Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Negru pe alb

Cine mai are vreun dubiu asupra nebuniei ca sport preferat și final al minții umane trebuie să privească fotografia lui Tom Elliott.

Permalink to Negru pe alb
joi, 21 februarie 2019, 8:58

Fotbalistul care răspunde la acest nume joacă vîrf la Millwall, în a doua divizie engleză, are 1,93 m, 76 kg, seamănă cu un baschetbalist blindat și e de culoare. La Millwall și în toate celelalte echipe din Anglia joacă fotbaliști de culori diferite: albă, neagră, galbenă și amestecate.

John Motson, cel mai iubit comentator britanic are 73 de ani, a transmis 10 Cupe Mondiale, 10 Campionate Europene și câteva mii de meciuri de club. Plus un păcat capital: a spus că Tom Elliott e un fobalist „mare, negru și curajos”. Motson a rostit aceste cuvinte fatidice sâmbăta trecută, înainte de Wimbledon – Millwall, în turul V al Cupei Angliei. A doua zi, consensul de presă și civil, academic și politic era format și stabilea că Motson e rasist. Asta, deși, între timp, semnalmentele lui Elliott rămăseseră neschimbate: mare, curajos și negru.

Motson a fost silit să îi prezinte scuze lui Tom Ellott, deși acesta nu le ceruse. Curios, nimeni, în afara gardienilor auto-declarați ai moralei publice britanice, nu ceruse așa ceva. Din nou, norocul nostru e că trăim sub grija lor. Fără cireada super-etică a lumii deștepte și fine, am fi crezut că Motson e cel mai bun comentator de limbă engleză și n-am fi știut că boșorogul e rasist. În 56 de ani de jurnalism, Motson s-a ținut destul de bine și și-a ascuns adevărata față. Nimeni nu l-a prins cu vreo greșeală. Mai mult, toată lumea s-a lăsat amăgită de calitatea limbii și de competența lui Motson.

Acum, știm că același Motson e, de fapt, un rasist. Asta îl descalifică. Tot asta îi întronează pe profesioniștii jurnalismului plat, pe colecționarii de clișee cuminți și pe statisticienii de culori, rase, sexe, orientări sexuale. Cum ar fi fost să rămână fotbalul de capul lui, fără paznici și standarde de prostie, într-o epocă în care gardienii și prostia bine păzită de ei au înghițit cultura, politica și viața privată? Ar fi fost inacceptabil – cum se spune când te faci victimă ca să distrugi oameni normali. Cu condiția să fie ca Motson: albi.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Durden (33 comentarii)  •  21 februarie 2019, 9:37

=))))))) genial

victor L (28 comentarii)  •  21 februarie 2019, 10:52

"gardienii auto-declarați ai moralei publice britanice"sint niste ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mea (p)ulpa candida (19 comentarii)  •  21 februarie 2019, 21:50

"Pe spinarea unui bivol mare, negru, fioros, Se plimba o coţofană Când în sus şi când în jos. Un căţel trecând pe-acolo s-a oprit mirat în loc: - Ah, ce mare ***! Nu-l credeam aşa de prost Să ia-n spate pe oricine... Ia stai, frate, că e rost Să mă plimbe şi pe mine! Cugetând aşa, se trage îndărăt să-şi facă vânt, Se piteşte la pământ Şi de-odată - zdup! - îi sare Bivolului în spinare... Ce s-a întâmplat pe urmă nu e greu de-nchipuit. Apucat cam fără veste, bivolul a tresărit, Dar i-a fost destul o clipă să se scuture, şi-apoi Să-l răstoarne, Să-l ia-n coarne Şi cât colo să-l arunce, ca pe-o zdreanţă în trifoi. - Ce-ai gândit tu oare, javră? Au, crezut-ai că sunt mort? Coţofana, treacă-meargă, pe spinare o suport Că mă apără de muşte, de ţânţari şi de tăuni Şi de alte spurcăciuni... Pe când tu, potaie proastă, cam ce slujbă poţi să-mi faci? Nu mi-ar fi ruşine mie de viţei şi de malaci, Bivol mare şi puternic, gospodar cu greutate, Să te port degeaba-n spate?..." ***** Se numește "Bivolul şi coţofana", din volumul "Fabule pentru copii" de George Topârceanu. E evident că generațiile anterioare ale Omenirii, timp de sute și mii de ani, nu au știut ce să prezinte în fața copiilor: alegerea și schimbarea genului, tratamente hormonale, LeGheBeTeQizm, corectitudine politică. Propun să fie arse cărțile lui George Topârceanu, și poeziile lui să fie șterse din memoria culturală, pentru că tipul era un rasist și ne face de rușine, pe noi, slugile garantate ale sărmanului Soros! Să facem un autodafé progresist globalist #REZIST! Să corectăm erorile trecutului! ...ce p''a mea!

Toader (36 comentarii)  •  22 februarie 2019, 9:21

LeGheBeTeQizmu, precum alte păuliticăl căurectinăs, este băgat în față pt a ne ține ocupați. Buba e în altă parte, LeGheBeTeQizmiștii sînt doar iusful *** ce vor fi sacrificați cînd le va veni vremea. Baiul este că vor fi sacrificați și alții ce pun umărul la cocoșirea oamenilor și se cred mari granguri, pt că știu prea multe, și-au făcut treaba.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefanita (5 comentarii)  •  28 februarie 2019, 0:16

Si ca a zis “mare”, nu e discriminare? Plus a zis “curajos”, e un abuz fata de fricosi. A scapat usor conu’, l-au iertat datorita varstei.

Comentează