasca la standardele generatiilor de altadata. E de inteles nostagia, e insa insa de neinteles inclestarea cu orice pret de trecut.

maistor kokir (7 comentarii)  •  27 martie 2019, 17:06

Nu mi se pare ca cei care stau in primele randuri pe noua arena stau mai departe de linia cu var decat pe vechiul stadion. Daca e sa vorbim, de singura pierdere. In rest, numa de bine, englezii au in Londra suficiente stadioane, si cele vechi si cele noi, sa organizeze un mondial intreg. Chiar nu inteleg cum o tzara ca Anglia nu primeste organizarea unui astfel de turneu, cum pot exista asa de multe interese meschine.

dan (11 comentarii)  •  27 martie 2019, 17:10

@Bozo...nu ai inteles NIMIC !

Andrei (1 comentarii)  •  27 martie 2019, 17:18

Vezi ca iti pierzi din credibilitate in momentul in care scrii "Creaven" Cottage. Numai bine.

Nicu (1 comentarii)  •  27 martie 2019, 17:46

Noi in multe (mari) orase nu avem in secolul XXI stadione ca cel de la Bramall Lane construit in secolul XIX. Tragic......

gio (3 comentarii)  •  27 martie 2019, 17:57

Frumos spus maestre Traian, ce spui dumneata o gandesc mult. @Bozo cele 4 pacheboturi mentionate in articol inlocuiesc de fapt 4 stadioane reconstruite in anii 90 si care erau foarte moderne, doar ca nu produceau atatia bani ca astea noile (locuri VIP, catering etc).

Toader (36 comentarii)  •  27 martie 2019, 18:28

Cluj Arena (da'n românește Arena Cluj ce'avea, vi se'ncurca limba'n gură?) nu va fi niciodată potcoava, nu va mai avea niciodată nr de spectatori de la derbiurile cu Gloria Bistrița și FC Baia Mare din Divizia B din anii 80. Din fericire Sala Sporturilor, construită în anii 60, după mine cea mai frumoasă sală din România, a rezistat, nimeni nu știe pt cîtă vreme. Arhitectura modernă este gunoi urît mirositor.

Sergiu (1 comentarii)  •  27 martie 2019, 18:57

Acelas lucru si in cazul lui West Ham. Exista deja si destule reportaje in care se exemplifica cum echipa si-a pierdut sufletul odata cu mutarea pe Olympic.

Observator (131 comentarii)  •  27 martie 2019, 19:48

Iarasi tampenia relativa la vechile stadioane? Acestea din urma au o istorie, starnesc nostalgie, dar a deplange inlocuirea lor cu altele moderne mi se pare ceva de neinteles; este firesc sa pastrezi un templu de cateva mii de ani si sa renovezi/restaurezi apeducte, poduri vechi, catedrale si cetati, insa cu totul altceva este sa te opui constructiei de noi stadioane, cu tot confortul pe care acestea-l ofera! Stadioanele amintite de autor sunt f. vechi, insa au fost renovate in mai multe ocazii si nu sunt lipsite de confortul acestui inceput de mileniu, asa cum erau vechile stadioane de la noi, deja demolate (I. Oana, I. Moina, 23 August/Stadionul National, Fr. Neuman, Ghencea, Tg. Jiu, Giulesti) sau care urmeaza sa devina ... istorie in scurt timp (printre care sper sa fie si cel al lui Dinamo). Cele remodelate (Medias, Dr. Constantin Radulescu, M. Anastasovici) nu-s precum cele noi, iar despre cele vechi si doar cosmetizate n-are rost sa mai amintim, desi unele dintre ele au fost construite relativ recent, dupa 1960 sau chiar 1970. E normal sa fii nostalgic, insa dai dovada de ignoranta si de spirit retrograd sa te opui noului. Singura observatie corecta pe care o retin din material este afirmatia referitoare la stilul lipsit de coerenta in care a fost marit Anfield Road; o fi vrut Klopp sa fie gentil, dar sa afirme ca arena "cormoranilor" este cea mai frumoasa din PL a fost cu totul si cu totul deplasat! O.

?????? (37 comentarii)  •  28 martie 2019, 2:01

Unde opinați că își plătește europarlamentarul român Traian Ungureanu impozitele ?

Toader (36 comentarii)  •  28 martie 2019, 7:30

Progres, în zilele noastre, nu înseamnă nici pe departe mers înainte, mai bun, mai frumos, mai folositor. Greu de crezut că urmașii noștri vor vizita ruinele unui mall, unui zgârie nori sau unui stadion „modern”. Nu e vorba de „unde sînt zăpezile de altădată”. Numai un naiv crede că omenirea a uitat cimentul roman (varul), ciment ce dăinuie de milenii, ce rezistă la apa mării, din care s-a făcut cupola Panteonului din Roma (fără armătură). Cimentul impus în ziua de azi rezistă doar 50 de ani fără întreținere. Progres.

?????? (37 comentarii)  •  28 martie 2019, 8:56

Deci, comentariu corectat. Apreciați domnule Traian Ungureanu că europarlamentarii și candidații pentru astfel de funcții ar trebui să își facă o parte din campania electorală și din faptul că își plătesc impozitele și îi cheltuiesc veniturile și în țara de la ai căror cetățeni solicită voturile pentru ai reprezenta ?

?????? (37 comentarii)  •  28 martie 2019, 11:54

"a-i reprezenta" ?

Honi soit qui mal y pense (19 comentarii)  •  28 martie 2019, 13:11

"... modernizarea luxoasă provoacă daune ireparabile". Corect! La ei, în cazul ăsta în fotbal! Că la noi tradiționalismul modernizat luxos e pus cu mâna ca nuca-n perete (pardon! ...ca Catedrala - altă cacofonie permisă din motive confesionale, răzbunarea limbistică valah-ortodoxă față de Biserica Catolică - Mătuirii pe ochi a Neamului Prost): "apare întrebarea dacă arhitectura religioasă bombastică reflectă într-adevăr sentimentul religios din Romînia, comentează D.P.A., precizând că bisericile ortodoxe din țară sunt în general mici, cu sfinți pictați pe pereți suficient de jos pentru a fi atinși. Credincioșii participă rar la o slujbă întreagă, care este în general lungă, și puțini sunt interesați de predici. Romînii preferă să intre pentru scurt timp în biserică pentru a se uita la icoana preferată, ca și cum și-ar vizita vecinii, adaugă D.P.A." Revenind la nos moutons dorés, asta se manifestă în paralel în societatea occidentală multilateral dezvoltată cu schimbarea adusă de profesionalizarea tutulor activităților, de ajungem să ne temem că și a fi mamă și tată va deveni curând ceva pe bani, făcut de niște angajate/angajați cu ora... Pe gustul organizațiilor sindicale exhibiționiste LGBTQ. Se vede cît s-a schimbat situația în rugby, de la amatorismul onorant, curajos și educativ de acum cîțiva ani s-a trecut brusc la încrâncenarea, oportunismul și importurile fijiene date de sumele mari de bani ce circulă acum și pe-acolo. MOMENTAN nu prea avem ce face, trebuie să înghițim temporar hapul, Globalismul și "corectitudinea politică" impuse cu legea, cu cardul și cu lopata mediatică sunt mai puternice decât ceea ce avem noi, personal, la dispoziție. Dar catastrofa ce va să vină, la fel ca cea (altă ~ofonie...) a Imperiului Roman muribund când gladiatorii costumați ca în filmele americane de azi de la Hollywood țineau locul eroilor de pe câmpul de luptă, va schimba BRUSC multe în societatea (demokratikă-)K9iumană... Vom scăpa atunci de slugile Globalismului Triumfător, impostori care în buzunare cu banii șoroșului își închipuie că dau azi tonul în lume. Ca libanezu' dă pă bulivaru' paulișta, care, dupe ce *** pă bățu' cu care scrie, face apologia peléului care a fost mare vedetă (deși nu cu el a început ofensiva corectitudinii politice, ci cu Jesse Owens!) într-un fotbal naiv plin încă de amatorism. Comparativ, la calități tehnice, un fizic, o energie (încă nu știm pe ce se bazează, totuși, "energia" debordantă a fotbalului modern; ca și a lui Owens în 1936... Că americanii sunt plini de surprize... Că nici despre Marilyn Monroe nu s-a știut până recent că i-au făcut operații chirurgicale de înfrumusețare a feței ca să-i placă și prezidelului Kennedy...) și un oportunism de joc pe teren, similare, "CR7" face de multe ori figurație pe teren în fotbalul "tacticizat" de azi (adică, pe înțelesul tutulor memeurilor și a celorlalte slugi ciobanești, de la munte până la șes, folbalu' ăla când antrenoru' advers "pune câinii pe tine", în "planul de joc" numit istoric AUTOBAZA LUI CÎRȚU...), atît de "tacticizat" că s-ar putea trasa pe teren cîte un semicerc în fiecare jumătate de teren, ca în handbal, cu reguli corespunzătoare (pușchea pă limbă! ...că poate aude americanii, și ne cadorisesc cu așa ceva și cu eliminări de două minute la faulturile din interiorul semicercurilor, cum - în virtutea drepturilor lor post-Planul Marshall - ne-au cadorisit ante-CM1994 de la Las Vegas cu "3 puncte la victorie", de a ajuns ca 1+1 să nu mai fie = 2, ci să fie 1+1=3... Că cică -- altă ~ofonie -- așa crește dorința de victorie pe teren la cocălarii plătiți cu meleoane de coco... Cam ca la "Viagra"...). Așa că americanii corecți politic kennedijdi-obamijdi au transformat peléul în "UNESCO Goodwill Ambassador" și i-au pus o vorbă bună ca să fie numit Ministru Extraordinar pentru Sport (?!) in Prazilia lui, și alta ca Regina Elżbięta a II-a să-l facă cavaler chivalric călare Pă cală alb într-o ceremonie la Buckingham Palace. Comparativ cu fotbalul lui Messi, peléul a jucat fotbalul unui pigmeu fotbalistic, dar a avut Talentul unui politician contimporan... BĂTUTUL DIN GURĂ.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (131 comentarii)  •  28 martie 2019, 17:09

In fotbal, arenele noi sunt multifunctionale si asigura un confort necesar tuturor spectatorilor, nu numai celor de la tribuna I (ma rog, de la sectorul V.I.P, sau posesorilor de loje). In Anglia, stadioanele erau deja integral acoperite si cu scaune rabatabile, dar arenele noi confera un plus de atractivitate pentru suporteri (si nu numai), cu restaurante, spatii comerciale, cu muzee ale cluburilor, cu sali de conferinte, cu sali multimedia, parcari subterane etc.). Mai mult decat in Anglia ultimilor ani, in Germania de dinanite de 2006 se resimtea acut nevoia reconstruirii, remodelarii si chiar a construirii de noi arene; de la stadioane omnisport (imense "oale" din beton) si cu vaste sectoare neacoperite, s-a ajuns la cele moderne, integral acoperite, cu loje VIP si cu tot ce s-a mai evidentiat mai sus. Singurele concesii facute nostalgicilor au fost pastrarea unor piste de atletism pe stadioanele din Berlin si Nurnberg, precum si scoaterea temporara a scaunelor din plastic din peluze pentru meciurile de campionat. Dintre toarte arenele mai importante, doar cea din Karlsruhe aminteste de trecut, ramanand aproximativ in stadiul initial! In contrast cu stadioanele din Anglia, Germania, Franta, Portugalia, Olanda, Turcia, Rusia si Polonia, in Spania mai sunt destule stadioane care nu corespund integral normelor actuale, cel putin in privinta proportiei in care sunt acoperite tribunele; printre ele se numara Nou Camp, Mestalla, Sanchez Pizhuan, Benito Villamarin (cu capacitate recent marita) si multe altele; arene moderne sunt doar cele ale cluburilor Espanyol, Atletico Madrid, Murcia, Real Oviedo si alte cateva, nu neaparat noi, insa acestea din urma au o capacitate redusa. Noul Anoeta este aproape gata, in schimb treneaza reconstructia noului Balaidos (ma refer la peluze, din start prea departe de gazon, fara sa exista pista de atletism), ca sa nu mai amintim de Nuevo Mestalla, ramas de ani buni nefinalizat! Nici in Italia stadioanele nu sunt la nivelul reputatiei "nationalei" si a cluburilor, cu mici exceptii; sunt cateva noutati (Juventus Stadium, Friuli/Dacia Arena, Ferrara, Frosinone), insa doar primul este suficient de mare pentru a gazdui meciuri de Cupa Mondiala sau Campionat European! O.

Observator (131 comentarii)  •  29 martie 2019, 14:35

Sanchez Pizjuan, fireste, scuze! O.

?????? (37 comentarii)  •  29 martie 2019, 19:49

@ Ați zice că "blaturile", "trântirea meciurilor" este o formă de huliganisn în fotbal din partea celor care au participat la așa ceva și din partea oficialilor fotbalului care au acceptat meciuri de fotbal blătuite, trântite, la care spectatorii cumpărau bilete pentru a urmări o întrecere sportivă ? Apreciați firesc ca spectatorii să huiduie la partidele de fotbal "blătuite", "trântite" ?

?????? (37 comentarii)  •  29 martie 2019, 20:19

Considerați blaturile, trântirea meciurilor, o înșelătorie în formă continuată, cei înșelați după partide"aranjate" fiind mulți, spectatori, oficiali alți sportivi ,iar efectele unor astfel de înțelegeri nelegale, ce stabilesc rezultatele unor meciuri, se pot întinde pe întreaga durată a competiției ?

?????? (37 comentarii)  •  30 martie 2019, 8:20

Opinați că spectactorilor ar trebui să li se restituie banii dați pe biletele de la partidele despre care s-ar constata în comisiile federației că au fost ''blătuite", "trântite", iar televiziunile ce ar fi implicate în transmiterea partidelor să fie despăgubite de echipele implicate în meciuri "blătuite", "trântite" ,proporțional cu drepturile de televizare plătite echipelor participante la meciurile "blătuite", "trântite" constatate de către comisiile federației ?

?????? (37 comentarii)  •  30 martie 2019, 8:31

Considerați că FRF ar trebui să realizeze un program de informare, pe stadioane, a spectatorilor , prin care să îndemne spectatorii să păstreze biletele de acces pe stadioane pentru a putea solicita restituirea banilor de la meciurile ce ar putea fi considerate "blătuite", "trântite", program prin care să îi și îndemne pe spectatori prezenți pe stadioane să sesizeze comisiile federale când au suspiciuni despre meciuri "blătuie", "trântite", la care au participat ca spectatori plătitori ? Remarcați că și televiziunile care transmit astfel de partide ar putea solicita comisiilor federației astfel de investigări ale meciurilor pe care le transmit, meciuri unde apar suspiciuni de "blătuire", "trântire" a întrecerii sportive, ?

motanul incaltat (19 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 0:36

Visezi frumos.... Cind te trezesti urca-te in masina si viziteaza: Dinamo, apoi Voluntari , Chiajna... M-am oprit doar la Bucuresti si suburbiile lui.O sa ai revelatia ca intri intr-o alta lume. De fapt e lumea reala. Nu te duce pe Ghencea sau in Giulesti ca n-ai ce sa vezi---erau doar niste *** . Acum e doar ***....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează