Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
United la bursă

Dacă nu va primi sprijinul rapid al board-ului, Solskjaer va deveni noul Mourinho, cel ce a devenit noul Van Gaal, cel ce a devenit noul Moyes, cel ce n-a devenit noul Ferguson. Dovada unui vestiar plin de aroganță și uraniu […]

...

Cei pentru care fotbalul e prea simplu 

Și pentru că nu mai are ce învăța și pentru că nu va face carieră. Deulofeu e o contradicție totală, unul din acei fotbaliști care sosesc în lume dăruiți cu tot ce rămâne de neatins pentru alții. Duminica trecută, Watford […]

...

Accidentele stă la pândă

E, încă, posibil și probabil ca Liverpool să aniverseze 30 de ani fără titlu. Dar imposibilul și improbabilul sunt treze. Logica accidentului e tot mai aproape de regia duelului Liverpool-Man City. De aici înainte, City mai are de jucat două […]

...

Vechile teatre

La peste un miliard de lire costuri totale, Tottenham Stadium bate nenumărate moluri parfumate, hoteluri înstelate și se apropie de Dubai Louvre. Vechiul White Hart Lane a trăit mult: 1899/2017. Nu departe, tot în nordul Londrei, Highbury n-a prins suta. […]

...

Război, nu pace 

Dacă vrem fotbal și nu o prelungire a prejudecăților curente în și prin fotbal, snobismul trebuie ținut în lanț. În cele din urmă, ce altceva vrem de la un fotbalist decât să joace fotbal? Cultura literar-filosofică și angajamentul politic n-au […]

...

Război, nu pace 

Fotbaliştii, ca şi sculptorii sau scriitorii, trebuie luaţi şi acceptaţi aşa cum sunt

Permalink to Război, nu pace 
vineri, 22 martie 2019, 12:08

Dacă vrem fotbal și nu o prelungire a prejudecăților curente în și prin fotbal, snobismul trebuie ținut în lanț. În cele din urmă, ce altceva vrem de la un fotbalist decât să joace fotbal? Cultura literar-filosofică și angajamentul politic n-au ce căuta între obligațiile unui jucător. Care e totuși un profesionist și n-are timp de nimic altceva.

Treptat, am ajuns să credem în nefiresc, așa cum ne-a fost el pasat în numele emancipării. Asta înseamnă că am început să ne înșelăm cu ideea că Messi, Ronaldo și Hagi au pasiuni culturale pe care le ascund cu modestie, doar spre a se lăsa descoperiți ulterior de ziariști perspicace. Nu. Un fotbalist de vârf nu e un fan mascat al lui Borges sau Sadoveanu. Așa cum un sculptor sau un tenor consumat de pasiunea și priceperea lui e un autist care nu mai are timp și ochi de altceva. Ori de câte ori reporterul vă sugerează să credeți că Marcelo citește în timpul liber poezie japoneză sau că Pogba se dă în vânt după Brâncuși, e timpul să apăsați pe off.

Propunerea e falsă. Unu din o mie de fotbaliști, halterofili, canotori sau tenismeni are o idee vagă despre literatură și artă, dar numai printr-un accident norocos. În rest, fotbaliștii sunt oameni care își văd de treaba lor în lumea lor. Iar lumea lor e așa cum e. Infantilă, cu căști Beats by Dre, cu consolă, cu mașini tari și gel în păr pentru toți contemporanii. Vorbim de un cerc închis de gladiatori care n-au cum și de ce să cunoască alte lumi, fapte și valori. Dar nu! Ipocrizia cere imagine. UEFA îl sancționează pe Ronaldo pentru că a triumfat, vulgar, din rărunchi și cojones, lângă animalul răpus.

Dimpotrivă, Ronaldo setos de sânge și injectat de ambiția de a nimici Atletico e personajul natural! E ce trebuie să fie un mare fotbalist dacă ne dorim să eliminăm un adversar tare, printr-un miracol pornit de la 0-2. Războaiele cu obuze reale și sporturile cu mize globale antrenează deopotrivă eroi și zeci de milioane de oameni. Și sunt vulgare. Cine vrea stil, moft și grație are nevoie de pace, nu de război sau de sport.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Vlad (7 comentarii)  •  22 martie 2019, 14:42

Dacă citeau Protocoalele înțelepților Avionului, tradusă în română de Ionel Moța, vedeai de ce cei ca Messi, Cristiano Ronaldo, Michael Jackson, etc. au devenit idoli. Tocmai pentru că nu ai ce învăța de la ei. Doar superficialitate și spoială. Nimic de folos.

Aurel (1 comentarii)  •  22 martie 2019, 15:29

Jos pălăria maestre! Sunt domenii în care "politically correct" nu își are locul. Un exemplu clar este cel al Mihaelei Buzarnescu care încercând să fie ce îi cereau alții a ajuns să nu mai fie nimic. PS: Nu că aș fi pentru lipsa de educație, chiar dimpotrivă urăsc cocalarismul, dar pe oameni trebuie să îi înțelegem nu să îi schimbăm pentru că nu vor mai fi ei. Educația se face acasă când ești mic. După e (sau nu) doar șlefuire.

victor L (21 comentarii)  •  22 martie 2019, 15:48

Corecta analiza.

pawn (8 comentarii)  •  22 martie 2019, 16:01

hm. aici e un subiect zemos. o fi o granita asa neta intre rationalitate si instinctualitate la tilicarul (frontovik, landser, ziceti-i cum vreti) de rand? ca la aia care-l mana in lupta (de la alexandru la mussolini, lenin sau rinus michels) e clar ca exista si al doilea, al treilea strat...nu stiu.

victor L (21 comentarii)  •  22 martie 2019, 16:07

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (7 comentarii)  •  23 martie 2019, 2:29

Aveti 100% dreptate ---dar se practica politicaly corect si atunci trebuia penalizat. Sper sa cistige Trump batalia si sa termine cu idiotenia asta neo-marxista de politicaly-corect.

Dodo (1 comentarii)  •  23 martie 2019, 9:23

@Vlad, daca tu consideri ca un om care castiga 4-5 baloane de aur, altul cateva medalii mondiale si olimpice, altul cateva turnee de Grand Slam a facut-o prin superficialitate inseamna ca ai ceva probleme de judecata sau poate nu ai cunostințe despre ce inseamna performanța intr-un domeniu. Sunt mare fan Messi, dar nu pot sa nu admir orele extra de antrenament ale lui Ronaldo, miile de abdomene facute pe saptamana, orele intregi petrecute pe terenul de tenis de un tenisman lovind mii de mingi zilnic doar pentru a-si imbunatati jocul. Numai pun orele petrecute in cantonamente, lovituri, accidentari, deplasari...si pot continua inca multe randuri. Nu sunt de acord cu cocalarii si ceea ce face Ramos de exemplu, sau Neymar. Dar Messi si Ronaldo nu ai cum sa ii cataloghezi superficiali si spoiți. Ori esti hater, ori invidios, ori cum am zis si initial, nu ai cunostinte pe partea asta si de aceea nu inteleg de ce judeci tu pe altii??

Comentează