Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Spania-Portugalia de rejucat. În finală

Cu fiecare zi de cazne enorme pe cereri tematice minime, Cupa Mondială adună un plictis interesant doar prin mulțimea drapelelor și exotismul figurilor. Pe scurt și cu bunul simț treaz, se poate spune: fotbal prost. Sau, mai desfășurat: fotbalul e […]

Permalink to Spania-Portugalia de rejucat. În finală
miercuri, 20 iunie 2018, 11:34

Cu fiecare zi de cazne enorme pe cereri tematice minime, Cupa Mondială adună un plictis interesant doar prin mulțimea drapelelor și exotismul figurilor. Pe scurt și cu bunul simț treaz, se poate spune: fotbal prost. Sau, mai desfășurat: fotbalul e acel joc sudic pe care nordicii îl împing spre sumo cu marcaj.

În mod evident, mișcarea administrativă care a scăpat organizatorilor e o Cupă Mondială scurtă. Turneul se putea reduce la o dublă Spania-Portugalia, cu primul meci în deschidere și al doilea în finală. În fond, după primele 15-20 meciuri, seismografele au înregistrat un cutremur de calitate generat de Mexic și o dramă de mare clasă cu Ronaldo pe post de instituție, demiurg și bancă de credit pentru toată Portugalia. Cu toate astea, Spania nu a derapat și a arătat cel mai evoluat fotbal cunoscut în lume, cu excepția Scandinaviei.

Slăbiciunea fotbalului jucat în medie și pe prea multe continente la Cupa Mondială e vizibilă și simplu de explicat. Majoritatea echipelor și a jucătorilor, cu excepții minore de tip Eriksen danezul fără gene, nu știu ce să facă în prezența balonului. Una din cele mai răspândite prejudecăți ale observatorilor care văd prea multe antrenamente e că, în genere, fotbaliștii știu să trateze mingea. Poate. Dar numai în lejeritatea miuțelor de antrenament, la care toată lumea, de la Gaz Metan la Brazilia, pare egal dăruită. În condiții de joc, sub presiune și marcaj, în regim de mare viteză și efort susținut, totul se deșiră. Stopurile, devierile, pasele și deciziile rapide sunt inaccesibile pentru majoritatea cetățenilor selecționați de naționalele calificate.

Cazul Angliei e pedagogic. Presa britanică e în orgasm după un carambol norocos împotriva Tunisiei. Dar, în afara unui suflu ceva mai viu, englezii au arătat că nu cunosc pasa decât ca formă de degajare și nu pot face o preluare decât pe terenuri fără marcaj. Franța, Belgia, Argentina greșită ca hemoglobina și, mai nou, o Germanie fracturată de intrigi politice, au potențial, dar suferă în fața echipelor mici care știu să chinuie și să se chinuie. Turnelul e evident mult prea generos. Nu există, în lume, atâtea echipe bune și nici atâta știință de carne. Două-trei echipe știu să manevreze cuțitul și furculița. Restul mănâncă fie cu mâna, fie cu furca sau cheia de 14. Prin urmare și spre binele general: Spania-Portugalia sau invers e de rejucat în finală.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

daniels (5 comentarii)  •  20 iunie 2018, 13:01

"Cu toate astea, Spania nu a derapat și a arătat cel mai evoluat fotbal cunoscut în lume, cu excepția Scandinaviei." Genial spus!!! Aștept cu mare nerăbdare excepția!!!

gabriel (1 comentarii)  •  20 iunie 2018, 13:57

koreeeekt si as adauga: noroc cu fotbalistii din America de Sud, naturalizati peste tot si prezenti in toate echipele (de club) mari, ale Europei, unde joaca roluri capitale!!!

Observator (131 comentarii)  •  20 iunie 2018, 14:06

In fotbal, sunteti prea exigent! Nu la fel se poate spune despre politica, dar va las in plata domnului, ca m-am plictisit sa va tot reprosez asta si dvs. sa va faceti ca nu intelegeti! De fapt, nu va pasa, ceea ce-i mai grav! Daca tot va place sa criticati excesiv Anglia, incepeti cu K. Walker, Sterling si Lingard, ultimii doi ratand nepermis si cu repetitie! Noroc cu Kane, care este cu adevarat un marcator, cum nu vor fi niciodata cei doi! O.

Tudor (36 comentarii)  •  21 iunie 2018, 10:45

Pînă nu demult mingea se repunea în joc după un aut, jucătorul ce primea mingea aruncată cu mâinile era lăsat liber pînă o punea jos. Azi din 2 auturi unul îl pierzi. Nu numai fotbalul a fost stricat prin reguli și arbitraj. Să ne amintim gimnastica feminină ce a lăsat/favorizat campioană olimpică pe Simone Biles. Omului trebuie să-i fugă pămîntul de sub picioare, să nu fie sigur de nimic, astfel este ușor să fie dus de nas.

Draculea (6 comentarii)  •  24 iunie 2018, 1:13

Aveti perfecta dreptate. Majoritatea echipelor de la mondial habar n-au sa joace Fotbal.Si am scris intentionat fotbal cu F mare pt ca de mult s-a uitat ca acest sport s-a inventat pt spectacol.

Draculea (6 comentarii)  •  24 iunie 2018, 23:27

Umilinta, numele tau e Polonia !

Observator (131 comentarii)  •  25 iunie 2018, 14:58

Chiar nimic despre Sterling, un intrus in aceasta echipa a Angliei, echipa care, iata, a dovedit o remarcabila eficacitate contra neavenitilor din zona istmica a Americii Centrale! N-a mai facut un meci bun de luni intregi (in acesta an calendaristica n-a inscris decat de 4 ori, in toate competitiile!), insa Guardiola si Southgate au continuat sa-l foloseasca cu prea multa incredere! Rashford este mul mai bun! O.

Comentează