Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Messi și Suarez chinuie pisici

Penalty-ul bătut în doi cu Celta Vigo a fost un soi de distracţie de mahala

Permalink to Messi și Suarez chinuie pisici
joi, 18 februarie 2016, 11:38

Un penalty nu e neapărat o probă de tir cu piciorul și, cu atât mai puțin, o formă de violență cu mingea. E ceva mult mai serios. Un moment grav, aproape egal cu pedeapsa capitală. Adversarul urmează să plătească, deși primește, cu un ultim gest de fair-play, o șansă să apere și să scape. Ce e mai puțin înțeles e că, așa cum se cuvine unei ceremonii serioase, un penalty e și o probă de minimă educație. Nu te apuci să modifici balanța și așa înclinată în favoarea ta. Nu scurtezi șansele și așa minuscule ale condamnatului. Dacă o faci, ești pueril, deplasat și lipsit de bun-simț. Îți umilești adversarul aproape căzut. Nemaivorbind că o faci, de pildă, într-un moment în care conduci clar, meciul e tranșat și adversarul, fie el Celta Vigo, e scos din cursă. Așa ceva nu se face chiar dacă cel ce o face e Lionel Messi.

A făcut-o, primul, acum aproape 40 de ani, Cruyyf, alt dumnezeu care a reușit să se păteze în acest fel. A făcut-o, acum aproape 30 de ani, și Henry, un dumnezeu mai mic. Henry a ratat schema și s-a ales cu o pată mai mare, dar nu mai mare decît potlogăria care a împiedicat Irlanda să joace la Mondialele din 2010.

Există o tentație măruntă care îndeamnă un public prea larg să aplaude penalty-ul în trepte urzit de Messi și Suarez. Păcat. Acești jucători formidabili se pricep la mai mult. Povestea cu penalty-ul din meciul cu Celta nu e o dovadă de tehnică superioară. În schimb, e o învățătură cu profesori mari despre câștiguri mici. Un penalty care se sprijină pe o șaradă îngăduită de regulament, transmite, până la urmă, un îndemn la șmecherie, la scurtătura care te premiază ieftin. Cu totul altceva e o „panenka”. Bijuteria cu care Panenka a decis finala Euro ’76 a fost o probă de curaj și sânge rece. Un superpenalty care decide o finală dusă până după prelungiri abia dacă lasă loc capului limpede.

În asemenea situații, apare fundașul halebardier care bubuie din răsputeri. Panenka a zâmbit fin și a liftat pe centrul părăsit de un portar care crezuse că a ghicit direcția șutului. Așa ceva se cheamă fotbal de clasă. În schimb, un penalty în care un portar e atacat de doi adversari e o distracție de mahala. Un fel de a chinui în haită pisici încolțite.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Padretti (1 comentarii)  •  18 februarie 2016, 11:56

E adevarat. Dar daca e o executie 1 la 1, executant-portar, in cazul respingerii sau chiar al unei pase in lateral, toti cei din afara careului nu vin tot cu sanse egale? Aparatorii au acelasi avantaj cu complicele executantului, depinde cine ajunge primul la minge. Mi se pare o sansa in plus pentru cel aflat in fata plutonului de executie: sansa ca un coechipier sa respinga si sa`l salveze. Asta daca e atent si suficient de rapid. Doar o teorie...

Dan (6 comentarii)  •  18 februarie 2016, 12:12

Îmi pare rău Traiane de ce poți debita! Fotbalul este o arta, iar ce s-a întâmplat la Celta face parte din categoria arta, entertainment, unique , neprevăzut. Posturile mari de tv (espn, being sport, eurosport) unde peste 90% din prezentatori sint foste glorii au fost încîntati de ce au văzut. Numa tu nu, te-ai găsit să te pui dea curmezișul, așa de dragul dea scrie un articol, să arați lumii cît de milos este matale cu ăștia mai mici. Sorry, da te-am șters depe lista de lectură, sint convins ca nu sint singurul !

Danny Montana (1 comentarii)  •  18 februarie 2016, 13:00

Domnule Ungureanu, nu voi comenta opinia dumneavoastra referitoare la executie, intrucat e o parere si nimic mai mult. Insa, mi se pare uluitor sa spui ca penalty-ul Henry-Pires s-a petrecut acum 30 de ani. Nu, dle expert al fotbalului, acea faza s-a petrecut in 2005, acum mai putin de 11 ani. Ori ati pierdut sirul anilor, ori e foarte greu sa ne documentam inainte de a scrie.

Django (1 comentarii)  •  18 februarie 2016, 13:30

30 de ani au trecut de cand a batut Henry penalty-ul pe Highbury? Oare?

Ionut (2 comentarii)  •  18 februarie 2016, 14:13

Daca nici cei de la Celta nu s-au simtit ofensati, chiar au declarat dupa meci ca n-au avut nimic impotriva executiei. Domnule TRU, al catalea articol anti-Barca e asta, dom'le? Da' chiar nu v-ati saturat? Da' chiar nu ne-am saturat? Pai tocmai fiindca meciul e transat o faci, nu risti nimic. Ia sa fi facut-o Barca la 1-1 si sa fi castigat meciul prin procedeul asta, oare spumele dumneavoastre n-ar fi fost cu atat mai mari, domnule madridist? "Ia uite, ai naibiim au castigat prin smecherii".

bizon (1 comentarii)  •  18 februarie 2016, 14:16

auzim tot mai des in timpul partidelor fraze de genul "sunt niste mercenari", "unde a disparut placerea de a juca fotbal?"...ei bine, acest penalty exact asta aduce in plus...placerea de a juca fotbal, de a crea spectacol, fotbal ca si in curtea scolii la 14 ani...la 0-0 nu poti face toate smecheriile pe care le faci la antrenamente pentru ca e nevoie de seriozitate si devotament pentru echipa, conducere, suporteri etc...il scuipati pe neymar pentru ca la 3-1 face "braziliana" peste adversari spunand ca-i lipsa de respect pentru "un adversar deja cazut"...respectul pe teren se arata prin a nu periclita sanatatea oponentului si o strangere de mana la sfarsit. atat!

cata (1 comentarii)  •  18 februarie 2016, 14:24

imi pare rau ca nu le pot plange de mila celor de la celta vigo,dar cand comiti o imprudenta in propriul careu,meriti sa fii pedepsit. poate cei doi au ales o metoda controversata de a bate penalty-ul,dar cand gresesti,meriti sa suporti consecintele,in cazul de fata, sa te supui presiunii unui penalty. imi pare rau,dar nu le pot plange de mila celor de la vigo si nici nu pot sa acuz alegerea unui jucator.

calin (1 comentarii)  •  18 februarie 2016, 14:30

Messi e un geniu iar dumneavoastra sunteti un frustrat incompetent si nedocumentat.

Alex (1 comentarii)  •  18 februarie 2016, 16:22

Erau sanse mult mai mari sa rateze un penalty cu pasa decat un sut direct. Au facut schema strict pentru spectacol si nu cu intentia de a-si umili adversarul. Mergand pe acelasi principiu, banuiesc ca si "braziliana" lui Neymar intra in categoria bataie de joc la adresa adversarului. Depinde cum priveste fiecare, dar nu eu nu prea o pot incadra la "golaneala", ci pur si simplu la fenomenul Barcelona.

Dan (1 comentarii)  •  18 februarie 2016, 19:21

Foarte bine punctat @bizon. Cei de la barca ne-au aratat ce inseamna sa ai placerea de a juca fotbal. Din punctul meu de vedere iti bati joc de un adversar in momentul in care il accidentezi sau ai o intrare criminala la el stiind faptul ca din aceeasi meserie isi castiga si el banii. In rest sunt opinii ale haterilor anti barca si aici includ si autorul

daniel (12 comentarii)  •  19 februarie 2016, 8:08

si steaua batea penalty cam la fel prin anii '80, in campionat..nu multe, dar au batut si ei la fel. daca mi-aduc eu bine aminte de finala aia din 1976, s-a disputat la belgrad, intre republica federala germania si ceho-slovacia; a fost 2-2 dupa prelungiri si s-a ajuns la 11 m. In poarta germanilor era Josef Mayer, cel mai bun portar al lor, din toate timpurile, Neuer e junior pe langa el; mai jucau la ei Beckembauer, Dieter Muller (Gerd nu mai juca la nationala), Hoeness, mi se pare ca si Vogts....meciul a fost dominat categoric de germania, care a ratat mai ales in prelungiri, masiv, dar la 11 m, au castigat cehii..Panenka, cehul (sau slovacul?), era bun executant de lovituri libere.

T-RU-sinos (1 comentarii)  •  19 februarie 2016, 8:25

Traiane!!! Esti o dezamagire de ziarist. Incerc de mult sa inteleg ceva din articolele tale iar cu asta m-ai convins sa ma opresc aici. Cat ii priveste pe Suarez si Messi .....niste "nenorociti" iar toate golurie lor sunt bataie de joc si o jignire adusa tuturora. :))))

Ian Horea (2 comentarii)  •  20 februarie 2016, 6:37

Bun,Traiane. Te apreciez pentru ca te cunosc. Esti un realist , cunoscind Dimbovita si Tamisa in aceasi masura. Keep going my friend.

Anonim (61 comentarii)  •  24 februarie 2016, 15:23

Postez un comentariu mai mult pentru a-i tempera pe fanaticii admiratori ai lui Messi, care-l considera un geniu si dupa cele doua goluri de aseara (unul singur cu portarul, iar al doilea din lovitura de la 11 m); el a obtinut lovitura respectiva, dar in urma unei greseli enorme a lentului fundas german Mertesacker si a excesului de zel al lui Flamini! Prin comparatie, Robben a marcat un gol cu adevarat frumos la Torino. Imi pare rau s-o spun, insa Wenger a gresit titularizandu-i pe Chamberlain (neinspirat si autorul unei ratari enorme) si pe Giroud (lent, previzibil, util doar atunci cand Arsenal are posesie de peste 50%); desi tactica a fost buna (sa-i lase pe catalani sa domine) si a functionat in prima repriza, ratarile, greselile si lipsa cronica de inspiratie ale lui Sanchez (la care reusitele inseamna cel mult 10% din incercari, iar sclipirile - 1%), Ozil si Ramsey au cantarit decisiv in stabilirea rezultatului final! Sanse ar mai fi (sa nu uitam acel 2-0 cu Bayern, dupa un 1-3 pe Emirates, cu un portar polonez penibil), insa ar trebui sa aiba si mult noroc, cum n-au mai mai avut de mult timp londonezii in aceasta competitie! In rest, de acord cu consideratiile autorului in legatura cu stilul in care Messi a ales sa fie altruist! A

Comentează