Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Over

Cu Jose Mourinho continuă demonstrația din care ar trebui înțeles că Alex Ferguson a fost cel mai mare antrenor și om de fotbal al ultimilor 30 de ani. Concedierea lui Mourinho nu e o problemă de antrenor, ci semnul unui […]

Permalink to Over
joi, 20 decembrie 2018, 11:05

Cu Jose Mourinho continuă demonstrația din care ar trebui înțeles că Alex Ferguson a fost cel mai mare antrenor și om de fotbal al ultimilor 30 de ani. Concedierea lui Mourinho nu e o problemă de antrenor, ci semnul unui impas istoric. După Ferguson, toată lumea sosită spre a-l continua sau înlocui a căzut secerată. Moyes, Van Gaal și Mourinho au fost eliminați de golul care a urmat retragerii lui Ferguson.

Explicația cuprinde și achizițiile scumpe, dar greșite, nedorite sau neintegrabile, și structura de management, dar nu se reduce la ele. Problema a fost și e figura lui Ferguson: un părinte și un demiurg capabil să absoarbă și să trimită la luptă o echipă mâncând jăratic. Mourinho va spune că i s-au refuzat transferurile cerute în vară. Așa e. Săptămâna trecută, după meciul cu Liverpool, Mourinho a avut un moment de reverie și a mărturisit că a obosit urmărind sprinturile interminabile ale lui Robertson. Admirația față de fundașul hiperactiv al lui Liverpool a descris un antrenor tânjind după jucători înfometați de performanță. Dar e de crezut că nici măcar o distribuție ideală nu i-ar fi ferit pe Mourinho și Man United de blocaj.

Din nou, problema e istoria creată de Ferguson. Mai precis, granița care separă fotbalul trăit de Ferguson de fotbalul cumpărat de oricine altcineva. Ferguson a fost ultimul într-o serie umană copleșitoare în care îi mai găsim pe Busby, Pasley și Shankly. Pentru acești oameni, fotbalul însemna un club, iar clubul o familie mistică. Modelul care s-a încheiat cu Ferguson era construit pe o comuniune profundă, dominată autoritar de un zeu-tată nemilos, generos și infailibil. Sub acest tip de patriarhat, fotbalul era un cult care amesteca relații tribale, frății mafiote și fanatism până la sacrificiu. Ferguson a fost ultimul. După el, fotbalul s-a mutat în altă albie. Nu mai puțin profesionistă, dar lipsită de carismă și rezerve iraționale.

Fotbalul post-Ferguson e bine planificat și finanțat, dar lipsit de credință. Man U nu va reuși să iasă din posteritatea lui Ferguson decât dacă și când va găsi un nou părinte. Există o lege a sângelui care funcționează încă la cluburi ca Man U și Liverpool. Și prea puțini antrenori capabili să o înțeleagă. Poate că era Manchester United s-a încheiat și tot ce vom vedea de acum înainte va fi o interminabilă operație de resuscitare fără șanse. Poate e over.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Freddy RE (12 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 2:22

Pentru exemplificare, s-ar putea asorta cel mai faimos citat din Shankly cu oricare fotografie Instagram a lui Pogba. RIP.

Maistor Kokir (7 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 4:34

Fergusson are 13 titluri cu Man Utd, 2 ligi ale campionilor si o cupa cupelor, daca mai adaugam 3 titluri cu Aberdeen si o Cupa Cupelor, echipa care n-a mai castigat nici un titlu in Scotia dupa plecarea lui Fergusson ne dam seama cu adevarat cat de mare a fost scotianul. Totusi e ceva ciudat la Man Utd, sunt mult mai slabi in campionat decat ar trebui sa fie.

?????? (37 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 8:03

O fi de la Brexit ?

Mircea (1 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 9:36

Sunt fan declarat Manchester United iar cand Ferguson a plecat m-am ingrozit de ce o sa urmeze. Eram sigur ca o sa fie o perioada lunga si neagra pentru Manchester United. Cand angajezi mercenari asa se intampla si nimic nu o sa mearga la fel de bine ca atunci cand oamenii de suflet precum Ferguson conduc astfel de echipe.

Toader (36 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 10:45

Fotbalul a ajuns precum arta modernă; urît însă înălbește bani. Dacă vor echipă bună îl aduceau pe Robertson nu pe Pogba. Iertare, am uitat că trebuie îndeplinit, neprecupețind nici un efort, Planul Kalergi. (Mă întrebam cum de mai merg englezii la meciurile din Premier Lig pt echipe multiculturale și multinaționale, cu antrenori cu tot. Se pare că le este în sînge: peste britanici au venit romani, mai apoi anglo-saxoni, mai apoi vekingi, au urmau normanzi etc.)

Maxentiu (26 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 10:54

E adevarat, amprenta fergusoniana de pe emblema lui MUFC e greu de sters. Clubul pare sa aiba o incapacitate cronica de a se adapta la orice alt antrenor care nu e Sir Alex. Chiar si la (probabil) cel mai bun antrenor din lume la ora actuala, Marele Mou. Cum nu am simpatizat niciodata cu Man United, ci doar i-am admirat pe alde Ferguson, Giggs, Keane, Cantona si Schmeichel, nu pot sa zic ca-mi pare rau de pasa proasta a echipei. Toate echipele mari au suisuri si coborisuri (uitati-va la Dinamo!) deci nu e cazul sa facem o tragedie din asta.

Stef (1 comentarii)  •  22 decembrie 2018, 4:24

Dacă tot trăiți la Londra, ar fi trebuit să știți că niciodată, dar niciodată, nu se scrie Man U. Poți scrie United, Man Utd, Man United, MUFC, dar niciodată Man U. Și vedeți că e Paisley, nu Pasley.

Observator (131 comentarii)  •  22 decembrie 2018, 13:16

Meritata oda inchinata lui Ferguson! Totusi, a fost un dictator, nimeni nu sufla in fata lui; prin comparatie, alde Pogba si Sanchez si-au permis sa-l ignore sau sa-l persifleze pe Mourinho! Apreciez ca, totusi, nu l-ati criticat pe portughez in acest material! In rest, in galeria marilor fotbalisti ai lui United meritau inclusi Ronaldo, Beckham si Scholes, bineinteles! Pe acesta din urma l-as vedea interimar la United, nu pe Solskjær! O.

Nostravandammus (19 comentarii)  •  23 decembrie 2018, 4:07

Nu numai pentru ManU este "over"! Peste tot fotbalul european va fi OVER! Are dreptate "Toader", sunt interese foarte mari si oculte in evolutia afacerii PROPAGANDISTICE care e sportul PE BANI. In conditiile in care fotbalistii *** (adusi de peste mari si tari ca sa compuna niste selectionate mondiale) au salarii mai mari decat antrenorii (si mai mari decat medicii din SUA, de exemplu), si pe deasupra mai si stiu ca locurile in echipa nu i se datoreaza antrenorului care-i vede in fiecare zi transpirand pe teren, ci unui "manager" care troneaza peste club fiindca asa vrea muschii lui dupa ce l-au pus pe postul ala niste arabi care n-au nici in clin, nici in maneca, nici in rochie cu fotbalul (cum n-au nici cu munca), ce sa mai ceri de la gruparile astea? "Decat" un singur lucru: SA DISPARA!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (131 comentarii)  •  23 decembrie 2018, 13:51

@ Nostravandammus In fotbalul mondial (in general) si, in special, in cel englez sunt salarii oneroase; unul care alearga mai repede decat gandeste (sterling, de exemplu) are in jur de 300000 pounds pe saptamana, in timp ce medicii de la noi nu castiga, din salariu, toata viata o astfel de suma! Fiindca veni vorba, medicii din SUA au eradicat toate bolile Pamantului de pot fi comparati cu antrenorii din fotbalul european? De ce medici si de ce din SUA? Din cate stiu, sunt sisteme medicale mai performante decat cel american, unul chiar in vecinatate, in Canada! Este adevarat, medicii studiaza ani buni si ajung dupa alti ani sa fie specialisti intr-un domeniu, dar a-i compara cu niste persoane care fac spectacol pentru milioane de persoane este deplasat; toti medicii din SUA lasa peste timp ceva comparabil cu ceea ce lasa unii artisti (din mai multe domenii)? Cu sanse egale de a se afirma, cei din SUA ar fi depasiti de multi alti medici, inclusiv de la noi! Pentru ca fotbalul din Anglia este la ordinea zilei, ar trebui sa abordam si subiectul antrenorilor fitosi si suficienti; Guardiola si-a pierdut complet busola, incepand meciul cu Palace fara unii titulari. Asa se face ca a pierdut al doilea meci din ultimele 3 etape, regasindu-se la o diferenta de 4 puncte fata de norocosii din Liverpool; cum Liverpool va pierde destule puncte contra celor din "big six", titlul nu este nici pe departe jucat! Totusi, nu era mai bine sa inceapa cu titularii indiscutabili, sa-si asigure victoria si abia apoi sa-i odihneasca pe De Bruyne, Aguero, Mahrez sau Sane?! O.

Joó Ferenc (2 comentarii)  •  25 decembrie 2018, 3:13

ati putea scrie mai des, lumineaza bezna. Cheers!

Ilie (3 comentarii)  •  26 decembrie 2018, 12:31

Mourihno isi va reveni. Face parte din top-class-ul mondial si este unic in felul lui. Nu este infaibil nici el, iata dovada.

Observator (131 comentarii)  •  27 decembrie 2018, 9:35

Despre PL: 1. Liverpool castiga tot cu echipele mici, sper sa se incurce cu cele mari; prima infrangere va fi insa peste cateva zile, cel mai probabil cu City! Sper sa inceteze criza de inspiratie a lui Pep si sa-i puna "la colt" pe "cormorani"! 2. Salah este un trisor, insa si arbitrul merita taxat; cum sa acorde penalty la acea faza, cand in Anglia sunt trecute cu vederea chiar si faulturi grosolane? 3. Comentatorul meciului de aseara a fost in extaz, insa "cormoranii" n-au jucat grozav, obtinand o ... "victorie de serviciu"! Dupa ce ca sunt si norocosi (a se revedea meciurile cu Everton si United, cu suturile lui Shakiri), mai beneficiaza si de greseli de arbitraj! 4. Cea mai in forma echipa nu-i Liverpool, ci Tottenham; daca ar continua la acest nivel, ar face ravagii in PL si in Liga Campionilor! 5. Dupa prestatia de aseara, Arsenal va fi norocoasa sa se claseze intre primele 4, iar in Europa League mai sunt Chelsea, Napoli si Sevilla! Sunt cativa jucatori care n-au ce sa caute pe Emirates, primul fiind indolentul Ozil! Poate nu sunt in totalitate obiectiv, dar entuziasmul specialistilor si fanilor lui Liverpool trebuie un pic temperat! O.

Comentează