Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Bilet la Boca-River

Cine vrea să se întoarcă la splendoarea pierdută a fotbalului trebuie să meargă acolo. La acel meci

Permalink to Bilet la Boca-River
joi, 15 noiembrie 2018, 9:03

Boca Juniors-River Plate cere o bună cunoaștere a ospiciilor și a națiunilor care le folosesc pentru a-și ascunde necazurile. Cine e șocat de magnetismul aberant care îngenunchează Argentina la meciurile Boca-River are tot dreptul să caște ochii, dar e obligat să pună mâna pe carte. Cultura explică nebunia argentiniană a fotbalului mult mai bine decât valoarea extraordinară a jucătorilor. Sigur, 3 dintre cei mai mari 5 ai tuturor timpurilor sunt argentinieni. Di Stefano, Maradona și Messi spun că Argentina e o născătoare constantă de genii.

Superdotații argentinieni acoperă mai bine de 60 de ani de fotbal. Pele și Cruyff par anexe. Dar nu asta explică pasiunea concubină a tembelismului cu care argentinienii trăiesc fotbalul. Mai important e că o națiune nesigură de propria identitate a învățat repede că se poate defini prin fotbal. Italienii, spaniolii, și germanii sosiți în Argentina au inventat sentimentul care îi face argentinieni, după 1900-1920, adică din momentul în care au început să joace cu Uruguay și Brazilia. În consecință a fi argentinian a devenit totuna cu a juca fotbal sub drapel.

Așa a devenit obligatorie viața resuscitată, turmentată sau distrusă de fotbal a omului și a mulțimilor argentiniene. Fără fotbal, argentinienii sunt anonimi. În 1961, Ernesto Sabato, ultimul mare scriitor argentinian, a plasat o scenă de cartier în marele lui roman Despre Eroi și Morminte. Într-un barrio (cartier) din Buenos Aires, palavragiii informați stau la un lichior și filozofează pe tema măreției decăzute a fotbalului. Unii par suporteri ai lui Independiente și deplâng noul fotbal în care rezultatul contează mai mult decât trăirea eroică și gratuită.

Cele două titluri mondiale ale Argentinei au fost câștigate după 1961, dar asta nu a pus capăt nostalgiei după acea vârstă imposibilă în care fotbalul e și splendoare, și rezultat. Demența pe care ați văzut-o recent, pe Bombonera, la Boca-River e un fel disperat de a invoca inaccesibilul. Milioane de argentinieni cer fotbalului să fie miracolul absolut pe care viața comună a cartierelor și existențelor individuale nu îl poate atinge. Regretul vieții fără liman și nostalgia fericirii pierdute trec în fotbal și provoacă o explozie orbitoare. E excesiv, e nerezonabil și superb. Cine vrea să uite tot și să câștige 90 de minute de iluzii trebuie să fie argentinian și să aibă bilet la Boca-River.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Toader (36 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 11:11

Am cunoscut un argentinian undeva' America de Nord pe vremea CM din Africa de Sud. Bunicii erau din Mediaș. Poate sas, poate evreu. Avea cancer însă nu rata un meci de-al Argentinei; eram la ceva întrunire, ieșea din sală. Cam prea multă patimă după gustul meu însă lăuda România '94. Tot pe'colo am avut un coleg brazilian, pardo, ce știa ce se'ntîmpla în campionatul nostru mai bine decît mine. „Hagi, what a player”. Zicea de suporterii argentinieni că sînt nebuni, se bat, chiar se omoară. Înainte de începerea CM din Africa de Sud a zis că Spania câștigă. Despre cel din Brazilia a zis că a fost o greșeală că au candidat, toți erau nemulțumiți de stilul european/italian adus de Dunga, și că Brazilia nu va câștiga, că în final poate va fi mai bine, se vor reîntoarce la stilul brazilian. Dacă mai dau de el mă apuc de pariuri.

Observator (131 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 17:05

Dupa articolul defazat/decalat de data trecuta, reveniti cu altul prin de exagerari, incepand cu acel clasament (al celor mai buni jucatori ai tuturor timpurilor) si incheind cu preaslavirea acelui meci contand ca finala a Copei Libertadores! Cand in campionatul argentinian in majoritatea meciurilor se marcheaza sub 3,5 goluri si duritatile sunt la ordinea zilei, nu se poate elogia acest soccer, care n-a mai castigat de mult timp o Cupa Intercontinentala (un Campionat Mondial al Cluburilor)! O.

stefan (2 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 20:09

sănătate, maestre

Rapunzel (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 21:43

Frumoasa oda adusă celui mai pasionat, frumos și valoros fotbal.

Observator (131 comentarii)  •  16 noiembrie 2018, 15:41

Aud ca fotbalistii croati spera sa invinga pe Wembley, dupa ce au incasat un 0-6 (ce indica o neta inferioritate valorica) in deplasare si i-au invins (in mod agonistic) pe spanioli! Daca au pierdut la scor de maidan in Spania, cum pot spera sa invinga o echipa tanara si valoroasa pe terenul ei, echipa care este si dornica sa se razbune pentru infrangerea din semifinalele CM? O. Unora dintre fotbalistii croati le lipseste o doaga, ca sa ma exprim astfel, mai ales celor care sunt fundasi! O.

Matias (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2018, 16:58

Frumos articol. Sunt argentinian si cred ca au dreptate

Comentează