Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
United la bursă

Dacă nu va primi sprijinul rapid al board-ului, Solskjaer va deveni noul Mourinho, cel ce a devenit noul Van Gaal, cel ce a devenit noul Moyes, cel ce n-a devenit noul Ferguson. Dovada unui vestiar plin de aroganță și uraniu […]

...

Cei pentru care fotbalul e prea simplu 

Și pentru că nu mai are ce învăța și pentru că nu va face carieră. Deulofeu e o contradicție totală, unul din acei fotbaliști care sosesc în lume dăruiți cu tot ce rămâne de neatins pentru alții. Duminica trecută, Watford […]

...

Accidentele stă la pândă

E, încă, posibil și probabil ca Liverpool să aniverseze 30 de ani fără titlu. Dar imposibilul și improbabilul sunt treze. Logica accidentului e tot mai aproape de regia duelului Liverpool-Man City. De aici înainte, City mai are de jucat două […]

...

Vechile teatre

La peste un miliard de lire costuri totale, Tottenham Stadium bate nenumărate moluri parfumate, hoteluri înstelate și se apropie de Dubai Louvre. Vechiul White Hart Lane a trăit mult: 1899/2017. Nu departe, tot în nordul Londrei, Highbury n-a prins suta. […]

...

Război, nu pace 

Dacă vrem fotbal și nu o prelungire a prejudecăților curente în și prin fotbal, snobismul trebuie ținut în lanț. În cele din urmă, ce altceva vrem de la un fotbalist decât să joace fotbal? Cultura literar-filosofică și angajamentul politic n-au […]

...

Nașul Godín

Știm de ce, dar nu e prea clar la ce ne uităm. Cupa Mondială? Valoric, nu. Aceleași rebuturi hispano-germane care au fost respinse în Rusia vor juca excelent, de la toamnă, în Liga Campionilor. Meciurile la care ne holbăm mirați […]

Permalink to Nașul Godín
joi, 5 iulie 2018, 12:34

Știm de ce, dar nu e prea clar la ce ne uităm. Cupa Mondială? Valoric, nu. Aceleași rebuturi hispano-germane care au fost respinse în Rusia vor juca excelent, de la toamnă, în Liga Campionilor. Meciurile la care ne holbăm mirați în fiecare zi par etape într-o Ligă a Campionilor fără echipe de club.

Și, mai mult. Avem în față două competiții paralele: stânga și dreapta tabloului. La stânga, măcelul giganților. Argentina, Portugalia, Germania, Uruguay, Franța, Brazilia, Belgia într-o cameră de suprimare colectivă cu prea puține ieșiri. La dreapta, o șezătoare placidă cu locuri garantate. Participă sedați ca Suedia. Până și Anglia s-ar putea trezi jucând la un etaj amețitor pentru jucători care se bazează pe pasa imprecisă cu latul. Rusia ar putea urca până în finală dacă parchează în careu toate utilajele și basculantele recuperate de la Krivoirog.

Dar, dacă discutăm despre fotbal și nu despre echipe confuze comentate de autori încă mai confuzi decît subsemnatul, substanța și valoarea se numesc Uruguay. Cea mai subestimată echipă din istoria fotbalului e în situația de a juca două finale de Mondiale în următoarele săptămâni. Vineri, Franța-Uruguay va fi prima finală antedatată a Mondialelor din Rusia. Apoi, dacă Uruguay merge mai departe, meciul cu Brazilia va fi a doua finală. Meciul pe care Brazilia îl așteaptă din 1950. Brazilia și Uruguay s-au mai întâlnit după cataclismul de pe Maracana, dar niciodată în formulă de favorite la titlu.

Se poate scrie o bibliotecă despre uruguaism – mentalitatea acestei țări sărace, mică și strivită între granzii brazilo-argentinieni. Despre școala străzii la care uruguayenii învață de mici să se bată, să zgârie, să facă teatru, să refuze și să perforeze, ca un șiș în noapte. În plus, realismul sec dus până la umilință de Oscar Tabarez a făcut din Uruguay o echipă de muncitori severi și stabili. Acum 12 ani, Tabarez a lansat El Proceso. Un sistem de făcut oameni mari din fotbaliștii de la 14 ani în sus. Rezultatul e cel mai bine fixată echipă a Mondialelor.

În fond, José Giménez și Diego Godín sunt stoperii perfecți pentru că Giménez a fost crescut de Godín, la Atletico și la națională. Testul de inițiere: debut în națională, la 19 de ani, într-o linie de fund cu toți titularii accidentați. Godín e și nașul de botez al fiicei lui Griezmann. Dar naș mai are un sens și e aproape sigur că vom vedea ce înseamnă asta pe gazon.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Stefan (1 comentarii)  •  5 iulie 2018, 13:06

Gresesti, domnule Ungureanu. In 1970, in semifinala CM din Mexic, Brazilia a invins Uruguay cu 3-1. Erau uriasii brazilieni (Pele, Tostao,etc) si Uruguay, o echipa cu o aparare beton. Au inscris 4 goluri si au primit 5 in sase meciuri. Semifinala a fost fantastica. Au deschis scorul uruguayenii (min 17) si au egalat brazilieii in ultimul minut al primei reprize, dupa o faza in care mingea depasise linia de margine. Deci a mai fost cel putin in meci in care cele doua au fost favorite la titlu.

Observator (70 comentarii)  •  5 iulie 2018, 14:41

Nu prea am cuvinte sa va descriu elucubratiile, domnule TRU! Uruguay este o echipa buna, dar nu si o tara saraca, cel putin nu in America de Sud! Ati trait prin Anglia, sunteti europarlamentar, dar habar n-aveti despre realitatile din America de Sud! In plus, folositi orice ocazie pentru a-i besteli pe fotbalistii din tara de adoptie! Asta se numeste INGRATITUDINE! O.

Cristian Zabava (2 comentarii)  •  5 iulie 2018, 15:17

TRU, imi pare rau, cum au comentat si ceilalti, esti din nou paralel cu subiectul! Esti chiar cre-tin! Cum poti spune asemenea tam-pe-nii despre selectionata Uruguayului???? Cu jucatori ca Godin, Cavani, Suarez, Gimenez, asta e echipa slaba??? Doar tam-pi-tii o pot subestima....Categorie din care cu succes si brio faci parte!...

alex (4 comentarii)  •  5 iulie 2018, 15:18

Saraci la masa fotbalului, mai Obdervatorule, asta a vrut sa spuna marstrul! In 1970, Uruguay nu era favorita la titlu. Favoritele au fost in ordine: Brazilia, Anglia, RFG si Italia. Asa ca domnul TRU are dreptate. Anglia este o echipa africana cu 90% migranti, ca si Franta si habar nu au sa dribleze, sa fenteze, sa paseze cu exteriorul. De aia ii batem si noi ori de cate ori ii prindem...Ce a castigat Anglia? Nimic. Au furat cupa in 1966 la ei acasa. Nemtii sunt invingatorii morali din acea finala luata cu japca!

Observator (70 comentarii)  •  5 iulie 2018, 19:58

@ alex Cum pot fi saraci la masa fotbalului jucatori de zeci de milioane Euro fiecare, si nu m-am gandit doar la atacanti? De asemenea, Uruguay are 2 titluri mondiale, ceea ce este enorm pentru o tarisoara, cu o arie de selectie mult mai mica decat a colosilor de langa ea? Europarlamentarul a folosit in sens propriu termenul de "saraca" cand s-a referit la Uruguay! Aceeasi greseala a comis-o si Andrei Craciun! O.

alex (4 comentarii)  •  6 iulie 2018, 9:08

Saraci, in sensul de subestimati, domnule Observator. Nu au fost niciodata intre primele 4 favorite la un CM, din 1960 incoace. Au fost CM in 1930 si 1950. Deci de mult timp. De atunci au prins vreo 3 semifinale, cred. (54, 70, 2010). Oricum, as vrea sa bata azi Franta Africana. P.S. Dar si observatia dumitale e pertinenta E posibil ca TRU sa fi vorbit la propriu.

ion (1 comentarii)  •  6 iulie 2018, 9:15

Ma mir dl Ungureanu cum aruncati cu vorbele, altadata va admiram obiectivitatea si corecta informare,cum Uruguay tara saraca, sunt aproape la nivelul Greciei, ii bagati in aceeasi oala pe toti latino americanii. Uruguay e o tara mica, dar pe cap de locuitor este cea mai bogata din America Latina(dupa Chile).Argentina si mai ales Brazilia sunt mult mai sarace, dar sunt tari mari,asta le face puternice.

Observator (70 comentarii)  •  6 iulie 2018, 11:30

@ alex Nici subestimati nu sunt, daca ne uitam la ce cluburi (din Italia, Spania, Franta, Portugalia si Turcia) evolueaza vreo 14 dintre ei! Nici chiar cei care joaca pentru cluburi latino-americane nu-s de neglijat! O.

Observator (70 comentarii)  •  16 iulie 2018, 13:44

Domnule TRU, ati intrat in vacanta? Nimic despre acest "Mondial" abia incheiat?Chiar daca a pierdut ultimele doua meciuri (penultimul dupa lovituri de departajare), Anglia a facut un turneu destul de bun! Remarcatii ar fi Kane, Southgate si Sterling, ultumul in sens negativ! O.

Comentează