Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Juan Mata – gânditor uitat

Spaniolul aparţine unei specii pe cale de dispariţie. Aceea a oamenilor care trăiesc în viaţa reală

Permalink to Juan Mata – gânditor uitat
joi, 28 aprilie 2016, 11:08

Cu Juan Mata, fotbalul a câștigat o minte onestă. Mijlocaș de clasă, Mata e și autor de mici eseuri scrise într-o engleză remarcabilă pe blog, plus interviuri anglo-hispanofone pline de miez. Săptămâna trecută, unul din aceste interviuri, difuzat de un canal spaniol, a pus bazele realismului critic în fotbalul mare. Mata s-a declarat un martor uluit de propria bogăție. Mai mult: un star conștient de deformarea comercială și de domnia anormalului în fotbal. Accesul la acest adevăr cere bun-simț și sinceritate. Amândouă se simt bine lângă Mata.

Ca fotbalist, Mata observă că fotbalul nu mai există. Adică e o lume paralelă, creată de salarii aberante. Ești cutare în Premier League – încasezi spre suta de mii de euro pe săptămână. Lumea reală? Mata are prieteni care caută loc de muncă, emigrează sau trăiesc pe ajutoare sociale. Ei, da, trăiesc în lumea reală. Fotbaliștii trăiesc în altă dimensiune. Un spațiu care n-a primit nume, dar oscilează între acvariu, serai și depozit de lingouri. Imediat după ce prind un salariu de titular, tot felul de puști veniți din stradă se acoperă de gel, Maserati, Valentino, Patek Philippe și rezidențe inutil de scumpe în care se rătăcesc săptămânal.

Mata mărturisește că încearcă să salveze pe cine poate, dar rata de succes e modestă. Nu demult, Didier Drogba vorbea de anii în care a făcut muncă de lucrător social printre debutanții de la cluburile londoneze. N-a reușit mare lucru. Mata are o observație în plus: obscenitatea sumelor care se așază în contul de fotbalist duce la dereglarea persoanei. În acest regim, viața devine o suită de probleme rezolvate pe loc de o armată de binevoitori. E nevoie de un credit, de cumpărat pantofi pentru modela din Ucraina, de o slujbă pentru vărul din Franța, de tuns iarba sau de vorbit 3 minute cu un ziarist? Cineva se ocupă și rezolvă.

Oamenii pe care Mata îi plânge sunt protejați de propria viață și sfârșesc nepricepuți la orice nu e cu mingea, datori la bancă și gata de nimic la 40 de ani. Încă mai remarcabil, Mata știe sau a aflat cum arăta fața pierdută a fotbalului. Erau vremuri în care presa nu făcea o pagină de ziar dintr-o silabă ineptă smulsă unui superstar. Tot pe atunci, mersul cluburilor nu era în mâna acționarilor, banii erau bunicei, dar nu ucigași, iar jucătorii supraviețuiau, se maturizau și reușeau o viață normală după fotbal. Dar asta a fost, iar Mata e un gânditor deja uitat. z

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Anonim (61 comentarii)  •  28 aprilie 2016, 12:34

Aveti dreptate, sumele pe care le castiga fotbalistii de prin Anglia si nu numai sunt obscene, complet desprinse de realitate si ma bucur ca Mata a inteles aceste lucruri. Sunt rari astfel de oameni, constienti de sansa pe care o au si empatici cu semenii lor care traiesc intr-o lume reala (diferita in Anglia, totusi, de cea din Romania, de prin vreun colt rural al Moldovei)! Primul nume la care ma gandesc atunci cand vine vorba despre sumele ce intra pe card si risipa pe care o fac acesti imberbi este cel al lui Sterling, un fotbalist cu mult supraevaluat! Un amendament: daca inconstientii isi cumpara ultimele modele de Maserati si orice noua creatie Valentino, procedeaza prosteste; in schimb, daca-si achzitioneaza un ceas Patek Phlippe, fac o investitie inteligenta, pentru mai multe generatii! A.

Tudor (1 comentarii)  •  28 aprilie 2016, 14:52

asta e situația cu oricine câștigă sume fabuloase, nu numai cu fotbaliștii, e valabil pt. orice artist sau om de afaceri. Unii se adaptează, alții ba, a descoperit și Juan Mata apa caldă acum.

Anonim (61 comentarii)  •  28 aprilie 2016, 15:45

Tot departe de lumea reala traiesc si politicienii, mai ales din aceasta tara! Daca fotbalistii risipesc inconstient ceea ce castiga pentru prestatiile (presupuse sau reale) din teren si in urma derularii unor contracte de publicitate, politicienii fura, mint, fac trafic de influenta! Cunoasteti foarte bine situatia si nu pareti a empatiza cu vulgul, cu alegatorii, cu cei pe care-i considerati de aceeasi parte a baricadei doar la vot! Vedeti, nu sunteti cel mai bine plasat sa-i criticati pe fotbalisti (sau alti sportivi/artisti), atata vreme cat ati sustinut un om politic care n-a vazut mai departe de propria ograda si de interesele acolitilor sai; sper sa se stranga latul si pentru el! A.

splendini (3 comentarii)  •  29 aprilie 2016, 7:20

Cu ani in urma si schiorul Hermann Meier spunea ceva similar: viata de sportiv nu e viata reala. Banii si avantajele schimba datele problemei. Dar austriacul se pare ca lucrase ca zidar inainte sa fie campion de schi. Insa faptul ca au atitia bani nu e decit o consecinta a interesului nostru pt sport. Cind o sa comentam un interviu al unui scriitor sau balerin si o sa ne uitam cu milioanele la tv in direct la o lansare de carte, o sa fie artistii multimilionari. Nu ca m-ar deranja o schimbare ca asta.

vali (4 comentarii)  •  29 aprilie 2016, 7:28

Un manelist neinteles si Mata asta ,sa vina la noi sa afle esenta vietii de la fotbaliatori....

ovidiu_3003 (56 comentarii)  •  29 aprilie 2016, 9:07

...da ...fotbalul ucide ...

Anonim (61 comentarii)  •  29 aprilie 2016, 9:52

Precum am scris, fotbalistii isi risipesc prosteste banii (ai lor, chiar daca exagerat de multi), politicienii, de care nu sunteti deloc strain, fac totul in mod deliberat, programatic, cinic! Si ne fura si ne mint la scara foarte mare! A.

Comentează