Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Ce e altceva?

De la absurd în sus, tot ce se știe despre fotbal e corect. Un joc de punctaj redus, cu rată infimă de eroare permisă, plus intervenții arbitrare ale providenței în ambele ei variante: celestă sau subterană. Burnley contra Fulham, jucat […]

...

Supercupa subalternă

Vremurile pe care avem onoarea să le trăim cu gura căscată folosesc din plin această deosebire fină. Astfel, pe 6 iunie, Federația Italiană a semnat un contract cu Federația Saudită. 22 de milioane euro în schimbul a trei finale de […]

...

Restul e scor și nu contează

În plină criză strategică globală, cu UE tremurând confuz, Huawei la păscut de tehnologie americană și Trump cu lacătul în mână și guvernul închis în casă, Andros Townsend a apăsat cu stângul pe butonul nuclear. Corpul lui Townsend s-a înclinat […]

...

Over

Cu Jose Mourinho continuă demonstrația din care ar trebui înțeles că Alex Ferguson a fost cel mai mare antrenor și om de fotbal al ultimilor 30 de ani. Concedierea lui Mourinho nu e o problemă de antrenor, ci semnul unui […]

...

Lăsați fotbalul să ardă!

Așadar, e minutul 95 și se joacă ultima minge. Liverpool-Everton, marele derby din Merseyside a început în 1894 și n-a avut niciodată favoriți. Everton domină pe Anfield și nimeni nu e surprins. Mai sunt 30 de secunde. Van Dijk încearcă […]

...

Medalia de victimă

Câștigând fără luptă, în societate, victimologia nu putea rata sportul.

Permalink to Medalia de victimă
miercuri, 6 iunie 2018, 9:30

Producția de victime a atins automatismul: ai picat la examen? ai pierdut avionul? ai făcut pneumonie? nu ți-a ieșit cafeaua? ești distrat? scrii un articol prost (cum face săptămânal subsemnatul)? Altcineva sau altceva e de vină! Tu ești doar victima nevinovată a împrejurărilor și, în genere, a nedreptății cosmice!

Avantajul nu e de subestimat. Ca victimă, ești i-responsabil – din principiu scutit de obligația răspunderii. Voința, răbdarea în fața adversității, cel mai palid efort și cel mai mic inconfort sunt, practic, interzise. Peste tot, alibiuri în căutare de simpatie.

Valul de autocompătimire și cererea de simpatie care decurg din această demisie generală a voinței își fac de cap în sport. Imaginea sportivului care plânge după o accidentare e, deja, un tic. Acum câteva săptămâni, finala Real-Liverpool a fost o potlogărie reglată penal de Sergio Ramos, dar festivalul sentimental a fost încă mai șocant. Salah și Carvajal au părăsit terenul în lacrimi.

Nu e mult timp de când asemenea reacții uimeau și treceau direct în cartea cu rarități de comportament. Mai nou, se plânge. Cu sau fără motiv, în minutul 5 sau vreme de 5 minute după încheierea unui meci pierdut. Până și dezastrul Karius are, mai nou, un epilog care își transformă eroul în victimă.

Karius a marcat de două ori împotriva propriei echipe pentru că suferise o comoție, după un cot al lui Ramos. Cotul a fost și Ramos trebuia eliminat fără ezitare. Dar asta nu poate face un erou tragic dintr-un portar care s-a mai ilustrat cu gafe și fără contuzii. Un sportiv și un caracter adevărat nu fug de înfrângere.

Serena Williams a descoperit că e paralizată muscular în ziua meciului cu Şarapova. Chiar și în ținută de hipopotam coșar, Williams e, probabil, cea mai mare jucătoare de tenis a tuturor timpurilor. O înfrângere în fața Mariei Șarapova, după o revenire și o naștere dificilă, n-ar fi dezonorat. Ar fi fost umană și uitabilă. Mai ales când conduci cu 19-2 în duelurile directe.

Dar eșecul nu mai e la modă, iar asumarea lui trece drept o rușine. Un orgoliu bolnav a luat locul a ce se numea cândva caracter.

Marii învinși au, deseori, un eroism mai înalt decât orice podium. Olanda cu trei finale pierdute, Cassius Clay doborât de Frazier sau cursele pierdute de Zatopek și de Patzaichin? A se evita. Medalia de victimă e mult mai comodă.

Comentarii (107)Adaugă comentariu

Obervator (61 comentarii)  •  9 iunie 2018, 13:36

@ Tudor Adevarat, planeta poate sustine o polpulatie chiar mai numeroasa, dar ce ne facem daca scriem gresit, cum ati procedat dvs.? Concret: se scrie "aceeasi", nu "aceiasi"! O.

ovidiu_3003 (55 comentarii)  •  10 iunie 2018, 21:54

...articol excelent...hipopotam cosar ...extraordinara comparatie...te iubim...TRU...

Comentează