Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Iubește-ți egalul, urăște egalurile!

Arsenal își caută, în continuare, identitatea. Pepe nu e de acord și arată cum poți lovi clubul care a plătit 70 de milioane de lire pentru tine. Un roșu stupid nu e la îndemâna oricui. Tottenham e gata pentru orice […]

...

Fotbalul pierde, mașina câștigă

Eroarea umană a fost, într-adevăr, eliminată doar spre a fi înlocuită de decretul matematic absolut. În fotbal, pedeapsa capitală se numește penalty. Imaginați-vă un sistem în care pedeapsa capitală se aplică reflex, fără nuanțe și circumstanțe!

Am trecut, astfel, de […]

...

Uităm

Nobby Stiles a crescut într-o casă cu wc-ul în curte, a îndoit echipe mari și s-a dus la venerata lui biserică catolică până și în dimineața zilei de 30 iulie 1966. Seara, Anglia era campioană mondială. Nobby țopăia pe Wembley […]

...

Livarpool

Justiția video măsoară centimetrii penali ai cotului sau călcâiului care formează un offside și invalidează un gol, dar suferă de o imprecizie gravă în rest. Suma preciziilor și orbirilor prezidate de VAR a devenit noul stăpân al jocului, al titlurilor […]

...

Înregistrări de arhivă

Noțiunile de henț, ofsaid, corner și aruncare de la margine vor fi rescrise în folosul celor ce atacă. Doi oameni se ocupă aplicat, dacă nu maniacal, de noul portret al jocului de fotbal. Mai întâi, David Elleray.

Până în 2003 […]

...

Rapid-Mistică rapidă

Cine crede însă că rătăcirile care au dus Rapid în pragul neființei au clătinat credința marelui suporter tăcut se înșală.

Permalink to Rapid-Mistică rapidă
joi, 1 martie 2018, 9:48

Am onoarea să îl cunosc pe sociologul A. Știu că e Rapidist pentru că și-a Mărturisit păcatul cu o umilință monahală. Majuscula vine de la Mistică. Omul nu e un rapidist normal și social. E un martir voluntar. E cel mai rapidistest rapidist. Își interzice până și contactul cu echipa pe care o idolatrizează. Într-atât de spiritualizată e legătura cu Rapid, încât omul crede că prezența lui aduce ghinion echipei. Căci, prin 1970, sociologul Rapidist a urmărit un meci pe care Rapid l-a pierdut. De atunci, orice apariție la meciurile echipei a fost exclusă.

Rapidistul de care vorbim postește extrem, cu îndârjirea unui stâlpnic uitat în deșert, cu spatele la stadion. Un pragmatic ar spune că fidelitatea nu a dat rezultate. Truda mucenicului n-a rodit. Rapid n-a băgat de seamă că are la picioare un suflet curat și a păcătuit ca un Dumnezeu bezmetic. Cine crede însă că rătăcirile care au dus Rapid în pragul neființei au clătinat credința marelui suporter tăcut se înșală.

Cu cât se afundă Rapid în nimicnicie și divizii cu multe litere și cifre, cu atât mai neclintită e credința Apostolului. Omul nu face vreo diferență între vremurile cărnoase ale lui Greavu, Năsturescu, Neagu sau Dan Coe și anonimatul rahitic de azi. Căci el nu ține cu o echipă sau cu o generație. El ține cu realitatea din spatele clubului. Ceva care e Rapid și mult peste Rapid. I se spune identitate. Puțină lume mai caută să pătrundă la ce a fost bună și de ce nu mai e bună identitatea cluburilor care înseamnă ceva în fotbal. Păcat! Trăim o epocă de fotbal în care suporterii țin cu un club pe bază de rezultate și putere de cumpărare. E ridicol.

Nimeni nu poate explica rațional de ce anume ar ține cu Liverpool, azi, un băștinaș din Mersey sau de ce e dator un catalan să jure pe Barca. Să ții cu o echipă de străini cumpărați de un miliardar se poate, dar n-are nicio legătură cu echipa pe care crezi că o susții. E fals. Vremurile duc spre fotbalul global al tuturor și al nimănui. Ultimii oameni care țin, aparent irațional, cu cluburi care nu pot arăta nimic par bizari și vor fi, curând, uitați. Pasiunea provocată de sentimentul că o echipă e a ta chiar și prin neputință repetată, nu mai e populară. Deși, tocmai acest gen de suferință e singurul caz în care o idee fixă își poate dovedi noblețea. Abia aici patima fotbalului se apropie de religie și, dacă nu e prea mult spus, devine respectabilă.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

aciduzzo (12 comentarii)  •  1 martie 2018, 10:15

Rapid...Rapid.....lupta daca ne iubesti..............Rapid...Rapid....sa ramai acolo unde esti!!!

bogdan (3 comentarii)  •  1 martie 2018, 10:39

Singurul motiv pentru care (inca) urmaresc fotbalul in Romania este Rapidu'. Iar singurul motiv pentru care urmaresc Rapidul este ceea ce stiu eu ca reprezinta acest club.

barbarosa (1 comentarii)  •  1 martie 2018, 11:29

o perfecta analiza a tot ce inseamna rapidism. Rapid traieste si va dainuii si peste decenii

Marian (1 comentarii)  •  1 martie 2018, 11:47

Rapid reprezinta un standard al moralitatii la care echipa familiei ceausescu si a miltiei tortionare nu vor ajunge niciodata !

KITESKU (1 comentarii)  •  1 martie 2018, 12:16

SUPERB ARTICOL. HAI RAPID!

Sorin (1 comentarii)  •  1 martie 2018, 12:17

Rapid e o stare de spirit......

Mihai (1 comentarii)  •  1 martie 2018, 13:22

Jos palaria domnule Traian Ungureanu! Un articol in linia marilor inaintasi Fanus Neagu, Ioan Chirila, Radu Cosasu.... Tare frumoasa aceasta posibila definitie a suporterului rapidist: "Căci el nu ține cu o echipă sau cu o generație. El ține cu realitatea din spatele clubului. Ceva care e Rapid și mult peste Rapid. I se spune identitate."

Optimvs (1 comentarii)  •  1 martie 2018, 13:28

Un om care s-a manjit in halul in care s-a manjit Traian Ungureanu prin participarea la basismul pe (multe) parale nici n-ar trebui sa aiba dreptul sa scrie despre Rapid. Nu mai vortbesc de facut mistouri de-astea parca iesite din bezna mintii lui mimi stoica...

Andrei (1 comentarii)  •  1 martie 2018, 13:59

Tocmai de aceea e atat de trist sa vezi cum adera la clubul psd-ului marea masa de rapidisti din tara. Fara nicio urma de logica, de consecventa, de acceptare a evidentei realitati. Rapidistul a ajuns disperat sa fie puternic si sa conteze, nu ii mai e suficient sa existe. Are nevoie de stadion, de cupe si flori, de imagine, de promisiuni. E exact - metaforic vorbind - aceeasi situatie cu a alegatorilor care asculta de promisiuni inainte sa voteze, nu tine cont de principii, iar asta e ca urmare a greutatilor de zi cu zi. Sunt rapidist, voi muri cu EL pe piele, in suflet, in modul meu de a fi si de a privi lucrurile. Dar prefer oricand sa fiu liber si rapidist fara un Rapid adevarat, decat sa fiu rapidist si o unealta electorala. Si noi, astia, cu principii... suntem destui. Il inteleg si il respect pe Apostol.

Leo Leo (1 comentarii)  •  1 martie 2018, 14:55

Poezie pură. Rapid iubire eternă. Rapid un mit al fotbalului.

Rapidist (1 comentarii)  •  1 martie 2018, 20:33

Ungurene... te consideram un *** pana acum si imi era sila de tot ce scrii, de tine. Dar pentru articolul asta mi-am schimbat parerea despre tine. Tot respectul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Belphegor (4 comentarii)  •  1 martie 2018, 20:37

Adevărat Dle. Ungureanu. Celor din ziua de azi , cînd le spun că suprteri precum Rapidul nu au multe echipe în Europa nu prea înțeleg ce vreau să spun.... PĂCAT. Oricum , rapidismul nu va muri niciodată , iar Rapidul , am convingerea că va ajunge din nou acolo sus... Dacă nu , nici o problemă. Tot rapidiști suntem și în Liga I și într-a doua și într-a NOUA...

drume care face spume (1 comentarii)  •  1 martie 2018, 21:06

Este tabloul perfect pt afc: Pasiunea provocată de sentimentul că o echipă e a ta manoliulechiar și prin neputință repetată, nu mai e populară. Adica cu 4 fani afc

pawn (9 comentarii)  •  1 martie 2018, 21:12

mda...nu comentez convingerile politice ale autorului (le am si eu pe ale mele, ca oricare altul). dar rapid, pe vremea cand taica-meu m-a dus prima oara la fotbal (pe fostul "republicii", "anef", daramat de nenorocitul ala) a fost la un dinamo-rapid 1-0. taica-meu mi-a facut atentie (desi eram neutri): "sa nu te bucuri daca da dinamo gol, ca rapidul are galerie in 2 tribune". tot stadionul (in anii '70) era alb-visiniu. intr-adevar, 2 tribune. echipa muncitorimii romane.

stelu blues an (12 comentarii)  •  1 martie 2018, 21:48

hai rapiduletul.

BarfaDeTeatru (2 comentarii)  •  2 martie 2018, 7:02

HAI RAPIDUUUU !!!!! HAI RAPIDULETUUU!!!!!!! Fotbalul Romanesc fara echipe de traditie, mai ales ca RAPID este ZERO barat!!!! PACAT ca fotbalul Romanesc a fost furat cu japca de niste interlopi si mahalaua comunista securista. INCA NU SE LASA INVESTITORI ADEVARATI IN FOTBALUL ROMANESC, LE ESTE FRICA LA mahala.

aaa (1 comentarii)  •  2 martie 2018, 9:00

17 comenatrii pentru o echipa decedata, asta este adevaratul suporter rapidist! Ca si dinamovistul, el prefera sa si injure adversarul decat sa si incurajeze echipa. In plus vreo 2 dintre ei considerau ca sunteti un ratat, iar acum dupa ce( pupincurism se numeste? )ati scris frumos de ei, sunteti un urmas demn al lui Fanus Neagu ! Singuri impotriva tuturor- televizoare, arbitri, regele neincoronat al cooperativei, M.Lucescu si bomboana de pe coliva-PSD ul , tatal ranitilor !

IONEL (1 comentarii)  •  2 martie 2018, 17:52

Atat am de spus ADEVARAT,

Cosmin Virvara (1 comentarii)  •  4 martie 2018, 21:24

Hai Rapiduletul meu înapoi!

S1923 (1 comentarii)  •  8 martie 2018, 11:44

Buna ziua. Frumos articol si corect. Cat despre frustratii ce comenteaza ***...nicio noutate! Totusi, sa fii atat de *** sa numesti Rapidul o echipa de partid, e jena mare... Si cine comenteaza, ei PCR-istii, ceauseii... Stiti cum e la noi, "hotii striga hotii"!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează