Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Rooxit

Anglia are un respect aparte pentru oameni ca Wayne Rooney. Ei dau dovada autenticității fotbalului insular

Permalink to Rooxit
joi, 13 octombrie 2016, 12:05

Nici n-a trecut bine Brexit și Anglia trebuie să facă față unei crize mult mai serioase: Rooxit. Despărțirea de Rooney. Rotofeiul agil cu banderolă de căpitan și pase curbate stă pe bancă. Rooney a fost așezat acolo mai întâi de Mourinho. Luni, Wayne Rooney a aflat că tot de pe bancă va urmări măcar prima oră a meciului cu Slovenia. Presa și peluzele au intrat în conversații cu subiect unic. Cum va arăta fotbalul fără Rooney? Dar Anglia și piețele financiare? Țintuit pe bancă și degradat de la căpitan la rezervist, Rooney stă cuminte și răspunde cu un fair play gemut întrebărilor cam nesimțite ale presei. Nu, nu e supărat.

Străinii au motive să se mire. Care e problema? Un jucător de 30 de ani a intrat pe culoarul de retragere, cu opriri regulamentare și bănoase la încă 2-3 cluburi tot mai mici. Nu e exclusă halta de alimentare în China sau Arabia Saudită, deși Rooney e un copil de cartier irlandez din Liverpool, adică un caracter care călătorește greu. De aici, prima lămurire. Englezii au în Rooney unul din, poate, ultimii jucători de familie. Un copil sărac, crescut cu (prea multe) omlete uleioase care probează că ești englez mai mult decât pașaportul. Fidel și incapabil să se imagineze la Realuri sau Bayernuri, Rooney e iubit ca primul ceai al zilei. Rooney n-a fost niciodată un eurocălător și o vedetă de mercato. Apoi, copilul (căci Rooney n-a dat niciodată impresia maturizării) e un talent strident pentru Anglia. Un fotbalist care nu folosește doar latul! Nu un Messi, dar un început neterminat de Iniesta. În Anglia, așa ceva, se ține sub cheie, la tezaur. Premier League e plină de hipertehnici importați, de la Payet la Mahrez, iar asta face din Rooney o mostră rară de calitate englezească.

Mai greu de înțeles în afacerea Rooxit e obsesia englezilor pentru Căpitănie. Mitologia clasică a fotbalului jucat între Newcastle și Southampton stă pe câțiva stîlpi: finala Cupei Angliei, Wembley și onoarea de a fi căpitan al Angliei. Cine prinde una intră în istorie. Cine trece prin toate e nemuritor. Căpitanul naționalei e undeva între Waterloo și Downing Street. Doar condamnații militari, prim-miniștrii și căpitanii naționalei pot conta pe respectul și memoria națiunii. Fără căpitănie, Rooney poate juca mai departe, dar trebuie să fie atent la geamurile muzeului. Cazul Rooney e în parte de neînțeles și necuprins de englezesc. Deasupra, o întrebare nerostită: ultimul englez după datina locului?

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Mihai (2 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 13:00

Rooney a vreut sa plece in 2-3 randuri de la United. la Real, la Bayern, La Barca... acum e doar resemnat si un pic maturizat. Fa-ti temele inainte sa inventezi metafore din burta, cu omlete uleioase si copii saraci. Toti fotbalistii au fost saraci la-nceput.

FYRY (10 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 15:13

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Liviu (6 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 18:05

Comparatia cu Iniesta n-are sens, Rooney a fost mereu un jucator decisiv, de explozie. Spaniolul a inceput sa fie bagat in seama dupa 25 de ani, varsta la care Rooney era deja o supervedeta la United si la nationala. In ultimii 3 ani a jucat mai slab, este adevarat, dar asta cred eu si datorita trecerii lui la mijlocul terenului. Retragerea lui Ferguson l-a afectat fotbalistic fara doar si poate. Mi-ar parea rau sa plece fara sa bata recordul de goluri la United... ar mai avea nevoie doar de 4 goluri!

brazvan (16 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 20:00

dintre rooney și ronnie, cu ochi închiși îl aleg pe ultimul ca fiind etalonul de excelență al sportului englez. asta deși câștigă de zeci de ori mai puțin decât docherul ratat.

Filbert (13 comentarii)  •  14 octombrie 2016, 0:10

"Roonexit" era un titlu ceva mai potrivit.

ciupi (3 comentarii)  •  14 octombrie 2016, 6:58

facem CAZ de NECAZ... s-a dus el BOBBY...

Anonim (61 comentarii)  •  14 octombrie 2016, 17:32

Rooney are doar 30 ani, varsta la care mai poate face multe pentru United si Anglia! Se consuma prea mult la mijlocul terenului si nu mai are eficacitatea de altadata; antrenorii ar trebui sa paseze altora treaba cu caratul pianului! Oricum, ma deranjeaza mult elitismul etalat/enuntat de cel care-a scris ca-l prefera pe Ronnie; Rooney a dovedit ca este un nu numai un jucator complet si eficient (marcator si pasator), ci si cu viziune, cu inteligenta in joc! A.

EO (1 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 9:23

un articol extraordinar de prost. fortat, pe nas, literar urat.

Comentează