Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Cărbunii stinși din Mourinho

E clar: nu există echipă pe care Jose Mourinho să n-o poată distruge și de care să nu se lase distrus.

Permalink to Cărbunii stinși din Mourinho
joi, 4 octombrie 2018, 10:31

Acest paradox personal e producția misterioasă a unei minți la care Mourinho însuși pare să aibă tot mai puțin acces. Izolat și negativ, sigur de inadecvarea lumii exterioare, Mourinho sfârșește prin a-și înstrăina și ataca, dinăuntru, echipa.

Procesul e în plină accelerație, ca o boală care își face loc insidios și își cucerește complet victima. La început, cu prima sosire la Chelsea, apoi la Inter și la Real, Mourinho pornea entuziast și pleca certat, dar lăsa în urmă regrete și potențial. Acum, cu al doilea episod Chelsea și cu epoca Man United, Mourinho caută și găsește rapid impasul.

Ceva din charisma acidă, dar productivă a lui Mourinho s-a împuținat. E limpede că etapa United se va încheia peste câteva săptămâni sau, cel mai târziu, la sfârșitul sezonului. Iar după United, nu mai vine nimic important.

Mourinho a retrogradat. Niciun mare club și nicio ligă europeană majoră nu îl vor mai căuta cu contractul în dinți. Cine a văzut West Ham – Man United va înțelege de ce. Mourinho a trimis în teren o echipă bună, dezorganizată temeinic. Nimeni n-a mai văzut United atât de bine trădată defensiv de un antrenor care era, până nu demult, regele necontestat al betoanelor și marcajelor.

Marele adevăr ignorat în toiul demonstrațiilor de negativism ale lui Mourinho e calitatea echipei pe care propriul antrenor o sufocă: Man United are totuși o trupă excelentă. În fond, Man United nu e degeaba cea mai scumpă și cea mai bine plătită echipă din Premier League. E prea puțin însă.

Conflictele apar imediat: Pogba, Sanchez și aproape orice jurnalist. Căderea lui Mourinho e tristă și, aproape sigur, fără întoarcere. Publicul e neașteptat de răbdător, dar adevărul e că United a devenit o echipă mai greu de urmărit decât un film mut pe un ecran găurit. Man U – Valencia a fost un îndemn la lectură în tribune. În teren United a fost perforată de orice alergător meritoriu.

Dacă vrea divorțul, United va trebui să-i plătească lui Mourinho 15 milioane și tranzacția a început să tenteze. Dar ce s-a întâmplat cu Mourinho, ce a făcut dintr-un antrenor briliant un sac de cărbuni stinși nu vom ști niciodată.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

ion ion (1 comentarii)  •  4 octombrie 2018, 15:19

cauzele? sa fie poate prea mult orgoliu? un orgoliu nemasurat, pana dincolo de stele - chiar daca partial, sa zicem, justificat de valoarea personajului si rezultate?

Freddy RE (14 comentarii)  •  4 octombrie 2018, 15:56

Se știe ca Maureen e fascinat de Liga Chineză :)

Jean-Paul (9 comentarii)  •  4 octombrie 2018, 16:25

Super orgoliosul Jose, el specialul, dupa propria apreciere, a tinut cu orice pret sa ajunga antrenor la MU, taman pe vremea cand se zvonea ca Pep era in carti sa antreneze celebra echipa a lui sir Daca rememoram parcursul lui Mou din ultimii ani, constatam ca in primul an de antrenorat n-a obtinut nicaieri(sper ca memoria nu-mi joaca feste) titlul, dar in al doilea an a cam performat peste tot, obtinand titlul, iar anul urmator dupa titlu a cam urmat caderea si divortul de echipa. cauze: uzura fizica si mentala a jucatorilor, la care au fost supusi in editia de campionat finlizata cu castigarea titlului La Manchaster, in primul an a castigat niste trofee, care lasau sa se intrevada un viitor si mai roz. Din pacate, pentru el, Pep si-a optimizat echipa si a cam defilat in campionat, astfel ca Mou a trebuit sa se multumeasca doar cu locul de ChL. neputand sa tina pasul cu Pep , terminand la vreo 15 puncte in urma concitadinei. Cam putin pentru orgoliul lu nemasurat. Esecul, privit prin prisma nerepetarii traditiei(in al doilea an castiga titlul), echipa a inceput nebabuit de slab, vedetele echipei nu-l mai suporta, unii chiar s-au rasculat pe fata, iar semen de redresare nu se prea intrevad. Nu cred ca va ramane somer daca se va desparti in iarna de MU. Dar nici echipe de podium(la nivel mondial) nu va gasi prea repede. S-ar putea ca Perez sa-l recheme in caz ca actualul trainer nu ridica nivelul performantelor. E doar o simpla ipoteza....

Maxentiu (26 comentarii)  •  4 octombrie 2018, 17:52

Man U va ramine echipa lui Sir Alex si nici un alt antrenor de pe lumea asta, prezenta si viitoare, nu va putea s-o readuca la stralucirea de altadata. Am zis.

Observator (131 comentarii)  •  4 octombrie 2018, 18:13

E prea complicat ca un caz precum cel al lui Mourinho sa fie tratat in cateva randuri si verdicte! Cum este posibil ca Hazard si ceilalti sa castige titlul intr-un an, iar apoi sa nu se califice pentru Europa, pentru ca n-au mai vrut sa joace! Acum, ma leg de cazul lui Sanchez, care a plecat de la Arsenal (unde era nr. 1) la United, unde n-a facut mai nimic! Cand a plecat de la Arsenal la United, van Persie a devenit golgeter si a castigat titlul! Sanchez nu l-a mai vrut pe Wenger, acum nu-l mai vrea nici pe portughez?! O. Sunt curios sa vad

Observator (131 comentarii)  •  4 octombrie 2018, 18:36

Aseara, Liverpool a fost departe de nivelul presupus de catre unii! Cand cei din atac nu mai sunt capabili sa inscrie mai multe goluri decat adversarii, s-a terminat! Mai mult decat jocul in sine, ma deranjeaza presupunerile altora in legatura cu valoarea elevilor lui Klopp! O.

stelu (12 comentarii)  •  4 octombrie 2018, 19:02

CUM A DEVENIT DINTR UN"briliant un sac de carbuni"?relativ simplu.sacii de banet castigat siguranta zilei si a veacului de maine ,plictisul ,indiferenta.plus probabil ,mirajul chinei.iata cauzele simple ale acestui antrenor care nicicand n a fost unul bonom or plin de solicitudine.si ca o cauza suprema a infrangerii persona le ,ar mai fi doua.tafna personala si aroganta afisata in forma continuata.atat.

GRadu (1 comentarii)  •  4 octombrie 2018, 22:39

Cum de a devenit TRU un eurosceptic iubitor de corupti, de dictatori cu fata umana sau adept al intoarcerii in evul mediu nu vom afla niciodata...

Bigbear (2 comentarii)  •  5 octombrie 2018, 7:47

Poate nu a fost niciodata mare ci doar a avut noroc de cateva ori si lumea i-a fost la picioare. Stiti cum e in scoala, daca elevul premiant nu stie lectia nu i-a 4, e pasuit, insa daca un corigent nu stie ia sigur 4. Locul lui Moutinho este la italieni sau cel mult la o echipa cu sansa a doua, careia i se permite un joc urat prin prisma valorii scazute. Stilul lui de joc este simplist, bazat pe aparare continua si contra atac, mereu are nevoie de un atacant masiv, de careu spre care sa arunce mingile. La Chelsea a fost Drogba, la Real era Benzema, acum l-a adus pe Lukaku. Ce nu vrea el sa inteleaga (si se pare ca si alti conducatori de cluburi) este faptul ca sunt echipe in lumea asta care domina autoritar campionatele lor si fanii sunt invatati ca ele sa atace, sa preseze, sa dicteze ritmul si la care nu le poti cere sa se apere. Asa a fost la Real, asa ajunsese Chelsea si asa este de cand lumea MU. Da, sa antrenezi Inter si sa e aperi non stop esti un zeu, e stilul lor, insa sa faci asta la United e dezastruos. Si mai avea poate o sansa, insa Totenham merge frumos, Klopp ataca in valuri, Pep are posesia de 65% si da minim 2 goluri pe meci, nu ai cum sa te uiti la ei si apoi ca fac United sa spui "pe noi nu nu intereseaza sa atacam in valuri sau sa dominam, noi ne aparam si dam un gol, 1-0 e perfect, e visul nostru".

Observator (131 comentarii)  •  5 octombrie 2018, 9:05

@ Bigbear Exemplele dvs. nu sunt chiar potrivite, mai ales in acest moment: Liverpool pierde la Napoli mai clar decat arata scorul, Pep pierde acasa cu Lyon si se chinuie la Hoffenheim, iar Tottenham pierde la Milano (dupa ce a avut 1-0) si contra Barcelonei, intr-o perioada in care catalanii au pierdut vreo 7 puncte in campionat! O.

Bigbear (2 comentarii)  •  5 octombrie 2018, 17:10

@Observator - eu vorbesc despre stilul de joc, echipele nu pot avea mereu doar victorii. Asa cum si Barcelona a facut 3 meciuri foarte slabe iar cu Tottenham a jucat incantator, cu Messi care alerga peste tot, inclusiv in aparare, Jordi Alba care pare extrema, nu fundas si Arthur care incepe sa se integreze si leaga foarte bine jocul. Dpmdv echipele mari sunt facute sa atace, sa domine, sa inscrie iar fotbalul pentru Mourinho inseamna aparare dura si 1-0. Poti castiga titluri, insa nimeni nu o sa iubeasca echipa respectiva.

Observator (131 comentarii)  •  6 octombrie 2018, 8:58

@ Bigbear Este adevarat, stilul lui Mourinho este economicos, dar nici cel ale favoritelor dvs. nu garanteaza intotdeauna victoria; Barca abia scoate 2 puncte in 3 meciuri (cu echipe modeste), Tottenham incaseaza 4 goluri pe Wembley, iar City se cam chinuie in ultima perioada. Impresia mea este ca unele mari cluburi (valabil si pentru Real, Bayern si, mai ales, Monaco) sunt in scadere evidenta, cel putin in acest moment al sezonului; in schimb, Juventus si PSG par in crestere, sau, in cel mai rau caz, se mentin la nivelul ultimilor ani! O.

Durden (33 comentarii)  •  7 octombrie 2018, 2:56

@observator E incredibil cum te pricepi tu la tot si la toate. Incep sa cred ca asta e contul lui sir alex care a invatat romana si vrea sa impartaseasca din intelepciunea lui

Observator (131 comentarii)  •  7 octombrie 2018, 10:41

@ Durden Cam asa este, insa imi declar lipsa de preocupare pentru politica, domeniu pe care titularul acestui blog l-a folosit ca pe o noua trambulina, spre PE, de data aceasta! Oricum, ati uitat sa folositi pluralul! O.

Comentează