Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Muzică populară și divină

Despre efectul terapeutic asupra minții și sufletului pe care îl are You'll never walk alone

Permalink to Muzică populară și divină
joi, 14 aprilie 2016, 12:59

Dacă fericirea se poate planifica, atunci modelul de urmat săptămânal e Borussia – Liverpool. Și invers. Astă-seară, pe Anfield, cele mai respectate galerii ale lumii vor cânta iar împreună.

Sudtribune, zisă și Zidul Galben, și The Kop, ziși și copiii lui Klopp, vor izbucni fără repetiții și bâlbâieli în You’ll Never Walk Alone. Cele două mari instituții publice ale fotbalului european fac așa: se adună pe același stadion, se salută și cântă împreună. I-ați auzit acum o săptămână la Dortmund. Cine a fost de față sau cu televizorul în față a prins perfecțiunea.

Asta înseamnă suporteri germani cărunți cântând un cântec străin, într-o limbă străină, și plângând. De ce? Nu se cade să știm. La mijloc trebuie să fie povești vechi și emoții adânci.

Veți auzi oda, din nou, astă-seară pe Anfield. Zeci și zeci de mii de voci vor detuna în refren: You’ll Never Walk Alone! The Kop îl cîntă din 1964, anul în care un grup de localnici (Gerry & the Pacemakers) duceau un cântec recoltat din anii ’40 în fruntea topurilor.

Frații de sânge irlandez și credință catolică de la Celtic l-au recoltat, onest, după o bătaie amară pe Anfield. Borussia l-a importat la sfârșitul anilor ’80 și de atunci nu se mai desparte de el. Cel mai frumos cântec de stadion din câte sunt are calități neobișnuite și efecte miraculoase. Ce se aude vine din muzica populară, adică din muzica emoțională pe care o preferă cartierele modeste și familiile simple.

Niciun pic de agresivitate nu străbate acest imn care se leagănă lent, ferindu-se de lozinci. Efectele sunt de nepovestit. După ce ieși din vestiar și atingi cu mâna placa pe care scrie This is Anfield, intri pe teren și ești lovit în plex. De cor. Ceva între hipnoză și șoc electric îți transformă sufletul.

Steve Gerrard își amintește de finala Ligii Campionilor din 2005, de la Istanbul, cu Liverpool umilită de Milan. La pauză, 0-3. În drum spre vestiar, Gerrard aștepta o ploaie de huiduieli. Din tribună a venit You’ll Never Walk Alone. Gerrard a simțit încrețituri pe piele și fiori pe șiră.

La vestiar a urlat. La întoarcere, Liverpool a câștigat finala. De asta trebuie văzut și mai ales auzit, în această seară, concertul de muzică populară și divină Liverpool – Dortmund. Și dacă s-ar putea, săptămânal.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Anonim (61 comentarii)  •  14 aprilie 2016, 14:39

Epigonii de astazi ai castigatorilor de la Istanbul au mari sanse sa se califice (cravasati fiind de Klopp), insa nu-i vad capabili - in aceasta componenta, fireste - sa repete performantele din trecutul recent! Cum, necum, Anglia are o echipa in semifinalele Ch. League, ceea ce este mult mai mult decat o semifinala in cealalta competitie! City este capabila sa invinga pe oricine si s-a vazut ca a cam sacrificat celelalte competitii pentru o performanta in Liga! Manuel Pellegrini ar putea sa se desparta de „cetateni” in acelasi mod ca Heynckes, la Bayern, lansandu-i o noua provocare (la prima n-a raspuns corespunzator, cel putin pana acum) acestui supraevaluat Guardiola! A.

brazvan (16 comentarii)  •  14 aprilie 2016, 14:43

domnu' traian, vedeți că se poate? lăsați politica și bucurați-vă de fotbal...

horia (1 comentarii)  •  14 aprilie 2016, 15:34

Cam ca la Dinamo. Deci se poate atunci cand suporterii canta despre ei, nu urla despre altii https://www.youtube.com/watch?v=BddwsNE5jbc

Sandor (1 comentarii)  •  14 aprilie 2016, 15:59

De foarte putine ori mi sa intamplat sa mi se faca pielea gaina citind un articol. Poate din cauza anticipatiei, poate din cauza amintirilor dar oricum felicitari pentru randurile frumoase de mai sus.

Remus (2 comentarii)  •  15 aprilie 2016, 2:27

Articol excelent. Aştept continuarea... (La fel ca la Istanbul, sau poate mai dramatic, Liverpool a câştigat după ce părea că nu mai are nicio şansă)

Remus (2 comentarii)  •  15 aprilie 2016, 2:30

PS: să ne amintim de cei 96 de fani a căror tragedie (15 aprilie 1989) a fost comemorată de ambele galerii. Respect pentru fanii Borussiei, care ni s-au alăturat!

catio (6 comentarii)  •  15 aprilie 2016, 7:24

Si uite ca s-a putut! Un regal fotbalistic!

Alexutu1 (4 comentarii)  •  15 aprilie 2016, 10:56

Bravo!

andreicagogu (1 comentarii)  •  17 aprilie 2016, 8:25

manca-te-ar tata nu vrei tu sa te autoanalizezi sub aspectul "de cand scriu eu, de cand fac presa sportiva, cum mi s-a terminat inspiratia in celelalte domenii in care scriam pana maiieri.

Comentează