Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Lăsați fotbalul să ardă!

Când va discuta cazul Klopp, Federația engleză va avea în față natura umană și va hotărî dacă și cum trebuie ea corectată.

Permalink to Lăsați fotbalul să ardă!
joi, 6 decembrie 2018, 9:14

Așadar, e minutul 95 și se joacă ultima minge. Liverpool-Everton, marele derby din Merseyside a început în 1894 și n-a avut niciodată favoriți. Everton domină pe Anfield și nimeni nu e surprins. Mai sunt 30 de secunde. Van Dijk încearcă un voleu fără rost și taie mingea, după care se întoarce spre centru, dezgustat de propria execuție. Dar mingea se duce spre bolta cerească și cade spre transversală.

Din motive care țin de irațional și predestinare, Pickford refuză să împingă mingea în corner și încearcă să prindă. Mingea lovește bara, îi sare printre mâini și Origi o împinge cu capul în poartă. E 1-0.

Liverpool câștigă jack-pot-ul cu mâna crupierului. Klopp intră în teren, o ia la goană ca un apucat și se îmbrățișează cu un individ pe care îl va identifica mai târziu drept Alisson, portarul propriei echipe. Pe Anfield lumea își dă cu pumnii în cap, plânge, urlă sau ține gura larg căscată.

În drum spre cabine, Klopp află că a sărit peste caii tot mai scunzi ai prevederilor de conduită și riscă să dea explicații la Federație. Klopp se scuză la conferința de presă și explică disciplinat că nu a vrut să ofenseze.

Și ce anume trebuia să facă Jurgen Klopp? Să stea pe margine și să încuviințeze amuzat sau să aplaude discret? Klopp a făcut ce fac toți oamenii care își ies din fire, după ce lumea și-a ieșit din țâțâni.

Nebunia, delirul și extazul sunt parte nepremeditată a tuturor sporturilor, cu posibila, dar discutabila excepție a aeromodelismului.

În fotbal, mai mult decât în orice alt joc, explozia orgiastică e inevitabilă și irepresibilă. Torreira a luat-o razna cu capul după golul în marele derby nord-londonez cu Tottenham și a început să tragă de tricou cu înverșunare.

Trebuia să și-l scoată. După gol, brazilieni, cehi, români, germani și chiar islandezi uită de ei și se dăruiesc patimii. În asemenea momente, totul strânge și orice captivitate trebuie terminată. Nimic nu mai poate sta pe tine sau în tine. O mie de focuri ard și nimic nu le poate stinge.

Niciun cartonaș, regulament sau amendă nu mai funcționează. Cine cere control vrea o nouă eră de glaciațiune și nu va ezita să reglementeze orgasmul. Fotbalul trebuie lăsat să ardă.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Blakkumen (2 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 10:08

*** *** fotbalul, macar acum cand e CE de handbal. Din respect pt fetele astea. Au invins aseara Norvegia, Campioana europeana si mondiala en titre, eu vad doar bloguri despre Klopp, Gigi, Ronaldo. Parca nu sunteti romani.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

victor L (28 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 10:52

dle Ungureanu, chiar daca aveti dreptate cind e vorba de naturaletea umana, cind e vorba de izbucnirea lui Klopp, nu va faceti ca nu stiti ce inseamna o regula, un protocol.

Blakkumen (2 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 11:06

Rectific: Norvegia e doar campioana europeana en titre. Ttlul mondial l-au pierdut anul trecut in Finala cu Franta. Ideea ramane insa.

mordved (2 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 11:42

Klopp e un nebun furios, si nu e cu nimic mai breaz decat descreierati gen Dan Petrescu, Iedi Ordanescu etc. Sunt priviti, in general cu ingaduinta; e OK. Dar gestul de care vorbiti a fost, in primul rand, de un mare prost gust, sa te bucuri ca o tata la un gol absolut intamplator...Parca nu demult (desi s-ar putea sa ma insel) ati infierat mocofania lui Mourinho...

Racul (9 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 11:43

Tocmai aia e ca regulile astea debile tre desfiintate.

Radu (1 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 11:58

Si eu sunt de acord cu dvs. Si as completa ca ,daca Klopp va fi sanctionat,atunci ar trebui sanctionati si toti acei jucatori care parasesc suprafata de joc in timpul bucuriei lor la marcarea unui gol! La fel si jucatorii de rezerva care se alatura colegiilor lor pe suprafata de joc cand acestia au dat gol.

laur (1 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 13:10

bravo! bine scris.

Observator (131 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 15:41

Ati scris despre un antrenor ... exaltat (putin spus) si despre o echipa care este departe de valoarea atestata de locul 2 in PL! In meciurile de Liga Campionilor din deplasare (chiar si cu PSG, cand au marcat dintr-un penalty acordat prosteste de di Maria, la o faza in care Mane a dovedit ca este un bun simulant) si cu Everton s-a vazut nivelul acestor ... epigoni (ai marilor Rush, Dalglish, Whelan, Neal, Souness, Lee si, mai tarziu, Gerrard, Carragher sau Fowler). Bine ca n-ati scris nimic si despre Salah, cu un sezon departe de cel precedent! O.

mg (29 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 16:05

..băieţii ăştia n-au auzit de adrenalină..

Zoli (5 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 16:26

Din nou gresit, domnule Ungureanu. Nimeni nu interzice bucuria, stabileste doar niste limite de decenta. Klopp a incalcat aceasta limita si primul lucru pe care l-a facut cand s-a terminat meciul a fost sa-si ceara scuze de la antrenorul oaspetilor, si-a dat seama ca a gresit, a recunoscut si a declarant mai tarziu ca accepta orice penalitate de la federatie. Toate acestea nu le spuneti, domnule Ungureanu, nu e prima data cand prezentati informatii incomplete, din asa ceva va construiti articolele. Este neprofesional. P.S. Tot astept momentul sa va faceti "mea culpa" pentru ingrozitorul articol dedicat lui Huddersfield la inceputul sezonului trecut. N-ati facut-o si nu cred ca o veti face vreodata, probabil ii asteptati sa retrogradeze ca sa va simtiti "vindicated". In paranteza fie spus, daca asa ati vorbit de Huddersfield, tripla campioana in prima liga engleza, atunci cum ar trebui vorbit de Bournemouth, club cu mult sub Huddersfield si cu un stadion doar de 10 mii de locuri. Da-ti domnule informatii complete si reale, sa se vada cum e cel mai frumos fotbal, nu mai tot bagati batul prin gard.

ovidiu_3003 (56 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 18:41

...asa este ...cine cere control nu va ezita sa reglementeze orgasmul ...

Tibisor (16 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 22:56

Aiurea ... daca mai antrena in ***. italianul Conte , Klopp era acum " pistol cu apa " ! Din acest punct de vedere Klopp chiar este un gentilom , ce s-a intamplat in meciul cu Everton a fost doar o exceptie ! Au fost mult mai multe meciuri in care germanul chiar s-a comporta decent , desi cu totii stim cat este de exuberant ! Pt. " Observator " ... ati comentat total aiurea si fara sens ! La mai mare !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex (1 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 2:31

"O echipa departe de valoarea atestata de locul 2 in Pl" Baiete,fă cumva sa iti mai creasca un testicul si invata sa tii cu o echipa adevarata,probabil tii cu *** sau barsa,*** sau alte echipe de genul. In numele fotbalului te'as ruga sa nu mai iti pierzi neuronii in tastatura,si asa sunt putini.Salah si sezonul asta are mai multe goluri decat preferatii tai la un loc,din orice campionat. Apoi,daca nu te uiti la Pl,nu poti sa *** *** in asa hal,sa zici ca Lpool nu e de locul 2.In Pl se joca fotbal,sta ca si martor dovada faptului ca Leicester a castigat Pl.In capul tau o echipa de mediocrii,probabil. Pl inseamna fotbal,si nu se compara cu niciun campionat. Ps: *** si mai cultiva'te.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (131 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 6:56

@ Tibisor Am folosit un eufemism cand am scris despre Klopp ca ar fi doar exaltat; priviti-i expresia zugravita pe chip cand este nervos, iar cand echipa lui supraevaluata marcheaza, depaseste limitele prin exuberanta sa debordanta! Se face tare multa tevatura in jurul acestui Liverpool, in conditiile in care jocul altor echipe (City, Tottenham, chiar Chelsea si Arsenal) este la un alt nivel calitativ; in plus, echipa de Anfield este, in continuare, inconstanta! O.

Zoli (5 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 18:49

@ Observator @ Pentru domnia ta, sa ai 12 victorii si 3 egaluri in 15 meciuri din Premier League, 30 goluri marcate si 6 primate, doar la 2 puncte in spatele liderului City, inseamna a fi o echipa inconstanta ? Se face prea multa tevatura in jurul lui Liverpool ? Pai, doar e finalista ultimului sezon a Ligii Campionilor ! E singura echipa care deocamdata tine ritmul cu City, mai mult, e singura echipa vazuta sa fie capabila sa-i ia fata lui City sezonul asta ! Tottenham, Chelsea si Arsenal la un nivel superior calitativ lui Liverpool ?? Ori nu urmaresti constant Premier League, ori nu ai ochi sa faci analiza, ori esti doar subiectiv impotriva lui Liverpool...il concurezi pe Traian Ungureanu la afirmatii jenante.

Obositor (3 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 19:02

@Observator Din cate vad ca ai o iubire deosebita pentru Liverpool FC si chiar daca nu iti pot schimba convingerile (deh, fiecare are agenda personala pe care trebuie sa o debiteze) o sa iti explic un pic cum sta treaba in cifre, fara eufemisme. 1. LFC este neinvinsa in primele 15 etape ale campionatului (12 victorii si 3 rezultate de egalitate). Un necunoscator ca mine ar zice ca e o linie de clasament bunicica pentru o echipa "inconstanta", cu un joc sub Chelsea si Arsenal care deocamdata abia se vad in urma. Ceilalti "buni" de la Spurs au pierdut acasa in meciurile care contau: cu City si (ca sa vezi) cu Liverpool. 2. Aceasta echipa supraevaluata a primit 6 goluri pana acum in campionat si are cea mai buna aparare. Aceasta echipa supraevaluata costa 300 mil. de lire, jumatate din valoarea loturilor echipelor din Manchester (una din ele fiind la 16 puncte in urma dupa 15 etape). 3. Premier League este un maraton, nu un sprint. Liverpool a jucat strict la rezultat in majoritatea meciurilor pentru in decursul a doar 2 luni au infruntat 5 din primele 20 de echipe ale Europei, iar in decembrie-ianuarie au un program asemanator. Nu este nici prima si nici ultima echipa care pierde la Napoli si la Paris, umilita cu 1-0 si 2-1. Au pierdut la Belgrad in cel mai slab meci al lor, dupa ce au ratat cateva ocazii mari la 0-0. 4. Valoarea unei echipe nu se vede dintr-un meci cu Everton castigat pe merit chiar, daca ne raportam la indicele xG (expected goals), care da un scor corect de 3-1. Acest xG ne arata ca Liverpool este in mod real pe locul 2 prin prisma ocaziilor clare create in meciuri, finalizate sau nu. Adica cifre reale, nu eufemisme si cai verzi pe pereti prin articole scrise de "fini cunoscatori". 5. Probabil se face atata tevatura in jurul "acestui Liverpool" pentru ca sunt vicecampionii Europei si au in acest moment un lot mult mai solid decat la momentul finalei. 6. Guardiola a venit cu frica pe Anfield in octombrie, dar expertii din spatele tastaturii evident ca stiu mai multe decat el. Liverpool nu este nici pe departe o echipa perfecta, dar nici cum ii "alinti" tu, draga Observatorule! OO.

Observator (131 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 10:12

Se zice ca o echipa mare castiga si cand joaca prost; aceasta vocabula este valabila, in cazul lui Liverpool, doar in PL si, mai ales, in derby-ul Merseyside! Cand insa vine vorba despre Liga Campionilor, "cormoranii" se transforma in ... mielusei, pierzand clar pana si la ... saracutii din Belgrad! Desi parizienii au jucat destul de modest contra englezilor, victoria lor a fost mai clara decat o arata scorul; acel gol a fost obtinut "gratie" prostiei lui di Maria si talentului de simulant al lui Mane! Nu este vorba despre inconstanta cand castigi in PL si pierzi cateva zile mai tarziu la Napoli si la Belgrad? Si da, Tottenham si Arsenal joaca mai frumos decat Liverpool; derby-ul nordului Londrei a fost cu 2 clase peste cel din Liverpool! Arsenal a recidivat si la Manchester, unde a jucat frumos, desi a pierdut alte 2 puncte. Sa-i vedem pe "elevii" vulcanicului Klopp la Bournemouth, dar si in meciurile tari care vor urma; pronosticul meu este ca distanta fata de City se va mari si ca cea fata de Tottenham, Chelsea si Arsenal se va micsora. Iar in Liga Campionilor, doar un meci perfect cu Napoli i-ar mai putea salva; le prevad o continuare a sezonului european in competitia ... cadeta! O.

Observator (131 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 10:23

@ Obositor Pep a venit cu frica pe Anfield pentru ca n-a uitat de dubla infrangere din Liga Campionilor; in retur, City va castiga in mod clar! Si nu va fi nicidecum singura infrangere a "cormoranilor"! O.

Obositor (3 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 13:29

M-am convins si cu tine

Observator (131 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 13:57

@ Obositor Daca aveti argumente logice, convingeti-ma ca n-am dreptate! Daca ati citit cu atentia postarea anterioara, va veti convinge, mai tarziu, ca am dreptate! O.

Obositor (3 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 17:10

Nu are rost sa continuam discutia. Voi spune ca au castigat 4-0 azi, va urma "sa-i vedem cu Napoli" si asa mai departe. Am adus argumente si exista site-uri de statistici care imi dau dreptate. Cum am spus, nu pot schimba convingerile cuiva care are o agenda personala care trebuie alimentata. In schimb ma voi bucura in continuare de acest sezon deosebit, fie ca vom castiga sau nu Premier League. Sanatate!

Observator (131 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 9:40

Chiar daca au castigat cu 4-0 si au trecut pe primul loc, tot fara titlu vor ramane si in acest sezon! Daca City a pierdut aseara, cum sa nu piarda si Liverpool la Manchester (cu ambele) si nu numai; in plus, va pierde puncte pe teren propriu cu cel putin 2 dintre cele care fac parte din grupul "Bix six"! Cat despre Ch. League, sa incerce din nou sezonul viitor, pentru ca, la cat noroc au, presupun se vor clasa intre primele 4 in PL! Si eu am terminat-o cu dvs., nu va mai obositi pe viitor sa ma contrati! O.

Observator (131 comentarii)  •  12 decembrie 2018, 6:38

Liverpool s-a calificat, a fost mai buna aseara! Totusi, greu sa razbati doar gratie meciurilor de acasa ... O.

?????? (37 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 23:24

Ați zice că autorul articolului folosește un limbaj destul de suburban lipsind destul de puțin pentru a trece de la DEX la zonele de argou ale exprimării ?

Comentează