Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Următoarea forță supremă va fi aceeași

Dominaţia Noii Zeelande în rugby este ceva care deja ţine de genetică

Permalink to Următoarea forță supremă va fi aceeași
joi, 27 octombrie 2016, 9:26

Un crucișător trece arareori neobservat prin mijlocul orașului. Și mai rar se întâmplă ca una dintre cele mai mari echipe ale tuturor timpurilor și sporturilor să facă figurație măruntă în presă. Ne uităm prea mult la fotbal. Închipuiți-vă, deci, o echipă care intră în teren cu 5 Iniesta, 5 Chiellini și 5 Messi. Niciunul nu e titular cert. Pe bancă, așteaptă exemplare identice. Echipa bate tot la orice oră și pe orice stadion. De câțiva ani buni. De cele mai multe ori, adversarii  încep bine, conduc și fac tribuna să spere că vraja se va rupe. Monstrul va fi răpus! Fără excepție, monstrul revine.

De regulă în ultima treime de timp, adversarii cad epuizați, în vreme ce monstrul se simte proaspăt și nivelează tot. Adversarii produc generații de mari jucători, dar n-au nicio șansă. Echipa din față e un Everest mobil. O formă de acțiune, traiectorie și viteză cosmică.

O aberație gândită și pregătită de oameni care ies, astfel, din chingile fizicii. În plus, pentru o mai bună reprezentare a coșmarului, echipa joacă echipată în negru. Aveți în față echipa de rugby a Noii Zeelande și trebuie să vă dați la o parte!

Nu trebuie să te pricepi la rugby ca să te îngrozești. Noua Zeelandă nu mai ține de rugby sau de performanță. E, mai curând, un fenomen inexplicabil. Da, pregătire fizică. Dar cum arată, oare, pregătirea fizică din care iese o presă de zece mii de tone? Și ce scrie în rețeta mentală care pregătește minți fără recurs și fisură? Noua Zeelandă nu știe că poate pierde pentru că nu are simțul eșecului, așa cum alții n-au miros sau văz.

Nicăieri altundeva, nici măcar în mitologia braziliană a fotbalului, nu s-a întâmplat ca un joc să treacă din pasiune, în religie și de acolo în codul genetic. Neo-zeelandezii se nasc, joacă rugby și mor. În rest, lumea e departe și se ocupă de lucruri minore: comerț, războaie, fotbal.

All Blacks joacă, de fapt, cu spatele la  lume. Vreme de 80 de minute, legile, limitele, prejudecățile și istoria nu contează. Și, probabil, din acest motiv, istoria cotidiană a sportului nu îi poate înregistra. Sunt prea mult și deodată. Un singur lucru pare deja stabilit: următoarea capodoperă va fi, foarte probabil, următoarea echipă de rugby a Noii Zeelenade. Mai simplu spus: următoarea forță supremă va fi aceeași.

P.S. După anihilarea Australiei (37-10), New Zeeland Herald a titrat: Dominația neozeelandeză e nesănătoasă. Poate aici e slăbiciunea. Singura.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

daniel (12 comentarii)  •  27 octombrie 2016, 12:23

sunt foarte buni si in general, emisfera sudica anihileaza europa lejer, fara probelme..pana si argentina e o nuca supertare pentru europeni...

Adrian (1 comentarii)  •  27 octombrie 2016, 13:27

In sfarsit un articol despre rugby. Sa traiti!

Rokocoko (1 comentarii)  •  27 octombrie 2016, 14:27

Respect! In sfarsit, altceva decat fotbal.

Freddy RE (6 comentarii)  •  27 octombrie 2016, 14:54

Bravo, TRU. Mulțumiri!!!!

habana (1 comentarii)  •  27 octombrie 2016, 23:14

Analiza justa! Nici nu stii daca sa te bucuri de spectacolul incredibil oferit, sau sa iti para rau ca All Blacks au distrus rugbyul. La cum arata, nu ii mai bate nimeni 10 ani de acum incolo. S`a retras jumatate de echipa dupa RWC, nicio problema, au intrat altii in loc si joaca si mai bine decat fostii. Tineri peste tineri vin din spate. PS: felicitari pentru articolul despre rugby, sportul asta merita mai multa expunere in Romania. La meciurile nationalei vin constant 2-3000 de oameni, si la Timisoara - Edinburgh au fost vreo 1000, dar presa vuieste despre fotbal unde se duc 100 de spectatori. Rugby championship a fost absolut incantator.

MZM (23 comentarii)  •  28 octombrie 2016, 20:32

Toata stima domnule TRU! Ma simt de parca as fi baut o sticla de vin bun cu o fata frumoasa!

Mad_musu (1 comentarii)  •  28 octombrie 2016, 21:16

Si tre sa tinem cont ca din echipa care a castigat CM anul trecut s-ai retras foarte mulți jucători - incluzând aici si căpitanul echipei... Sunt senzaționali si este o plăcere sa ii vezi.

Razvan (1 comentarii)  •  29 octombrie 2016, 19:45

Sunt oameni sau echipe care cu adevarat au iesit din sfera sportului si au ajuns in sfera religiei sau a geneticii. Maradona, Ayrton Senna, echipa Australiei la Rugby. Au depasit barierele sportive.Pentru ei jocul,sportul a devenit mai mult decat un mod de viata.

Andrei (2 comentarii)  •  31 octombrie 2016, 22:22

Cautati explicatii mult prea departe sau adinc . Placerea jocului , singurul secret la NZ . Educatia pt joc , nicidecum pentru rezultat . Joaca sa incanti publicul , nu te preocupa de rezultat , adversarul este la fel de obosit , conteaza cine are psihicul puternic . Simplu totul .

Andrei (2 comentarii)  •  31 octombrie 2016, 22:29

Lumea e departe ...... Romanii se nasc , fac gratare , sparg seminte si mor . Trist dar adevarat . Preopinentul Habana a facut paralela spectatorilor pt intrecerile interne , fotbal vs rugby . A uitat insa de cei din fata TV-ului . Trist . Avem atitea de invatat din rugby , dar ar trebui sa gandim ca natie . Va multumesc pt articol

Comentează