Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Bun-simț

Aţi auzit de Gareth Barry? Poate ar trebui, fiindcă este un om care ştie ce înseamnă fair-play

Permalink to Bun-simț
joi, 17 martie 2016, 11:44

Așadar trebuie să facem modele din marii sportivi. Nu e tocmai limpede de ce există o asemenea obligație și cum de au căzut în dizgrație alte figuri: scriitori, gânditori, inventatori, ba chiar și politicieni – cu precizarea că ne putem limita la politicienii altor epoci. Dar, dacă trebuie, trebuie. Problema e: ce fel de sportivi?

Evident, nu figuri din categoria Şarapova. Atunci, poate, figuri nepătate ale tenisului mare. Sau nu. Câteva superfiguri au sărit în apărarea sistematic dopatei Şarapova. Serena Williams și Novak Djokovici au recitat fără să clipească porcăriile croșetate de îndrumătorii de imagine. Mesajul lor e subtil: adevărul e o obsesie a minților primitive, iar hoții prinși sunt negustorii cei mai cinstiți. Pot fi purtătorii acestor argumente vicioase modele de urmat? Șarapova hoața e, de fapt, mai puțin respingătoare decât îngrijitorii ei care sucesc gâtul bunului simț. Oameni ca Djokovici și Williams transmit celor ce îi iau de model lecția periculoasă după care succesul scutește de caracter.

Şarapova e o fraudă clasică. Williams și Djokovici sunt frauda care sare în apărarea fraudei. Până și Diego Costa e scuzabil în fața acestei perversiuni. Costa are o problemă de temperament. E rău. Provoacă, scuipă, înjură și mușcă sau e pe punctul de a mușca. Evident, Costa nu poate fi un model decât pentru cei ce au ales demult intimidarea prin parcări și pe alei întunecoase. Și atunci?

Atunci, modelul e Gareth Barry. Un fotbalist de uzură, fără panaș, mai din popor și dintr-o bucată. Barry a fost presupusa victimă a mușcăturii lui Costa. În fața lui Barry se deschidea larg opțiunea preferată de atâția sportivi și obligatorie, de pildă, în fotbalul de club spaniol sau sud-american. Barry se putea victimiza romanțat, cu detalii și scandal. Putea umple ziarele cu povestea lui, urmată de apeluri sub vreo deviză idioată de genul „Nu violenței în sport!”. Putea amenința cu justiția și putea cere compensații, după modelul „în blocul vecin a rămas o fereastră deschisă și era să-mi răcească familia”. În loc de așa ceva, Barry și-a chemat prietenii ziariști și, la mai puțin de o oră după meci, i-a lămurit că Diego Costa nu l-a mușcat. Asta se cheamă cu adevărat fair-play. Barry a reușit să își păstreze simțul onoarei într-o împrejurare în care a fost clar atacat fizic. Fără consultări prealabile și fără ședințe cu trupa de PR, din Gareth Barry a țâșnit ceva uitat: bunul simț. Aici e modelul.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Mihail Negulescu (1 comentarii)  •  17 martie 2016, 19:27

Se vede clar concepția băsistă, conform căreia acoperirea relelor, este bună pentru "liniștea noastră". Nu-i așa că E. Udrea este cel mai cinstit Ministru pe care l-a avut România în ultimii 26 de ani? Parcă așa zicea Băsescu, nu? Deci hai să-i acoperim pe răufăcători! Parcă nu prea se încadrează în campania națională de ANTICORUPȚIE. Sau "serviciile" nu participă la aceasta?

dan (11 comentarii)  •  17 martie 2016, 19:58

Superb!

Robertinho (1 comentarii)  •  17 martie 2016, 21:24

@ Mihail Negulescu -Du-te bai *** si comenteaza pe blugul antenelor, aici vorbim de sport nu de varanii tai.

test (3 comentarii)  •  18 martie 2016, 8:47

Sunt de acord cu Djokovici și Williams. Ei sunt profesionisti, nu comenteaza cancanuri. Asa apara sportul.

test (3 comentarii)  •  18 martie 2016, 8:54

Daca Djokovici și Williams o critica pe Sharapova, e ok sa-l critice si Hagi pe Sumudica pentru pariuri? Sau Rednic pe Reghe pentru ce vrea el? Unde tragem linia?

MMihai (3 comentarii)  •  24 martie 2016, 11:47

Vorbim de bun simt ? Articolul ar trebui scris in engleza pentru altii, nu pentru Romania. Ati mai sesizat dvs bun simt, recunostinta, iertare in tara la noi. Asta e valabil pentru toate domeniile de activitate.

Comentează