Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Fantastisch!

Scurt exerciţiu de admiraţie pentru fotbalul german

Permalink to Fantastisch!
miercuri, 15 iunie 2016, 3:27

În cele ce urmează,  mă voi strădui să arăt smerit cum anume poate fi cineva sedus de farmecul fotbalului german. Mai întâi trebuie admis că, în acest caz, seducția nu e consimțită, ci impusă de dominația totală. Aici e plăcerea și destui vor constata că alunecăm deja pe o pantă psihic și estetic dubioasă.

Argumentația începe cu Manuel Neuer. Cine se oprește la cele două intervenții fabuloase în meciul cu Ucraina e cuminte. Din acest unghi, Neuer e un mare portar. Dar asta e, după cum s-a văzut în același meci, și ucraineanul Andrei Piatov. Cine merge mai departe și numără pasele lungi perfecte ale numitului Neuer va înțelege că portarul Germaniei e un libero și că sistemul german pornește de pe linia porții. Sufocant. Niciun milimetru neorganizat, nicio clipă de joc pierdută.

Al doilea argument a apărut din tabăra marilor mutilați de război. După 14 ani de fotbal la vîrf, Schweinsteiger e un manual de istorie ortopedică. Parcat pentru reparații capitale și absent din martie, marele crucișător german a fost remorcat la „națională” în ultimul moment. Joachim Low i-a oferit 2-3 minute de încălzire, pe finalul cu Ucraina. A ieșit un gol de o frumusețe post-industrială. O combinație de ștanță și poezie. Ceva mai înainte, Payet și Modric reușiseră două pălituri de lunetist, dar execuția lui Schweinsteiger e deasupra. Un demi-voleu „tăiat” în plin fuleu, după un sprint de 70 de metri. Prima ghilotină grațioasă a lumii. Insuportabil de tranșant.

Al treilea argument e Jens Lehmann. După Borussia Dortmund și Arsenal, Lehmann s-a retras, la studii, în Anglia, și așa a ajuns să comenteze pentru un post de radio local. Să ascultăm înregistrarea. Germania-Ucraina comentat de Lehmann a fost o lecție de ştiințe fotbalistice avansate, o predică de pedepsit păcătoșii și un curs de etică sportivă. Exemplu: Kroos trimite intenționat în out, la vederea unui ucrainean accidentat. Lehmann: Nu e caritate! Kroos e obosit și vrea un răgaz! Sau: Ucraina presează 5 minute și dă impresia că poate înscrie. Lehmann: Nu e cazul! Fundaşii lor nu urcă! Se tem! Ucraina e slab pregătită psihic! Au un antrenor slab!

Germania, descrisă prin aceste trei secvențe încărcate de severitate eficientă, e tot ce se poate găsi mai dur și mai productiv de la invenția lamei de plug încoace. Cineva muncește, ceva doare, ceilalți se supun și Germania merge înainte. Dur și fantastisch!

Comentarii (9)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (56 comentarii)  •  15 iunie 2016, 15:53

Ce pacat...ca Germania ...se va opri in semifinale ...

Larry cdv (2 comentarii)  •  15 iunie 2016, 15:55

Corect ! Sehr schön ! Sehr richtig ! Alles Gute, Herr Ungureanu !

Anonim (61 comentarii)  •  15 iunie 2016, 15:56

De acord cu calitatile numitilor Neuer si Schweinsteiger, dar nemtii nu mai sunt ce-au fost, chiar daca facem comparatie cu trecutul recent (C.M. din Brazilia). Dupa acea victorie din America de Sud au urmat multe infrangeri, unele chiar categorice, chiar si in meciuri oficiale (0-2 cu Polonia, de exemplu); si acelea au fost planificate? S-au descurcat nemeritat de bine cu ucrainenii, dar sunt prin Franta si baieti veniti sa faca ceva la acest turneu final, printre care ii mentionez pe italieni, pe spanioli si chiar pe cei din Anglia! In fine, cu toata admiratia pentru Schweinsteiger, nu golul sau a fost cel mai frumos, ci cel al lui Payet! A.

adenauer (3 comentarii)  •  15 iunie 2016, 16:08

Germania este Germania... Au dus doua razboaie mondiale, au avut pierderi uriase (materiale si umane) si ei (adica germanii) sunt mereu pe primele locuri aproape in orice domeniu. Consider ca germanii au in caracterul lor unele aspecte care ii diferentiaza fata de majoritatea celorlalte popoare: respectul fata de lege, spiritul organizatoric si mai ales, puterea de munca dublata de atributul lucrului bine facut. Echivalentul lor asiatic este Japonia iar cel american este SUA. Revenind la Euro 2016 nu cred ca echipa germana este favorita. Depinde de foarte multi factori castigarea unui titlu suprem. Un meci de fotbal este imprevizibil din p. de v. al rezultatului. Sa-i aplaudam pe nemti pentru fotbalul practicat si deseara sa fim alaturi de Romania in tentativa de a castiga primele 3 puncte la acest turneu final. Hai Romania!! Bafta Romania!!

dan (1 comentarii)  •  15 iunie 2016, 18:24

Sunt sedus demult de jocul germanilor! De 26 de ani mai precis!

Paul Joseph Goebbels (8 comentarii)  •  15 iunie 2016, 23:01

Sehr schön, her Adenauer! Zici că *** are trăsături de superioritate? De-aia suntem deasupra noi tot timpul?

Anonim (61 comentarii)  •  17 iunie 2016, 15:03

Nimic impresionant la in jocul Germaniei, aseara! Iar golgeterul Bundesligii a fost la limita penibilului (cu un luft de zile mari), ca in multe alte situatii! Penibil este si Sterling, caruia viteza i-a permis sa ajunga la mingea centrata de pe dreapta, insa tehnica si lipsa instinctului de golgeter i-au grevat executia dintr-o situatie destul de simpla! A.

Joo Ferenc (2 comentarii)  •  21 iunie 2016, 15:17

Mereu ma intreb, oare ce cautati la gsp? Pareti din alta galaxie... Chapeau!

Anonim (61 comentarii)  •  22 iunie 2016, 17:32

Mai mare decat usurinta cu care germanii si-au creat ocaziile de gol n-a fost decat cea cu care le-au ratat! Cu seninatate, cu mare seninatate! Asa au facut si spaniolii, insa in fata lor n-au fost nord-irlandezii, ci croatii, luptatori si cu calitati (nu chiar de ordinul milioanelor cu care au fost cumparati sau la care sunt cotati)! S-a vazut clar de ce Lewandowski a iesit golgetereul Bundesligii: Muller n-a fost si nu este in forma, in timp ce Ribery si Robben au fost mai mult accidentati! A trebuit sa vina Gomez sa le rezolve problema... A.

Comentează