Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Vera degeaba

Lecţia de demnitate a unei mari campioane şi lecţia de uitare a lumii care celebrează corectitudinea politică

Permalink to Vera degeaba
miercuri, 31 octombrie 2018, 8:35

Vera Ceaslavska e urmărită de un handicap postum. Nu a fost de stânga, ba mai mult, a făcut necazuri regimului comunist cehoslovac. De aici, răzbunarea lumii bune și deștepte. Ea obligă o lume largă și nevinovată să îi celebreze pe Tommie Smith și John Carlos. Amândoi mari sprinteri americani, sfințiți pentru că au protestat cu pumnul ridicat, în timp ce se intona imnul Statelor Unite. Gestul care a deschis moda Black Power a împlinit 50 de ani.

Și Vera Ceaslavska a concurat la acele Jocuri Olimpice, în Mexic, acum 50 de ani. Și ea a protestat, dar nu împotriva unui închipuit rasism american, ci împotriva tancurilor sovietice invadatoare ale Cehoslovaciei. Dar ea nu are dreptul la amintire. Cei doi americani au, pentru că au bifat un eroism drag stângii atotvăzătoare de rasism american. Adevărat, cei doi nu riscau nimic. După numai un an, Carlos era recordmen mondial glorios la suta de metri plat. Smith, reprofilat, făcea munți de bani la Cincinnati Bengals, în NFL. Tot după un an, Ceaslavska, marea campioană europeană, mondială și olimpică, făcea curat prin blocuri. Ceaslavska îndrăznise să semneze un apel civic împotriva opresiunii sovietice și, păcat capital, avusese insolența să asculte imnul sovietic fără respect, cu capul plecat, în semn de durere.

Ceaslavska a fost suspendată pe viață și a primit interdicție de ieșire din țară. Cea mai iubită și faimoasă sportivă a Cehoslovaciei a petrecut următorii 20 de ani câștigându-și pâinea din orice altceva: curățenie, menaj, îngrijire de copii și lecții clandestine de gimnastică prin holuri și apartamente de bloc.

Cu toate astea, linia oficială și democratică a presei progresiste spune că eroii au fost Smith și Carlos, în vreme ce Vera Ceaslavska n-a existat. Niciun articol, nicio însemnare firavă n-a găsit loc în presa care îi omagiază cu spume pe eroii antirasiști ai lui 1968 și face galerie milionarilor fotbaliști care au năbădăi în NFL, când se intonează imnul american.

Le-o fi și greu, bieții de ei! Căci îi pândesc, una după alta, publicitatea, contractele cu megasponsori, ofertele de film sau carte și distincțiile pentru atitudine civică. Pentru Ceaslavska nu s-a găsit nici Nike, nici Adidas, ci doar o găleată, o mătură și un munte de uitare. După 50 de ani, suntem tot acolo: în plină lașitate și cenzură consimțită.

Comentarii (63)Adaugă comentariu

daniel (12 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 9:16

parca d-ta nu stii ce boala tampita e comunismul si ce *** sunt ,,progresistii"!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Spinoza (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:21

Daaa! O mai țin minte, eram puștan! N-am știut că viața ei a luat-o la vale. Ce nedreaptă poate fi viața câteodată! Respect Vera!

andrei (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:26

Dl. Ungureanu, ai posibilitatea si oportunitatea de a dezvalui generatiilor (mai) tinere ce a insemnat acest om pentru sportul cehoslivac, pentru lume in general vorbind. De ce alegi sa scrii altceva intr.un spatiu publuc. Oare presa prin ziaristi nu este cea care formeaza si efuca publicul? De ce alegi sa acuzi un sistem sau altul in loc sa oferi informatii si sa formezi opinii pozitive?

dorian (2 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:30

Dar dupa iesirea din decor a comunismului nu era normala o reabilitare a Verei ? . Si aici vorbesc de tara ei nu de presa si televiziunea altor popoare . De ce in Cehia sau Slovacia nu s-a facut nimic ? . Ca doar nu aveam pretentii de la Rusia , S.U.A. sau Romania .

Ardeleanu’ (2 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:33

Excepțional, domul meu, excepțional!!!

gilos (4 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:34

Maestre, problema rasismului in America anilor '60 era extrem de serioasa. Gestul si atitutidinea celor doi sportivi nu trebuie bagatelizat. Oricum, faptul ca ei au avut cariere de succes nu le diminueaza meritele si nu au nicio vina ca Vera Ceaslavska a trait o viata in suferinta.

Ardeleanu’ (2 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:35

Unul din cele mai bune articole de sport(amestecat cu politic), citite în ultima vreme.

Vlad (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:36

Esti nedrept d-le Ungureanu !! In anul 1968 negrii americani se aflau intr-o continua lupta pentru drepturile lor, asadar, nu putem vorbi despre un "inchipuit rasism american" !! Cei doi sprinteri americani au avut curajul sa-si manifeste nemultumirea in mod public la un eveniment de importanta planetara. Dar, oare de ce regimurile conservatoare de la acea vreme din tarile democratice nu au imbratisat, in mod public, gestul superb al Verei Ceaslavska ?? Referitor la cest lucru nu aveti nimic de spus ??

Deva (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:38

Domnule Traian Ungureanu, bun articol. In titlu apare un cuvant tru care nu are traducere, in schimb true din engleaza inseamna adevar, adevarat. The true inseamna adevarul. Nu folositi cuvant eronat, mai ales amestecand cuvinte romanesti cu un cuvant care nu e nici romanesc , si probabil nici din alta limba. De ce trebuie sa americanizati titlul , in mod eronat?Limba romana este asa frumoasa , nu trebuie porcita !

_ge (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:42

Vera n'a fost degeaba. Si'a facut curatenie in sine indiferent de consecinte, ca sa poata apoi sa faca orice altceva cu liniste'n suflet. Vera a fost OM, n'a fost degeaba. Putini au fost la vremea aceea.

radu (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:43

Bravo tata. Un articol epic ! N-am mai citit asa ceva pe gsp de nu mai stiu cand (la Oprisan parca ) . Respect .

cn (3 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:50

1. In 1968 exista rasism in SUA (ca dupa aceea lucrurile au trecut in extrema cealalta, a discriminarii pozitive, e alta poveste). 2. Fiecare natie isi celebreaza eroii ei (sau ce crede lumea prostita de propaganda ca sunt eroii ei). Nu inteleg de ce blamam americanii ca nu celebreaza eroii altor natii. La ea acasa, Vera a indurat intr-adevar persecutia comunista, dar dupa 1989 a fost consiliera lui Havel, sefa Comitetului Olimpic etc. Deci cehii au celebrat-o, cand au devenit liberi.

Marian (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:51

Articol de 2 lei. Sa afirmi ca rasismul american era unul închipuit denota ignoranta sau rea voința. Rasismul in America este o problema și la ora actuala. Articol scris de cineva care habar nu are de realitățile societății americane.

tacu (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:51

In perioada comunista cand sportul constituia o buna propaganda,dopajul era facut la nivelul federtiilor .Sportivii de mare performanta care nu acceptau dopingul erau exclusi din loturile reprezentative.Majoritatea recordurilor din acea perioada au fost obtinute de sportivi dopati si multe nu prea pot fi depasite in ziua de azi.

dan (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:52

Felicitari pentru articol, exceptional!

campnou1957 (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:52

Tommie Smith nu a facut niciun munte de bani in NFL unde a jucat un singur sezon in care a prins o singura minge in calitate de wide receiver. Mai mult, salariile in NFL erau infime in acea perioada comparativ cu cele de astazi. Asa se intampla cand doar te uiti un pic pe wikipedia si nu te informezi cum trebuie.... De asemenea, bagatelizarea luptei persoanelor de culoare pentru drepturi egale din anii ‘60 e de un prost gust incredibil ce denota o crasa lipsa de cunoastere a unei epoci ce a schimbat radical societatea americana.

Maxentiu (26 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:54

Multumesc pentru aducerea aminte. Personalitatile incomode pentru regimul sovietic se dovedesc la fel de incomode pentru noua ideologie "progresista", si asta nu poate decit sa ne indice clar inrudirea dintre cele doua.

Loftus (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:57

@andrei ... pentru ca asta a fost si este adevarul. Jurnalismul nu inseamna a scrie lucruri pozitive ci de a prezenta situatii reale. Iar la cum "inaintam" acest lucru va fi tot mai rar intalnit (ma refer la fake news). Sa ne bucuram deci de o poveste reala cu aspectele ei negative, asa cum e si viata de cele mai multe ori.

Vlad (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:58

Un articol ridicol!!! Deci sunteti suparat ca o nedreptate in Cehia nu a fost dublata si de o nedreptate si in SUA? Ce legatura are una cu alta? A *** presa americana ca scrie despre sportivi americani si nu despre o cehoaica..... e la fel ca in gazeta voastra, articolele se fac pentru audienta. Cator oameni le pasa de o tara mica est-europeana si de o sportiva necunoscuta pt ei?? Va rog nu fiti ipocriti si uitati-va ce articole apar pe siteul gsp!!! O sa mai auzim numele lui Copil peste vreo 4 luni. Eu parcurgand site-ul de cateva ori zilnic nu am vazut niciun articol despre meciul de handbal cu Franta de exemplu, era retras undeva in articolele mici din lateral. Oricum, v-as recomanda sa sapati mai mult legat de cei 2 sportivi americani ca sa vedeti exact cat de respectati au fost in tara dupa dpdv al federatiei de atletism samd.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihalcea (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 11:07

Hai că am trăit s-o citesc și p-asta. TRU contra progresismului. :)))) Păi și cu discursurile din PE cum rămâne domne? Cum poți lupta cot la cot cu madam Macovei (unul dintre cele mai sinistre personaje din istoria recentă) și să te declari nemulțumit de doctrina progresistă? Am observat că mai mulți foști mari băsiști o dați mai nou pe conservatorism. Nu cumva ați pus în mișcare mașina de prostit aproximativ 3.500.000 de oameni în scopuri electroale? TRU, Neamțu, Baconschi.... tupeu fără margini.

Adi (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 11:16

Subiectul articolului foarte corect.Cred insa ca mai trebuiau adaugate cateva informatii importante.Mai ales pentru necunoscatori.Si anume: Vera Ceaslavska a fost prima gimnasta din istorie care a primit nota 10!! Da, ea, si nu Nadia.Asta nu o veti auzi prin presa din Romania.Pentru ca nu e....politic corect! Si apoi cred ca trebuia specificat ca a fost reabilitata dupa 90.A ajuns presedinte al Comitetului Olimpic si chiar membru CIO.

Șerban (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 11:18

Vrei obiectivitate, dar începi prin a scrie „Nu a fost de stânga, ba mai mult, a făcut necazuri regimului comunist cehoslovac” - adică exact ca ceaușescu! Bravo!

dorian (2 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 11:26

@Deva , TRU sunt initialele numelui . Un fel de 'porecla' ca sa nu spun nick-name. P.S. In alta ordine de idei , si pe mine ma enerveaza amestecul de limba engleza in limba romana !!!!

Iuliu (4 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 11:48

Vera a fost reabilitata dupa 1989 , printre altele a fost consilier guvernamental in problemele sportive . Din nefericire , o boala grea i-a curmat viata in 2016 .

marcel (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 12:03

Nu e singura, in situatia asta. Suntem multi, care nu am fost campioni si nici persoane publice si am fost umiliti in mod similar. Din absolventi de studii superioare am ajuns la salariul minim pe economie.

Bogdan (2 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 12:10

Pot sa-ti spun doar ca iti doresc sa te reincarnezi într-un negru in America anilor ălora cu “rasism închipuit ”.

reloo (2 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 12:25

'' închipuit rasism american'' si alte astfel de sintagme? WTF?? cum a fost inchipuit, cand aia stateau in spatele busului si nu aveau voie sa miste in front in fata albilor atotputernici? Bai, voi sunteti normali la cap cu asemenea afirmatii? OK, inteleg patimirea doamnei de serviciu si apreciez puterea de a lua atitudine, dar chiar trebuie sa calcam pe cadavre ca sa scoatem altele mai demne la suprafata? De ce nu putem sa apreciem ambele clauze in aceeasi masura? Si lupta anti-sovietica si cea anti-rasism au fost cauze valide, viabile si demne de respect. Nu e cazul sa le infieram una impotriva celeilalte. Sa spui ca rasismul a fost inchipuit este o nemernicie fara seaman, chiar mai mult de atat.

Bogdan (2 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 12:41

Tot respectul pentru gimnasta asta, cu toate ca, personal, nu stiu prea multe despre ea. Dar sa afirmi ca nu a existat rasism in America, trebuie sa fii ori foarte ignorant, ori fost membru KKK.

Gicu (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 12:55

Articolul contine o greseala de logica: nu e vina americanilor ca ei si-au promovat eroii si noi, est-europenii, nu am facut la fel. Sau altfel formulat: promovarea eroilor lor nu interzice acelasi lucru pentru eroii anti-comunisti, nu e sau ai lor sau ai nostri. Cum au spus si altii, rasismul in America a fost si din pacate inca este o problema reala. Articolul ar fi fost excelent daca ar fi mentionat-o doar pe Vera si nu s-ar fi amestecat cu probleme pe care autorul le cunoaste doar din cliseele impotriva political correctness

Bozo (7 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 13:04

Un articol pornit pe baze admirabile dar condus si concluzionat in mod fortat pentru a sustine musai mantra aiuristica a dlui TRU contra stangii si a corectitudinii politice. Vera a fost cu siguranta o mare gimnasta care a fost oprimata din cauza ca a semnat scrisoarea de protest contra invaziei sovietice din '68. Printre altele i-au fost "ajustate" si notele pentru a imparti podiumul cu o rusoaica (ceva de genul intamplarii cu Nadia la Moscova '80). Insa dupa ce a fost persecutata vreo 2 ani a fost lasata sa plece ca antrenorare a lotului national al Mexicului iar dupa '89 a fost consiliera presedintelui Havel, a fost medaliata de cehi, de comitetul olimpic international si introdusa in Hall of Fame, de japonezi, de UNESCO, de Global Panel Foundation, s-au scris carti despre ea inclusiv pe plan international. A fost presedinta Comitetului Olimpic Ceh, membra in Comitetul Olimpic International. Toate astea indica faptul ca a fost onorata si respectata atat pentru meritele sportive cat si pentru curajul de a protesta impotriva invaziei sovietice. In timpul asta "stangistii" americani au ramas niste eroi mai degraba nationali. Faptul ca li s-a permis sa concureze dupa protestul lor justificat contra discriminarii rasiale indubitabile este datorat diferentei dintre o tara totusi democrata si o tara ocupata si condusa temporar de forte straine. In plus este jenant modul in care acest articol reduce la ridicol lupta celor doi americani pentru drepturile cetatenilor de culoare. Nu are absolut nicio legatura cu corectitudinea politica, nu li s-a ridicat un piedestal pe motive de salon. Si or fi ei mai cunoscuti prin SUA, americanii sunt admirabili cand este sa-si cinsteasca si sa-si promoveze exemplele. Altfel cu siguranta ca Vera este mult mai recunoscuta pe plan international.

Traian V (2 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 13:39

Rasismul in America este din pacate invers astazi. Toate "minoritatile" sunt protejate, s-a ajuns ca a fi barbat alb este cea mai dezavantajata pozitie sociala, pe piata de munca, la scoli, etc.

Sebastian B (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 13:44

Ce prostie. 1) oamenii care se luptă pentru drepturile lor și care își pun carierele și viețile în pericol prin gesturi de sfidare politică în nici un caz nu ar trebui etichetați cu "ai lor" și "ai noștri" pe baze ideologice; 2) modul în care persiflați atmosfera de tensiune rasială din America anilor 60 spune prea multe despre dvs; 3) Uniunea Sovietică nu mai există. Vera Ceaslavska a contribuit la erodarea imaginii acesteia și sunt sigur că toți conaționalii ei (atât cehi cât și slovaci) îi recunosc meritele. Nu este recunoscută pe plan internațional deoarece vorbi de notorietatea personalităților din Statele Unite vs notorietatea personalităților din Estul Europei. Pun pariu că nu puteți numi un singur crainic de televiziune ceh, pe când pe internet suntem efectiv hăituiți de momente extrase din emisiuni americane de știri și divertisment. Pe scurt - cei doi atleți americani de culoare sunt amintiți datorită hegemoniei culturale americane și faptului că, spre deosebire de tancurile URSS din Cehoslovacia, problema rasială din State încă există.

Toader (36 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 13:53

Din aceleași pricini pt care nici azi nu s-a făcut procesul comunismului internaționalist.

un cititor (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 14:02

Serios? Asemenea *** precum acest Traian Ungureanu, un pseudointelectual găunos și incult, susține GSP!? Sper să se sesizeze CNCD-ul și să vină amenda cuvenită. Acest legionaroid merită cu prisosință asta. Rasism închipuit în anii 60 în SUA... Cu KKK-ul încă în vogă! Și pseudointelectualul răsărit din spuma Humanitasului și din rămășițele legionaroide ale lui Noica o spune fără nici o ezitate: „rasism închipuit”... Cum ar fi oare să i se arunce și lui, extremistul ăstuia de joasă speță, handicapul în față de fiecare dată? Dar eu am prea mult bun-simț și mă opresc aici.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florin (2 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 14:07

De toata greata. Ce chestie tembela sa compari situatiile respective. "Rasism inchipuit" spune autorul. Ne considera , de buna seama ***, daca isi inchipuie ca cineva intreg la cap crede aprecierile lui privind rasismul. Oare despre cineva care ar fi protestat impotriva atisemitismului tot astfel s-ar fi exprimat? Uitarea si nepasarea de care a avut parte sportiva in cauza este in primul rand, mai cu seama dupa 1990, vina propriului ei popor. Mai apoi a federatiei internationale de profil. Restul sunt vorbe. Si dupa cum ne-a demonstrat autorul, scandaloase in buna parte.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ogarul visiniu (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 14:08

excelent comentariul lui BOZO- felicitari!

VLAD (6 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 14:22

Excelent articol! Sunt surprins foarte placut de Dl. TRU! Iar pentru stangistii inculti de la comentarii, doar atat: se vede de ce va doriti sa va fi tras din maimute! Scuze! "DECAT" atat, pentru ca sa inteleaga si ei!

adi_stelistul (10 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 14:30

Una nu o exclude pe cealalta totusi. In 1968 rasismul in SUA era o realitate. Cu un an inainte in Virginia au fost condamnati la inchisoare doi tineri care s-au casatorit! (ea de culoare, el alb). Pentru ca incalcau o lege veche care nu a fost abrogata. Un copil de culoare a fost linsat pentru ca a fost impertinent cu o femeie alba (a fluierat dupa ea). Deci, ca sa ne lamurim... exista rasism si existau pericole pentru populatia de culoare sau cei ce protestau impotriva acestui rasism (Ku Klux Klan era inca o organizatie solida care isi facea simtita prezenta) - deci nu sunt de acord nici cu afirmatia "cei doi nu riscau nimic". In zilele noastre si mie mi se pare de prost gust protestul acela al fotbalistilor din NFL cu ingenunchierea in timpul intonarii imnului. Exista insa, chiar si acum, prejudecati rasiale sau etnice, dar nu mai exista o politica de segregare sau de discriminare ca in trecut. Faptul ca Verei Ceaslavska nu i se recunosc meritele in lupta sa anticomunista este nedrept si trist, dar nu inteleg de ce trebuie contrapus cu recunoasterea de care se bucura atletii de culoare de la 1968. PS Carlos a fost recordman la 100 de yarzi, nu de metri, si cu cronometru manual, nu electronic (adica intr-o proba neclasica si cu un cronometru care deja nu mai era oficial). Ma rog, nu e foarte relevant. PPS @ Adi ... nu stiu cine sustine ca Nadia a obtinut primul 10 in gimnastica. A obtinut primul 10 in arena olimpica, asta e afirmatia care se face despre ea, si e corecta.

popescu (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 14:45

TRU , dintr-o tema generoasa ai facut un superb kitsch editorial. In 1968 , exact timpul " rasismului inchipuit " era asasinat Martin Luther King !!! In acelasi an era asasinat si Robert Kenedy pentru ca indraznise sa incerce si el o candidatura pentru Casa Alba !!! Inutil de amintit ca marea democratie nu a facut nimic pentru a afla adevarul despre cele doua crime , nici pina astazi. Nu ai inteles nimic din gestul celor doi sprinteri :: "" ne folositi la concursuri ca sa va aducem medalii, noi, cei citiva care putem sa o facem, dar acasa , restul, cei multi sunt umilti..."" !!! Despre Vera ai indus partial in eroare-- dar , grav --deoarece , asa cum s-a precizat deja ea a fost mai mult decit onorata dupa 1988, deci chiar dinainte de schimbarea totala a regimului. A fost luata in preajma lui Havel, tocmai pentru plusul de imagine pe care il conferea.

Nica fără frica (2 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 14:54

Foarte bun articol!

Cristian (6 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 15:16

Omule, despre ce rasism inchipuit vorbesti ? Chiar asa de rau v-a spalat creierul vestul ? Am urmarit un documentar saptamana trecuta despre America anilor 50-60 si m-am cutremurat !! stii si tu foarte bine, dar, in caz ca ai uitat, reciteste te rog pe wikipedia cazurile lui Emmet Till si Rosa Parks, sau Little Rock Nine, cand 9 afro-americani au mers un an de zile la universitate cu Armata...

marian iordachescu (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 15:23

Si- la noi in Romania nu a fost altfel Eram copil cand am mers la tatal meu in Baragan ,la Lascar Catargiu , acm mai bine de 6 decenii ,unde a fost mutat cu serviciul ca pedeapsa pentru ca avea un frate arestat politic Acolo l-am intalnit pe marele fotbalist international Comsa care si el era pedpsit sa munceasca acolo pentru ca sotia lui a fugit in strainatate si i-a facut chemare si lui,iar securitatea i-a cerut sa divortezesi el a refuzat Acolo la Lascar Catargiu unde muncea ,Comsa antrena si echipa de fotbal a schelei de foraj Tin minte ca am fost chiar atunci cand sustinea un meci de baraj pentru promvatr in categorie superioara la Ianca Am fost cu tata la meci Dupa 15 - 20 minute de la inceperea meciului cand ecipa lui era condusa cu 2-0, Comsa ,care avea atunci 40 de ani s-a dezichipat si a intrat in teren Cu el in teren echipa lui a intors rezultatul si a castigat cu 6-4 ,iar toate cele 6 goluri unul mai spectaculos ca altul au fost marcate de centrul innaintas Comsa Si alti mari fotbalisi internationali care nu au fost pe placul regimului comunist multi nu aveau curajul sa le rosteasca numele Ma refer la marele capitan al Petrolului, internationalul Peretz sau unul dintre cei mai mari jucatori al Romaniei internationalul Ozon

koskutim (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 15:30

uau!!!! ce articol prost documentat, asta ca sa ii acord autorului prezumtia de nevinovatie..... Felicitari celor ca Bozo care cu argumente si informatii au dejucat acest articol punct cu punct. Acest articol este un exemplu clasic de a manipula prin a spune adevarul doar partial.

stefan al doilea (3 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 17:28

un articol dupa ureche! M. Ali va spune ceva? Campionul mondial care a fost contra sistemului? a fost sanctionat de o guvernare, a venit apoi alta guvernare care a spus ,,pardon, s-a gresit!,,. Asa a fost si cu Vera noastra, a fost sanctionata si apoi i s-a cerut scuze! cazul ei nu mai prezinta importanta pentru ca media este dominata de americani, nu de cehi! am uitat ce i=a spus Epstein lui Brancusi? daca nu esti cunoscut si recunoscut ca esti mare in America, nu ai valoare! domnul TRU ar fi trebuit sa se intrebe de ce media americana nu i-a dat aceeasi importanta gimnastei cehe? Simplu, pentru media americana considera ca America este centrul universului, restul fiind o margine a lumii! o dam cu rasismul, cu stanga, cu nedreptatea...lozinci de ametit lumea..

Assange (19 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 17:57

Felicitari, TRU!

ticbis (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 18:41

Domnule Traian Ungureanu, articolul dvs - de altfel, excelent scris - pacatuieste doar prin perceptia unilaterala a lucrurilor expuse aici. Anii '60 au marcat in toata lumea o serie lunga de proteste civice, privind probleme acute sociale, rasiale, politice, egalitatea in drepturi, nivelul de democratie, nu numai in tarile libere occidentale, dar si in cele oprimate de dictatura sovietica, incercuite in "cortina de fier". Sa nu uitam conjunctura acelei perioade: trupele sovietice faceau legea in tarile Europei de Est; americanii purtau un razboi inutil in Vietnam; "razboiul rece" ajunsese la cote maxime; cursa inarmarii nucleare in scop de distrugere in masa era in plin avant; propaganda desantata atinsese apogeul, de ambele parti ale baricadei; segregatia rasiala era la ordinea zilei in America, la fel cum era si ideologia stalinista in tarile est-europene; protestele publice, de la greve, manifestatii, marsuri, actiuni de solidaritate, rebeliuni civice, si pana la cele exprimate prin actele de cultura, in teatru, cinema, literatura si muzica...; sunt cunoscute ideile protestatoare privind toate derapajele sociale si politice expuse mai sus in compozitiile muzicale de top ale unor celebre trupe rock din vremea aia: The Beatles, The Rolling Stones, Nazareth, Pink Floyd, Led Zeppelin, Deep Purple, Janis Joplin, Rod Stewart, etc. Acea perioada este cunoscuta sub numele "Flower Power" si reprezinta un simbol al rezistentei culturale, sociale, civice si rationale impotriva oricarui fel de opresiune ideologica sau politica ce afecteaza libertatile si drepturile tuturor fiintelor umane, indiferent de sex, de rasa, de religie sau de simpatii politice. Ceea ce nu se specifica in articol este faptul ca, desi America acelor ani era profund framantata de inegalitati sociale si de bariere rasiale, era, totusi, o societate libera ce-si urmarea in permanenta progresul democratic; este adevarat, cu multe ezitari, cu gafe, cu balbaieli, cu reticentele inerente tabuurilor mostenite. Insa, mergea inainte pe calea viitorului, chiar daca pentru asta a trebuit sa treaca prin convulsiile critice ale societatii civile. Prin urmare, faptul ca cei doi sportivi amintiti in articol (Tommie Smith si John Carlosce) care au protestat impotriva rasismului cu pumnul ridicat la intonarea imnului USA, au continuat bine-mersi sa performeze la cel mai inalt nivel sportiv pentru tara lor si pentru carierele lor, dovedeste, fara indoiala, ca democratia din Statele Unite functiona, totusi, corect. Faptul ca Vera Ceaslavska si-a pus capat carierei sportive si ca a ajuns sa spele podele cu mopul pentru un gest asemanator cu al americanilor, nu dovedeste altceva decat ca, spre deosebire de Statele Unite, in Cehoslovacia acelor ani, ca si in toate celelalte tari ale Europei de Est, se traia intr-un regim dictatorial de tip totalitar si stalinist, lipsit de orice fel de drepturi elementare. Asadar, comparatia dintre cele doua cazuri prezentate este, dupa parerea mea, mult prea fortata. Oricate probleme sociale, morale si/sau politice o fi avut America in anii '60, era, totusi, o tara libera; e absurd s-o compari, indiferent de pe ce coordonate, cu o tara prizoniera intr-o dictatura bolsevica crancena, in care societatea era prizoniera, la propriu, intr-un urias gulag existential, fizic si psihic. In alta ordine de idei, americanii astia doi pomeniti in articol nu sunt nici primii si nici ultimii sportivi ce au avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume; sunt si altii... mult mai cunoscuti opiniei publice. Spre exemplu, Cassius Clay, devenit campion mondial la box profesionist la categoria super-grea, la 22 de ani (in 1964, cand l-a invins pe Sonny Liston). Trei ani mai tarziu era arestat si bagat in puscarie pentru ca a refuzat sa se inroleze in armata americana si sa mearga pe front in Vietnam. Mai mult, i-a fost retrasa licenta de boxer si deposedat de toate centurile mondiale pe care le detinea. Abia in 1971, sub numele de Muhammad Ali si convertit la religia islamica, a fost reabilitat de catre justitie, i-au fost retrase acuzatiile si anulate condamnarile. A revenit in ring, pornind de la zero, si-a recastigat centurile mondiale supreme de doua ori, in 1974 si 1978. A fost desemnat "sportivul anului" in USA in 1974 si "sportivul secolului" in 1999. Un alt caz: celebrul Jesse Owens, atletul american de culoare ce l-a umilit pe Hitler si Germania nazista castigand 4 (PATRU) medalii de aur la JO din 1936 de la Berlin. Putini stiu ca, la vremea aia, Jesse Owens era indezirabil in America pentru ca era negru; doar o conjunctura intamplatoare a facut sa fie inclus in lotul olimpic al Statelor Unite. In America, omul ala n-avea voie sa frecventeze restaurantele si magazinele albilor si nici sa se urce in mijloacele de transport in comun alaturi de albi. Cu toate astea, a fost intampinat de catre populatia si autoritatile americane la revenirea in tara ca un erou national si sarbatorit pe masura performantelor sale de exceptie! De fapt, el nu facuse altceva decat sa spulbere mitul superioritatii rasei "ariene" chiar sub privirile dictatorului care propovaduia acest concept, desi, nici la el in tara, in America, populatia nu percepea mai altfel chestiunea asta decat o faceau germanii intoxicati de doctrinele naziste ale lui Hitler. Rezumand, America a trait convulsii sociale si politice marcante; nu a curs mereu lapte si miere prin tara aia; insa a pornit pe un fagas democratic si si-a reglat din mers derapajele, an dupa an, decada dupa decada, secol dupa secol; a mers inainte spre civilizatie si democratie, pas cu pas; si rezultatele se vad acum. Este absurd sa comparam ce s-a intamplat in istoria Americii democatice cu ce s-a petrecut in tarile gulagului comunist sub cizma sovietica in perioada aia. In Cehoslovacia, marea campioana Vera Ceaslavska a fost pedepsita pentru un gest ce i-a tradat opozitia fata de oroarea unui regim inept si fortat ce oprima libertatile si aliena constiintele. In Romania, Nadia Comaneci, marea si inegalabila noastra campioana, a evadat din gulagul comunist strecurandu-se, la propriu, pe sub sarma ghimpata ce delimita hotarul dintre dictatura si libertate, tarandu-se in coate peste fasia arata a granitei, in intunericul noptii, ferindu-se de rafalele de lumina ale proiectoarelor ce brazdau ciclic zona, din inaltul foisoarelor in care vegheau granicerii pregatiti cu degetul pe tragaciul mitralierei, gata sa traga, gata sa omoare orice suflet ce-si cauta scaparea spre libertate. Ea a reusit sa fuga, insa, daca ar fi fost prinsa, e lesne de imaginat ca n-ar fi ajuns femeie de serviciu la spalat dusumele ca Vera Ceaslavska, ci ar fi infundat puscaria si beciurile securitatii pana la sfarsitul vietii! Eu as rastalmaci sintagma "drumul spre iad e pavat cu intentii bune", in felul urmator: "drumul spre rai e pavat cu nenumarate esecuri si greseli". Pentru ca se pliaza mai bine pe realitatile pe care le traim zilnic. America n-o fi ajuns inca in rai, inca mai face greseli si o multime de prostii, dar e clar ca merge pe drumul ales corect. Romania e plina de intentii bune (cel putin, la nivel declarativ), dar drumul pe care merge nu se indreapta nicicum spre rai, ci in sensul invers:) Despre asta vorbim!

pandele (2 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 18:52

In the late 1980s, following pressure from Juan Antonio Samaranch, the then president of the International Olympic Committee, who had presented her with the Olympic Order, Čáslavská was finally allowed to work as a gymnastics coach and judge in her home country. After the fall of Communism, the Velvet Revolution in November 1989, Čáslavská's status improved dramatically. She became President Havel's adviser on sports and social matters and Honorary President of the Czech-Japan Association. Later, after leaving the President's Office, she was elected President of the Czech Olympic Committee. In 1995, she was appointed to the IOC membership committee. Čáslavská received numerous accolades for her contributions to the sport of gymnastics. In addition to the Olympic Order, she was awarded a 1989 Pierre de Coubertin International Fair Play Trophy by UNESCO and was noted at the ceremony for her "exemplary dignity".[13] In 1995, she was honored with the Czech Republic's Medal of Merit. She was inducted into the International Women's Sports Hall of Fame in 1991 and the International Gymnastics Hall of Fame in 1998. In 2010, she was awarded the Order of the Rising Sun, 3rd class. She was also presented a 17th-century katana and a ceremonial kimono from the Japanese emperor. In 2014, she was the joint recipient (with AP journalist Iva Drapolova) of the Hanno R. Ellenbogen Citizenship Award, awarded annually by the Prague Society for International Cooperation and Global Panel Foundation, for outstanding civic courage.

Gogu (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 18:56

TRU are dreptate. Cei care vorbesc de rasism in SUA habar n-au ce spun. Mai cititi si voi mai baieti un pic de istorie (adevarata, nu progresista), statistici, etc. Vedeti si voi cum era viata de familie sau situatia financiara a unui negru in anii '60 si cum este in prezent, cand majoritatea copiilor lor cresc fara tati, marea lor majoritate sunt pe ajutor social pe viata iar criminalitatea uriasa le distruge orice speranta de viitor. In pus, confundati rasismul cu segregarea, care a avut si ea rostul ei. Rezultatele desegregarii se vad azi, vizitati (daca va tine buzunarul) orice mare metropola americana si veti intelege drama pe care America o traieste in prezent...

Gabriel Marinescu (1 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 19:21

Pentru ca rusii nu au murit ca putere mondiala si mai ales ca orgoliu,iar slugile lor,de pretutindeni ii curteaza pupandu-le papucul slugarnici chiar daca-si sacrifica eroii nationali si liderii de constiinta!

Florin (2 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 20:55

Gogule, inteleptule ! Spune-ne si noua care ar fi istoria adevarata? Care ar fi rostul segregarii? Daca chiar exista un rost. Care este "drama" la care te referi? Era sa gresesc si sa scriu "gandesti". Faptul ca in acelasi cartier traiesc si negrii sau hispanici? Am vizitat un ofiter american de culoare. Are o familie superba, este crestin practicant , locuieste intr-un cartier foarte cochet si curat si nu am observat ca vecinii blonzi sa-l perceapa ca pe o drama. Cat de mult te-ar satisface rostul de a segrega oamenii care gandesc stramb si prost? Ai avea mari sanse sa te in regasesti in categoria segregatilor. Cu un rost, fireste.

Comentează