Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Arsenal cu cârnați

Cum a fost posibil ca Wenger să facă la Londra singura echipă europeană

Permalink to Arsenal cu cârnați
joi, 6 octombrie 2016, 9:50

Sâmbăta trecută, Arsene Wenger a primit cârnaţi proaspeţi de acasă. Marfa a făcut călătoria de la Duttlenheim la Londra şi a fost înmânată de un consătean. Apoi, Wenger şi călătorul furnizor de cârnaţi s-au pupat şi s-au conversat într-o limbă ciudată din care a răsărit, la un moment dat, cuvântul Burnley. Într-adevăr, Arsenal juca a doua zi cu Burnley, iar Wenger şi prietenul de acasă vorbeau în dialect alsacian, un fel de germană cu care trăieşti în Germania fără să pleci din Franţa. Wenger e alsacian şi a crescut aşa, deşi pentru englezi şi pentru publicul tv e o siluetă modernă. Un stilat poliglot care pare, la 66 de ani, rodul unei diete severe.

Adevărul e mult mai tradiţional şi a început într-un sat, la 20 de km de Strasbourg. Locul trebuie să fi fost proiectat cu gândul la Hansel şi Gretel. Alsacia lui Wenger e un concert domol de case fortificate cu marţipan, ţărani cu talent de inginer, vii geometrice şi nici o scamă de praf. În spatele zidurilor, curţi interioare ferite de vânt şi istorie sunt tocmai bune de miuţe interminabile. Wenger a ghicit asta pe la 5 ani şi a continuat să joace, până când a decis că fotbalul e ceva pe jos, în combinaţii mărunte şi avântate. Pe la 40 şi de ani, Wenger visa schemele fotbalului de curte alsaciană şi când a deschis ochii, se afla, deja, la Londra. La Arsenal, cel mai venerabil şi mai încăpăţânat club al Angliei. În 1996, la apariţia lui Wenger, Arsenal juca mai mult sau mai puţin ca în 1886, anul naşterii: o cotonogeală bărbătească, punctată de mingi lungi la bătaie şi încheiată în pub-ul de lângă stadion.

Wenger a tăiat  imediat berea şi a introdus pasa scurtă şi broccoli. Excepţiile sunt admise şi înseamnă câteva sticle de Bordeaux forte, alături de Alex Ferguson. Nicio altă echipă engleză n-a călătorit tactic şi tehnic distanţa parcursă de Arsenal cu Wenger la cârmă. Arsenal e, probabil, singura echipă europeană a Angliei şi face, cu siguranţă, excepţie de la Brexit. Nu se putea altfel. Wenger e o sinteză de sârguinţă germană, elan francez, seriozitate ţărănească şi inteligenţă ascuţită de cenaclist. Mulţi cred că epoca Wenger se va încheia la anul. Anglia îl vrea antrenor la naţională. Greu de crezut. Wenger e Arsenal de 20 de ani pentru că numai asta îi apără sufletul. Dacă aţi observat, Wenger poartă mereu cu el o undă rece şi sceptică. Omul spune că se teme de moarte şi are un singur leac: următorul meci cu Arsenal. Plus cârnaţii de acasă.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Marius (1 comentarii)  •  6 octombrie 2016, 11:51

Sunt fan Arsenal din 2000 si pot sa spun ca nu am vazut in 16 ani un antrenor in Anglia care sa practice un fotbal asa frumos.. Sau macar sa caute jocul frumos chiar daca nu ii reuseste intotdeauna. Pentru inca 20 de ani, Arsene.

Freddy RE (6 comentarii)  •  6 octombrie 2016, 12:18

Dacă ne-a preocupat vreodată pentru cine suferă TRU la Londra, acum avem și răspunsul. Chapeau, Maestre.

Akbar (2 comentarii)  •  6 octombrie 2016, 13:22

Sa nu uitam ca pentru Arsenal a divortat si sotia de dansul. Ii promisese ca se va retrage in 2013, dar, pur si simplu, nu s-a putut tine de cuvant.

xxx (1 comentarii)  •  6 octombrie 2016, 21:33

Inca un text frumos, printre foarte putinele din GSP. Viata lunga, domnule TRU, dumneavoastra si domnului Cosasu !

seba (2 comentarii)  •  6 octombrie 2016, 23:02

arsenal este o echipa frumoasa. tin minte ca si acum vreo 5-6 ani, cand era seceta aia de trofee pentru ei, era mereu o placere sa vad meciurile lor. un joc foarte frumos, goluri multe, rasturnari de situatie tot tacamul pentru spectacol. si mai tin minte tot din perioada aia un banner misto "we don't want Batman, we've got Robin" :)

Magalie Ion-Florian (1 comentarii)  •  7 octombrie 2016, 10:57

Intre un joc castigat de Arsenal si unul pierdut de Liverpool prefer ( de vreo 10 ani...) infrangerea lui Liverpool.That's all.

Cristian (2 comentarii)  •  7 octombrie 2016, 15:14

Dispretuiesc profund aceasta echipa ce jigneste bunul simt al microbistilor rationali ! Problema nu e Wenger la arsenal, ci faptul ca suporterii s-au obisnuit cu lipsa performantelor, cu ideea profund nociva de a face sport de performanta doar de amorul artei ! Sa te bati cu pumnul in piept ca echipa e in echilibru financiar fata de altii e imoral cu I mare ! Fotbalul e pus intre paranteze iar aroganta suporterilor mi se pare o golanie ce merita taxata mereu doar cu acel 8-1 de la Manchester United !

Anonim (61 comentarii)  •  9 octombrie 2016, 10:02

Binemeritat elogiul adus lui Wenger, insa titlul mi se pare usor nepotrivit! Ca suporter al "tunarilor" sunt multumit de calitatea fotbalului etalat, insa nu si de rezultate/performante, mereu sub nivelul echipei. Desi sezonul acesta a consemnat si doua rezultate foarte bune (un egal la Paris si, mai ales, victoria zdrobitoare cu Chelsea!), nu pot sa uit ca o echipa foarte tanara (cu jucatori buni, dar care, individual, nu vor depasi niciodata un anumit nivel) si cu un antrenor mai tanar decat Wenger s-a impus la Londra in prima etapa! A.

Comentează